دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 مهر 1397 - 06:00
سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در گفتگوی تفصیلی با آنا:

75 درصد مواد مخدر مکشوفه دنیا در ایران رخ می‌دهد/ 2.8 میلیون مصرف‌کننده مستمر مواد مخدر در کشور

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر از وجود 2 میلیون و 800 هزار مصرف‌کننده مستمر مواد مخدر در کشور خبر داد.
کد خبر : 315424
AG8I4754.jpg

پرویز افشار در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار حوزه انتظامی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا در پاسخ به‌‌سؤالی درباره امضای تفاهم‌نامه بین دانشگاه آزاد اسلامی و ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره پیشگیری از مصرف مواد مخدر در بین دانشجویان این دانشگاه اظهار کرد: تفاهم‌نامه ما با دانشگاه آزاد اسلامی به سه سال پیش برمی‌گردد که در آن زمان تفاهم‌نامه‌ای بین قائم مقام ستاد مبارزه با مواد مخدر و معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی به امضا رسید. بخش مهم و اساسی تفاهم‌نامه در خصوص پیشگیری بود که ما برنامه‌های لازم را درباره آموزش دانشجویان، کارکنان و حراست دانشگاه‌ها تدارک دیدیم. از طرفی مراکز مشاوره‌ای را در واحدهای دانشگاه آزاد برای کمک به افراد در معرض خطر راه‌اندازی کردیم که این مراکز درحال حاضر نیز به فعالیت خود ادامه می‌دهند.

وی افزود: طبق این تفاهم‌نامه قرار است کلاس‌های آموزشی برای دانشجویان و به‌ویژه دانشجویان روانپزشکی، روانشناسی و روانشناسی تربیتی برگزار شود تا از تمایل دانشجویان به مصرف مواد مخدر کاسته شود؛ از طرفی قرار است تا طرح‌های مناسب و کاربردی دانشجویان به ستاد مبارزه با مواد مخدر ارسال و در جامعه مورد استفاده قرار گیرد.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: همچنین طبق این تفاهم‌نامه قرار است تا رشته‌های جدیدی در حوزه آسیب‌های اجتماعی و پیشگیری از مصرف مواد مخدر و به‌طور کلی چندین رشته در خصوص مواد مخدر به رشته‌های دانشگاه آزاد اسلامی اضافه شود تا دانشجویان با موضوع مواد مخدر به‌صورت کلاسیک آشنا شوند.

افشار ادامه داد: طرح ارزیابی سوءمصرف مواد مخدر در دانشجویان دانشگاه آزاد را در دستور کار خود قرار دادیم، از طرفی با توجه به شناخت نسبی از دانشجویان وزارت علوم و بهداشت بنا داریم با کارشناسان حوزه آسیب‌شناسی این طرح را بین دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی نیز انجام دهیم تا در نتایج این امر قرار بگیریم.

مخاطرات مواد شیمیایی به مراتب بالاتر از مواد مخدر سنتی است

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در خصوص اقدامات این ستاد در بحث پیشگیری از مصرف مواد مخدر و تعامل با سازمان بهزیستی در ساماندهی معتادان متجاهر گفت: داستان مواد مخدر و اعتیاد داستانی بسیار پیچیده و طولانی‌مدت است که ریشه در تاریخ دارد و از هزاران سال پیش و حتی در زمان سینوهه طبیب نیز مردم با مواد مخدر درگیر بودند و هرچقدر که جلو آمدیم بحث درگیری مردم با مواد مخدر و اعتیاد افزایش یافت. از طرفی مبارزه‌های فراگیری در برخی از کشورهای دنیا به‌خصوص در بحث مبارزه با عرضه مواد مخدر صورت گرفته ولی اقدامات صورت‌گرفته در کشورها تأثیر چندانی روی قاچاقچیان نداشته و اقداماتی که کشورها انجام می‌دهند بازدارندگی خوبی روی افراد ندارد. اما امروزه نوع مصرف مواد مخدر چه در جهان و چه در داخل کشور از مواد سنتی به مواد صنعتی و شیمیایی تغییر کرده است و عوارض و مخاطرات مواد شیمیایی به مراتب بالاتر و بیشتر از مواد سنتی خواهد بود؛ به همین دلیل نهادهای بین‌المللی مانند سازمان ملل، موضوع مصرف مواد مخدر در کشورها را جز چهار مشکل بشر اعلام کرده‌اند.

وجود 2 میلیون و 800 هزار مصرف کننده مستمر مواد مخدر در کشور

وی با بیان اینکه درحال حاضر افغانستان بزرگترین کشور تولیدکننده مواد مخدر در دنیا است، ادامه داد: متأسفانه جمهوری اسلامی ایران در محدوده خطرناکی از جهت نزدیکی به منابع اصلی مواد مخدر قرار دارد و نزدیکترین مسیر برای ارسال مواد مخدر از افغانستان به کشورهای اروپایی کشور ایران است لذا مردم ما چه بخواهند یا نخواهند در معرض خطر مصرف مواد مخدر هستند. از 80 میلیون نفری که در کشور ما زندگی می‌کنند چیزی حدود 2 میلیون و 800 هزار نفر مصرف‌کننده مستمر مواد در کشور داریم و از این تعداد بر اساس ارزیابی که صورت دادیم حدود یک میلیون و 700 هزار نفر وابسته اصلی به مواد مخدر دارند و به این مواد نیاز واقعی دارند لذا بخشی از موادی که وارد کشور می‌شود صرف این افراد خواهد شد.

افشار افزود: رقم یاد شده با توجه به جمعیت کشور رقم قابل توجهی نیست و یادمان نرود که 78 میلیون نفر آدم سالم در کشور وجود دارد لذا کشور باید برنامه جامع و کاملی برای این افراد داشته باشد و با ایجاد مصونیت‌های مناسب از احتمال گرایش افراد سالم به مصرف مواد جلوگیری کنند. سیاست‌های پیشگیرانه ما با توجه به اسناد و برنامه‌ریزی‌های گسترده در ستاد مبارزه با مواد مخدر به چند دسته تقسیم‌بندی می‌شود. محیط محله، خانه، آموزشی شامل آموزش دانش‌آموزان و دانشجویان، فضای مجازی و محیط کار شامل اداری، صنعتی و نظامی از جمله محورهای مورد بررسی ستاد مبارزه با مواد مخدر در بحث پیشگیری است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر ادامه داد: در بحث فضای مجازی امروزه شاهد فعالیت گسترده افراد در بحث فروش مواد مخدر و آموزش نوع مصرف مواد هستیم لذا یکی از اولویت‌های ستاد، مقابله با فعالیت‌های افراد در فضای مجازی است و این حوزه امروز به دلیل در دسترس بودن افراد از سایر حوزه‌ها مورد هجوم افراد سودجو و تخریب‌گر در بحث مصرف مواد مخدر قرار گرفته است. در هر یک از دسته‌های مطرح شده، دیگر نهادها نیز با ما همکاری دارند برای مثال سازمان بهزیستی در بخش محله و خانه به ما کمک می‌کند، در محله‌ها اقدامات خوبی در بخش مقابله با مواد مخدر صورت گرفته و اتاق‌های مشاوره‌ای نیز با شماره تماس 09628 تشکیل شده و افراد می‌توانند از مشاوره‌های حوزه آسیب‌های اجتماعی مشاوره دریافت کنند.

معتادین به مراکز درمانی سازمان بهزیستی بروند/ آموزش سبک زندگی سالم در این مراکز

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: متأسفانه در چند دهه اخیر پستی و بلندی زیادی را در بحث مقابله با مواد مخدر داشتیم به‌طوری که دو دهه اول انقلاب بیشتر فعالیت‌ها در بحث مقابله با عرضه مواد بوده است لذا سیاست‌های پیشگیری در آن دوره پررنگ نبوده اما در دو دهه اخیر سیاست‌های پیشگیری پررنگ‌تر شده و در این خصوص امسال با سازمان بهزیستی تفاهم‌نامه سه جانبه‌ای داریم و در این تفاهم‌نامه دبیرخانه ستاد، سازمان بهزیستی و شورای اجتماعی کشور با یکدیگر در خصوص پیشگیری، درمان، ساماندهی معتادان متجاهر، حمایت از بهبودیافتگان و ایجاد فرصت‌های شغلی برای معتادان بهبودیافته از اعتیاد همکاری خواهند کرد. از طرفی سازمان بهزیستی با تأسیس مراکز درمانی، معتادان را از 9 ماه تا یک سال در این مراکز نگه می‌دارد و سبک زندگی سالم را به آن‌ها آموزش خواهد داد لذا مجموعه ستاد مبارزه با مواد مخدر از همکاری سازمان بهزیستی رضایت نسبی دارد.

75 درصد مواد مخدر مکشوفه دنیا در ایران اتفاق می‌افتد

وی در پاسخ به‌سؤال دیگری که با توجه به تحریم‌های آمریکا این فشارها در بحث تجهیزات تشخیص مواد روی ستاد مبارزه با مواد مخدر اثر گذاشته است یا خیر، با اشاره به تعداد بالای شهدای ستاد در امر مقابله با مواد مخدر تصریح کرد: نگاه ما و فعالیت ستاد در این عرصه همواره به‌گونه‌ای بوده تا نیازی به سایر کشورها نداشته باشیم گرچه ما در این راه توقع داشته و داریم که کشورهای دیگر در بخش تجهیزات به ما کمک کنند اما دست گدایی جلوی کسی دراز نکردیم چرا که این مبارزه را یک اقدام مقدس می‌دانیم.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران پیشکسوت و پیشتاز مبارزه و مقابله با مواد مخدر در جهان است و هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که به اندازه ایران در بحث مقابله و کشفیات اقدامات برجسته‌ای را انجام دهد. به اذعان نهادهای بین‌المللی درحال حاضر 75 درصد مواد مخدر مکشوفه دنیا در ایران اتفاق می‌افتد.

خروج ترامپ از برجام تأثیر چندانی بر حوزه مواد مخدر نداشته است

افشار ادامه داد: کشورهای خارجی در بخش تجهیزات، سگ‌های موادیاب و دوربین‌های اپتیکی برای کنترل مرزها کمک ناچیزی به کشور می‌کردند اما با تحریم‌های گسترده‌ای که صورت گرفت این موارد تحت تأثیر قرار گرفت لذا شرکت‌هایی که این تجهیزات را در اختیار ایران قرار داده بودند برای تعمیر و انتقال قطعات، کشور را دچار مشکل کردند. بعد از برجام فضا کمی بهتر شد و از طرفی درحال حاضر ترامپ فشارهایی را به کشورهای اروپایی برای ندادن تجهیزات موادیاب آورده است تا کشورهای مختلف از ایران در حوزه مقابله با مواد مخدر حمایت نکنند. البته ما معتقدیم که این اقدامات جزو کارهای بشردوستانه نیست و حفظ جان مردم از کارهای سیاسی جدا است. در موج جدید تحریم‌ها که ترامپ یک‌جانبه آن را اجرا کرد و چون اتحادیه اروپا از خارج شدن ترامپ از برجام حمایت نکرده لذا تحریم‌های جدید تأثیر چندانی در حوزه مواد مخدر نداشته است.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: تفاهم‌نامه‌ای را با سازمان ملل در حوزه مقابله با مواد مخدر امضا کرده‌ایم و کشورهای مختلف دنیا نیز ما را در این سند کمک خواهند کرد.

لزوم ایجاد فرصت‌های شغلی برای معتادان بهبود یافته/ ایجاد هزاران فرصت شغلی توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر

وی در پاسخ به‌سؤال دیگری درباره اینکه این‌طور به نظر می‌رسد که دستگیری معتادان تأثیر چندانی روی آن‌ها نخواهد داشت و این افراد بعد از مدتی دوباره به جامعه برگشته و به کار خود ادامه می‌دهند، اظهار کرد: افرادی که تظاهر به استفاده مواد مخدر می‌کنند و گواهی درمان نیز ندارند طبق قانون توسط مأموران ناجا دستگیر می‌شوند و با دستور مقامات قضائی به مراکز درمان فرستاده خواهند شد. دوره درمان این افراد سه ماه است و با توجه به نوع بیماری معتادان، این افراد در برخی موارد تا 6 ماه نیز در مراکز نگهداری می‌شوند.

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: از طرفی اعتیاد یک بیماری ذهنی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است و به‌زودی درمان نخواهد شد چرا که عوامل روانشناسی مختلفی در آن دخیل است لذا تا عوامل مرتفع نشود این بیماری درمان نخواهد شد؛ ما نباید انتظار داشته باشیم که افراد بعد از گذراندن مدت درمان خود به طور کامل بهبود یابند. در بسیاری از مراکز معتبر درمانی دنیا تنها 35 درصد از معتادان بهبود می‌یابند. بعد از گذراندن دوره درمان باید از معتادان بهبودیافته حمایت‌های لازم به‌ویژه در بحث اشتغال صورت گیرد تا این افراد دوباره به دنبال مصرف مواد نروند.

وجود 12 هزار معتاد متجاهر در پایتخت

افشار با اشاره به وجود 12 هزار معتاد متجاهر در شهر تهران افزود: درحال حاضر توانایی نگهداری 9 هزار معتاد را در کمپ‌های موجود در شهر تهران داریم. نکته مهم دیگر این است که همه افرادی که ظاهری مانند معتادان دارند معتاد نیستند به‌طوری که وقتی این افراد در طرح غربالگری قرار می‌گیرند به معتاد نبودن این افراد پی می‌بریم و این افراد به دلیل ظاهرشان دستگیر می‌شوند لذا 35 درصد افراد دستگیر شده معتاد نیستند و به جامعه برمی‌گردند.

75 درصد کشفیات مواد در شرق کشور اتفاق می‌افتد

سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در پاسخ به‌سوال دیگری در مورد اینکه نیروهای ستاد در بحث مقابله با مواد مخدر در چه استان‌هایی بیشتر درگیر هستند و بیشترین کشفیات را داشته‌اند گفت: بر اساس هدف گذاری که توسط وزیر کشور انجام شده بنا داریم تمرکز خود را بر استان‌هایی که محل ورود مواد مخدر به کشور هستند داشته باشیم لذا اولویت مبارزه به اولویت مبارزه و مقابله با ورود مواد مخدر به کشور در مرزها تبدیل شد. درحال حاضر بیشترین تمرکز ما در استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان و آذربایجان غربی است. از طرفی بیش از 75 درصد کشفیات مواد مخدر در شرق کشور اتفاق می‌افتد. 

انتقال مواد مخدر به وسیله لنج‌های پیشرفته از پاکستان به هرمزگان

وی با اشاره به طرح‌های تازه قاچاقچیان در امر انتقال مواد مخدر به استان‌های مختلف کشور اظهار کرد: وقتی مبارزه به سمت استان‌های مرزی کشور رفت قاچاقچیان مسیر حرکت مواد مخدر را تغییر دادند به‌طوری که درحال حاضر قاچاقچیان مواد را به‌وسیله لنج‌های پیشرفته از پاکستان و افغانستان به دریای عمان و کشورهای حاشیه خلیج فارس انتقال می‌دهند و سپس وارد کشور می‌کنند بنابراین این افراد دیگر از راه‌های زمینی استفاده نمی‌کنند. بر همین اساس در استان‌هایی مانند بوشهر، هرمزگان و خوزستان که در سال‌های گذشته اصلا کشف مواد مخدر نداشتیم امروزه با افزایش 100 درصدی کشفیات روبه‌رو هستیم. لذا مبارزه ما با قاچاقچیان نیز با توجه به اقدامات آن‌ها تغییر خواهد کرد.

افشار در پایان گفت: نیت ما این است که از ورود مواد مخدر به استان‌های مرکزی جلوگیری کنیم.

انتهای پیام/4076

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب