اژدهای سرخ ترامپ را میبلعد
گروه بینالملل خبرگزاری آنا- سعید سبحانی؛ دونالد ترامپ همچنان منازعه اقتصادی خود با پکن را ادامه میدهد. وی به بهانه اعمال سیاستهای حمایتگرایانه اقتصادی درصدد است تا واردات چین به آمریکا را محدود کرده و کسری تجاری ناشی از ورود کالاهای چینی به بازار کشورش را کاهش دهد.
بااینحال شواهد و مستندات موجود نشان میدهد که رئیسجمهور آمریکا در این مسیر با شکست روبهرو شده است.
مطابق آماری که بهصورت رسمی و از سوی اداره گمرک چین منتشر شده است، صادرات این کشور به آمریکا در سپتامبر سال جاری (شهریور) بالغ بر 13 میلیارد و 34 میلیون دلار بوده که این رقم حدود سه میلیارد دلار بیشتر از ماه قبل میلادی بوده است.
به عبارت بهتر، نهتنها اعمال سیاستهای اقتصادی ترامپ تأثیر سلبی و بازدارندهای در قبال چین نداشته است، بلکه شاهد افزایش میزان صادرات چین به آمریکا نیز بودهایم.
آمار مهم و قابلتوجه دیگری که از سوی اداره گمرک چین منتشر شده است، شکست سیاستهای اقتصادی ترامپ در قبال پکن را به گونهای پررنگتر به تصویر میکشد. بر این اساس، مازاد تجاری چین با آمریکا از ابتدای 2018 میلادی (سال جاری خورشیدی) تاکنون 225 میلیارد و 79 میلیون دلار بود، درحالیکه این رقم در سال گذشته، حدود 196 میلیارد دلار بوده است. بهراستی چنین آمار و مستنداتی چگونه قابل تحلیل است؟
واقعیت امر این است که دونالد ترامپ پس از حضور در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری 2016 میلادی، با طرح این موضوع که 346 میلیارد دلار از کسری تجاری سالیانه آمریکا ناشی از واردات کالاهای چینی است، از پکن بهعنوان دشمن اقتصادی آمریکا یاد کرد و وعده داد که با اعمال سیاستهای سختگیرانه اقتصادی در قبال چینیها، مانع از مانور اقتصادی این کشور در بازارهای آمریکا شود.
وضع تعرفههای گمرکی علیه برخی کالاهای چینی در سال گذشته میلادی منجر به اعتراض شدید چین و شکایت رسمی پکن به سازمان تجارت جهانی (WTO) شد. بااینحال نکته حائز اهمیت در این خصوص، اقدام متقابل چینیها در وضع تعرفههای گمرکی علیه کالاهای وارداتی از آمریکا بود؛ اقدامی که بسیاری از شرکتهای آمریکایی را زمینگیر کرد.
در یک تحلیل واقعبینانه میتوان گفت که تقابل شرکتهای آمریکایی و کاخ سفید بر سر اعمال سیاستهای اقتصادی ترامپ، از همان سال گذشته میلادی آغاز شد.
هماکنون آمار منتشرشده از سوی اداره گمرک و بازرگانی چین بهخوبی نشان میدهد که بسیاری از شرکتهای خصوصی در آمریکا علیرغم محدودیتهای اعمالشده از سوی ترامپ، به تجارت با چین ادامه داده و حتی میزان تعامل اقتصادی خود با پکن را افزایش دادهاند.
یکی از رموز موفقیت چینیها در مصاف اقتصادی با آمریکا، استناد به اصل «واکنش متقابل و فوری» در مقابل واشنگتن بود. اقدامی که اتحادیه اروپا آن را صورت نداد و درنتیجه، بر شدت و ضریب آسیبپذیری خود در برابر اقدامات ترامپ افزود.
مقامهای چینی بارها عنوان کردهاند که هرگونه اقدام و کنش دولت ترامپ در عرصه اقتصادی را تلافی خواهند کرد؛ موضوعی که در عمل نیز طی دو سال اخیر به اثبات رسیده است. هماکنون بسیاری از جمهوریخواهان سنتی نیز مخالف سیاستهای اقتصادی ترامپ در قبال پکن هستند. آنها معتقدند که اعمال این سیاستها، اقتصاد آمریکا را (خصوصاً در درازمدت) در معرض آسیبهای شدیدی قرار خواهد داد.
نکته مهمتر اینکه چینیها هنوز از همه ابزارهای خود در مواجهه با اقدامات ترامپ استفاده نکردهاند. نباید فراموش کرد که چین حدود یک تریلیون دلار از بدهیهای خارجی آمریکا را در تملک خود دارد. پکن میتواند از این موضوع بهمثابه یک اهرم فشار علیه واشنگتن استفاده کند.
از سوی دیگر، چینیها بزرگترین خریداران مزایدههای وزارت خزانهداری آمریکا در طول یک دهه اخیر بودهاند. بیدلیل نیست که بسیاری از سیاستمداران و اقتصاددانان آمریکایی، جنس سیاستهای اقتصادی ترامپ را پوپولیستی و نه منطقی میدانند.
درنهایت اینکه منازعه اقتصادی آمریکا و چین تاکنون به سود پکن به پایان رسیده است. مسئلهای که میتواند فشارهای داخلی بر دونالد ترامپ را از سوی چهرههای سیاسی و مطرح دو حزب دموکرات و جمهوریخواه افزایش دهد.
انتهای پیام/4093
انتهای پیام/