دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
09 مهر 1397 - 16:17
معاون پژوهشی وزیر صنعت، معدن و تجارت:

یک درصد از رساله‌های دکتری باید تا پایان سال 98 کاربردی شود

معاون پژوهشی وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: یک درصد پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دکتری باید تا پایان سال 98 کاربردی شود.
کد خبر : 314822

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، نشست هم‌اندیشی نقش‌آفرینی پژوهش و فناوری در اقتصاد ملی در پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی برگزار و در این نشست در پنل‌های تخصصی به بررسی موضوع هم‌اندیشی پژوهش و فناوری در اقتصاد ملی پرداخته شد.

سعید ذکایی محقق پلیمر درباره این موضوع گفت: نباید به دانشگاه‌ها طوری نگاه کنیم که آنها می‌توانند به‌یک‌باره مشکلات کشور را حل کنند. ایجاد یک زمینه پایدار برای پایش توسط پژوهشگران می‌تواند منجر به برنامه‌ریزی مدون شود و تا زمانی که محققان به دنبال مهاجرت از ایران هستند نمی‌توان علم را در ایران تولید کرد و دستاوردی از آن داشت. ارتباط با شرکت‌های جهانی می‌تواند به تولید علم در مراکز پژوهشی جهت مناسبی دهد و نباید خود را از دنیا دور نگه‌داریم.

وی افزود: بسیاری از شرکت‌های صنعتی، نگاه نوآورانه بر اساس علمی که در دانشگاه‌ها تدریس می‌شود ندارند، چراکه آنها صنعتگر هستند. البته دانشگاهیان نیز تنها به نوشتن مقاله بسنده می‌کنند و بازار را رصد نمی‌کنند و با صنعت فاصله زیادی دارند.

در ادامه این نشست، حمیدرضا شاهرودی عضو هیأت علمی مؤسسه رویان جهان دانشگاهی گفت: قوانین و دستورالعمل‌های ورود یک محصول دانش‌بنیان به بازار بسیار زیاد و سخت است، درحالی‌که یک شرکت واردکننده به‌راحتی محصول خود را وارد کشور می‌کند و سریع در بازار به فروش می‌رسد. همچنین استانداردهای تولید و قوانین موجود در کشور برای تولید بسیار سخت است.

وی با اشاره به مشکلات و التهابات اقتصادی و ارزی گفت: بسیاری از ایده‌های نو در کشور و حتی در جهان به رشته‌های میان‌رشته‌ای مربوط می‌شود که این رشته‌ها نیاز به تعامل با سایر کشورها دارد. درحالی‌که التهابات ارزی برای ما مشکلاتی در این بخش به‌وجود آورده اما می‌توان با ایجاد و همکاری شبکه بسیار قوی از محققین و پژوهشگران این ایده‌ها را با هزینه‌های بسیار کمتر به‌دست آورد.

شاهرودی ادامه داد: باید از نگاه به فروش نفت و صنعت مونتاژ دوری کنیم چراکه صنعت مونتاژ به‌هیچ‌وجه مسیر تحقیق و توسعه را طی نمی‌کند. همچنین در مؤسسه رویان از ایده‌های برتر توسط یک صندوق حمایت می‌شود و یک صندوق نیکوکاری هم در این مؤسسه شکل‌گرفته تا از ایده‌های نویی که می‌تواند بخشی از مشکلات کشور را حل کند، حمایت کند.

در ادامه این نشست هشدار، مدیر برنامه‌ریزی صندوق نوآوری و شکوفایی اظهار کرد: پژوهش و فناوری مدیر می‌خواهد و مدیریت اهمیت ویژه‌ای در پژوهش دارد چراکه لزوماً یک پزشک خوب نمی‌تواند فردیت پژوهش‌محور باشد و اساتیدی هم که در حوزه پژوهش و فناوری فعالند شاید نتوانند به‌خوبی مدیریت کنند. باید تلاش کنیم تا در این حوزه کار ملی کنیم و مشخص شود هر یک از نهادها از شورای عالی انقلاب فرهنگی گرفته تا وزارت علوم و شورای «عتف» چه فعالیتی می‌کند و برای این حوزه باید بلندمدت برنامه‌ریزی کنیم. هرچند اگر امروز کسی از ما ربانی برای افتتاح نبیند که توسط مسئولین پاره می‌شود.

برات قبادیان معاون پژوهشی وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این نشست گفت: در دستگاه‌های اجرایی، بازار و تمام مکان‌هایی که نیاز به افراد و نیروی انسانی دارند، عنوان می‌شود که نیروهایی که در دانشگاه‌ها تربیت می‌شوند برای جامعه مفید نیستند و این پژوهش‌ها اساساً نیاز جامعه نیستند، لذا باید از الآن برای سال 98 عنوان کنیم که یک درصد پایان‌نامه‌ها و رساله‌ها کاربردی باشند چراکه همین یک درصد یعنی 10 هزار نفر و اگر سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی به این طرح‌ها 10 میلیون نیز کمک کند، می‌تواند از دل این 10 هزار نفر، 10 هزار پروژه استخراج کند که حداقل 10 پروژه کاربردی داشته باشد.

در پایان این نشست مسعود برومند گفت: پس از سمینار اول، در اردیبهشت، کارگروه‌هایی تشکیل شد که برنامه مهارت‌افزایی از کارگروه اول و مربوط به پنل دوم و از کارگروه دوم نیز 6 برنامه مدون استخراج شد که به سازمان برنامه‌ریزی و بودجه ارائه شده و همه این طرح‌ها با بودجه جلو می‌روند.

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ادامه داد: خروجی‌های این نشست اگر به راه‌حل راهبردی برسد، پس از بررسی در سازمان برنامه و بودجه و شورای «عتف» اگر راهکار مناسبی ارائه شود، طی یک برنامه عملیاتی می‌شود. 

وی در پایان خاطرنشان کرد: این نشست باز هم در حوزه‌های دیگر ادامه می‌یابد و اگر بتوانید خروجی مناسبی به‌دست بیاوریم از حمایت سازمان برنامه و بودجه برای عملیاتی شدن آن استفاده می‌کنیم.

انتهای خبر/4085/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب