خاطرات سفیر ایالات متحده درباره ارتباط نهضت آزادی با دولت آمریکا
به گزارش خبرنگار حوزه احزاب گروه سیاسی خبرگزاری آنا، نهضت آزادی یکی از گروههای جبهه ملی است که در سال 1343 از این جبهه جدا شد. بسیاری از گروههای انقلابی بعد از انقلاب اسلامی سال 1357 به برخی از روابط پنهان این گروه اعتراض شدید داشتند و به همین دلیل بازرگان دبیرکل نهضت آزادی در سال 59 از سمت نخستوزیری استعفا میدهد.
روایت سفیر امریکا از روابط محرمانه نهضتآزادی با سفارت امریکا در روزهای اوج انقلاب بسیار خواندنی است. سولیوان در قسمتی از کتاب خود به روابط این نهضت با آمریکا اشاره میکند.
ویلیام سولیوان، آخرین سفیر ایالات متحده آمریکا در ایران، در بخشی از کتاب خاطرات خود که با عنوان «ماموریت در ایران» توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی ترجمه و چاپ شده است درباره روابط پنهانی و محرمانه سفارت امریکا با نهضت آزادی در روزهای پر تلاطم انقلاب صحبتهای جالبی را مطرح میکند و نوشته است: غیر از چهرههای مذهبی، گروهی از شخصیتهای غیرروحانی هم با روحانیون همکاری میکردند که مهمترین آنها سازمانی موسوم به نهضت آزادی ایران به ریاست مهدی بازرگان، امیرانتظام و ناصر میناچی بود.
وی میآورد که نهضت آزادی به وسیله ابراهیم یزدی با امام خمینی ارتباط داشته است و میتواند پل خوبی برای ورود به این نهضت و بیشتر از آن صفوف انقلابیون باشد.
وی ادامه میدهد: ابراهیم یزدی که سالها قبل به آمریکا مهاجرت کرده بود و در شهر هوستون تگزاس زندگی میکرد، تبعه امریکا شده بود، ولی در فعالیتهای ضد رژیم شاه هم شرکت داشت و در پاریس به جمع مشاوران و نزدیکان آیتالله خمینی پیوسته بود. در تهران قسمتی از سفارت ما بهطور فعال با نهضت آزادی تحت رهبری بازرگان ارتباط داشت و از چگونگی فعالیت این گروه در جریان انقاب کاملاً مطلع بود.
بعد از انقلاب اسلامی و در سال 1363 امام خمینی(ره) در پیامی که وزارت کشور درباره این فعالیتهای سیاسی این نهضت اعلام میکند به وزیر وقت میفرمایند: «نهضت به اصطلاح آزادی صلاحیت برای هیچ امری از امور دولتی یا قانونگذاری یا قضائی را ندارند، و ضرر آنها، به اعتبار آنکه متظاهر به اسلام هستند، از منافقین بیشتر است».
انتهای پیام/4082/ن
انتهای پیام/