دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
معاون  بنیاد مستضعفان:

تخصیص 700 میلیارد تومان تسهیلات برای توسعه پرورش ماهی در قفس

معاون صنایع غذایی و کشاورزی بنیاد مستضعفان گفت: با تخصیص ارز از سوی صندوق ذخیره ارزی 700 میلیارد تومان اعتبار برای خرید قفس‌های جدید و افزایش ظرفیت پرورش ماهی به پرورش‌دهندگان اختصاص می‌یابد.
کد خبر : 319803
5301396_6479.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه کشاورزی گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، وحید عسگری پیش از ظهر امروز در همایش ماهی سی‌باس آسیایی گفت: طی دو سال گذشته تاکنون برای پرورش 1500 تن ماهی در قفس 75 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری شده است و برای تولید 10 هزار تن ماهی سی‌باس به 700 میلیارد تومان سرمایه نیاز است که تسهیلات موردنیاز توسط بانک کشاورزی مصوب و برای تخصیص اعتبار به صندوق ذخیره ارزی ارجاع داده‌ شده است.


وی ادامه داد: تا یک ماه آینده 700 میلیارد تومان سرمایه از سوی صندوق توسعه ملی تأمین می‌شود تا روند توسعه سایت‌های فرآوری و تکمیل ماژول‌های 10 هزارتنی تسریع شود.


معاون صنایع غذایی و کشاورزی بنیاد مستضعفان تصریح کرد: هدف بنیاد مستضعفان از سرمایه‌گذاری در پروژه ماهی در قفس (سی‌باس آسیایی) رسیدگی و بهبود وضعیت معیشت و اشتغال مردم در مناطق محروم بود.


وی در حاشیه همایش ماهی سی‌باس آسیایی گفت: با توجه به اینکه پرورش ماهی در قفس صنعت نوینی است تأمین تجهیزات، انتقال دانش فنی و بررسی ابعاد محیط‌زیستی و بهداشتی اجرای این پروژه بیشترین هزینه را برد.


عسگری افزود: افزایش سرانه مصرف آبزیان تکلیفی بود که اسناد بالادستی بر‌عهده مسئولان گذاشته‌اند و بر‌اساس سرمایه‌گذاری بخش خصوصی و حمایت‌های دولت تاکنون در سواحل بوشهر دریای مازندران و قشم، سایت‌های پرورش تولید ماهی در قفس در حال اجرا است.


وی ادامه داد: آمارهای موجود حاکی است که حجم آب‌های زیرزمینی و رودخانه‌های کشور هرروز کمتر می‌شود و از سوی دیگر ذخایر دریایی هم به دلیل صید بی‌رویه و بازسازی نشدن منابع دریایی به‌طور چشم‌گیری کاهش پیداکرده است. همچنین خشکسالی و افزایش شدید قیمت گوشت قرمز امکان دسترسی و مصرف آحاد جامعه به گوشت قرمز را دشوار کرده است.


معاون صنایع غذایی و کشاورزی بنیاد مستضعفان و جانبازان اذعان کرد: به نظر می‌رسد با توجه به شرایط موجود کشور بهتر است تولید و مصرف آبزیان در کشور افزایش یابد تا بتوان از بحران کمبود مواد غذایی در کشور به سهولت عبور کرد. بر‌اساس آمارهای موجود شیلات سرانه مصرف آبزیان در کشور سالانه 11.02 کیلوگرم است. میزان تولید آبزیان هم در کشور بین يك میلیون و 200 تا يك میلیون و 500 هزار تن متغیر است و تمام ماهی تولیدی در داخل کشور مصرف می‌شود و از گروه آبزیان فقط میگو صادر می‌شود. پارسال 85 میلیون دلار میگو به کشورهای روسیه و خلیج‌فارس صادر شد.


تولید 15 هزار تن ماهی در قفس در مناطق محروم


قائم‌مقام سازمان شیلات ایران و مجری طرح پرورش ماهی در قفس به خبرنگار گروه اقتصادی آنا گفت: در‌حال‌حاضر پرورش ماهی در قفس به‌عنوان صنعت جدید در وزارت جهاد کشاورزی محسوب می‌شود که این وزارتخانه بر روی این پروژه از سال 92 سرمایه‌گذاری و کار کرده است. به گفته وی بخش خصوصی سرمایه‌گذاری بر این پروژه را انجام داده و دولت فقط زیرساخت‌ها را برای ورود آن بخش تسهیل کرده است.


سیف‌الله حقیقی افزود: حقیقی از تخصیص 1500 هزار میلیارد تومان تسهیلات در سال 97 برای اجرای پروژه ماهی در قفس نام برد که به‌صورت وام و اعتبار در اختیار تولیدکنندگان و پرورش‌دهندگان ماهی قرار گرفته است.


قائم‌مقام سازمان شیلات ایران ابراز امیدواری کرد: تا با هماهنگی بانک‌های عامل بتواند منابع بیشتری را در اختیار بخش خصوصی برای تسریع درروند تکمیل پروژه‌ها و بازار مصرف مردم قرار دهد.


وی گفت: در حال حاضر 450 قفس در سواحل جنوبی و شمالی کشور با ظرفیت‌های 30 تا 150 تنی وجود دارد که بیش از 50 قفس 125 تنی هم در سراچه‌ها موجود است.


وی تصریح: شرکت پروتئین گستر سینا که یکی از بزرگ‌ترین پرورش‌دهندگان ماهی در قفس است در‌حال‌حاضر قفس‌های 250 تنی هم از نروژ وارد کرده است که قرار است تحت لیسانس این شرکت‌ها تجهیزات طی سال‌های آتی در داخل کشور تولید شود.


حقیقی همچنین با اشاره به تحریم‌های موجود گفت: با توجه به تحریم‌ها مشکلی در تأمین قفس‌ها و بچه‌ماهی‌ها نخواهیم داشت ما با کشورهای اروپایی هماهنگی کرده‌ایم تا دانش فنی تولید قفس را هم به ما منتقل کنند و همین‌طور امکان تولید بچه ماهی تا طی دو سال آینده در کشور فراهم خواهد شد.


مجری طرح پرورش ماهی در قفس توضیح داد: به گفته مسئولان در‌حال‌حاضر بچه‌ماهی‌های سی‌باس از کشورهای استرالیا و فرانسه وارد می‌شود و قفس‌های ویژه پرورش ماهی از نروژ به کشور وارد می‌شود. بر‌اساس برنامه ششم توسعه 200 هزار تن ماهی از جمله ماهی در قفس باید در کشور تولید و مصرف شود تاکنون 360 هزار موافقت اصولی از سوی وزارت جهاد کشاورزی و سازمان شیلات برای پرورش ماهی در قفس صادر شده است.


روسیه خواستار واردات ماهانه 1000 تن ماهی سی‌باس فیله شده از ایران است


رئیس هیأت مدیره شرکت پروتئین گستره سینا در حاشیه همایش ماهی سی‌باس آسیایی به آنا گفت: قراردادهایی با روسیه بستیم که ماهانه 1000 تن فیله ماهی سی‌باس از ما می‌خواهد همچنین مذاکراتی با استرالیا برای صادرات فیله‌ماهی به آن‌ها انجام‌شده است. قرار است در فازهای دوم و سوم تولید صادرات به استرالیا انجام شود و در‌حال‌حاضر دو محموله به روسیه هم صادر کرده‌ایم.


سید پیمان توسلی از برنامه‌ریزی برای تولید 1500 تن ماهی در قفس تا پایان سال جاری خبر داد و گفت: این رقم تا سال 99 به 10 هزار تن افزایش خواهد یافت و در‌ حال‌ حاضر 150 هزار تن ماهی سی‌باس برداشت و روانه بازار کرده‌ایم.


رئیس هیأت مدیره شرکت پروتئین گستره سینا در‌ خصوص ذخیره‌سازی بچه‌ماهی‌ها تصریح کرد: در‌ حال‌ حاضر 4 میلیون قطعه بچه‌ماهی برای تولید 1500 تن ماهی ذخیره کرده‌ایم. به گفته توسلی تکنولوژی جدیدی که شرکت پروتئین‌گستر‌سینا به آن روی آورده و آن را در سواحل جنوبی و شمالی کشور اجرا می‌کند با استفاده از بستر دریا است و گونه‌اي ماهی پرورش می‌دهد که هم مستمر خواهد بود و هم در بلندمدت تهدیدی برای آن وجود ندارد زیرا از منابع دریایی و با عملیات خود‌پالایشی که در دریا صورت می‌گیرد اکوسیستم به شکل طبیعی خود باقی می‌ماند.


توسلی درباره انتقال دانش فنی به داخل کشور گفت: در مرحله اول باید از دانش فنی خارجی استفاده کنیم اما به‌طور هم‌زمان در حال انتقال دانش فنی و بومی‌سازی آن در دو بخش تولید، تجهیزات قفس در داخل و بحث تکثیر و پرورش بچه‌ماهی‌ها در داخل کشور هستیم و قراردادهایی با دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی معتبر منعقد کرده‌ایم.


وی ابراز امیدواری کرد: با توجه به پتانسیلی که در کشور در زمینهٔ پرورش آبزیان وجود دارد و بر‌ اساس برنامه ششم توسعه مبنی بر تولید 200 هزار تن ماهی به‌ویژه ماهی در قفس این امر محقق شود.


به گزارش آنا، کارشناسان از امکان صادرات ماهی زنده به کشورهای همجوار مانند کویت را یکی از مزایای صادراتی ماهی در قفس نام می‌برند. همچنین مصرف بالای این نوع ماهی در کشورهای اروپایی و با توجه به حسن روابطی که ایران با اروپا در‌ حال‌ حاضر دارد یکی از بازارهای هدف دیگر است. در کشورهای آسیایی و در کل دنیا ترکیه بیشترین میزان تولید را دارد بعد از آن کشورهای یونان، مصر، اسپانیا، ایتالیا، کرواسی، فرانسه، سوریه و پرتغال بیشترین تولید را دارند.


نکته قابل‌توجه در صادرات این ماهی به روسیه عدم پایداری روابط خارجی ترکیه با شرکای روسی خود است. طی دو سال گذشته بازار خوبی به دلیل تنش میان ترکیه و روسیه برای ایران ایجاد شد که تولیدکنندگان بخش خصوصی توانستند نیمی از تولید پارسال خود را به روسیه صادر کنند. ماهی سی‌باس یکی از ماهی‌های پر‌تقاضا و پرطرفدار در کشورهای دیگر دنیاست که ارزش غذایی بالایی دارد و در داخل کشور هم نسبت به قزل‌آلا که میزان آمونیاک بیشتری تولید و جذب می‌کند مزیت بیشتری دارد.


همچنین در استرالیا از ضایعات این ماهی، چرم تولید می‌شود که می‌توان در کشور در کنار سایت‌های فرآوری و با استفاده از فلس و پولک ماهی ژلاتین‌های صنعتی و خوراک آبزیان را تولید و بهره‌برداری کرد.


انتهای پیام/4083/4092/خ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب