اشتاینمایر: از دخالتهای ایران در امور منطقهای آگاهیم/ روابط آلمان و عربستان همچون گذشته مستحکم است
بهگزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا، خبرنگار «العربیه» از وزیر امورخارجه آلمان پرسید که نگرش آلمان نسبت به نگرانی کشورهای عرب حاشیه خلیجفارس نسبت به دخالتهای تهران در امور داخلی آنها چگونه است؟
«اشتاینمایر» در پاسخ گفت: ما از نگرانی کشورهای عربی از تلاش ایران برای تسلط بر منطقه که از خطر سلاح هستهای خطرناکتر است، آگاهیم. ما نسبت به دخالتهای ایران در سوریه، کمک به شبهنظامیان حزبالله و شیعیان مسلح عراق شک و تردیدی نداریم و این موضوعات با توافق هستهای در مدت کوتاه حل شدنی نیست. من معتقدم که توافق هستهای امنیت بیشتری را برای کشورهای منطقه بهدنبال خواهد داشت.
ما نسبت به دخالتهای ایران در سوریه، کمک به شبهنظامیان حزبالله و شیعیان مسلح عراق شک و تردیدی نداریم و این موضوعات با توافق هستهای در مدت کوتاه حل شدنی نیست. |
وی افزود: اگر این توافق نبود ما در برابر اوضاعی همچون اوضاع سال 2013 قرار میگرفتیم که در آن زمان با وجود همه تحریمها، ایران به ساختن بمب هستهای نزدیک شده بود. ما از آغاز مذاکراتمان با ایران که از 12 سال پیش شروع شد تاکنون مرتب کشورهای عضو شورای همکاری خلیج(فارس) را در جریان مذاکرات قرار دادیم و در نهایت موفق شدیم با این توافق همه راههای دستیابی ایران به بمب اتمی را ببندیم.
وزیر امورخارجه آلمان خاطرنشان کرد: ما از اینکه ایران دیگر قادر نخواهد بود بمب اتمی بسازد مطمئن هستیم و اکنون تطبیق توافقنامه بهوسیله ایران بسیار مهم و سرنوشتساز است که ما همه تلاش خود بر این موضوع متمرکز کردهایم. من مطمئنم که این توافق جریانهای داخل ایران که خواهان روابط خوب و صلحآمیز با دنیای خارج و کشورهای همسایه هستند را قویتر خواهد کرد.
متن پرسشهای خبرنگار «العربیه»و پاسخهای وزیر امورخارجه آلمان را در زیر مشاهده میکنید:
- آیا حضور کشور آلمان بهعنوان عضوی موثر در مذاکرات در کنار پنج قدرت بزرگ جهانی بهدلیل رابطه ویژهای است که با ایران دارید؟ حقیقت رابطه ویژه آلمان با آیران در چیست؟
آلمان، فرانسه و انگلیس کشورهای بودند که با هدف منع ایران از دستیابی به بمب اتمی مذاکرات را آغاز کردند و این زمانی بود که واشنگتن هنوز حتی آمادگی مذاکره با ایران را نداشت. آلمان با وجود اختلاف شدیدی که با ایران داشت، همیشه بر ادامه گفتوگوها و ارتباط با ایران برای دستیابی به راهحلی مسالمتآمیز تلاش کرده بود. همچنان سیاست ما در برابر بحرانها و کشمکشها یافتن راهحل به وسیله گفتوگو و مذاکره است.
- آلمان چه موضعی درباره ایجاد منطقه امن در مرزهای سوریه دارد و آیا شما چشماندازی برای حل بحران سوریه میبینید؟
تاکنون تمام تلاشهای سازمان ملل متحد در تشویق طرفهای درگیر برای یافتن راهحلی مسالمتآمیز شکست خورده است. این موضوع ساده نیست و بهگونهای به اختلاف میان روسیه و آمریکا بر میگردد. من مطمئنم که این مشکل بهزودی برطرف خواهد شد چون روسیه به این نتیجه دست یافته است که وضع «بشار اسد» و نظام سوریه روز به روز بدتر میشود. با این اوضاع، مصلحت بازیگران منطقهای در آن نیست که شاهد از هم پاشیدگی کامل سوریه شوند.
وی افزود: «استفان دیمستورا» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به سوریه پیشنهادهای جدیدی را برای یافتن راهحل سیاسی برای سوریه مطرح کرده است و به نظر راهحل سیاسی تنها راه حل درست است. اما درباره «منطقه امن»، این موضوع جدیدی نیست. همواره موضوع چگونگی موفقیت در حفظ امنیت منطقه مطرح بوده است بهویژه اینکه شمار زیادی از گروههای مسلح و شبهنظامیان در همان منطقه حضور دارند. همچنین این سوال مطرح است که چه کسی بدون اینکه تنشهای جدیدی به وجود بیاورد، مسئولیت را بر عهده خواهد گرفت؟
- موضع آلمان نسبت به کارهایی که ایران در بحرین، یمن، عراق، سوریه و لبنان میکند، چیست؟
ما به این موضوع واقعبینانه مینگریم. هزینهای که برای پشتیبانی از «حزبالله» شد و نقش این حزب در سیاست نظام اسد، جانهای بسیاری گرفت. با وجود این، باید به موضوع با دیدی دقیق بنگریم. اوضاع سوریه با اوضاع در بحرین متفاوت است. بسیار نگران میشوم وقتی میبینم نه تنها در سوریه و عراق بلکه از منطقه خلیجفارس گرفته تا یمن، باور بسیار خطرناکی در حال گسترش است. اعتقاد این است که ما با تنشهای سیاسی روبهرو نیستیم که میتوان آنها را به روشی سیاسی حل و فصل کرد، بلکه به نظر میآید موضوع، دشمنی غیر قابل مصالحهای میان مسلمانان است. باید درباره امکان از میان بردن این تنش فرقهای و ابزارهایی که میتواند اعتماد را بازسازی کند، بیاندیشیم.
- آلمان چگونه حضور اقتصادی خود را در عربستان و حوزه خلیجفارس توسعه میدهد؟
حضور اقتصاد آلمان در پادشاهی عربستان و دیگر کشورهای شورای همکاری خلیجفارس بسیار قوی است، آن هم به دو دلیل: شرکتهای آلمانی موفق هستند زیرا محصولاتشان از بالاترین استانداردهای کیفیت برخوردارند. شرکت «German Engineering» تا آنجا پیشرفت کرد که به برندی تجاری تبدیل شد. همچنین بسیاری از شرکتهای موجود آلمانی از چند دهه پیش در این کشورها حضور دارند و به خوبی میدانند که روابط قوی و اعتماد، خلأ به وجود نمیآورند، بلکه باید آنها را ساخت.
- پیشبینی شما از آینده روابط دوجانبه میان عربستان و آلمان چیست؟
آلمان و عربستان از سالهای دور با یکدیگر شریکند، یکدیگر را به خوبی میشناسند و به هم اعتماد دارد. هرکدام از ما جایگاهی پیشرو در منطقهمان داریم. همچنین ما عضو «گروه 20» هستیم. دولتهای ما بهدنبال همکاری نزدیک چه در اداره بحرانهای خاورمیانه و چه درباره موضوعاتی همچون انرژی و حمایت از محیطزیست هستند.
وی افزود: میان دولتهایمان احترام دوجانبه وجود دارد. البته موضوعاتی نیز وجود دارد در آن با یکدیگر هم نظر نیستیم، اما این مانعی در برابر ما در مسیر عمق بخشیدن به مذاکرات مستمر و افزایش همکاریهایمان نیست. در جهانی که تنش و نا امنی بر آن حکم میراند، بر شرکای قوی واجب است که برای آینده صلحآمیز و به منظور دستیابی به آرامش برای نسلهای آینده، با یکدیگر همکاری کنند.
انتهای پیام/