دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 مرداد 1394 - 11:36

السفیر: «بهار هسته‌ای» آغاز شده است/ شاید کشورهای عرب به محور ایران بپیوندند

روزنامه لبنانی «السفیر» در گزارشی از جمع‌بندی مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه1+5 نوشت گزینه گفت‌وگو با ایران در حالی مطرح شد که آمریکا از مذاکره با اسرائیل ناامید و از هم‌کلامی مداوم با حکام عرب خسته شده بود.
کد خبر : 30927

به‌گزارش خبرنگار گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، روزنامه «السفیر» در گزارشی نوشت: از کنگره وین در سال 1815 که با هدف حل اختلافات و ترسیم نقشه سیاسی جدید اروپا پس از شکست «ناپلئون بناپارت» امپراطور فرانسه برگزار شد تا توافق وین در سال 2015 میان ایران و کشورهای عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد به‌علاوه آلمان دو قرن می‌گذرد و در این مدت شاهد تحولات گسترده‌ای در مسیر روابط بین‌المللی جهان عرب و خاورمیانه بوده‌ایم.


براساس این گزارش، «السفیر» می‌نویسد: بازرترین‌ تحولات صورت‌گرفته عبارتند از: نخست، سرنگونی پادشاهی عثمانی و برپایی دولتی ملی پس از جنگ جهانی اول؛ دوم، مرحله استقلال سیاسی پس از جنگ جهانی دوم و شکل‌گیری رژیم صهیونیستی پس از جنگ سال 1948؛ سوم، بهار عربی که ناشی از هرج و مرج برخی دولت‌ها بود و مردم به امید رویشی مجدد آغاز کردند.


به‌نوشته این روزنامه لبنانی، بهار دیگری از زمان توافق وین آغاز شده است که می‌توان نام آن را «بهار هسته‌ای» گذاشت و دارای محتوایی سیاسی و اقتصادی است که منطقه و جهان را در بر می‌گیرد. اگر در کلام سیاسی مبالغه نکنیم، این توافق می‌تواند دارای آثار مثبت و یا منفی‌ای باشد.


باید درنظر داشت که ریشه‌ اختلاف‌های فرقه‌ای، تاریخی و مذهبی کنونی به زمان قبل از صفویان بازمی‌گردد. کشورهایی که اینک توافق وین را امضا کرده‌اند، در آن زمان یا وجود نداشتند یا در سلطه حکومتی غیر از حکومت کنونی بودند. قبل از توافق هسته‌ای موضوعات مختلفی به وجود آمد که عبارتند از: سست شدن قدرت منطقه‌ای اعراب، اشغال‌گری و گسترش صهیونیست‌ها، تجزیه بخشی از کشورهای عربی، افراط‌گرایی دینی و گسترش خشونت.


همه این موارد پیش از آغاز تلاش ایران برای عادی‌سازی روابط با کشورهای جهان پدیدار شده بود و باعث شد تا گزینه گفت‌وگو با ایران بیش از پیش در نزد سیاسیون جهان خودنمایی کند. گزینه گفت‌وگو با ایران در حالی مطرح شد که آمریکا از مذاکره با اسرائیل ناامید و از هم‌کلامی مداوم با حکام عرب خسته شده بود.


«السفیر» می‌افزاید: پس از شکستن انحصار انزوای ایران در جامعه بین‌الملل تهران بی‌تردید موقعیت ممتاز نفوذ سیاسی، اقتصادی و معنوی (بیش از پیش در منطقه و جهان) را به دست آورده است. اگر ایران به اجرای توافق پایبند باشد و ثابت کند که از انرژی هسته‌ای تنها برای اهداف صلح‌آمیز استفاده می‌کند می‌تواند پیروزی بزرگی کسب کند. در مقابل، اسرائیل به‌عنوان بزرگ‌ترین شکست‌خورده مطرح می‌شود که ظرفیت‌هایش ( روز به روز) تحلیل می‌رود و خسارت‌های زیادی به‌ویژه در منطقه خلیج (فارس) خواهد دید. این در حالی است که شاید به‌جز عربستان، بقیه کشورهای حوزه خلیج‌ (فارس) مسیر خود را تغییر دهند و مواضع خود را با جمهوری اسلامی ایران بهبود بخشند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب