دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
08 مهر 1397 - 10:34
توسط پژوهشگر واحد علوم و تحقیقات صورت گرفت؛

تولید رنگ سیاه خوراکی از پوست سبز گردو

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، با استخراج «جاگلون» از پوست سبز گردو و مخلوط آن با رنگ‌های دیگری که از چغندر و کلم استخراج شد، موفق به تولید ماده‌ای به رنگ مشکی شده است.
کد خبر : 314410
ضدعفونی-لثه.jpg

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، المیرا مظفریان نائینی دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در قالب پایان‌نامه کارشناسی ارشد خود با عنوان «استخراج رنگ‌دانه سیاه به روش مایکروویو- خشک‌کن‌های پاشنده/ انجمادی از پوست گردو و بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی آن» به بررسی رنگ‌های غذایی پرداخته است.

این محقق که پایان‌نامه‌اش به راهنمایی پرویز آبرومند آذر انجام شده، با بیان اینکه این استخراج‌ها از طریق دستگاه‌هایی همچون رفلاکس و مایکروویو انجام شده است، عنوان کرد: بررسی‌ها در دماها و توان‌های مختلف در مایکروویو و در دماها و با حلال‌های مختلف در رفلاکس انجام گرفت و سپس ماده استخراج‌شده از طریق دستگاه خشک‌کن پاشنده به پودر تبدیل شد.

وی با بیان اینکه این ماده از خاصیت آنتی‌اکسیدانی خوبی برخوردار است، گفت: پروژه‌های مشابه راجع به استخراج جاگلون برای رنگ مو و رژ لب نیز صورت گرفته، اما تولید رنگ سیاه گیاهی با خاصیت خوراکی برای اولین بار است که انجام می‌شود.

وجود سم آرسنیک در بستنی زغالی

این محقق واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه رنگ سیاهی که در مواد غذایی همچون بستنی زغالی به کار می‌رود کربن اکتیو یا همان زغال فعال است، گفت: طبق آنالیزهایی که در آزمایشگاه انجام دادم، متوجه شدم رنگ خوراکی که در بستنی زغالی وجود دارد، کربن سیاه است که در آن آرسنیک نیز وجود دارد.

این دانشجوی کارشناسی ارشد رشته شیمی درباره مقدار آرسنیک مشاهده شده در این آنالیز گفت: آرسنیک یک فلز سنگین است که برای بدن مضر محسوب می‌شود. مقدار آرسنیک یافت‌شده در این ماده نیز به میزانی بود که بتوانیم بگوییم این رنگ برای بدن ضرر دارد.

مظفریان درباره نحوه انجام این آنالیز اظهار کرد: مقداری بستنی زغالی را از بازار خریداری کردم و با حلال‌های مختلف شست‌وشو دادم، سپس آن را خشک و وزنش را اندازه‌گیری کردم. نتایج نشان داد در این نوع بستنی حدود ۱۶.۷۷ درصد کربن اکتیو یا همان زغال فعال وجود دارد.

این محقق ادامه داد: سپس کربن اکتیو به دست آمده را با بستنی وانیلی مخلوط کردم و به همان رنگ رسیدم، بعد از هر دو نمونه پراش پرتو ایکس (XRD) گرفتم و نتیجه XRD نشان داد که در هر دو نمونه فلزات سنگین وجود دارد و در میان فلزات سنگین آرسنیک نیز مشاهده شد.

آرسنیک شبه‌فلز سمی معروفی است که ترکیبات آن به‌عنوان آفت‌کش، علف‌کش، حشره‌کش و آلیاژهای مختلف به کار می‌رود. آرسنیک که در فارسی به اکسید آن مرگ موش و به سولفید آن زرنیخ گفته می‌شود، با ایجاد اختلال در سیستم عصبی، گردش خون، گوارش و پوست، سلامت انسان را تهدید می‌کند و در مسمومیت‌های حاد باعث مرگ می‌شود.

انتهای پیام/4040/پ

انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب