انقلاب اسلامی، انقلابی شاعرانه بود
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، محمدمهدی سیار در نشست خبری یازدهمین جشنواره بینالمللی شعر و داستان انقلاب اسلامی که پیش از ظهر امروز در حوزه هنری برگزار شد، گفت: اگر شعر را دستگیری از مخاطب در مسیر رسیدن به باطن عالم و گذر از ظاهر حوادث و ظاهر عالم تعریف کنیم، میتوان گفت انقلاب اسلامی، انقلابی شاعرانه بود چرا که در پی عبور دادن جامعه بشری از ظاهر به باطن بود.
دبیر علمی بخش شعر یازدهمین جشنواره بینالمللی شعر و داستان انقلاب اسلامی اظهار کرد: هیچ زبانی مثل شعر نمیتواند انقلاب اسلامی را توصیف کند. به همین خاطر هم هست که از همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در بین هنرمندان رشتههای مختلف هنری، این شاعران بودند که بیشترین همراهی را با انقلاب اسلامی داشتند. شاعران به عنوان چهرههای نامدار این انقلاب در عرصه فرهنگ معرفی شدند، کار کردند و سخن گفتند.
سیار افزود: شاعران در این چهار دهه، هم حرف دل این مردم را زدند و هم حرف تاریخ و جامعه را بیان کردند. ذات انقلاب اسلامی روحی شاعرانه دارد، یعنی دعوتی است از ظاهر به باطن؛ شعر هم همین ذات را دارد. در این تعریف، شعر ذاتاً انقلابی است و انقلاب ما هم شاعرانه بود.
این شاعر آیینی کشور ادامه داد: شعر انقلاب در این چهل سال و در این نیم قرن پر فراز و نشیب تاریخ معاصر ایران، هرگز تافته جدابافتهای از کلیت تاریخ شعر فارسی و ادبیات فارسی نبوده است. همانگونه که انقلاب اسلامی ادامه طبیعی حرکت تاریخی مردم ایران به حساب میآید، شعر انقلاب هم ادامه طبیعی تاریخ ادبیات ایران است. شعر انقلاب اسلامی هرگز صدای مجزایی نیست. انعکاس صدای فردوسی، نظامی، حافظ، سعدی، بیدل، صائب، نیما، فروغ و اخوان را میتوان در شعر انقلاب اسلامی دید؛ آن هم به گونهای وصالی که گویی همه این صداها در ترکیب تازهای با هم شنیده میشوند. ضمن این که شعر انقلاب هرگز در موضوعی خاص نیز محدود نشده است.
وی گفت: البته پژوهشگران باید در مورد نسبت این شعر با گذشته شعر فارسی و آوردههای تازه شعر انقلاب بیشتر با هم سخن بگویند. حالا که به چهل سالگی انقلاب اسلامی رسیدیم، جای آن دارد که با نگاه جدیتر، تاریخیتر و فلسفیتر به شعر انقلاب و فراز و فرودهایش نگاه کنیم.
در این نشست، علاوه بر محمدمهدی سیار به عنوان دبیر علمی بخش شعر این جشنواره، عباس محمدی مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری و ساسان ناطق دبیر علمی بخش داستان نیز حضور داشتند. محمد زنگنه نیز اجرای این نشست را که در سالن امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد، برعهده داشت. محمد زرویی نصرآباد، مدیرعامل سپهر سوره هنر نیز از حاضران در جلسه بود که البته پشت تریبون نیامد.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری با اشاره به این که فراخوان یازدهمین جشنواره بینالمللی شعر و داستان انقلاب اسلامی امروز منتشر خواهد شد گفت: همزمان با نزدیک شدن به جشن چهل سالگی انقلاب، فراخوان جشنواره را منتشر خواهیم کرد. در حال حاضر به نقطهای در شعر انقلاب رسیدهایم که باید بر جریانشناسی شعر انقلاب متمرکز شویم. ما در شعر انقلاب به جایگاه خوبی رسیدهایم که امیدوارم در بحث داستان و به ویژه رمان هم به این جایگاه برسیم.
عباس محمدی اظهار کرد: شاید کمتر جشنوارهای باشد که به 30 نفر برگزیده در رشتههای مختلف مبلغی نزدیک به 300 میلیون تومان اهدا خواهد شد.
وی افزود: در این دوره از جشنواره بخش ویژهای با موضوع عدالت و مقاومت و در دو محور جنبش ضدسرمایهداری و مقاومت مردم یمن خواهیم داشت که جزئیات آن در فراخوان اعلام خواهد شد.
دبیر بخش داستان جشنواره بینالمللی شعر و داستان انقلاب اسلامی هم با ابراز امیدواری برای خلق آثار ماندگار در ادبیات انقلاب اسلامی عنوان کرد: انقلاب اسلامی به احیای دین و ارزشهای انسانی کمک زیادی کرد. پس انسان برآمده از ادبیات انقلاب اسلامی، در آثار و داستانهای کوتاه برای ما مهم است.
ساسان ناطق اظهار کرد: چه اتفاقی برای این انسان رخ داد که بعد از انقلاب دچار تحول شد؟ شخصیتهای داستانی ما نمیتوانند منفعل باشند. نویسندهای که شاهد وقایع و رویدادهای کشور بوده و وارد جریان ادبیات میشود، باید صاحب موضع باشد.
وی عنوان کرد: سوژهها و فضاهای ناشناخته و کشف نشده زیادی در ادبیات داستانی داریم که میتواند محور سوژهها و نگارش داستان قرار بگیرد. امیدوارم داستاننویسان باهوش و با درایت، از سوژهها و وقایع دم دستی عبور کنند و به لایههای پیچیده برسند.
دبیر بخش داستان جشنواره بینالمللی شعر و داستان انقلاب اسلامی افزود: عمر و ماندگاری تاریخ به اندازه عمر آدمی است؛ ما با پوشاندن لباس ادبیات به تن تاریخ، ماندگاری این تاریخ ماندگار را بیشتر خواهیم کرد.
طبق اعلام دبیرخانه یازدهمین جشنواره بینالمللی شعر و داستان انقلاب اسلامی، مهلت ارسال آثار ادبی به این جشنواره تا پایان بهمن ماه سال جاری خواهد بود. اختتامیه جشنواره نیز در اولین روز از هفته هنر انقلاب اسلامی در فروردین ماه 1398 برگزار میشود. آثار برگزیده این جشنواره نیز توسط انتشارات سوره مهر منتشر خواهد شد.
انتهای پیام/4072/4104/خ
انتهای پیام/