دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
29 مهر 1397 - 12:06
کارشناس امور بین‌الملل؛

«قتل خاشقجی» برکناری بن‌سلمان را تقویت کرد

یک کارشناس امور بین‌الملل با بیان اینکه قتل خاشقجی احتمال برکناری بن‌سلمان را تقویت کرده است، اظهار داشت که این روند با نظارت آمریکا انجام خواهد شد.
کد خبر : 319654

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا: عربستان روز گذشته و پس‌از گذشت سه هفته از ناپدید شدن «جمال خاشقجی» فعال مخالف سعودی اعتراف دیرهنگامی کرد و گفت که مأموران عربستانی وی را در کنسولگری این کشور در استانبول کشته‌اند. باوجوداین، عربستان تاکنون از پذیرش مثله کردن این روزنامه‌نگار سعودی سر باز‌ زده و به این موضوع که وی در یک مشاجره کشته‌شده، اعتراف کرده است.


«سعود بن‌عبدالله المعجب»، دادستان کل عربستان روز گذشته اعلام کرد که تحقیقات اولیه در پرونده ناپدید شدن «جمال خاشقجی» نشان می‌دهد وی کشته شده است. دراین‌راستا 18 نفر تاکنون بازداشت شده‌اند. وی افزود: «دادستانی کل عربستان تأکید می‌کند که تحقیقاتش دراین‌باره همچنان ادامه دارد و 18 نفر از مظنونان حادثه که همگی تابعیت سعودی دارند، بازداشت شده‌اند. به‌محض مشخص شدن ابعاد این موضوع، حقیقت اعلام و همه افرادی که در پرونده دست داشتند، مجازات می‌شوند.» باوجوداین، پرونده قتل «خاشقجی» همچنان ابهامات زیادی دارد و مهم‌ترین سؤال موجود این است که جسد این فعال مخالف سعودی کجاست؟


درباره اعتراف سعودی‌ها و نقش آمریکا در سناریوی قتل «جمال خاشقجی»، گفتگویی با «حسن هانی‌زاده» کارشناس امور بین‌الملل انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:


* اعتراف سعودی‌ها به قتل «جمال خاشقجی» با چه هدفی انجام شده است ؟


اعتراف دیرهنگام آل سعود به قتل خاشقجی اعترافی مضحک و بی‌پایه است که نتوانست افکار عمومی را قانع کند. این سناریو در سفر اخیر «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا به ریاض و آنکارا طراحی شد و هدف آن این است که افکار عمومی را قانع کنند که  عربستان به‌طور مستقیم در قتل «خاشقجی» دخالت نداشته است.


اکنون و بعداز گذشت حدود سه هفته از قتل خاشقجی سؤالاتی در اذهان عمومی ایجادشده و آن این است که عربستان چرا بعدازاین مدت اعتراف کرده است، جسد روزنامه‌نگار مخالف سعودی کجاست و گروه 15 نفره با چه مأموریتی به کنسولگری عربستان در استانبول رفته و چه کسی مأموریت قتل را برعهده داشت. همه اینها سؤالاتی است که عربستان و آمریکا پاسخ قانع‌کننده‌ای درباره آن به افکار عمومی نداده‌اند.


* سیاست آمریکا درقبال پرونده قتل خاشقجی چگونه است؟ واکنش ترامپ را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


دونالد ترامپ که تلاش می‌کرد در این پرونده ژستی مطابق با شعارهای دروغ واشنگتن در حمایت از حقوق بشر بگیرد، در نخستین واکنش به اعلام رسمی این خبر، آن را معتبر دانست و عربستان سعودی را متحدی فوق‌العاده توصیف کرد. نگاه آمریکا و شخص ترامپ به موضوع حقوق بشر نگاهی، ابزاری است. ترامپ، عربستان را کشوری متمول می‌داند که می‌تواند ماشین جنگی و فرسوده آمریکا را با دلارهای نفتی خود به‌حرکت درآورد. دراین‌میان، قتل خاشقجی مهم نیست، بلکه موضوع مهم، فروش سلاح‌های آمریکا به عربستان است. 


* سناریوی قتل «خاشقجی» چگونه شکل گرفت و چرا آمریکا آن را به عربستان تلقین کرد؟


 این سناریو به‌دنبال سفر اخیر «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا به ریاض و آنکارا از سوی کاخ سفید طراحی شد و هدف آن، مجاب کردن و اقناع رسانه‌ای افکار عمومی درباره عدم دخالت مستقیم هیأت حاکم عربستان در قتل‌ این مخالف سعودی بود. باوجود این، سناریویی که عربستان و آمریکا برای لاپوشانی این فاجعه کلید زدند، نه تنها قانع‌کننده و منطقی نبود، بلکه باعث شد عربستان زیر شدیدترین انتقادات قرار گیرد. شقه‌شقه شدن «جمال خاشقجی» به‌هیچ‌وجه در اولویت دغدغه‌های آمریکا نیست و مقام‌های این کشور تنها به‌این می‌اندیشند که چگونه از این موضوع برای پر کردن جیب‌های خود استفاده کنند و آل‌سعود را بیشتر بدوشند.


* آیا گزینه برکناری «بن‌سلمان» جدی است؟


موضوع مهم دیگر برکناری «محمد بن‌سلمان» ولیعهد سعودی است. وی به‌دلیل سیاست‌های غیر اصولی خود هزینه‌های زیادی را به عربستان تحمیل کرد و تجاوز به یمن، کشتار فجیع غیرنظامیان، دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه ازجمله لبنان، سوریه، قطر و همچنین دسته‌گلی که در جریان قتل «خاشقجی» به‌آب داد، باعث شده است تا سیاست‌های اتخاذشده ازسوی بن‌سلمان هزینه‌های سنگینی را به سعودی‌ها تحمیل کند.


بعداز قتل خاشقجی، عربستان دنبال یک قربانی می‌گشت و ولیعهد باید تاوان دستوری را که داده‌بود می‌پرداخت. لذا احتمال برکناری بن‌سلمان پس از این ماجرا افزایش یافته است. درحال‌حاضر، هیأت بیعت عربستان در تلاش هستند تا شخص دیگری را به‌جای وی انتخاب کنند که قطعاً این روند با نظارت آمریکا انجام خواهد شد. عربستان در آستانه تغییر سیاست‌های خود است که می‌تواند تغییرات مهمی را در منطقه به‌دنبال داشته باشد. آمریکا زیر فشار برخی سیاسیون داخلی و افکار عمومی جهان باید دست به یک تغییر سیاسی بزرگ در عربستان بزند و فرد دیگری را به جای بن‌سلمان انتخاب کند تا آتش این غائله خاموش شود.


انتهای پیام/4033


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب