ديپلماسی انرژی در شرايط تحريم تبیین شد
به گزارش حوزه نفت وانرژی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا از توانیر، گردهمایی فصلی كمیته ملی انرژی جمهوری اسلامی ایران با عنوان «دیپلماسی انرژی در شرایط تحریم» در پژوهشگاه نیرو برگزار شد.
در این گردهمایی مصطفی توانپور دبیر هیات اجرایی كمیته ملی انرژی بهمرور تاریخچه هژمونی دلار از 1918 میلادی تاكنون و اوج این هژمونی بهعنوان دستاورد دیپلماسی در پایان جنگ جهانی دوم پرداخت.
وی با اشاره به گذشت 6 سال از تصویب قانون بهینهسازی مصرف سوخت، عدم اجرای این قانون و عدم پرداخت معادل سوخت یا برق صرفهجویی شده برای بهبود مصرف انرژی بهویژه در بخش خانگی را موردانتقاد قرارداد.
در ادامه حسنتاش کارشناس حوزه انرژی حاملهای انرژی بهویژه نفت را از سیاسیترین كالاها در جهان عنوان كرد و به تبیین ارتباط تنگاتنگ دیپلماسی با مبحث انرژی پرداخت. وی دیپلماسی را عمدتاً یك ابزار گفتوگو و تعامل برای تحقق اهداف سیاست خارجی دانست كه میتواند اهداف یك كشور را در زمینه انرژی محقق كند.
حسن تاش تصریح كرد: دیپلماسی انرژی میتواند به تدوین سیاستهای انرژی كمك كند اما عمدتاً در جهت تحقق سیاستها و راهبردهای انرژی است و در كشور ما كه با خلاء در سیاستها و راهبردهای انرژی روبهرو هستیم این ابزار میتواند در تدوین سیاستها و حتی در امنیت ملی به ما كمك كند. به كمك دیپلماسی میتوان مشخص كرد آیا كشورها در صادرات انرژی و تعامل با ما جدی هستند یا آن را برای ایجاد فرصتی جدید و امتیازگیری پیگیری میکنند.
وی با تأکید بر اهمیت تعامل نزدیك دستگاه دیپلماسی كشور با بخش انرژی، حضور فعال در مجامع بینالمللی انرژی و فرصت سازی و استفاده از جایگاه بلامنازع بخش انرژی كشور برای تحقق اهداف سیاست خارجی را حائز اهمیت و نیازمند بازنگری دانست.
حسن تاش با تأکید بر لزوم خودباوری، رها کردن عرصههایی كه ربطی به تحریم ندارد را غیرقابلقبول دانست و با توجه به انزوای امریكا و اجماع جهانی برای تعامل با ایران، حضور فعالانه دستگاه دیپلماسی در این عرصه را حائز اهمیت دانست.
در ادامه این گردهمایی دكتر ملكی پیرامون اتفاقات پیش روی بخش انرژی در سال 2019 میلادی به ایراد مطالب پرداخت.
حسنتاش قیمت نفت و نقش و میزان نفوذ بازیگران منطقهای و فرا منطقهای در این عرصه را موردبررسی و تحلیل قرارداد و با اشاره بهپیش بینی مؤسسات بینالمللی از روند تغییرات قیمت، سازوكارهای تأثیرگذار و آنچه كشور در این تحولات باید انجام دهد را تشریح كرد.
میرزاخانی دستیار وزیر نیرو در امور همكاری با روسیه از دیگر اعضای هیئت رئیسه تخصصی این گردهمایی بود كه به بررسی موفقیتهای دیپلماسی در سه كشور مصر، روسیه و چین و درآمد سرشار این كشورها از طریق دیپلماسی حملونقل یا دیپلماسی منابع انرژی پرداخت و خاطرنشان كرد: «ایران در مقایسه با این سه كشور قادر است از هر دو بخش دیپلماسی حملونقل و دیپلماسی انرژی بهرهمند شود و این ظرفیت تاكنون مورد غفلت قرارگرفته بهطوری که كریدور شمال - جنوب بهتنهایی از چنان ظرفیتی برخوردار است كه میتواند جایگزین فروش نفت كشور شود و ما بهعنوان بازیگر اصلی این كریدور، نقش واقعی خود برای استفاده از حدود 800 میلیارد دلار ظرفیت جابهجایی بار در این مسیر را ایفا نكردیم.»
وی ازجمله اقدامات و برنامههایی كه در جهت دیپلماسی انرژی در دستور كار قرار دارد را سنكرون شبكه برق ایران و روسیه از دو مسیر 1- آذربایجان و 2- ارمنستان و گرجستان عنوان كرد و با اشاره به اهمیت حمایت فكری و پشتیبانی وزارت نیرو در این عرصه اظهار داشت: «دكتر اردكانیان وزیر نیرو نسبت به این مسئله اهتمام خاص دارند و به نظر میرسد بااتصال شبكه برق دو كشور در بازه زمانی كوتاه و تبدیل كشور به هاب انرژی الكتریكی در منطقه، بتوانیم دیپلماسی انرژی در این بخش را فعال كنیم.»
میرزاخانی با اشاره به آمادگی روسیه برای سرازیرشدن بخشی از سرمایههای این كشور به ایران، دیپلماسی گاز، دیپلماسی گندم و دیپلماسی همکاریهای اقتصادی در منطقه را از دیگر ظرفیتها برشمرد و به تشریح ابعاد آن پرداخت.
وی دیپلماسی همكاری اقتصادهای منطقهای در قالب اوراسیا را ازجمله فرصتها برشمرد كه موافقتنامه آن در سفر وزیر نیرو به مسكو از سوی پوتین به امضا رسید و با توجه به اهتمام وزیر نیرو و تصویب تشریفات قانونی، انتظار میرود تحرك جدی در روابط با همسایه شمالی را شاهد باشیم.
در ادامه خاقانی كارشناس بینالمللی انرژی به پیشینه دیپلماسی و انواع آن و نقش ایران در تأمین انرژی جهانی اشاره كرد و فعال كردن بورس فرآوردههای نفتی بهجای فروش نفت خام را ازجمله استراتژیها برشمرد.
سید مهدی حسینی یكی از حاضران در این گردهمایی، اجرایی شدن حكم دیوان دادگستری لاهه را منطبق با فصل 5 منشور ملل متحد عنوان كرد و اظهارکرد: «رای دیوان لاهه بهصراحت امریكا را از اعمال تحریم منع میکند و باید بهسرعت رای را به شورای امنیت ببریم.»
وی در خصوص ضمانت اجرایی این رای با توجه بهحق وتوی آمریكا گفت: «روش رایگیری در مورد احكام دیوان دادگستری بینالمللی در شورای امنیت، مبتنی بر این اصل است كه كشوری كه بهعنوان یكی از طرفهای اختلاف قرار گرفت، حق رایگیری ندارد بنابراین امریكا امكان وتو نخواهد داشت و ما باید اجرای حكم دیوان دادگستری لاهه را پیگیری كنیم.»
حسینی با اشاره به اقدامات و مطالعات اساسی كه در زمینه مسایل استراتژیك و راهبردی بخش نفت از جمله تبدیل كشور به هاب انرژی منطقه انجام شد، اظهار داشت: «متاسفانه این دستاوردها فقط در قالب كتاب به چاپ رسید و اقدامی درجهت اجرایی كردن آن انجام نشد. ایران با رتبه چهارم نفت و رتبه نخست گاز دنیا از پتانسیل بسیار قدرتمندی برخوردار است و باید بازار خلیج فارس را كاملاً در اختیار داشته باشیم.»
مهذب ترابی، فرمد و مهندس حجت از دیگر حاضران در این گردهمایی بودند كه به ترتیب درخصوص موانع دیپلماسی انرژی، اولویت بهینه سازی مصرف انرژی، لزوم رفع ناهماهنگی در تبدیل كشور به هاب منطقه و استفاده از تبادلات انرژی در این مسیر به ارایه نقطه نظرات پرداختند.
انتهای پیام/4094/
انتهای پیام/