دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
12 آبان 1397 - 16:00
خبرنگار گاردین:

ورود حزب‌الله به سوریه تحولات میدانی را تغییر داد

خبرنگار گاردین معتقد است تقابل ارتش سوریه و حزب‌الله با مخالفان در حومه دمشق باعث شد تحولات میدانی به نفع حکومت سوریه رقم بخورد.
کد خبر : 322662
r1455659_21181281.jpg

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا-مجتبی اسماعیلی؛ هشت سال جنگ در سوریه باوجود اینکه مردم و ارتش این کشور را باتجربه و آب‌دیده کرده، ولی باعث شده تا برخی کشورهای غربی و آمریکا خود را میدان‌دار تحولات بدانند و با این تلقی، شرق فرات را جولانگاه خود کنند. در این‌میان، ایران و روسیه به‌عنوان متحدان سوریه وارد عمل شدند و تلاش کردند با راهکار سیاسی، بحران را حل‌وفصل کنند. بحرانی که به تعبیر «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه تنها با مشارکت ایران حل می‌شود و ایرانی‌ها نیز متقابلاً نقش روسیه را می‌ستایند.


روسیه توانست از آوردگاه سوچی توافقی را با ترکیه به‌دست آورد تا از این رهگذر، شمال سوریه منطقه امنی برای پایان دادن به چندین هفته بحران در ادلب شود. آنها مخالفان سوری را مجبور به ترک ادلب و خلع سلاح کردند و حمایت‌های آمریکا نیز نتوانست دردی را از پیکر مجروح بدخواهان سوریه دوا کند. بدخواهانی که به تعبیر یکی از تحلیلگران سیاسی سوریه، در عمل، شمال این کشور را تبدیل به جبهه تقابل با نظام سوریه کردند؛  بیمارستان‌ها، مدارس و زیرساخت‌های دولت سوریه را هدف قرار دادند و مردم را به‌جای نظامیان به خاک‌وخون کشیدند.


«مارتین چولوف»، خبرنگار روزنامه گاردین چاپ انگلیس در گفتگو با خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا گفت: «روسیه از جمله کشورهایی است که این قدرت را در منطقه دارد که هرگونه تحولی را مدیریت کند. آنها سال‌هاست به‌عنوان متحد سوریه از این کشور در مقابل تهدیدات حمایت می‌کنند و از حدود دو سال پیش وارد فرایند سیاسی حل‌وفصل بحران شده‌اند. روسیه حل‌وفصل سیاسی را درحالی آغاز کرد و به‌پیش برد که کشورهای ابرقدرت جهان همچون آمریکا و فرانسه در حل آن عاجز مانده و شکست خوردند. آنها توانستند موجی از توافق داخلی را در سوریه ایجاد کنند که در کنار ایستادگی این ملت باعث شد توافقاتی متوالی در راستای حل سیاسی بحران به دست آید».


وی افزود: «شاید اگر کشورهایی همچون روسیه و ایران در کنار سوریه نبودند،  سوریه نمی‌توانست در مقابل هجمه آمریکا دوام بیاورد. با ادامه بحران در سوریه، موفقیت‌های ارتش این کشور باعث شد تا آنها یک گام به‌جلو بردارند و با اسیر کردن عناصر گروه‌های تروریستی و مخالف، وارد فاز تبادل اسیران شوند؛ موضوعی که باعث شد ضربه سختی به تروریست‌ها وارد شود و آنها در موضع ضعف قرار گیرند. موضوع دیگر، ورود حزب‌الله لبنان به درگیری‌های سوریه بود؛ آن‌هم درزمانی‌که ارتش سوریه در حمص و دمشق به‌نوعی محاصره شده بود. تقابل ارتش سوریه و حزب‌الله با مخالفان در حومه دمشق باعث شد تحولات میدانی به نفع حکومت سوریه رقم بخورد».


این فعال سیاسی حوزه غرب آسیا و مقیم بیروت، درباره نقش ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا در بحران سوریه تصریح کرد: «حمص، حلب و ادلب سه رکن اساسی غلبه حکومت سوریه بر مخالفان سوری بود که ارتش سوریه با رقم‌زدن پیروزی‌های متوالی در این سه جبهه توانست دشمنان خارجی و داخلی را به عقب‌نشینی و دادن امتیاز وادار کند. بُعد دیگر بحران سوریه به حضور نیروهای موسوم به ائتلاف بین‌المللی باز می‌گردد. آنها در عمل، شمال سوریه را تبدیل به جبهه تقابل با نظام سوریه کردند و بیمارستان‌ها، مدارس و زیرساخت‌های دولت سوریه را هدف قرار دادند و مردم را به‌جای نظامیان به خاک‌وخون کشیدند. شاید اگر توافقی همچون توافق سوچی میان ترکیه و روسیه به‌وجود نیامده بود و خلع‌سلاح در ادلب شکل نمی‌گرفت، مخالفان سوری همچنان به نیابت از آمریکا آنجا را به‌صحنه تاخت‌وتاز خود بدل می‌کردند».


«چولوف» درباره تأثیرپذیری نظام سوریه از سیاست‌های متحدان خود ازجمله ایران و روسیه گفت: «نظام سوریه از راهکاری که روسیه برای آنها به‌منظور حل‌وفصل سیاسی بحران در این کشور ساختند، راضی هستند. نخست روسیه و بعد ایران وارد عمل شدند و از حیطه نظامی، کنترل سیاسی را از دست مخالفان داخلی و خارجی خارج کردند و یکه‌تاز میدان سوریه شدند».


خبرنگار روزنامه گاردین فرضیه «نه غالب و نه مغلوب»‌ را که بشار اسد برای برون‌رفت از بحران سوریه دنبال می‌کند، تأیید کرد و گفت: «این ایده که بشار اسد  می‌خواهد از ترفند سیاسی نه غالب و نه مغلوب» استفاده کند صحیح است. ازسویی آنها نه می‌خواهند زمام حکومت خود را در اختیار خارجی‌ها حتی متحدانشان قرار دهند و نه می‌خواهند در مقابل دشمنانشان سر خم کنند. ازاین‌سو، توافق سوچی را قبول کردند، ولی وقتی کار حل‌وفصل سیاسی به تشکیل کمیته قانون اساسی کشید مقداری پا پس کشیدند، همان حرف‌های سابق خود را تکرار کردند و گفتند قانون اساسی متعلق به مردم سوریه است و آنها باید قانون و سرنوشت خود را تعریف کنند».


«چولوف» تصریح کرد: «برخی‌ در غرب می‌گویند نظام سوریه بعداز فرآیند سیاسی شبیه نظام جمهوری اسلامی ایران می‌شود و درواقع نگران چنین فرضیه‌ای هستند، ولی من معتقدم سوریه خط و جهت سیاسی مستقل خود را را پیگیری می‌کند».


انتهای پیام/4033/ن


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب