دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 مهر 1397 - 16:19
عباس خسروانی*

FATF و دوگانه درد و استقامت

دولت نتوانسته است آن استقامت لازم را در برابر نظام تحریمی آمریکا از خود بروز دهد و این باعث شده آمریکایی‌ها پس از لغو برجام به دنبال تحمیل FATF بر کشور باشند.
کد خبر : 318562
4_5922386148834936170.jpg

گروه سیاسی خبرگزاری آنا؛ ریچارد نفیو که از او به‌عنوان یکی از طراحان اصلی تحریم‌های هوشمند علیه جمهوری اسلامی ایران در دولت اوباما یاد می‌کنند، در خصوص فرایند اثرگذاری تحریم‌ها، کتابی نوشته به نام «هنر تحریم‌ها، نگاهی از درون» و در این کتاب می‌نویسد برای آنکه تحریم‌ها اثرگذار و کارآمد باشد، باید دو مؤلفه را در نظر گرفت یکی هدفمند بودن و دردناک بودن تحریم‌ها و دیگری میزان استقامت طرف مقابل. به‌زعم نفیو، دردناک بودن تحریم‌ها شرط لازم برای کارآمدی آن‌هاست اما شرط کافی نیست بلکه شرط کافی پایین بودن میزان استقامت طرف مقابل نسبت به قدرت تحریم‌هاست. او معتقد است که اگر طرف مقابل در برابر تحریم‌ها از خود مقاومت نشان دهد، نظام تحریم‌ها پس از مدتی فرومی‌ریزد و کارآمدی خود را از دست می‌دهد. جمهوری اسلامی ایران طی 40 سال گذشته که تحت شدیدترین تحریم‌های آمریکا بوده بارها توانسته با مؤلفه استقامت، نظام تحریم‌های آمریکا را خنثی کند به‌طوری‌که ریچارد نفیو هم در کتاب هنر تحریم‌ها به این شکست‌ها اذعان کرده است. اما هر جا و هر زمان که در برابر تحریم‌ها، از خود وادادگی نشان دادیم و عقب‌نشینی کردیم، تحریم‌ها اثرات سوء بر کشور داشته و آمریکایی‌ها را در تداوم و افزایش میزان تحریم‌ها جسورتر کرده است.


متأسفانه شواهد نشان می‌دهد که دولت فعلی نتوانسته است آن استقامت لازم را در برابر نظام تحریمی آمریکا از خود بروز دهد و این موضوع باعث شده که آمریکایی‌ها پس از برجام و لغو یک‌طرفه آن به دنبال تحمیل لوایح 4 گانه سازمان  FATF بر کشور باشند که متأسفانه این لوایح با اصرار و لابی دولت و همراهی برخی نمایندگان در مجلس به تصویب رسید و به‌زعم بسیاری از آگاهان و کارشناسان خبره، این لوایح نه‌تنها گشایشی در نظام بانکی و مالی ما نخواهد کرد بلکه بر مشکلات آن خواهد افزود، زیرا تا زمانی که نظام تحریمی آمریکا پابرجاست FATF و عضویت در آن و پذیرش و اجرای شروط آن نمی‌تواند گرهی از مشکلات کشور باز کند.


متأسفانه وزیر خارجه کشورمان در زمان رأی‌گیری و بررسی لایحه پیوستن به کنوانسیون مبارزه علیه تأمین مالی تروریسم «CFT» به‌صراحت گفت که تضمینی نمی‌دهم که مشکلات بانکی ما با تصویب این لایحه و عضویت در این کنوانسیون حل شود، ولی می‌تواند بهانه را از دست آمریکایی‌ها بگیرد، مصداق بارز ضعف استقامت در برابر فشارهای آمریکاست. به‌طوری‌که دولت و مجلس ما باید با تصویب لوایح ضدملی به دنبال بهانه‌گیری از آمریکا باشند، آمریکایی که بهانه‌هایش هرگز پایانی ندارد و با گرفتن هر بهانه، بهانه دیگری شکل می‌گیرد.


دولت و مجلس در جلسه تصویب CFT این پیام را دادند که میزان استقامت آن‌ها در برابر فشارهای آمریکا چقدر است و رفتارهای بعدی آمریکا نشان خواهد داد که آن‌ها این میزان را چقدر ارزیابی کرده‌اند. در اولین واکنشی که از FATF دیدیم، سخنان دبیر اجرائی این نهاد بود که گفت هیچ تضمینی نمی‌دهیم که ایران را علی‌رغم عضویت در این نهاد و پذیرش و اجرای شروطمان از لیست سیاه خارج کنیم. مروری بر اتفاقات اخیر نشان می‌دهد که دوگانه درد و استقامتی که نفیو در کتاب خود طرح کرده در اتفاقات چند سال اخیر کشور قابل‌مشاهده است.


متأسفانه رویکردهای نظری حاکم بر دولت، مثل اصرار افراطی بر تعامل و گفتگو با کدخدا و اعطای امتیازات فراوان و اجرای تعهدات به‌صورت یک‌طرفه و نداشتن راهبرد برای شرایط بعد از خروج آمریکا از برجام و تلاش برای حفظ برجام اروپایی و راضی نگه‌داشتن طرف‌های مقابل نشان از ضعف استقامت این دولت در برابر فشارها و دردهای تحمیلی دشمن دارد. البته به این مؤلفه‌ها باید تصمیمات غلط و غیرکارشناسی دولت و خطاهای راهبردی‌اش را در مسائل مالی و بانکی را اضافه کرد.


این موضوع باعث شده تا مردم نیز نسبت به دولت بی‌اعتماد شوند و از خود رفتارهای هیجانی و نگران‌کننده بروز دهند. رفتارهایی که به التهاب بازار می‌افزاید. مردم از عملکرد و گفتار دولت متوجه شده‌اند که دولت توان حل مسائل را ندارد به‌طوری‌که عملکرد ضعیف تیم اقتصادی دولت در کنترل شرایط و تحریم‌های تحمیل‌شده، اوضاع را ملتهب کرده و دردناکی تحریم‌ها آن‌گونه که نفیو گفته خود را نشان داده و با ضعف استقامت دولت مواجه شده و به پیشروی خود ادامه داده است.


دولت باید بپذیرد که رویکردهای اقتصادی‌اش غلط بوده و باید نسبت به اصلاح آن‌ها اقدام کند و از نظرات همه صاحب‌نظران دلسوز فارغ از گرایش‌ها سیاسی آن‌ها استفاده کند. دولت باید میزان استقامت خود را در برابر زیاده‌خواهی‌های ناتمام آمریکا افزایش دهد و از برجام درس عبرت بگیرد و از یک سوراخ دو بار گزیده نشود. دولت باید بداند که حل مشکلات امروز کشور در گرو پیوستن به معاهدات و کنوانسیون‌های مشکوک و مشکل‌دار نیست بلکه راه‌حل در مدیریت جهادی و اقدامات انقلابی و توجه به درون و تلاش برای تحقق سیاست‌های اقتصاد مقاومتی است. دولت باید به‌جای تمرکز بر غرب نگاهی هم به شرق داشته باشد و از ظرفیت‌های کشورهای بزرگ شرقی برای شکستن نظام تحریم‌ها استفاده کند که متأسفانه دولت اهتمامی به این موضوع ندارد. رمز پیروزی در برابر فشارهای تحریمی آمریکا به گفته خود آن‌ها استقامت است. استقامتی که براثر آن نظام تحریمی بعد از مدتی فرو می‌ریزد.


انتهای پیام/4034/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب