دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 آذر 1397 - 08:00
یاران مهربان/ 143

کتابی برای بازخوانی یک فاجعه در آستانه انقلاب

کتاب سینما رکس (شرح و تحلیل فاجعه سینما رکس آبادان) حاوی اطلاعات گسترده و متنوعی از این حادثه است.
کد خبر : 325067
45.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ وهنر خبرگزاری آنا، کتاب سینما رکس (شرح و تحلیل فاجعه سینما رکس آبادان) نوشته حمیدرضا رئوفی است. نویسنده این کتاب که اهل آبادان است و آن‌گونه که در پیشگفتار کتاب اشاره کرده در نوجوانی به این سینما می‌­رفته است، به جمع‌آوری اطلاعات گسترده‌ای در این باره پرداخته است.


از دیگر آثار حمیدرضا رئوفی کتاب «اقتصاد ایران در دوران جنگ تحمیلی»است که به صورت مشترک با فرهاد دژپسند کار کرده است. وی در کتاب «سینما رکس» به فاجعه آتش‌سوزی سینما رکس آبادان در مردادماه سال 1357 که به کشته شدن صدها تن انجامید، پرداخته است. رئوفی در پیشگفتار کتاب آورده است: در تهران دانشجو بودم که خبر آتش‌سوزی سینما رکس آبادان در همه جا منتشر شد. به سرعت به آبادان برگشتم. در قبرستان آبادان جوانی را دیدم که سردسته تظاهرکنندگان بود و می­­‌گفت از ترس مأموران چند شب است در قبرستان می­‌خوابد و به شهر نمی‌آید. بعد از تشکیل دادگاه و حضور او به عنوان شاهد در این دادگاه نامش را که جواد بی‌شتاب بود دانستم.


این کتاب در مقدمه خود، حسین تکبعلی‌زاده را عامل این فاجعه می‌­خواند. در کتاب نیز اعترافات او در دادگاه می­‌آید. گزارش روزنامه­‌های وقت از روند دادگاه و اطلاعاتی راجع به بازجویی­‌ها از افرادی که با تکبعلی‌زاده در ارتباط بودند و متن‌های تحقیق، از دیگر مسائلی است که درباره این حادثه جمع‌آوری شده و برای روشن کردن ابعاد مختلف این فاجعه مورد استفاده قرار گرفته است. به گفته نویسنده این کتاب، اظهارات تکبعلی‌زاده در دادگاه انقلاب، شاهدین، نامه­‌ها و تلگراف‌های او به همراه بازجویی‌هایش همه ذکر شده؛ منابعی که به روشن شدن حادثه کمک می‌­کند نیز آورده شده تا مخاطب خود به حقیقت ماجرا پی ببرد. در واقع نیز رئوفی تنها مطالب و اسنادی را در این باره گردآورده است؛ بدون آنکه سخن آخر را زده باشد و نتیجه‌گیری نماید. گویی تنها گزارش­گر و راوی این فاجعه است، اما جمع‌بندی از این شواهد و داده­‌ها صورت نداده است تا قضاوت به عهده مخاطب باشد.


کتاب «سینما رکس» (شرح و تحلیل فاجعه سینما رکس آبادان) همچنین به روند این پرونده پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز اشاره دارد. تکبعلی‌زاده که پس از انقلاب مدعی شد از افراد نجات­ یافته از آتش‌سوزی سینما رکس آبادان است، ادعا می­‌کرد پیش از انقلاب ساواک از او خواسته بوده تا اعتراف کند که به دستور یکی از روحانیون مبارز به این اقدام دست زده است. پس از انقلاب نیز عده‌­ای در صدد بودند او را آدم ساواک بخوانند. در بخش‌­هایی از این کتاب روند دادگاه این پرونده تحت ریاست آیت‌الله سید حسین موسوی تبریزی به صورت کامل بررسی شده است.


این کتاب 6 فصل دارد و از فصل چهارم به بعد تکبعلی زاده محور این روایت می­‌گردد؛ کودکی تکیعلی‌زاده تا زمان وقوع فاجعه بررسی می‌شود سپس مخاطب با نویسنده همراه داده­‌های تاریخی متفاوت می­‌شود. کتاب گرچه به پیش از حادثه نیز می‌­پردازد اما آنچه محوریت بحث است روایتی از بازتاب این ماجرا و مواجهه با آن پیش و پس از انقلاب است. همچنین به وضعیت سینما رکس پس از حادثه نیز اشاره می­‌گردد.


کتاب «سینما رکس» (شرح و تحلیل فاجعه سینما رکس آبادان) توسط حمیدرضا رئوفی در 272 صفحه با قیمت 12 هزار تومان در سال 1397 منتشر و روانه بازار شده است.


انتهای پیام/4072/4104/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
شنبه ۱۵ تير ۱۳۹۸ - ۰۶:۳۷
۰
نویسنده نه ، ایشان در واقع زحمت پیاده نمودن مباحث دادگاه را کشیده و هیچ تحلیل و یا واکاوی در ان دیده نمیشود
قالیشویی ادیب