عمدی در کار است تا آتش هورالعظیم خاموش نشود
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، عیسی کلانتری امروز در جلسه شورای اداری استان کرمان اظهار کرد: نمیتوانیم از طریق زمینی آتش هورالعظیم را خاموش کنیم زیرا از زمان جنگ مینروبی نشده است از سوی دیگر ۱۳ روز طول کشید تا اجازه بدهند بالگردهای ما به آن سوی مرز بروند و آتش را خاموش کنند، مشخص است عمدی در کار است که آتش خاموش نشود.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: امروز مسأله زیست محیطی، استانی و کشوری نیست و کره زمین گرفتار مسائل زیست محیطی است و تحمل این همه مصرف و فشار را ندارد.
وی افزود: در کشور ما سرانه تولید زباله ۸۰۰ گرم در روز است و بیشترین تأثیر را از تغییر اقلیم داریم و در حوزه زیست محیطی سرمایهگذاری حتی در حد ۱۰ درصد موردنیاز نشده است و گرفتار مشکلات هستیم.
کلانتری با بیان اینکه با ادامه این روند مردم در آینده باید از نظر زیستمحیطی مشکلات زیادی را تحمل کنند، تصریح کرد: در دنیا معادل ۳۲۰ میلیون بشکه نفت انرژی مصرف میشود و اثرات آن را در تولید گازهای گلخانهای، گرمایش زمین و ... میبینیم و کرهزمین از پس آلودگیها بر نمیآید و در حال از دست دادن قدرت خودپالایشی خود است.
وی افزود: مسائل محیط زیست هم پیچیده و هم خطرناک است و در بحث سلامتی مردم بسیار اهمیت دارد. شمال کشور دارد در پسماندها غرق میشود و در ۵۰ کیلومتر انتهای رودخانههای شمال هیچ موجود زندهای نمیبینیم.
معاون رئیسجمهوری با بیان اینکه توسعه پایدار چند اصل دارد که ما دو اصل لطمه وارد نکردن به محیط زیست و حفظ حقوق نسلهای بعد را نادیده میگیریم، تصریح کرد: اولین چیزی که امروز در کشور ما قربانی میشود، حقوق نسلهای بعد است و بدون توجه به نسلهای آینده میخواهیم همه چیز مال خودمان باشد.
کلانتری با اشاره به اینکه از سال گذشته استراتژی محیط زیست بر مبنای توسعه پایدار گذاشتهایم، اظهار کرد: اگر پروژههای عمرانی با مطالعه باشند و درست اجرا شود حداقل لطمه را به محیط زیست میزنند اما متأسفانه طرح را اجرا میکنیم و در پایان به فکر ارزیابی محیط زیستی میافتیم.
وی افزود: محیط زیست از نظر علمی دانش جدیدی است و از زمانی که فشار روی طبیعت زیاد شد، به اجبار به وجود آمده است.معاون رئیسجمهور درباره مجوز زیست محیطی پروژهها تصریح کرد: قانون برنامه ششم تکلیف پروژهها را معین کرده است و محیط زیست طی دو ماه باید جواب طرحهای جدید را بدهد و من در سازمان گفتهام ۴۵ روز و اگر در مدت مشخص شده، محیط زیست پاسخی نداد طرح خودبخود اجرا میشود.
وی با اشاره به اینکه پرت سرمایهگذاری داریم، گفت: برای یک میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی در آلمان معادل ۱۰۰ هزار بشکه نفت انرژی مصرف میشود و در ایران ۸۵۰ هزار بشکه.
کلانتری با بیان اینکه عمده انرژی در صنعت مصرف میشود، تصریح کرد: باید به حوزه محیط زیست توجه کنیم و اولین آلوده کننده محیط زیست ما مصرف بی رویه انرژی است.
وی در بخش دیگری از سخنانش اظهار کرد: کرمان دومین استان گرفتار کم آبی است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه نباید هر کار دلمان خواست با آب بکنیم، گفت: در کشور ما آب دیگر منبع تجدیدپذیر کامل نیست و بینابین تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر قرار گرفته است. بیش از ۶۰ درصد جمعیت کشور با کمتر از ۶۰۰ مترمکعب آب زندگی میکنند و درون بحران هستیم. باید تمام استانداردهای آب از نظر فنی و زیستمحیطی را رعایت کنیم.
کلانتری تصریح کرد: به علت نفوذ سیاسیون که از مرکز کشور آمده بودند، صنایع آب بَر از کنار سواحل به مرکز کشور رفتهاند.
وی ادامه داد: آمایش و مسائل محیط زیست رعایت نشده چون بخشی نگاه کردیم و اکنون نیز بخشی تصمیم میگیریم. از ابتدای امسال به هیچ پروژه آهن اسفنجی درون سرزمین مجوز نمیدهیم.
وی افزود: مشهدیها ۱۳۳ درصد آب تجدیدپذیر را مصرف میکنند و کرمان ۱۲۳ درصد در حالی که طبق نُرم بینالملل باید ۴۰ درصد استفاده شود.
کلانتری با بیان اینکه محیط زیست توان این همه فشار را ندارد، گفت: معادن ما بهرهبرداری و بعد رها میشوند. به بهرهبردار میگوییم ۵ درصد تولید را برای محیط زیست هزینه کن.
وی در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: سازمان محیط زیست ۶۸۰۰ نفر پرسنل دارد که ۳۰۰۰ نفر آنها محیطبان هستند و ما بدون مردم قادر نیستیم محیط زیست را حفظ کنیم.
رئیس سازمان حفاطت محیط زیست با بیان اینکه به اصول توسعه پایدار پایبند نبودیم، گفت: هر سال ۱۲ تا ۱۸ میلیون تن فرسایش خاک داریم. متوسط کل عمق خاکهای زراعی ایران ۲۳ سانتیمتر است در حالی که در دنیا بیش از ۳ متر است و با این روند تا حدود ۴۰۰ سال دیگر در این کشور خاکی باقی نخواهد بود.
وی افزود: سیاستهای نادرست در حفر چاه ما را با کسری ۲۲ میلیارد مکعبی آب در سال مواجه است و آبهای سطحی و زیرزمینی را مصرف کردهایم و داریم به سراغ آبهای ژرف بالای ۲۰۰۰ متر میرویم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه آیا محیط زیست کالای یک بار مصرف است؟ گفت: اکنون به جز پروژههای ملی و بین استانی، همه تصمیمات باید در استانها گرفته شود و مدیر استانی ما اختیارات دارد.
وی ادامه داد: خودتان نباید اجازه بدهید طرحی بدون بررسی زیست محیطی اجرا شود زیرا فاجعه به بار میآورد. اگر خیلی از پروژههای بزرگ ما مطالعه زیست محیطی داشت، این مشکلات را نمیداشتیم البته نمیخواهیم جلوی کار گرفته شود، مگر بر خلاف مصلحت کشور باشد. از سوی دیگر دستگاهها یکسری مسائل پیش پا افتاده را رعایت نمیکنند در حالی که حقوق زیست محیطی جزو حقوق تفکیک ناپذیر شهروندی است.
کلانتری افزود: میتوانیم با مطالعه، جای درست پروژه را مشخص کنیم تا مشکلی به وجود نیاورد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد: باید فرهنگ محیط زیست را در کشور توسعه بدهیم. محیط زیست متعلق به ما و فرزندان ماست.
وی با اشاره به اینکه دو محیطبان استان کرمان طی یک ماه گذشته به علت زیادهخواهی عدهای شهید شدند، گفت: محیط زیست نباید مانع توسعه باشد و البته توسعه باید تعریف شده باشد. مثلاً جای کارخانه آهن اسفنجی کنار دریاست.
کلانتری در ادامه با بیان اینکه امروز در سیستان با مصیبت روبرو هستیم، تصریح کرد: طبق توافقنامه با افغانستان، سالانه حداکثر ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب سهم ماست که اگر وارد هامون شود، نزدیک ۳۰۰ میلیون مترمکعب تبخیر و ۲۰۰ میلیون مترمکعب برای شرب مصرف میشود اما سهمی برای محیط زیست در نظر گرفته نشده است و مردم زابل ۱۵۰ روز باید در خاک نفس بکشند.
وی با بیان اینکه ما هنوز اولویتها را خوب تشخیص ندادهایم، اظهار کرد: امسال فقط ۶ میلیون مترمکعب آب از افغانستان آمده است و اگر نتوانیم محیط زیست زابل را نگه داریم، جایی برای زندگی نخواهد بود.
معاون رئیسجمهوری با بیان اینکه باید منابع را با اولویتها تطبیق بدهیم، گفت: متأسفانه به دلیل ضعف سازمان محیط زیست، در برنامههای کشور اولویتی برای برنامههای محیط زیست نبوده است.
وی تصریح کرد: باید فرهنگ عمومی محیط زیست را توسعه بدهیم و مردم مطلع شوند، برای حفظ محیط زیست همکاری کنند و تشکلها را فعال کنیم.کاهش اعتماد به تشکلها در پی برخی اتفاقات گذشته لطمه بزرگی به محیط زیست میزند و ما بدون مردم و تشکلهای زیست محیطی نمیتوانیم محیط زیست را حفظ کنیم.
کلانتری در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه وجود گرد و غبار به دلیل خشک شدن تالابهاست، اظهار کرد: تا سه سال قبل در تخصیص آب چیزی به نام حقآبه محیط زیست نداشتیم.
منبع: ایسنا
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/