دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 مهر 1397 - 10:27
از سوی محقق واحد علوم و تحقیقات صورت گرفت؛

تولید ماده جدید گیاهی برای بسته‌بندی مواد غذایی

محقق و دانشجوی واحد علوم و تحقیقات با بررسی خواص فیلم‌های نانوبیوکامپوزیتی بر پایه نشاسته، موفق به تولید ماده اولیه بسته‌بندی مواد غذای با پایه گیاهی شد.
کد خبر : 315260
1538474850-01.jpg

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از واحد علوم و تحقیقات، حفاظت از مواد غذایی و دارویی در مقابل عوامل طبیعی و غیرطبیعی مانند نور، گرما، رطوبت، حشرات، میکروارگانیسم‌ها، گرد و غبار و...، توجه به موضوع بسته‌بندی مواد غذایی که به‌عنوان مرحله نهایی در روند تولید محصولات غذایی است، را ضرورت بخشیده است.

اکثر مواد غذایی با بسته‌بندی پلاستیکی و فرآورده‌های غیرقابل تجزیه در محیط زیست، تولید می‌شوند. این موضوع نه‌تنها باعث آسیب زیست‌محیطی شده بلکه موجب افزایش حجم زباله نیز می‌شود و همچنین باعث انتقال مواد افزودنی موجود در مواد بسته‌بندی پلاستیکی به درون مواد غذایی شده که می‌تواند خطرات بالقوه‌ای برای ایمنی مواد غذایی و سلامت انسان ایجاد کند.

برای حل این معضل، محققان سعی دارند تا مواد قابل تجزیه و سازگار با محیط زیست را جایگزین مواد مصنوعی کنند. استفاده از مواد گیاهی یکی از راهکارهای ارائه شده توسط پژوهشگران است. 

در این راستا فاطمه کریمی دانشجوی واحد علوم و تحقیقات در قالب پایان‌نامه خود اقدام به تولید نوعی ماده گیاهی برای بسته‌بندی کرده است. 

وی با بیان اینکه این تحقیق به‌منظور جایگزینی فیلم‌های گیاهی به جای نوع پلیمری برگرفته از مشتقات نفتی صورت گرفته است، گفت: از آنجایی که بسته‌بندی‌های گیاهی از مشتقات منابع گیاهی تجدیدپذیر ارگانیک تهیه شده‌اند، نسبت به مواد پلاستیکی قدیمی از هر نظر برای ماندگاری و ایمنی مواد غذایی مفیدتر هستند.

دانشجوی واحد علوم و تحقیقات عنوان کرد: مواد سازنده پلیمرهای زیستی کاملاً طبیعی و گیاهی است، بنابراین اگر حتی غذا و نوشیدنی‌های داغ در آن ریخته شود هیچ مشکلی ایجاد نکرده و عوارضی ندارد.

کریمی ادامه داد: مواد اولیه تولید پلیمرهای گیاهی در داخل کشور با هزینه تولید بسیار پایین‌تر از مواد پلیمری شیمیایی موجود و در دسترس بوده و برای تولید پلیمرهای گیاهی انرژی کمتری مورد نیاز است. علاوه بر آن در صورت فراهم شدن شرایط استفاده از پلیمرهای گیاهی به‌صورت انبوه، توسعه عمده‌ای در بخش کشاورزی به وجود خواهد آمد.

وی با بیان اینکه در این تحقیق از نشاسته و اسانس رزماری به‌عنوان ماده اولیه برای تولید محصول بسته‌بندی استفاده شده است، گفت: سازگاری با محیط‌ زیست، خاصیت ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی، ارزان و در دسترس بودن، عدم تأثیر منفی بر مواد غذایی از جمله امتیازات ماده تولید شده در این تحقیق است که می‌توان به‌تدریج جایگزین بسته‌بندی‌های پلاستیک و حاصل از مواد پتروشیمی کرد.

دانشجوی واحد علوم و تحقیقات افزود: برای کاهش نفوذپذیری و ممانعت از فساد میکروبی و ایجاد خاصیت آنتی اکسیدانی، از اسانس رزماری که خاصیتی ضدمیکروبی و آنتی‌اکسیدانی دارد در این تحقیق استفاده شده است.

کریمی با اشاره به فرایند تحقیق خود ادامه داد: در تولید این ماده نشاسته، نانوذرات و اسانس رزماری با روش قالب‌ریزی و حلال یا کاستینگ به محصول منجر شده است. استفاده از این روش نیازمند سه مرحله حل کردن، قالب‌ریزی و خشک‌کردن بود، بنابراین پس از مخلوط‌ کردن نشاسته با حلال آن (آب)، اقدام به اضافه‌کردن نانوذرات و اسانس شد، آنگاه برای افزایش همگنی در مخلوط اولتراسونیک صورت گرفت. در نهایت مخلوط حاصل در قالب از پیش تعبیه شده ریخته و تحت حرارت بین ۴۰ تا ۵۰ درجه سانتی‌گراد در مدت زمانی مشخص، ماده نهایی به‌صورت لایه‌ای نازک ایجاد شد.

کریمی این تحقیق را در قالب پایان‌نامه با عنوان «تولید و بررسی خواص فیلم‌های نانوبیوکامپوزیتی بر پایه نشاسته حاوی نانوذرات نشاسته و اسانس رزماری» به راهنمایی شبنم حقیقت خواجوی و فرانک بیک محمدی دفاع کرد.

انتهای پیام/4007/

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب