دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
کارگردان تئاتر معلولان:

لازمه رستم بودن، داشتن تن سالم نیست/ بنیاد رودکی پولی از ما نگرفت

کارگردان تئاتر «رستم وسهراب» با بازی هنرمندان معلول معتقد است زمانه‌ای که لازمه‌ رستم بودن، تن سالم بود  به سر آمده است.
کد خبر : 342737
165_4.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه تئاتر گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، «شب تئاتر» در دهمین نشست خود، شامگاه شنبه با اجرای پیام دهکردی و موضوع تئاترمعلولان، میزبان میرکمال میرنصیری کارگردان و مشاور خانواده بود.


زمانه‌ای که لازمه‌ رستم بودن، تن سالم بود به سر آمده است


کارگردان تئاتر «رستم و سهراب» که با بازی هنرمندان معلول روی صحنه رفته بود، در ابتدا به 9 سال زمان تمرین و آماده‌سازی این تئاتر اشاره کرد و در مورد انتخاب این متن گفت: به دو دلیل من دنبال این متن رفتم. یکی بحث درمانی آن است. تصور کنید افرادی که تا چندی پیش سالم بوده‌اند و با حادثه‌ای دچار معلولیت شده‌اند و به هر دلیلی شرایط نگهداری از آنها در منزل نیست، این به بخش عظیمی از روحیه و احساس خودارزشمندی آنها می‌تواند آسیب بزند. همچنین نگاه جامعه به آدم ایستاده با نشسته فرق دارد. با توجه به مجموعه همه اینها به نظر من می‌رسید که اگر بحث شاهنامه و رستم و سهراب را شروع کنیم، بخش اعتماد به نفس و منیّت مستور شده آنها را می‌تواند ایجاد کند.


وی اظهار کرد: دلیل دیگر این بود که می‌خواستم پیامی برای جامعه داشته باشم و آن این بود که واقعاً دیگر زمانه‌ای که رستم لازمه‌اش تن سالم بوده به سر آمده است. اینکه انسانی فکر و روح سالم و همت و ایده دارد و می‌‌تواند در زندگی دیگران ایجاد نقش کند ولو اینکه روی چرخ باشد، او قطعاً برای جامعه مفیدتر از کسی است که با وجود بدن سالم به یک زحمت برای جامعه تبدیل شده است.همه پهلوان‌های ما در این کار با افتخار روی ویلچر نشسته بودند.


تعهد ما انجام کار است نه دیده شدن


میرنصیری گفت: تعهد ما این بوده که بیشتر از آنکه بخواهیم دیده شویم، کار انجام شود. 


میرنصیری در مورد بازگرداندن اعتماد به نفس به معلولان گفت: من همیشه به بچه‌ها می‌گویم این زمین برای همه است، شما هم حق دارید  زندگی کنید و هم وظیفه دارید در زندگی دیگران نقش‌آفرینی کنید و این همان نگاهی است که ممکن است در یک شهروند سالم با دیدن این کار ایجاد شده باشد.



دهکردی با بیان اهمیت فرهنگ‌سازی در مورد معلولان گفت: اگر ما به عنوان رسانه، بهزیستی، شهرداری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، این آگاهی را ایجاد کنیم، آرام آرام معلولیت دیگر به حالت نقص ترجمه نمی‌شود بلکه به عنوان یک ویژگی مثل چاق یا لاغر بودن شناخته می‌شود.


میرنصیری ادامه داد: شرایط زندگی آدم‌ها با معلولیت عوض می‌شود و نه میلشان به زندگی و نه تعهدشان به زندگی دیگران و نه حقشان. آنها قبل از اینکه معلول باشند یک انسانند. فاصله بین ما و آنها یک حادثه است.


وی در مورد نهادها و بنیادها گفت: اگرچه شرایط اینها برای زندگی سخت است، اما مسئولیت مسئولان نسبت به اینها بیشتر است تا زندگی را برای معلولان عادلانه‌تر کنند.


جای نمایش‌درمانی در جامعه خالی است


میرنصیری در مورد گستره تئاتر درمانی بیان کرد: مخاطب تئاتر درمانی آدم است. نمایش درمانی می‌گوید کمکت می‌کنم تا از این چیزی که هستی بهتر زندگی کنی و این کمک را به هر کسی می‌توان کرد، اما متأسفانه جای نمایش درمانی در جامعه خالی است.



دهکردی افزود: هنوز برای مسئولین ما حیاتی بودن این امر هجی نشده است. نمایش درمانی می‌تواند بسیاری از بحران‌های جامعه را برطرف کند.


آدم‌ها باید زندگی کنند، نه اینکه فقط زنده بمانند


میرنصیری با گله از حمایت نکردن مسئولان، به نقل  از مدیر آسایشگاه خیریه کهریزک گفت: ما دوست داریم آدم‌ها اینجا زندگی کنند، نه اینکه فقط زنده بمانند. برای یک مسئول هم زندگی کردن آدم‌ها باید مهم باشد. ای کاش آدم‌ها بی‌ آن‌که نیاز باشد عزیزشان برای همیشه سلامتی‌اش را از دست بدهد تا شرایط معلولان را درک کند، از فرصت استفاده کنند و اینها را به عنوان شهروندانی که ما لازمشان داریم ببینند.


بنیاد رودکی برای اجرای تئاتر پولی از ما نگرفت


میرنصیری، نمایش درمانی را این‌طور توضیح داد: در نمایش درمانی هدف نمایش نیست، وسیله ما نمایش است برای کمک کردن به افراد.


وی در ادامه  از عدم وجود برنامه‌ریزی  و چشم‌انداز در این حوزه و قائم به فرد بودن تصمیمات و طولانی شدن پروسه تولید به این دلایل انتقاد کرد و لزوم ورود و نظارت سازمان نظام روان‌شناسی و بهزیستی را خاطر نشان کرد.



در پایان، میرنصیری برای صحبت با مسئولان در راستای مرتفع کردن مشکلات اعلام آمادگی کرد و از مسئولان و هنرمندانی که تئاتر «رستم و سهراب» را یاری کرده بودند تشکر کرد و افزود : ما برای اجرای تئاترمان به بنیاد رودکی ریالی پرداخت نکردیم که ما از آنها و فرهنگسرای بهمن و سایت ایران نمایش تشکر می‌کنیم و همچنین از تمام مددجوهایی که در این کار مرا تحمل کردند و دوستان عزیزم در هیأت مدیره آسایشگاه کهریزک تشکر می‌کنم.


«شب تئاتر» با اجرا و کارشناسی پیام دهکردی، تهیه‌‌کنندگی امیر قمیشی و سردبیری محراب محمدزاده، با محوریت تحلیل مسائل مربوط به تئاتر کشور، شنبه‌های هر هفته ساعت 23 از شبکه چهار سیما پخش می‌شود.


انتهای پیام/4104/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب