زندگی تختی برای ما مهم بود، نه چگونگی مرگش
به گزارش خبرنگار حوزه سینمای گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، نشست پرسش و پاسخ فیلم سینمایی «غلامرضا تختی» با حضور بهرام توکلی کارگردان، سعید ملکان تهیهکننده، امیر ملکپور طراح لباس،کیوان مقدم طراح صحنه، افشین عزیزی آهنگساز، میثم مولایی تدوینگر و بهنوش طباطبایی، ماهور الوند و حمیدرضا آذرنگ به عنوان بازیگران این فیلم در پردیس سینمایی ملت برگزار شد.
طبق برنامه قرار بود این فیلم در سانس ساعت 15 و سی دقیقه به نمایش در بیاید که به علت آماده نبودن نسخه فیلم، جای خود را با فیلم معکوس عوض کرد. این تغییر زمان نمایش البته به مذاق سازندگان فیلم «معکوس» و بهویژه کارگردان آن «پولاد کیمیایی» خوش نیامد و با اعتراض وی و سایر عوامل فیلمش در نشست خبری «معکوس» مواجه شد. این نشست خبری از حدود ساعت 10 دقیقه بامداد آغاز شد تا حدود ساعت 1:15 دقیقه بامداد پنج شنبه ادامه داشت.
کارگردان فیلم «غلامرضا تختی» در ابتدای این نشست ضمن عذرخواهی به خاطر تأخیر و تغییر زمان پخش فیلم گفت: نقش اصلی در نگارش و به تصویر کشیدن این فیلم، بر عهده سعید ملکان بود. وی از سالها پیش به این ایده فکر می کرد و من فقط سعی کردم در اجرایی کردن این ایده کمکش کنم.
توکلی درباره استفاده از گفتار متن در این اثر که به تعبیر برخی خبرنگاران باعث شده بود فیلم به یک مستند شبیه شود نیز گفت: یکی از وجوه پررنگ زندگی زندهیاد تختی، جنبه ورزشی است که این جنبه با عنصر گزارش رابطه مستقیم دارد. نمونه واقعیاش هم مرحوم عطاءالله بهمنش بود که گزارشهای خاطرهانگیز ایشان از کشتیهای تختی همواره در یادها میماند. به نظر من وقتی درباره یک شخصیت ورزشی فیلم می سازیم فرم کار باید به صورت روایت باشد. از سوی دیگر، زندگی تختی بسیار گسترده تر از حد و حدود یک فیلم سینمایی است؛ مجموع این دیدگاههای شکلی و مضمونی، ما را به این تصمیم رساند که از گفتار متن استفاده کنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که هدف از پرداختن به دوران کودکی غلامرضا تختی آن هم به شکلی مقطعی و نارسا چه بود نیز عنوان کرد: هدف ما این بود که وجوه مختلف زندگی تختی را در یک بازه زمانی مفصل نشان دهیم. بخشهای مهم و تأثیرگذار زندگی ایشان را از دل دستنوشتهها و مطالبی که از او نقل شده بود استخراج کردیم. خب، مرحوم تختی همواره در این دستنوشتهها و صحبتهایی که با اطرافیان خود داشت، به ورشکستگی مالی پدرش و تأثیری که این اتفاق بر زندگی آنها داشت اشاره میکرد. ما هم بر روی این موضوع متمرکز شدیم. همین تحقیقات، راهنمای اصلی ما برای ترسیم دوران کودکی تختی شد.
توکلی درباره اشاره مستقیم فیلم به خودکشی تختی نیز گفت: این که تختی خودکشی کرده یا کشته شده، همیشه شیوه زندگی و رفتار او را تحت تأثیر قرار داده است. هدف ما در این فیلم این بود که نشان دهیم که این نحوه زندگی تختی است که وی را ماندگار کرده است و نه چگونگی مرگ او. پس در همان اول فیلم تکلیف مخاطب را با این موضوع روشن کردیم و سپس به زندگی تختی پرداختیم.
تهیهکننده این فیلم هم با عذرخواهی از اهالی رسانه به خاطر تغییر زمان نمایش این فیلم گفت: جا دارد از مسعود و پولاد کیمیایی و همه عوامل فیلم «معکوس» هم عذرخواهی کنم. خود من از این جابجایی اطلاعی نداشتم. حدود 70 درصد پلانهای ما جلوههای ویژه داشت. پس از گرفتن خروجی نهایی، با اشکالاتی مواجه شدیم که رفع آنها کمی زمان برد.
سعید ملکان در پاسخ به این پرسش فرزاد حسنی که هیئت انتخاب چه مقدار از فیلم را دیده است گفت: هیئت انتخاب به طور کامل فیلم را دیده چون ما همزمان مونتاژ و صداگذاری میکردیم؛ فقط بخش جلوههای ویژه کمی وقت ما را گرفت.
تهیهکننده فیلم «غلامرضا تختی» درباره این که چرا امیر جدیدی که برای ایفای نقش تختی انتخاب شده بود با این پروژه همکاری نکرد نیز گفت: برخلاف شایعاتی که گاهی مطرح میشود، امیر جدیدی خودش به این تصمیم رسید. لازمه بازی جدیدی در این نقش آن هم در سنین مختلف و با وزنهای متفاوت، یک گریم سنگین بود. درست است که وی نقش تختی را بازی نکرد، اما منش و رفتارش واقعاً مانند تختی بود، چرا که امشب همراه با عوامل سازنده در اولین نمایش فیلم حاضر شد. چه خوب است که به جای شایعهسازی و تهمت زدن، چنین رفتارهایی در جامعه هنری و بازیگری ما رواج پیدا کند.
ملکان در پاسخ به سؤال خبرنگار آنا که از علت نمایش فیلم به صورت سیاه و سفید پرسیده بود نیز گفت: اصلاً این طور نبود که در انتها تصمیم بگیریم فیلم را سیاه و سفید کنیم. ضعفی هم در طراحی صحنه نداشتیم که بخواهیم با سیاه و سفید کردن فیلم آن را بپوشانیم بلکه از روز اول تصمیم گرفتیم فیلم سیاه و سفید باشد.
ملکان در پاسخ به این سؤال که به عنوان فیلمساز رانتی شناخته میشود و آیا از این مورد ناراحت نیست گفت: آدم از دروغ و تهمت ناراحت نمیشود. من نمیدانم چه رانتی وجود دارد.
وی در پاسخ به یکی از خبرنگاران درباره دریافت وام از مؤسسه فارابی و مسائل دیگر گفت: اسنادش را بیاورید تا بتوانیم با هم صحبت کنیم. ما از بنیاد فارابی وام نگرفتیم، مشارکت بوده است و مبلغش هم آن سه و نیم میلیاردی که شما اشاره کردید نبوده است.
این موضوع واکنش حمیدرضا آذرنگ بازیگر نقش آیتالله طالقانی در فیلم «غلامرضا تختی» را نیز به همراه داشت. آذرنگ خطاب به خبرنگاری که این شبههها را مطرح کرده بود گفت: چرا دوست داریم از هم گاف بگیریم و برخورد شخصی کنیم. اگر مشکلی با ملکان دارید به فیلم او چه کار دارید. شما به عنوان هنردوست اگر 10 میلیارد به شما دهند میتوانید یک سکانس شبیه به این فیلم را تولید کنید. یک تشکر ساده آن قدر دشوار نیست. فکر میکنم شما دوست گرامی، پیش از این در کشورهای هالیوودی قدم زدید که بهراحتی چنین اثری را کنار میگذارید و درباره این فیلم چنین قضاوتی دارید.
بهنوش طباطبایی بازیگر نقش شهلا توکلی همسر غلامرضا تختی نیز با اشاره به این که بعد از دو سال بار دیگر در یک پروژه سینمایی بازی کرده است گفت: وقتی آقای سعید ملکان با من تماس گرفتند و من را برای حضور در این پروژه دعوت کردند، به دلیل رفاقت 17- 18 ساله با آقای ملکان و و همچنین به دلیل علاقه قلبی به شخصیت مرحوم تختی حضور در این فیلم را بدون خواندن فیلمنامه و میزان حضور این نقش کار را قبول کردم. از طرف دیگر خیلی دوست داشتم تا بازی در کارهای آقای بهرام توکلی را نیز در کارنامهام داشته باشم.
طباطبایی عنوان کرد: شخصیت شهلا توکلی همیشه برایم جذاب بود.با توجه به این که این شخصیت واقعی بود، من باید مطابق فیلمنامه پیش میرفتم و نمی توانستم با تصورات شخصی خودم این نقش را بازی کنم. ما در روزگاری به سر میبریم که اخلاقیات، احترام به بزرگتر، صداقت و معرفت در جامعه رو به افول است. در چنین شرایطی ساختن چنین فیلمی، خیلی ارزشمند بود. مطمئن هستم که سینمای ایران به چنین فیلمی افتخار خواهد کرد.
ستاره پسیانی از دیگر بازیگران فیلم «غلامرضا تختی» با بیان این که از دیدن فیلم هیجان زده است گفت: نقشی که بازی کردم نقش کسی است که تختی را برای آخرین بار میبیند. به همین دلیل برایم خیلی ارزشمند است.
انتهای پیام/4104/پ
انتهای پیام/