تختروانچی: برجام یک کنوانسیون بینالمللی نیست که نیاز به تصویب مجلس داشتهباشد
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا به نقل از خانه ملت، مجید تختروانچی در نشست روز یکشنبه کمیسیون اصل 90 قانون اساسی مجلس شورای اسلامی حضور یافت تا درخصوص توافقنامه هستهای میان ایران و 1+5 و برجام توضیحاتی را به نمایندگان مجلس ارائه کند.
معاون اروپا و آمریکا وزارت خارجه کشورمان با بیان اینکه اعتقاد دولت بر تعامل با نمایندگان است، گفت: همه ما در چتر مجموعه نظام هستیم و از طریق گفتوگو نظراتمان را به هم نزدیک میکنیم و سیاست ما نزدیک شدن به مجلس و نمایندگان است.
وی با بیان اینکه آنچه که در وین به دست آمده با هر عنوانی باید با دید خرد و کلان نگریست، عنوان کرد: هر توافقی که نتیجه یک کار جمعی است، نمیتواند درخلأ بررسی شود و باید در چارچوب زمانی به آن نگریست و بدون درنظر گرفتن آن نگاه جامعی نخواهیم داشت.
معاون اروپا و آمریکا وزارت خارجه کشورمان با تاکید براینکه زمانی که مذاکرات شروع شد، ایران با شش قطعنامه شورای امنیت بهعنوان تهدیدی علیه صلح و امنیت شناخته شده بود، تصریح کرد: در این زمان فضاسازی عجیبی درمورد کشور صورت گرفته و شورای امنیت خواستار تعلیق همهجانبه فعالیتهای هستهای ما شده بود.
برخی از قطعنامهها در تاریخ سازمان ملل جزو لکه ننگ شورای امنیت است
وی با بیان اینکه درتاریخ سازمان ملل برخی از این قطعنامهها جزو لکه ننگ شورای امنیت است، افزود: در مذاکراتی که با اعضای 1+5 داشتیم، دکتر ظریف به دفعات مطرح کردند که شما در جنگ تحمیلی با صدام همدست بودهاید.
تختروانچی با تأکید بر اینکه «اصل دعوا بر سر داشتن غنیسازی یا نداشتن آن بوده است»، ادامه داد: آمریکاییها میگفتند غنیسازی فردو، نطنز، آب سنگین و... همگی باید تعطیل شوند.
چیزی که در رآکتور اراک پر میشود، مخزن نیست، بلکه قلب آن است که هیچ مصرفی ندارد و این قلب برداشته شده و قلب جدید با طراحی جدید جایگزین آن میشود |
معاون اروپا و آمریکا وزارت خارجه کشورمان با بیان اینکه ما در چارچوب ان.پی.تی حق غنیسازی را برای خودمان مسلم میدانیم، تأکید کرد: بحث بر سر اصل غنیسازی است؛ بله، ما محدودیت پذیرفتهایم اما در مورد حق غنیسازی به کسی اجازه اظهارنظر ندادهایم.
وی با تاکید بر اینکه برجام علاوه بر اینکه برنامه هستهای ایران را به رسمیت میشناسد، به کشورهای دیگر گفته میشود که برای پیشبرد آن به ایران کمک کنند، افزود: مقاومتی که در طول سالهای مختلف انجام شد، قطعنامههایی که ایران را ملزم به اجرایی کردن آن کرده بودند، ملغی کرد و سبب شد برنامه ایران مشروع دانسته شود و در راستای پیشبرد آن باید کمک صورت گیرد.
بحثهای اولیهای درباره تبادل سوخت هستهای با روسیه انجام شده است
این عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای ایران با تشریح دستاوردهای برجام ادامه داد: همان شورای امنیتی که شش قطعنامه علیه ایران صادر کرده بود، حق غنیسازی ایران را به رسمیت میشناسد، اراک را به یک رآکتور مدرن تحقیقاتی تبدیل میکند و در زمینه تحقیق و توسعه به ایران کمک میشود.
وی با اشاره به اینکه «در ارتباط با تبادل سوخت هستهای بحثهای اولیهای با روسیه شده است»، تصریح کرد: یکی از بحثهایی که با روسیه درحال مذاکره هستیم، بحث گداخت هستهای است.
محدودیتها برای تولید سوخت 8 سال است
تختروانچی در ادامه با تأکید بر اینکه «محدودیتها برای تولید سوخت 8 سال است»، گفت: اما در طول 8 سال بحث تحقیق و توسعه را در چهار نوع سانتریفیوژ IR2، IR4، IR6و IR8تولید خودمان ادامه خواهیم داد. صنعت هستهای یک صنعت بطئی است و نیاز به زمان دارد تا آزمایشهای مختلف روی آن انجام شود.
وی با اشاره به استفاده نکردن از IR8بعد ازگذشت زمان، بیان کرد: هر ماشینی خصوصیات خود را دارد؛ اکنون در روسیه با ماشینهایی تولید سوخت میشود که بسیار کوچک است. IR2 و IR4 به حدی رسیدهاند که قابل اتکا هستند و در غنیسازی میتوانند به ما کمک کنند.
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه کشورمان با تاکید بر اینکه کشورها یک ماشین را بهعنوان ماشین ملی انتخاب میکنند، ادامه داد: امیدواریم IR8ما به آزمایشهای مختلف جواب دهد و بهعنوان ماشین ملی ما انتخاب شود، در برجام آمده است برنامه ما به سمت تجاریسازی است.
وی با بیان اینکه سوخت اراک بعد از load اول توسط خود ایران تامین میشود، گفت: ما در 8 سال اول محدودیت داریم و پس از آن تحقیق و توسعه و سپس تجاری شدن آغاز میشود.
قلب اراک با طراحی جدید جایگزین میشود
تختروانچی با تأکید بر اینکه امکانات رآکتور جدید بیشتر از رآکتور فعلی است، افزود: چیزی که در رآکتور اراک پر میشود، مخزن نیست، بلکه قلب آن است که هیچ مصرفی ندارد و این قلب برداشته شده و قلب جدید با طراحی جدید جایگزین آن میشود؛ قلب جدید به مراتب پیشرفتهتر است و حدود چهار سال راهاندازی آن طول میکشد.
هیچ توافق پشت پردهای وجود ندارد
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه با بیان اینکه «به جز برجام هیچ توافق دیگری با آمریکاییها صورت نگرفته است»، گفت: هر چه در برجام آمده تعهدات دو طرف است و هیچ توافق پشت پردهای وجود ندارد.
وی با بیان اینکه پرونده مسائل مربوط به گذشته تا انتهای سال میلادی توسط آژانس و شورای حکام بسته خواهد شد، افزود: در برجام آمده است که اعضای 1+5 قطعنامهای را به شورای حکام برای بسته شدن پرونده میدهند که توسط یوکیو آمانو ارائه میشود.
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه با تأکید بر اینکه «تحریمها علیه ایران در روز اجرا لغو میشود»، گفت: هر چیزی که به نحوی به اقتصاد و صنعت مربوط میشود از جمله تحریمهای مالی، بانکی، نقل و انتقالات، بیمهای همه و همه در روز اجرا لغو خواهند شد.
تختروانچی روز اجرا را چهار روز دانست و افزود: اول روز نتیجهگیری است که آن را گذراندهایم، دومین روز، روز توافق است که حداکثر 90 روز بعد از تصویب شورای امنیت صورت میگیرد؛ البته به شرط اینکه در ایران و آمریکا تصویب شود، اما در 5 کشور دیگر مذاکرهکننده چنین روندی ندارد.
وی با تأکید بر اینکه «روز اجرا آن روزی است که تحریمها لغو میشود»، گفت: از آن روز اقدامات مقدماتی صورت میگیرد به طوری که شیرآلات نطنز قطع میشود و در اراک، قلب رآکتور درمیآید و آنها نیز شروع به فعالیت در زمینه لغو تحریمها با دادن دستورالعمل به بنگاهها و نامهنگاری با بانکها میکنند.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان با بیان اینکه اقداماتی که ما انجام میدهیم با اقدامات آنها ماهیتاً متفاوت است، افزود: اقداماتی که قرار است توسط ما صورت گیرد، زمانبر است و در این زمینه نمیخواهیم ضربتی کار کنیم، آنها کارهای دستورالعملی انجام میدهند که زمانش کمتر است.
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه کشورمان با اشاره به اینکه ایران و آمریکا به یکدیگر اعتماد ندارند، بیان کرد: ما در روز توافق شروع به اجرای تعهدات میکنیم و آنها در این روز، یک مصوبه حقوقی را که آنها را به لغو تحریمها متعهد میکند تصویب خواهند کرد.
وی با بیان اینکه در ابتدای کار که تحریمها لغو میشود، راستیآزمایی آژانس کیفی است و نه کمّی؛ تصریح کرد: زمان لغو تحریمها بستگی به شروع تغییرات ما در نطنز و فردو دارد و تلاش ما این است که در اسرع وقت کار انجام شود.
روز لغو تحریمها توسط اتحادیه اروپا و اوباما را روز اجرای توافق است
تختروانچی روز لغو تحریمها توسط اتحادیه اروپا و اوباما را روز اجرای توافق دانست و افزود: اما ما در این روز تنها شروع به کم کردن سانتریفیوژها در نطنز میکنیم.
این عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان با تأکید بر اینکه «ما سه نوع تحریم داریم»، افزود: تحریم اول مربوط به تحریمهای شورای امنیت است که از روز اجرایی شدن توافق این تحریمها نیز لغو میشود. تحریم دیگر مربوط به اتحادیه اروپا است که بخشهای مالی آن لغو میشود.
وی با بیان اینکه «تحریمهای آمریکا دو نوع است»، بیان کرد: نوع اول این تحریمها در نتیجه دستور اجرایی رئیسجمهور وضع شده است که با امضای وی هم لغو میشود. بخش دوم این تحریمها، مربوط به کنگره است که دولت نمیتواند آنها را لغو کند و این شبهه 8 ساله لغو تحریمها مربوط به زمانی میشود که کنگره بخواهد تحریمها را لغو کند و در طول این 8 سال دولت ایالات متحده متعهد میشود که تحریمهای کنگره را اجرا نکند.
به گزارش آنا، تختروانچی با اشاره به یکی از دلایلی که این توافق نباید در مجلس به صورت یک قانون درآید، توضیح داد: اگر زمانی یکی از طرفها تعهدات خود را زیرپا گذاشت، طرف مقابل بتواند به برنامههای قبل از توافق برگشتپذیری داشته باشد.
ماهیت برجام یک کنوانسیون بینالمللی نیست و قانون مجلس تنها در مورد کنوانسیونهای بینالمللی صدق میکند |
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه کشورمان با بیان اینکه از زمان اجرای توافق پولهای ما آزاد میشوند، نفت ما صادر میشود و بانکهای ما با سایر بانکهای دنیا به جز بانکهای آمریکا میتوانند ارتباط مالی برقرار کنند، اظهار کرد: تحریمهای آمریکا با سایر کشورها تفاوت دارد و از ابتدای انقلاب برقرار شده که تحت عنوان تحریمهای جامع آمریکاست. در این توافق ما با تحریمهای ثانویه آمریکا کار داریم که مربوط به بحث هستهای است و لغو میشود. یکی از ایرادات مخالفان توافق در آمریکا و لابی صهیونیستی این است که ایران پولهای خود در خارج را به داخل آورده و در کشورهای مختلف هزینه میکند و هر نوع فعالیت اقتصادی در این کشور آزاد میشود.
وی با بیان اینکه «بحث نظامی را از کانال خریدی که وجود دارد، بیرون کشیدهایم»، افزود: تحریمهای اشاعهای مربوط به اقلام دوگانه است که این اقلام دوگانه هم در صنعت هستهای و هم در صنعت نظامی کاربرد دارد. در برجام یک کانال خرید وجود دارد که کمیسیون مشترک مسئول آن است. 8 سال پس از روز توافق، تحریمهای اشاعهای نیز لغو میشوند، ممکن است کمتر از آن هم باشد.
کمیسیون مشترکی از 1+5 و نماینده اتحادیه اروپایی و ایران تشکیل خواهد شد
تختروانچی با بیان اینکه «کمیسیون مشترک از 1+5 و نماینده اتحادیه اروپایی و ایران که 8 عضو دارد، تشکیل خواهد شد»، بیان کرد: کار این کمیسیون ایجاد کانال خرید است که در آن کشورهای صادرکننده به این کمیسیون میگویند ما میخواهیم قطعات وارد ایران کنیم و در این کمیسیون بررسی میشود و قطعات پس از یک ماه به داخل کشور وارد میشود. یک گروه کاری دیگر در کمیسیون در زمینه تحریمها وجود دارد که ایران آن را اضافه کرده است و اگر کشورها به تعهدات خود در ارتباط با تحریمها عمل نکردند، چه مسیری باید طی شود تا به آن تخلف رسیدگی شود.
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه کشورمان با اشاره به وظیفه دیگر این کمیسیون مشترک بیان کرد: کار دیگر این کمیسیون حل و فصل اختلافات است که اگر ایران ادعا کند که طرف مقابل به تعهدات خود عمل نکرده است، به کمیسیون مشترک گزارش میدهد و این کمیسیون در دو هفته به شکایت ایران رسیدگی میکند و تشکیل جلسه این کمیسیون در سطح وزرای امور خارجه است.
ماهیت برجام یک کنوانسیون بینالمللی نیست
وی در رابطه با نقش مجلس با بیان اینکه «اگر دولت بخواهد برجام را به صورت لایحه به مجلس بدهد، اگر رد کند که هیچ، اما اگر آن را تصویب کند، جز قوانین داخلی کشور میشود»، ادامه داد: آیا به مصلحت است که برجام که شامل اقدامات داوطلبانه است، جزو قوانین داخلی کشور شود؟ ماهیت برجام یک کنوانسیون بینالمللی نیست و قانون مجلس تنها در مورد کنوانسیونهای بینالمللی صدق میکند.
تختروانچی با بیان اینکه «مرجع متن انگلیسی برجام است»، اظهار داشت: اگر میخواستیم تایید سند متن فارسی را از شش کشور بگیریم، امکانپذیر نبود.
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه کشورمان با بیان اینکه «هیچ توافق جداگانهای با آمریکا نداشتهایم»، گفت: هیچ توافقی غیر از برجام وجود ندارد و هر چه در این برجام آمده است، تعهدات دو طرف است و قابل تصور نیست که غیر از این توافقی وجود داشته باشد و هیچ چیز پشتپردهای وجود ندارد.
انتهای پیام/