دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 دی 1397 - 06:00
همراه با نمایشگاه پژوهش/46

حل مشکل آب شرب بجنورد توسط دانشگاه آزاد خراسان شمالی

محققان دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی توانستند سنتز نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی بسازند که مشکل آب مردم بجنورد را حل می‌کند.
کد خبر : 346938
_MID0405.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ۳ هزار و ۱۹۹ محصول دانش‌بنیان در نوزدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی از سوی مراکز دانشگاهی، علمی و تحقیقاتی کشور ارائه شد. واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی نیز در بخش ویژه‌ای، دستاوردهای خود را در معرض نمایش عموم قرار داده‌اند.


دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی نیز در نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی و فناوری حضور فعالی داشته است.


مهدی گنجی‌پور مسئول غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی درباره محصولات غرفه این استان گفت: 12 طرح از دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی در نمایشگاه پژوهش ارائه‌شده است. یکی از محصولات دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد که به مرحله تجاری‌سازی رسیده، سنتز نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی است. یکی از مشکلاتی که در آب شرب بجنورد وجود دارد این است که میزان نیترات آب خیلی بالاست؛ مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد با همکاری اداره آب‌ و فاضلاب شهرستان توانست از طریق نانو ذرات آهن صفر ظرفیتی و سیستم فیلتراسیون، میزان نیترات را به‌ اندازه‌ای پایین بیاورد که آب، قابلیت شرب پیدا کند.


وی بیان کرد: یکی دیگر این محصولات، سنتز نانونقره با استفاده از عصاره‌های گیاهی است. این عصاره‌های گیاهی شامل ریواس، گیاه چمن، پونه وحشی و... است. نانونقره‌ها در صنایع داروسازی برای ضدعفونی کردن استفاده می‌شوند.


گنجی‌پور در مورد ایمپلنت‌ها به‌عنوان یکی دیگر از محصولات غرفه استان خراسان شمالی اظهار کرد: ایمپلنت‌ها، پروتزهایی هستند که معمولاً در درمان شکستگی‌ها استفاده می‌شوند. این ایمپلنت‌ها از آلیاژ تیتانیوم گرفته‌شده‌اند و سنتز و تولید آن در داخل، کمک زیادی به خارج نشدن ارز از کشور می‌کند.


وی بیان کرد: کشت ایروپونیک زعفران از دیگر محصولات دانشگاه آزاد استان خراسان شمالی است. کشت زعفران تا حدودی از حالت قدیمی به پیشرفته تبدیل‌شده است. در حالت سنتی باید چند هکتار را برای کشت بُنِه یا پیاز زعفران اختصاص دهیم. ولی محققان بجنوردی از سیستمی به‌نام سیستم ایروپونیک استفاده کرده‌اند که در آن به‌صورت گلخانه‌ای تمام شرایط رشد زعفران را  فراهم می‌کنند و می‌توانند در فضایی محدود، چند کیلو زعفران را به‌صورت مصنوعی برداشت کنند. یکی از مزایای این طرح، کنترل شرایط دمایی و رطوبتی است. همچنین به‌جای یک‌بار، می‌توانیم در طول سال، چند بار برداشت انجام دهیم تا میزان تولید و صادراتمان بیشتر شود.


گنجی‌پور گفت: کشت بافت گل محمدی از دیگر محصولات غرفه استان خراسان شمالی است. مراحل آزمایشگاهی آن انجام‌شده و در حال تجاری‌سازی و رساندن به تولید انبوه است. این طرح را می‌توانیم به‌جاهای مختلفی که با گل محمدی، گلاب و... سروکار دارند، ارائه کنیم.


وی در مورد تولید LED درایو به‌عنوان یکی دیگر از محصولات دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی اظهار کرد: این محصول به مرحله تجاری‌سازی رسیده است. یکی از مشکلاتی که در سطح معابر شهری وجود دارد، میزان سوختن بالای لامپ‌های شهری است. محققان دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد با ساخت LED درایو طی قراردادی که سال گذشته با شرکت برق استان خراسان شمالی داشتند، تعداد انبوهی را تولید و به آن‌ها فروختند. امسال نیز دوباره با آن‌ها قرارداد بسته می‌شود تا مثل سنوات گذشته به صنعت برق کشورمان کمک کرده باشیم.


مسئول غرفه دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی تصریح کرد: یکی دیگر از محصولات واحد بجنورد، دستگاه توزین طیور است که مراحل تجاری‌سازی آن در حال انجام است. یکی از مشکلات مرغداری‌ها پایش و وزن‌گیری مرغ‌ها از روز اول تا روز چهلم  است. 


گنجی‌پور ادامه داد: برای برطرف‌کردن این مشکل، یکی از محققان دانشگاه آزاد اسلامی بجنورد دستگاه توزین طیور را اختراع کرده است؛ ترازوی خیلی حساسی در چند جای مرغداری می‌گذارند که در طول روز بر اساس برنامه‌ای که داده می‌شود، پایش می‌کند. وزن مرغ در طی روزهای مختلف را بررسی می‌کند و اگر مرغ‌ها کمتر یا بیشتر وزن گرفته باشند، جیره غذایی آن‌ها را تغییر می‌دهد تا به‌صورت مناسب رشد کنند.


وی بیان کرد: یکی دیگر از محصولات غرفه استان خراسان شمالی، کوره القایی ZVS است. درگذشته در صنعت ذوب فلزات از سوخت‌های فسیلی استفاده می‌شد که مصرف انرژی بسیار بالا و راندمان خیلی پایینی داشتند. در روش‌های جدید از انرژی برق استفاده می‌کنیم. نیروی برق را بر اساس سیستم‌های پردازنده به سیستم مغناطیسی متصل می‌کنیم که این سیستم بر اساس ماده موردنظر که آهن یا آلومینیوم است، دمای موردنیاز را با راندمان بسیار بالاتر تولید می‌کند و فرایند ذوب فلزات را در این کوره‌ها با مصرف انرژی کمتر و راندمان بالاتر انجام می‌دهد.


گنجی‌پور در مورد دیگر محصولات استان خراسان شمالی در نمایشگاه پژوهش اظهار کرد: تن‌پوش هوشمند دمای بدن توسط اعضای هیئت‌علمی واحد بجنورد ساخته‌شده است. یکی از مواردی که در علم پزشکی فعلی وجود دارد این است  که معمولاً سر یا پا را خنک می‌کنند که برای بیمار گاهی مشکلاتی ایجاد می‌شود اما با استفاده از این تن‌پوش، سرد کردن بدن فرد تب‌دار با استفاده از قسمت‌های مختلف بدن و به‌صورت یکنواخت انجام می‌شود تا دمای کل بدن به‌صورت یکنواخت سرد شود و فرد دچار تشنج و عوارض مشابه نشود.


وی بیان کرد: یکی دیگر از محصولات غرفه استان خراسان شمالی، سقف مرکب سبک است که اعضای هیئت‌علمی مهندسی عمران واحد بجنورد، آن را ساخته‌اند. یکی از مشکلاتی که در سیستم ساخت‌وساز خانه‌های مسکونی وجود دارد، وزن زیاد بتن است. در این سیستم محققان بجنوردی با استفاده از قالب‌هایی که از بتن سبک ساخته‌شده، وزن هر مترمکعب بتن‌ریزی را به 80 کیلوگرم رسانده‌اند. از مزایای آن می‌توان به کاهش وزن اسکلت و سازه و سرعت بیشتر آن نسبت به بتن‌ریزی معمولی اشاره کرد.


گنجی‌پور در پایان خاطرنشان کرد: از 12 طرح ارائه‌شده توسط دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان شمالی، سه مورد را به مرحله تجاری‌سازی، عقد قرارداد و درآمدزایی رسانده‌ایم و تلاش می‌کنیم که مابقی را نیز به بازار عرضه کنیم.


انتهای پیام/4118/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب