جابهجایی مدیران دولت دهم، مهمترین تغییر سیاسی دولت یازدهم در لرستان
وزیر کشور در ابتدای سال جاری اعلام کرد که 91 درصد فرماندارن کل کشور تغییر کردهاند. اما این تغییر در لرستان بیشتر به شکل جابهجا شدن فرماندارن دولت قبل عملی شد و در کنار آن دیگر انتصابات استانی و شهری هم رضایت حامیان دولت و اصلاحطلبان را به دست نیاورده است. بسیاری از هواداران دولت یازدهم بر این باورند که بدنه سیاسی وزارت کشور در استانها و شهرستانها همگام با دولت تدبیر و امید نیست و جریان سیاسی در فرمانداریها اگر در جهت رویکردهای دولت قبلی نباشند چندان به سمت اهداف اعلامی حسن روحانی هم حرکت نمیکند.
در این میان، برگزاری دو انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری به حساسیت مدیریت سیاسی استانها و شهرها افزوده است به طوری که استمرار رویکردهای گذشته در استانها نگرانیهای جدی برای حامیان دولت یازدهم ایجاد کرده است؛ نگرانیهایی که گاه از چشم مسئولان نیز مستور نمانده است.
در همین راستا، چندی پیش حسینعلی امیری، سخنگوی وزارت کشور، به فرمانداران غیرهمسو هشدار داد که دولت اصراری به حضور فرمانداران و استاندارانی که نتوانستند سیاستهای ابلاغی را اجرا کنند، ندارد. امیری با اشاره به گذشت دو سال از عمر دولت تدبیر و امید تأکید کرد که شرایط اقتضا میکند، کارنامه مدیرانی که از سوی دولت منصوب شدهاند، مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد. سخنگوی وزارت کشور اعلام کرده است که دولت در پایان طرح ارزیابی کارنامه فرمانداران و استانداران، اصراری به حضور کسانی که نمره لازم را کسب نکردهاند و نتوانستند سیاستهای اعلامی را اجرا کنند، ندارد.
در همینباره محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، نیز در نشست خبری خود با خبرنگاران گفته است: «قبول کنیم که نماینده عالی دولت در شهرستان ها فرمانداران هستند که باید سیاستهای دولت تدبیر و امید را که از سیاستهای دولتهای گذشته تفاوتهایی دارد، اجرا کنند، بنابراین اگر همسویی وجود نداشته باشد اجرای سیاستها و منویات دولت انجام نمیشود. امیدواریم اگر وزارت کشور موارد ناهماهنگی را تشخیص داد آنها را هماهنگ کند.»
با اینکه وزیر کشور معتقد است، تغییری گسترده در سطح فرمانداران ایجاد کرده است، اما بررسی سابقه افراد متصدی پستهای سیاسی استان لرستان، تغییر را به شکل دیگری نمایان میکند؛ تغییری که در عمل، بیشتر به صورت جابهجایی بوده و در برخی از شهرها از جمله بروجرد این تغییر تنها به فرماندار محدود شده است و برخی پستهای مدیریتی دیگر همچنان در اختیار افرادی است که اکثرا با شعار حمایت از احمدینژاد روی کار آمده بودند.
در این موضوع، رد پای شماری از نمایندگان اصولگرای مجلس شورای اسلامی نیز به چشم میخورد. این نمایندگان به کمک لابی خود توانستهاند نقش فراوانی در امور اجرایی شهر و استان خود ایفا کنند.
«هوشنگ بازوند» از سال 92 با پایان یافتن عصر احمدینژادیها، صندلی معاونت عمرانی استانداری مرکزی در دولت سابق را رها کرد و به کاروان تدبیر و امید حسن روحانی پیوست. او با ارتقای جایگاه توانست سمت استانداری لرستان را بهدست آورد. البته بازوند با استانداری لرستان در دولت احمدینژاد آشنا شده بود. وی در دولت سابق دوبار پست معاون استانداری را برعهده گرفت که یک بار در لرستان طی سالهای ۱۳۸۴تا ۱۳۸۶ و یک بار هم در استان مرکزی طی سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری بود. سابقه بازوند در استان مرکزی بیشتر است و دوستان زیادی در آنجا دارد. وی رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات استان مرکزی نیز بوده و همین دوستیهای او در اراک، پای برخی را از استان مرکزی به فرمانداریهای لرستان باز کرده است؛ بهطوری که دو تن از فرمانداران لرستان سابقه مدیریتی در استان مرکزی دارند.
نطقهای استاندار اگرچه چاشنی تدبیروامید دارد، او در صحنه انتصابات در جهت دیگری حرکت میکند. بازوند برخلاف انتظارها ترجیح داد پست استراتژیک معاون سیاسی، امنیتی استانداری لرستان را به یکی از کارمندان استانداری بسپارد و نه، چنانکه معمول است، به نیروهای باسابقه و تجربه در حوزه سیاسی. استاندار در همان ابتدای کار، «سید سعید شاهرخی» را به این سمت منصوب کرد. شاهرخی پیش از این مسئولیت شورای برنامهریزی استان لرستان را بر عهده داشته است. از شاهرخی سابقه مهمی در حوزه مدیریت یافت نمیشود و طبق گزارش های محلی ارتباطی هم با گروه های سیاسی استان اعم از اصلاح طلب و اعتدالی نداشته است. با این حال هماکنون علاوه بر معاونت سیاسی و امنیتی، سرپرستی معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری لرستان به وی سپرده شده است.
فرماندارانی با سابقه اصلاحطلبی
طبق اطلاعات مندرج در سایت استانداری لرستان، این استان، 11 فرمانداری دارد که در این میان کرسی فرمانداری خرمآباد به رئیس ستاد انتخاباتی حسن روحانی رسیده است. «حبیبالله خجستهپور» که در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 مسئولیت ستاد انتخاباتی حسن روحانی را در لرستان برعهده داشت، از کارمندان آموزش و پروش است. او در دولت یازدهم، اول مشاور استاندار شد و بعد با حکم بازوند به سمت فرمانداری خرمآباد رسید.
دو فرماندار ازنا و کوهدشت نیز سابقه روشنی از مدیریت سیاسی در زمان دولت اصلاحات دارند. «اسد عبداللهی» فرماندار ازنا در دولت اصلاحات، فرماندار کوهدشت بوده اما طبق نظر منابع محلی بیشتر به عنوان اعتدالگرا شناخته میشود. عبداللهی فوقلیسانس جامعهشناسی دارد و در کارنامه وی سابقه مشاوری استاندار، دبیری شورای جوانان استان، مدیرکل امور اجتماعی و انتخابات استان و رئیس ستاد انتخابات استان دیده میشود.
«محمدکرم محمدی» فرماندار کوهدشت نیز قبل از این در دولت اصلاحات یعنی طی سالهای 76 تا 81 فرماندار کوهدشت بوده است و همچنین در دوره اصلاحات در شهرستان الیگودرز سابقه فرمانداری دارد.
فرماندارانی از دولت احمدینژاد
اما بازوند حکم فرمانداری بروجرد ـ دومین شهر بزرگ لرستان ـ را به نام فردی با سابقه فرمانداری در عصر احمدینژاد زد. «مسلم پورقاسمیان» علاوه بر سابقه فرمانداری در دولت احمدینژاد در شهر خمین، در مقطعی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی هم بوده است. وی جزو نیروهایی است که بازوند با خود از استان مرکزی به لرستان آورده است.
پس از این انتخاب وضع سیاسی بروجرد بیش از سایر شهرستانهای استان با اعتراض فعالان سیاسی اصلاحطلب واعتدالگرا روبهرو است. بر اساس آنچه اصلاحطلبان و اعتدالگرایان شهرستان میگویند هنوز مدیریتهای مهم در این شهرستان در دست حامیان دولت قبل قرار دارد. در این میان ابقای رئیس اداره آموزش و پرورش بروجرد، بیش از دیگران در کانون اعتراضها قرار دارد. طبق گزارشهای محلی، یکی از دو نماینده این شهرستان، در ابقای ابوالفتحی نقش فعالی را ایفا کرده است.
چندی پیش شورای هماهنگی اصلاحطلبان شهرستان بروجرد طی نامه سرگشادهای به استاندار لرستان، با انتقاد از دخالت برخی نمایندگان مجلس از روند انتصابات، خطاب به استاندار لرستان پرسیدند: «آیا استاندار محترم مسئولیت انفعال به وجود آمده در طرفداران دولت و حامیان صادق اعتدال و امید و مردم امیدوار را به عهده میگیرند؟»
همچنین اصلاحطلبان در نامه خود اظهار کردند : «چگونه است که رئیس این دولت همواره این خواست عمومی مبنی بر تغییر را تکرار میکند، ولی استاندار لرستان بیش از دو سال نه تنها خود را عاجز از تغییر در سطح مدیران کل میداند بلکه در بعضی شهرستانها فرماندارانی انتخاب کرده است که در اوج اقتدار دولت سابق برای معتقدین به جریان اقتدارگرایی، میسر نبود.» آنها در نامه خود به انتصاب مدیران دولت قبل در شهرستان بروجرد اعتراض و تاکید کردند که «این رویکردها بارقه تدبیر و امید را به ناامیدی بدل کرده است و استاندار به عنوان نماینده ارشد دولت در لرستان هیچ اقدامی انجام نمیدهد!»
فرماندار شهرستان الیگودرز نیز تا آخرین لحظههای عصر احمدینژادیها فرماندار بوده و با روی کار آمدن حسن روحانی به کاروان تدبیروامید در استان لرستان پیوسته است. طبق اطلاعات درجشده در سایت فرمانداری شهرستان الیگودرز، «ولیالله میرزاییاصل»، که مدرک کارشناسی ارشد علوم قرآنی و حدیث دارد، طی سالهای 85 تا 89 در سمت فرمانداری شهرستان قروه و طی سالهای 89 تا 93 در سمت فرمانداری شهر سنندج در استان کردستان قرار داشته و از آن موقع تا به حال، فرمانداری الیگودرز را بر عهده دارد. وی در دهه 70، دبیر آموزش و پرورش بوده است.
فرماندار شهرستان پلدختر، «قدرتالله ترابینژاد»، بیشتر با سابقه حضور در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی خرمآباد شناخته میشود. هرچند ترابینژاد از راه یافتن به مجلس بازماند. وی سابقه حضور در شورای شهر خرمآباد را نیز دارد. ترابینژاد تا پیش از فرمانداری پلدختر، سابقه مدیریت سیاسی در این سطح را نداشت و بیشتر در حوزه عمرانی فعالیت کرده بود.
«غلامرضا سلیمانی» از دیگر مدیرانی بهشمار میرود که از استان مرکزی به لرستان آمده است و اکنون در سمت فرمانداری شهرستان سلسله قرار دارد. سلیمانی تا پایان سال 92 مدیر دفتر فنی استاندار استان مرکزی بوده است. طبق گزارشهای محلی، زمزمههای تغییر سلیمانی به دلیل آنچه ناهماهنگی با سیاست های دولت خوانده میشود، بهتازگی شنیده شده است؛ اما هنوز معلوم نیست که این فرماندار قبل از انتخابات سال جاری تغییر کند و چقدر این خبر صحت دارد.
فرمانداری شهرستان رومشگان در دولت روحانی افتتاح و «محمد محمدینژاد»، اولین فرماندار این شهرستان شد. سایت فرمانداری رومشگان در توضیح سوابق محمدینژاد نوشته است: «دبیر شورای تأمین شهرستان به مدت شش سال، انجام طرحهای امنیتی مختلف.» بخشداری رومشگان در زمان احمدینژاد از دیگر سوابق محمدینژاد است. همچنین وی پنج سال کارشناس مسئول سیاسی، انتظامی فرمانداری شهرستان کوهدشت بوده و یک سال هم در استان مرکزی به عنوان کارشناس اداره کل امور امنیتی استانداری مرکزی فعالیت میکرده است.
فرماندارانی بدون سابقه سیاسی
«نورالدین درمنان»، دیگر فرماندار لرستانی در شهرستان چگنی است.درمنان از کارمندان وزارت کشور است که در دوره های مختلف چندباری در لرستان بخشدار بوده است. از گرایش سیاسی وی اطلاع دقیقی در دست نیست.
شهرستان دلفان در دولت روحانی دو فرماندار را تجربه کرده که فرماندار دوم بهتازگی منصوب شده است. اکنون «جعفر طولابی» در این شهر فرماندار است اما قبل از او شخصی به نام «علی باقری» مسئولیت این سمت را بر عهده داشت. سایت فرمانداری دلفان درباره باقری نوشته بود که وی شخصی بومی با تحصلات عالی حقوق قضایی است. این منبع در مورد گرایش سیاسی باقری اعلام کرده بود که وی از نظر تفکرات سیاسی، گرایشی اصلاحطلبی دارد اما در عمل فردی کاملأ معتدل است. در حالی که باقری به دلیل بومی بودن از پایگاه اجتماعی خوبی برخوردار بود، برکناری وی گمانهزنیهای فراوانی را بهوجود آورد. برخی رسانههای محلی و شبکههای اجتماعی عزل باقری را ناشی از انتقاد اواز عملکرد مایندگان و برخی ناشی از «تخریبهای هماهنگ شده» و بیمهری و ناهمراهی همفکران وی و برخی دیگر آن را یک مهرهچینی هدفمند برای انتخابات از سوی کسانی که چشم امید به کرسی مجلس شورای اسلامی در انتخابات پیش رو دوختهاند، ارزیابی کردهاند.
اما جغفر طولابی فرماندار فعلی دلفان پیش آنکه به سمت فعلی خود منصوب شود، مدیرکل دفتر سیاسی و انتخابات استانداری لرستان بوده است.
فرماندار شهرستان درود نیز از نیروهای وزارت کشور است و طبق آنچه در سایت فرمانداری این شهرستان آمده «ماشاءالله نعمتی» بیشتر در در حوزه روابط عمومی فرمانداری فعالیت کرده است. با این حال نعمتی در دوران احمدینژاد نیز به مدت سه سال بخشدار سیلاخور بوده است. سایت فرمانداری این شهرستان در مورد سوابق ماشاءالله نعمتی نوشته است: «متصدی رسیدگی به شکایات و روابط عمومی -کارشناس ارزشیابی و رسیدگی به شکایات و روابط عمومی -کارشناس امور اجتماعی و انتخابات و شورای اسلامی -بخشدار سیلاخور از تاریخ 25 / 5 / 82 لغایت 11 / 5/ 85 -کارشناس ارزیابی و پاسخگویی به شکایات فرمانداری»
نعمتی مدرک تحصیلی فوقدیپلم حقوق قضایی از دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب و کارشناسی ارشد علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد آشتیان دارد.
بر این اساس از یازده کرسی فرمانداری استان لرستان 5 کرسی در اختیاری افرادی است که در دولت احمدینژاد توانستهاند مناصب مدیریتی را بهدست آورند و در دولت حسن روحانی نیز با یک جابهجایی به سمت فرمانداری رسیدهاند. علاوه بر این سه شهرستان استان لرستان نیز فرماندارانی دارد که سابقه اعتدالی و اصلاحطلبی مشخصی ندارند.
انتهای پیام/