امکان شناسایی اسیدهای چرب حاصل از ضایعات روغن خوراکی
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی واحد علوم و تحقیقات، از جمله معضلاتی که کارخانههای تولید روغن خوراکی با آن روبرو هستند، ضایعات حاصل از روغنکشی و تصفیه روغن است. این درحالی است که در صورت بازیافت این ضایعات، علاوه بر صرفه اقتصادی امکان استفاده آن در بخشهای دیگر صنعت وجود دارد.
استفاده بهینه از ضایعات حاصل از دانههای حاوی روغن نباتی نظیر کلزا، سویا، آفتابگردان، تخم پنبه و... مسئلهای است که امروزه در اکثر کشورهای پیشرفته و بهخصوص نزد محققان مورد توجه قرار گرفته است.
در این راستا، فاطمه کنعانی دانشجوی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به اهمیت استحصال مواد قابل استفاده ضایعات حاصل از روغنگیری در کارخانههای تولید روغن، موضوع پایاننامه خود را به شناسایی و بررسی ترکیبهای موجود در ضایعات روغن اختصاص داده است.
این محقق واحد علوم و تحقیقات با بیان اینکه تاکنون در ایران راهکاری برای استحصال ضایعات روغن کارخانههای تولید روغن نباتی ارائه نشده است، گفت: یکی از راههای کاهش هزینه کارخانههای تولید روغن نباتی، بازیافت ضایعات تولیدی در این کارخانهها جهت فروش به دیگر بخشهای صنعت است. در صورت بازیافت مناسب میتوان از ضایعات روغن نباتی در صنایع آرایشی و بهداشتی، صنایع غذایی، تولید کنجاله دام و طیور و... بهره برد.
وی با اشاره به عدم موفقیت آزمایشها و اقدامات صورت گرفته در کشور برای بازیافت ضایعات کارخانههای تولیدی روغن، افزود: از آنجاییکه نمونه مورد آزمایش در این تحقیق نامشخص بود در ابتدای امر جهت شناسایی اسیدهای چرب و تعیین کمیت آنها، پس از آمادهسازی نمونه بهصورت مشتق متیل استر اسید چرب، از روش کروماتوگرافی گازی ( GC ) و از دستگاه گاز کروماتوگراف اقدام به شناسایی نوع ضایعات شد که نتایج حاصل نشان داد این ضایعات حاصل از دانههای تخم پنبه است.
کنعانی ادامه داد: پس از شناسایی نوع ضایعات با روشهایی نظیر رنگبری و هیدروژناسیون نمونه، میزان اسیدیته، پراکسید، نقطه ذوب، ضریب شکست، اندیس یدی، اندیس صابون، مقدار صابون، فسفر و رنگ اسیدهای چرب ضایعات طی سه مرحله قبل، بعد از رنگبری و همچنین بعد از هیدروژنه کردن اندازهگیری شد.
دانشجوی واحد علوم و تحقیقات خاطرنشان کرد: در نهایت پس از مراحل مختلف آزمایش و رنگبری و هیدروژناسیون، توانستیم ضایعات حاصل از روغن تخم پنبه را برای استفاده در صنایع مختلف قابل استفاده کنیم.
کنعانی دانشجوی رشته علوم و مهندسی صنایع غذایی گرایش فناوری مواد غذایی مقطع کارشناسی ارشد واحد علوم و تحقیقات این تحقیق را در قالب پایاننامهای با عنوان «شناسایی ترکیبهای موجود در ضایعات خط تصفیه روغن و بررسی امکان هیدروژنه کردن آن» به راهنمایی مهرداد قوامی و مریم قراچورلو انجام داد.
انتهای پیام/4007/
انتهای پیام/