دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
نفوذ مافیا در زباله؛

عبدلی: وزارت بهداشت همکاری نمی‌کند/ حکمرانی زباله‌گردها در تهران

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران گفت: وزارت بهداشت در زمینه دفع زباله‌های بیمارستانی همکاری نمی‌کند و درباره مبادی و تناژ آن‌ هم اطلاع درستی نمی‌دهد.
کد خبر : ۳۴۷۴۰۶
bio-medical-waste.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، موضوع مدیریت پسماند و ساماندهی زباله‌های شهری به‌عنوان یکی از مهم‌ترین وظایف مدیریت شهری مطرح است که جنبه‌های مختلف آن مشکلات و معضلات زیادی را به‌دنبال دارد؛ صنعتی شدن جوامع، افزایش جمعیت شهرنشین و تغییر الگوی مصرف از جمله عواملی بوده که در بحث مدیریت پسماند مسئله‌ساز است.


به‌طور کلی در مدیریت‌های مختلف شهری همیشه به تدوین یک طرح جامع برای مدیریت پسماند اشاره و از لزوم مشارکت شهروندان سخن به‌میان آورده شده است.


البته مدت‌هاست بحث مافیای زباله و چرخه مالی زیاد در این طلای کثیف به‌گوش می‌رسد که مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران تلویحاً در این خصوص مهر تأیید می‌زند.


این مسئول همچنین از تدوین یک سند بالادستی برای ساماندهی زباله‌های شهر تهران سخن به‌میان آورده است.


رضا عبدلی در گفتگو با خبرگزاری آنا در خصوص وضعیت زباله‌های شهر تهران اظهار کرد: زباله‌ها از مناطق و نواحی توسط ماشین‌ها جمع‌آوری و به ایستگاه‌ها منتقل می‌شود و پس از تفکیک و پردازش مواد آلی که قابلیت تبدیل شدن به کمپوست را دارد برای دفن به مرکز دفن آراد‌کوه منتقل می‌شود.

قالیشویی ادیب

وی تصریح کرد: یک بخشی از این زباله‌ها، زباله‌های ارزشمندی هستند که در مناطق ۲۲ گانه توسط پیمانکاران جمع‌آوری می‌شود.


«کتفی‌ها» توسط پیمانکاران به‌کار گرفته می‌شوند


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران اذعان کرد: قرار بود در راستای یک نظام‌نامه زباله‌ها از مبداء جمع‌آوری شوند ولی متأسفانه دیده می‌شود که از روش‌های نادرستی این فرآیند صورت می‌گیرد و بعضاً کتفی‌ها (زباله‌گردها) به‌صورت غیر‌مجاز به جمع‌آوری آن اقدام می‌کنند، البته در مواردی دیده شده که همین زباله‌گردها هم توسط پیمانکاران به‌کارگیری شده و زباله را به‌جای مبداء از مخازن داخل شهر جمع‌آوری می‌کنند.


عبدلی با بیان این‌که هر منطقه شهرداری وظیفه دارد تا نسبت به نظارت بر پیمانکاران اقدامات لازم را انجام دهد، افزود: ما برای حل این مشکل به‌دنبال ایجاد یک سند بالا‌دستی هستیم تا بتوانیم زباله‌ها و بحث پسماندهای شهری را به روش صحیح جمع‌آوری، منتقل، تفکیک و پردازش کرده و بخش‌های ارزشمند به صنعت برگشته، بخش قابل تفکیک آن تبدیل به کمپوست شده و بخش‌های غیر‌قابل استفاده برای تبدیل شدن به انرژی در زباله‌سوزهای صنعتی سوزانده شود.


تدوین سند بالادستی برای مدیریت جامع پسماند در تهران


وی با بیان این‌که درخواست برای ایجاد یک سند بالا‌دستی برای مدیریت پسماند توسط شورای اسلامی شهر تهران پذیرفته و بودجه آن هم تصویب شد، گفت: بر این اساس ما در سال ۹۷ فراخوانی دادیم و از میان ۶ شرکت ذیصلاح و دارای رتبه، یک شرکت مسئولیت تدوین طرح جامع پسماند را بر عهده گرفت.


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران تصریح کرد: خوشبختانه قرارداد آن بسته شده تا بتوانیم موضوع پسماند را در قالب یک فرآیند جامع در دستور کار قرار دهیم.


عبدلی اذعان کرد: در این طرح جامع موضوع فرآیند گردآوری پسماند از صفر تا ۱۰۰ آن از نوع پسماند گرفته تا شرایط اقلیمی مربوط به دفع در آن مورد بررسی قرار خواهد گرفت تا بتوان فرآیند نظارت در چارچوب قانون آن به‌راحتی انجام شود.


نوسانات ارزی ارزش زباله را افزایش داده است


وی در خصوص ایجاد گروه‌های مافیایی در بحث زباله هم گفت: در حال حاضر بیش از یک‌هزار تن زباله ارزشمند در تهران جمع می‌شود و با توجه به نوسانات ارزی ارزش این زباله‌های خشک که شامل کاغذ، فلزات و شیشه است هم افزایش یافته و با توجه به این‌که بعضی از پیمانکاران با به‌کارگیری کتفی‌ها (زباله‌گردها) سعی در افزایش سود از آن دارند، ما سعی کردیم تا از طریق افزایش قیمت کارشناسی مزایده به همان نسبت درآمد شهرداری را افزایش دهیم.


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در ادامه ضمن اشاره به این‌که افزایش قیمت کارشناسی مزایده‌ها در امر پسماند بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیارد درآمد شهرداری را افزایش داده است، افزود: تمام موارد مطرح‌شده یک سمت مدیریت شهری در امر پسماند است و بخش دیگر به مردم مربوط می‌شود که می‌بایست در این امر مهم شهرداری را یاری کرده و نسبت به آن حساسیت داشته باشند.


۴۰ درصد زباله تهران در روز جمع‌آوری می‌شود


عبدلی تصریح کرد: در هیچ جای دنیا زباله در روز جمع‌آوری نمی‌شود ولی در تهران شهروندان ۴۰ درصد زباله‌هایشان را در روز تحویل می‌دهند که این موضوع چه از لحاظ زیست‌محیطی و چه بحث ترافیک مسئله‌ساز است.


وی در بحث مشارکت شهروندان در امر مدیریت پسماند از موضوع شیرابه‌ زباله‌ها سخن به‌میان آورد و گفت: ما روزانه ۴۰۰ متر مکعب شیرابه زباله داریم که تصفیه این شیرابه‌ها نه تنها آلودگی زیادی ایجاد می‌کند، بلکه هزینه  زیادی را بر دوش مدیریت شهری می‌گذارد.


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران تصریح کرد: در صورتی‌که شهروندان نسبت به رطوبت‌گیری زباله‌های خود توجه داشته باشند، به نفع خود آن‌ها خواهد بود و صرفه‌جویی در این موضوع می‌تواند احداث پروژه‌های دیگر در راستای رفاه شهروندان منجر شود.


عبدلی در ادامه تحویل به‌موقع زباله و کم‌حجم کردن آن را از دیگر روش‌هایی دانست که شهروندان می‌توانند با رعایت آن شهرداری را در اداره شهر و بحث پسماند یاری کنند.


وی در خصوص پسماندهای بیمارستانی و پزشکی هم گفت: صراحتاً در ماده ۷ قانون مصوب سال ۱۳۸۳ مجلس شورای اسلامی گفته شده که زباله‌های پزشکی جزو زباله‌های ویژه هستند و تولید‌کننده آن باید ذخیره‌سازی، حمل، دفع آن‌را برعهده بگیرد ولی متأسفانه وزارت بهداشت هیچ‌گونه همکاری در این خصوص انجام نداده است.


شهرداری تکلیف قانونی در بحث زباله‌های بیمارستانی ندارد


مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران افزود: با توجه به این‌که ما هیچ تکلیف قانونی در این خصوص نداریم، وزارت بهداشت نه تنها هیچ‌گونه اطلاعی درباره مبادی تولید و تناژ آن در اختیار ما قرار نمی‌دهد و به وظیفه‌ای که ۱۰۰ درصد قانون برعهده‌اش گذاشته تبعیت نمی‌کنند، هزینه‌ای را هم که شورای شهر  بر عهده آنها گذاشته تا براساس آن شهرداری اقدام به احداث زباله‌سوزهای پزشکی کند را نیز نمی‌پردازند.


عبدلی در پایان با بیان این‌که ما به‌عنوان متولی پسماند قصد شکایت از وزارت بهداشت را داشتیم، گفت: در حال حاضر به‌طور سنتی حدود ۴۲ دستگاه خودرو را به زباله‌های پزشکی اختصاص داده‌ایم تا زباله‌های بیمارستان‌هایی که همکاری می‌کنند را جمع‌آوری کرده و در شرایط خاص خود در سایت‌های ایزوله شده از مخلوط شدن خونابه با شیرابه‌ها جلوگیری کرده و سپس دفن شوند.


به‌نظر می‌رسد خلأ قانونی در خصوص زباله و مخصوصاً زباله‌های بیمارستانی وجود ندارد و آنچه که بیشتر به چشم می‌آید عدم اجرای قانون یا نظارت نکردن بر اجرای آن است.


به‌هرحال چرخه مالی زباله‌های خشک در تهران آنقدر بالا و جذاب است که مافیای زباله را بر آن داشته تا با استفاده از زباله‌گردها و حتی جداسازی زباله‌های خشک از حاشیه سود بالای آن منتفع شوند؛ اقدامی که اگر جلوی آن گرفته نشود شاید در آینده‌ای نه‌چندان دور به شغلی غیررسمی ولی فعال تبدیل شود.


انتهای پیام/۴۱۰۵/


ارسال نظر