دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
13 شهريور 1397 - 14:01
رئیس کمیته هسته‌ای مجلس در گفتگو با آنا:

مجتمع ملی خلأ فردو فروردین ۹۸ افتتاح می‌شود

رئیس کمیته هسته‌ای مجلس شورای اسلامی گفت: مجتمع ملی خلأ روزگذشته در فردو کلنگ‌زنی شد که پس از احداث در فروردین ۹۸ شاهد افتتاح این مرکز خواهیم بود.
کد خبر : 308873

به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا حجت‌الاسلام والمسلمین مجتبی ذوالنوری در حاشیه جلسه علنی امروز مجلس در گفتگو با خبرنگاران در ارائه گزارش از بازدید هیأت کمیسیون امنیت ملی به تأسیسات هسته‌ای که روز گذشته دوازدهم شهریور انجام شد، اظهار کرد: حضرت آقا بعد از نقض برجام توسط آمریکا و رفتار دوگانه اروپایی‌ها که موضع شفافی نمی‌گیرند، دستور فرمودند سازمان انرژی اتمی آمادگی ایجاد کند که اگر اروپایی‌ها منافع ایران را در برجام تأمین نکردند و ما خواستیم هزینه‌ای را به آن‌ها محول کنیم، بتوانیم در فاز اول طی دو سال به 190 هزار سو برسیم.


وی افزود: به‌ دنبال این فرمایش حضرت آقا رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرد که دو کارخانه و دو سالن مونتاژ ایجاد کردیم که در روز 60 سانتریفیوژ را مونتاژ کنیم تا بازگشت‌پذیری را تسریع ببخشد.


ذوالنوری با بیان اینکه به دلیل قرار گرفتن در آستانه ارائه گزارش 6 ماهه پنجم برجام هستیم و برای تکمیل گزارش چنین بازدیدی را انجام دادیم، تصریح کرد: از دو سایت هسته‌ای بازدید کردیم که یکی از آن‌ها فردو بود و دیدیم که خوشبختانه در زمینه تولید ایزوتوپ‌های پایدار، کارهای خوبی صورت گرفته است و می‌توانیم در آینده نزدیک توان جداسازی ایزوتوپ‌های پایدار را داشته باشیم.


عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: ما حدود 150 ایزوتوپ پایدار و 30 ایزوتوپ غیرپایدار داریم که در مجموع 180 ایزوتوپ می‌شود و بسیار در صنعت ما نقش آفرین است و در گذشته آن را نداشتیم.


وی با بیان اینکه کارهای خوبی صورت گرفته است، گفت: زمینه انعقاد قرارداد با روس‌ها فراهم شده، زیرساخت کار فردو نیز آماده شده و همکاری با روس‌ها هم اتفاق افتاده است.


رئیس کمیته هسته‌ای مجلس تصریح کرد: ساختاری هم سازمان انرژی اتمی صورت داده که قابل توجه است. روز گذشته چند آزمایشگاه افتتاح شد که یکی از آ‌ن‌ها آزمایشگاه تولید مواد بود که اگر بخواهیم سانتریفیوژ بسازیم، بتوانیم آلیاژها و مواد مربوطه را تولید کنیم و مواد دیگری را هم که برای صنایع کشور مهم و ضروری است، تأمین کنیم.


ذوالنوری خاطرنشان کرد: روز گذشته همچنین کلنگ‌زنی ساختمان مجتمع ملی خلأ را در فردو داشتیم که این مجتمع نیز پس از احداث در فروردین ۹۸ افتتاح خواهیم کرد؛ کارکرد مجتمع خلأ در موضوع شتاب‌دهنده‌ها است و در بسیاری از موارد مؤثر است.


وی با بیان اینکه اگر ما بخواهیم یک پله بالاتر از شکافت هسته اتم و آزاد کردن انرژی آن حرکت کنیم، باید به سراغ گداخت هسته‌ای و آزادسازی انرژی هسته‌ای برویم، گفت: اولین پیش‌نیاز در این زمینه ایجاد خلأ مصنوعی است که مجتمع ملی خلأ می‌تواند این امکان را فراهم کند.


ذوالنوری تأکید کرد: این پروژه‌ای که تمام دنیا توان خود را گذاشتند تا با نام پروژه «ایتر» آن را در فرانسه ایجاد کنند و ما هم به دنبال عضویت در آن هستیم، آن پروژه در سطح بالا و گسترده است و ما می‌توانیم مشابه همان را در سطح کوچک انجام دهیم و مجتمع ملی خلأ نیز در راستای همان هدف است.


وی با بیان اینکه موضوع خلأ در بحث هسته‌ای بسیار مهم است،‌ خاطرنشان کرد: کلنگ آن روز گذشته در فردو به زمین زده شد و امیدواریم تا فروردین این ساختمان تکمیل شده و به بهره‌برداری برسد.


رئیس کمیته هسته‌ای مجلس با اشاره به بازدید صورت گرفته از سایت هسته‌ای نطنز اظهار کرد: در این سایت نیز از بخش‌های مختلف بازدید شد و نکته مهم برای ما این بود که زمینه‌های لازم برای تحقق فرمان مقام معظم رهبری مبنی بر ایجاد مقدمات ۱۹۰ هزار سو غنی سازی اورانیوم فراهم شده باشد و ظرفیت‌های این مسئله بررسی شود.


ذوالنوری خاطرنشان کرد: خط تولید ماشین‌های پیشرفته غنی‌سازی مانند IR۲M که بسیار پیشرفته تر از IR۱ است و ظرفیت آن برای غنی‌سازی اورانیوم تقریباً پنج برابر سانترفیوژهای IR۱ است و نیز دستگاه‌های IR5، IR4 و IR۶ را آماده داریم که برای تولید در حد انبوه و صنعتی به کار بیندازیم.


وی افزود: اکنون ما کاری صورت نمی‌دهیم چون در چارچوب برجام عمل می‌کنیم؛ ولی اگر بخواهند برجام را به هم بزنند و ما بخواهیم روند بازگشت را شروع کنیم، دیگر به زمان تحویل برجام برنمی‌گردیم و وضعیت کنونی ما بسیار فراتر و پیشرفته‌تر از وضعیت ما در زمان برجام خواهد بود.


رئیس کمیته هسته‌ای مجلس اضافه کرد: آقای صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی اعلام کرده بود که ما قادر هستیم روزانه ۶۰ دستگاه سانترفیوژ تولید کنیم که دیروز من خودم با حساسیت سکوی مونتاژ را شمردم و دیدم که دوبال ۳۱ تایی سانتریفیوژ وجود داشت بنابراین توان تولید ۶۲ دستگاه سانتریفیوژ در روز را داریم.


وی با تشکر از تلاش‌های سازمان انرژی اتمی و نسل جوان متخصصان این سازمان که ریسک را برای مخالفان برجام بالا بردند، درباره زمان ارائه گزارش‌های چهارم و پنجم اجرای 6 ماهه برجام به صحن مجلس گفت: اگر اروپایی‌ها بخواهند به تعهداتشان عمل نکنند و برجام برای جمهوری اسلامی ناکارآمد شود، بازگشت افتخارآمیزی به فعالیت‌های هسته‌ای خواهیم کرد و یقیناً‌ آنها ناراحت و پشیمان خواهند شد.


ذوالنوری گفت ما امروز هزینه را برای مخالفان برجام بالا بردیم و آنها مجبورند هزینه کنند و سود و ضرر خود را بررسی کنند و اگر اروپا عاقل باشد،‌ نباید برجام را از دست بدهد.


انتهای پیام/4034/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب