21 هزار بازرگان با اعتبارسنجی مجوز صادرات و واردات میگیرند
محمدرضا پورابراهیمی در گفتگو با خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، با بیان اینکه دولت باید به استناد بند (ت) ماده 6 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، آییننامههای مربوط به ایجاد سامانه یکپارچه اعتبارسنجی و رتبهبندی فعالان اقتصادی را عملیاتی میکرد که این کار تاکنون عملیاتی نشده بود؛ در حالی که از زمان اجرای این قانون چند سال میگذرد، اظهار کرد: نتیجه عملیاتی نشدن این قانون، صدور کارتهای بازرگانی بود؛ بهگونهای که هر فردی میتوانست بازرگان تلقی شود؛ در صورتی که هیچکدام از این بازرگانان اعتبارشان برای مراودات اقتصادی تعریف نشده بود تا بتوانند بر اساس حوزه اعتباریشان عمل کنند و به همین دلیل است که در واردات و صادرات، وضعیت نامناسب است.
وی افزود: به دلیل محدودیتهایی که در حوزه صادرات پیش آمده، حجم زیادی از صادرات با کارتهای بازرگانی یکبار مصرف صورت میگیرد؛ یعنی اینکه صادرکننده میآید کارت بازرگانی میگیرد و صادراتش را انجام میدهد، اما معلوم نیست به تعهدات ارزی خود عمل میکند یا خیر.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه در واردات هم شرایط بدتری داشتیم، تصریح کرد: طبق گزارشهای گرفته شده در مورد واردات ماههای اخیر، از میزان ارز تخصیص یافته به واردات در کالاهای اساسی و غیراساسی که مبلغی نزدیک به سه و نیم میلیارد دلار بوده، هنوز کالای آن تحویل نشده است و تاکنون برای نزدیک به 200 نفر پرونده در دستگاه قضائی تشکیل شده و باید پاسخگو باشند که ارز دریافت کرده را چه کردهاند؟
پورابراهیمی تأکید کرد: با توجه به اینکه بازه زمانی تحویل کالا برای واردات به کشور 6 ماه است؛ موارد زیادی داشتیم که ارز گرفتهاند ولی کالایی تحویل ندادهاند و حتی اگر به اینها زمان هم بدهیم قطعاً کالایی برای تحویل ندارند.
وی با تصریح اینکه سامانه اعتبارسنجی برای حل این مشکل عملیاتی شد، گفت: هیئت وزیران در چهارم دی، آییننامه اجرایی این سامانه را مصوب کرد و براساس اقداماتی که تاکنون برای جلوگیری از مشکلات تعهدهای صادرکنندگان برای بازگرداندن ارز ناشی از صادرات و وارد کنندگان برای وارد کردن کالا، انجام شده، 21 هزار بازرگان رتبهبندی شدند که این رتبهبندی وضعیت کار آنان را نشان میدهد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خاطرنشان کرد: این سامانههای اطلاعاتی از یک سو به حوزه بانکی متصل هستند که افراد چک برگشتی نداشته باشند، همچنین به حوزه مالیاتی متصل هستند که مشخص باشد افراد فعال در حوزه بازرگانی فرار مالیاتی نداشته باشند و در سامانه گمرک هم اطلاعات آنان کنترل میشود که چه روندی طی کردهاند؛ سامانه کنترل قاچاق کالا و ارز هم سابقه آنان را در قاچاق کالا رصد میکند و خوشبختانه همه این سامانه در ارتباط با تک تک بازرگانان اعمال نظر میکنند.
وی گفت: براساس این مصوبه به بازرگانانی اجازه فعالیت داده میشود که بالاترین رتبه اعتبار را دارند. لذا کسی که 20 سال کار کرده و کوچکترین تخلفی ندارد، با افرادی که تابع قانون واردات و صادرات رفتار نکردهاند متفاوت خواهد بود و مسیر صادرات و واردات برای افراد کم تخلف مهیا خواهد بود.
پورابراهیمی با اشاره به اینکه این اقدام در راستای شفافیت بیشتر صورت گرفته و مشکلات را کاهش میدهد، خاطرنشان کرد: این رویکرد جدید در تعهدات ارزی میتواند مبنای تصمیم درباره بازرگانان قرار گیرد و اگر خارج از این ضابطه رفتار شود جلوی فعالیت آنان گرفته شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: لابیهای گستردهای شروع شده تا مانع فعالیت این سامانه اعتبار سنجی شود و کسانیکه تاکنون سابقهای در حوزه صادرات و واردات نداشتهاند میخواهند از کارتهای اعتباری استفاده کنند، لذا از دولت خواستیم محکم بایستد و در مقابل فشارها تسلیم نشود. مجلس هم بر صحت انجام کار نظارت خواهد کرد.
انتهای پیام/4034/ 4122/ن
انتهای پیام/