رمز عملیات اصولگرایی پس از توافق؛ دلواپسیها انتخاباتی می شود
گاهی که نفس مذاکرات به شماره میافتاد و اخباری منفی از وین به گوش میرسید، گاردها مشخص میکرد که اگر توافق نشود، چه خواهد شد. دلواپسان که همه تخممرغهای خود را در سبدِ «توافق نخواهد شد» چیده بودند، قطعا با برجستهسازی عنوان «شکست دیپلماسی لبخند»، سرحال و فربه راهی انتخابات مجلس دهم بودند. دلواپسان در طول 23 ماه گذشته، همه تلاش خود را کردند تا این سرنوشت را برای آینده سیاسی خود رقم بزنند؛ اجماع و اتحاد مجموعه اصولگرایی حول محور آنها و در ظل پیروزی «دلواپسی» بر «دلاوری».
حالا در روزهای بعد از توافق، پروژه دلواپسان تمامعیار، ایراد بهانههایی از جنس «ایرادات بنیاسرائیلی» است. آنها برای آینده نیز به دنبال کوبیدن بر طبل فتنه، تعیین تکلیف برای نهادهای نظارتی و پروندهسازی برای همه نیروهای رقیب هستند |
دلواپسان حتی فراتر از آن، برای یک توافق بد لحظهشماری میکردند تا با نشان دادن ظریف، فریاد بزنند که دیدید گفتیم او خائن است.
اما حالا توافق شده است. رهبر انقلاب آن را گامی مهم خواندند و حاصل زحمات صادقانه تیم مذاکرهکننده تعبیر کردند. دولت یازدهم سر بالا گرفته که توانسته است به یکی از وعدههای مهم خود به مردم جامه عمل بپوشاند. خاستگاه اجتماعی دولت تدبیر و امید، امیدوار شده که «میشود»، «میتوانیم».
طرحی نو برای دلواپسی
از قبل هم مشخص بود اگر توافق خوب حاصل شود، دلواپسان صحنه کشاکش سیاسی با دولت روحانی را تغییر خواهند داد. حالا پروژه دلواپسان تمامعیار، در قبال توافق حاصله، ایراد بهانههایی از جنس «ایرادات بنیاسرائیلی» است. آنها برای آینده نیز به دنبال کوبیدن بر طبل فتنه، تعیین تکلیف برای نهادهای نظارتی و پروندهسازی برای همه نیروهای رقیب هستند.
از یکسو پروپاگاندای پارلمانی و رسانهای دلواپسی، سعی دارد توافق را فریبخوردگی جلوه دهد، از شفاف نبودن آن سخن بگوید، توافق محرمانه و پشت پردهای از آن دربیاورد و ایراد بگیرد که «چرا این آمد و چرا آن رفت؟» و از سوی دیگر، بخشی از آنها، همصدا با نیمهدلواپسان اصولگرا، از خطوط قرمز انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم سخن میگویند تا رقیب حساب کار دستش بیاید که دیگر مجلسی حتی با کمترین شباهت به مجلس ششم را باید به خواب ببینند.
ظریف و صالحی، سهشنبه 30 تیرماه به مجلس رفتند تا هم به وکلای ملت گزارش بدهند و هم سند برجام را تقدیم کنند؛ از آن روز تاکنون اعضای تیم مذاکرهکننده مرتب مسیر خیابان سی تیر تا میدان بهارستان را طی میکنند.
در آخرین موارد، عراقچی و تختروانچی چهار ساعت در جلسه کمیسیون امنیت ملی مجلس حضور یافتند و به گفته نمایندهها، از سوی دلواپسان، بمباران سؤالاتی تکراری شدند؛ سؤالاتی که بارها قبل و بعد از توافق به آن پاسخ دادهاند. دیروز عصر نیز بعد از یک جلسه پرجنجال در صحن علنی مجلس، علیاکبر صالحی به کمیسیون امنیت ملی مجلس رفت تا درباره ابعاد فنی برجام توضیح دهد؛ این جلسه نیز چهار ساعت به طول انجامید.
دلواپسان ترجمه
در جلسه دیروز ششم مردادماه مجلس آنچه مصالح یک جنجال درست و حسابی را برای دلواپسان تأمین کرده بود، متن ترجمه سند برجام بود که از سوی وزارت امور خارجه به مجلس ارائه شده است.
محمدحسین فرهنگی، عضو هیئت رئیسه مجلس، پنجم تیرماه، به خبرنگار آنا گفته بود: آن چیزی که مطرح است گزارش وزارت امور خارجه است. هفته گذشته و در روز ارائه گزارش وزیر امور خارجه در صحن علنی مجلس، متن توافق (برجام) تقدیم رئیس مجلس شد، اما کمی بعد وزارت امور خارجه این گزارش را برای اصلاح مطالبه کرد؛ بنابراین ما تأکید داریم که این ترجمه دقیق باشد.
همین موضوع، سهشنبه از زبان حمید رسایی و مهدی کوچکزاده از نمایندگان دلواپس مجلس مطرح شد.
رسایی نماینده مردم تهران در تذکری، گفت: اکنون حدود یک هفته میگذرد و آقای ظریف متنی را اینجا تحویل دادند که ترجمهاش ناقص بوده است. من سؤالم این است مسئولانی که از توافقنامه تعریف و تمجید میکنند این متن ناقص و ترجمه غلط را خواندند که تعریف میکنند؛ چون ما متن انگلیسی را بررسی کردیم. از آنچه تعریف میکنند در متن اصلی برجام وجود ندارد.
مهدی کوچکزاده نیز، دستور جلسه روز گذشته مجلس را قطع کرد و با استناد به ماده 197 آییننامه داخلی مجلس، گفت: مجلس شأنش رسیدگی به خرید و فروش سیب زمینی نیست که آقای لاریجانی فرمود. او لاریجانی را که در جلسه علنی حضور نداشت خطاب قرار داد و اظهار کرد: آقای لاریجانی، گوش بده! آیا این ترجمهای که امروز دادند تضمینی هست که چون ترجمه دستگاه دیپلماسی است ترجمه درستی است. مگر رئیس دستگاه دیپلماسی ترجمهای تحویل مجلس نداد؟ ما به همین آسانی گذشتیم و گفتیم ترجمه اشکال داشت و گفتیم ترجمه بهتری ارائه شود. گفتید ترجمه هفته پیش مطلوب نیست. کسی تضمین میکند که این ترجمه مطلوب است؟ مجلس را سرکار گذاشتهاید...
این روزها فصل مشترک همه اصولگرایان پس از توافق، دلواپسی از سرنوشت مجلس دهم است؛ دلواپسیای که آنها را به تلاش برای حذف رقیب از صحنه رقابت میکشاند؛ رقیبی که تازه طعم پیروزی را چشیده و آن را به مردم چشانده است |
فوبیای فابیوس
موضوع دیگر، سفر مقامات اروپایی است که این روزها بیش از همه، گسلهای ناشی از توافق هستهای در اردوگاه اصولگرایان را جابهجا میکند و پسلرزههایی را به همراه دارد. در این میان سفر لوران فابیوس به تهران، مرکز ثقل حملات به وزارت امور خارجهای است که توافق هستهای را به ثمر رساند.
سرانجام فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه، امروز صبح وارد تهران شد؛ اما خبر این سفر، بار دیگر پرونده واردات خونهای آلوده به ایدز از سوی این کشور در سالهای 61 و 62 را گشود. برخی گفتند: دولتمردان ما حمیّت طرح پرونده خونهای آلوده را ندارند و فابیوس هم عذرخواهی نخواهد کرد. محمدصالح جوکار، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، گفت: سفر فابیوس به نوعی بیاحترامی به خانوادههایی است که بر اثر ورود خونهای آلوده به کشور دچار آسیب و ضایعه شدند.
در این میان اما، اظهارات وزیر دادگستری و وزیر بهداشت قابل تأمل است. حجتالاسلام مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری در حاشیه مراسم تودیع و معارفهای، درباره انتقادها به سفر فابیوس به تهران گفت: فابیوس در حال حاضر به عنوان مقام رسمی به ایران میآید و به عنوان متهم نمیآید. اگر پروندهای اتهامی هم در میان باشد، باید مسیر خود را تعقیب کند. این مسئله مربوط به امسال نیست مربوط به 20 سال گذشته است بنابراین باید دید که کدام دولت پیگیری نکرده است.
سید حسن قاضیزاده هاشمی وزیر بهداشت هم در حاشیه تقدیر از مجریان برتر ارتقای سلامت مادر و نوزاد، با انتقاد از حاشیهسازیها درباره سفر فابیوس به تهران، گفت: زنده کردن پرونده خونهای آلوده همزمان با توافق و سفر فابیوس، از سر نوعدوستی نیست. او درباره پیگیری پرونده غرامت برای فرآوردههای آلوده خونی فرانسه به ایران اظهار کرد: آقای فابیوس نیز هماکنون یک شخصیت بینالمللی است و برآمده از رأی مردم کشورش حساب میشود؛ اگر ما در گذشته در این مورد ضعیف عمل کردیم و نتوانستیم غرامت بگیریم حرفی جداست و امروز نباید با آمدن این وزیران این پرونده سیاسی شود.
در کنار آن، این خط خبری که در سفرهای مختلف هیئتهای اروپایی به کشورمان، هیچکدام از آنان هیچ تفاهمنامه همکاری با ایران امضا نکردهاند و صرفا به دنبال یافتن بازار و کسب سود بیشتر هستند، خطی است که رسانههای دلواپس در مقابل پیروزی دیپلماتیک دولت یازدهم با جدیت دنبال میکنند.
منصفانهترین تعبیر از دید اصولگرایان
اظهارات حسن روحانی درباره معنای برد در توافق نیز به دستمایه دیگری برای انتقادات تبدیل شده است. رئیسجمهوری روز چهارشنبه 31 تیرماه در جلسه هیئت دولت با بیان اینکه «در موضوع مذاکرات هستهای هم نقد منصفانه و هم بیان نقاط مثبت امری حائز اهمیت است»، گفت: حتی در یک مسابقه و بازی فوتبال وقتی میگوییم برنده یا موفق شدیم، معنایش این است که سه گل زده و دو گل خوردهایم.
این اظهارات از یکطرف با کنایههای مواجه شد که روحانی تحلیلهای برنامه نودی از مذاکرات ارائه میدهد و نیاز به یک مشاور فوتبالی دارد (اینجا) و از سوی دیگر، برخی نیمهدلواپسان، از آن به شدت استقبال کردند.
محمدرضا باهنر که حالا عمیقا نگران انتخابات مجلس دهم و خبرگان پنجم است و هیچ ابایی از اظهار این نگرانی ندارد، در نشست ماهانه جامعه اسلامی مهندسین، با استقبال از این جملات رئیسجمهوری، آن را منصفانهترین توصیف برای توافق خواند. او همچنین در نشست اخیر خبری خود با رسانهها به عنوان دبیرکل جامعه اسلامی مهندسین، همه تلاش خود را کرد تا از زیر پاسخ به این سؤال فرار کند که «تأثیر توافق در انتخابات آینده و ترکیب مجلس دهم چه خواهد بود؟»
باهنر در این نشست، در پاسخ به این سؤال، در واقع به تنها چیزی که پاسخ نداد، همین سؤال بود. او گفت: موضوع هستهای مسئله مهمی در کشور است. ما باید با تیزبینی این مسئله را مدیریت کنیم. تاکنون موضوع هستهای به مرحله خوبی رسیده است، هم مجلس و هم شورای عالی امنیت ملی باید آن را بررسی کنند.
او در این حال، تأکید کرد: بر اساس تأکید رهبری، مسئله هستهای نباید تبدیل به نقطه اختلاف شود.
توافق هستهای همانقدر که مبشر تحقق وعدههای انتخاباتی روحانی بود، نذیر هم هست. جریان رقیب دولت، کمر همت را بسته که مجلسی اصولگرا تشکیل دهد؛ از حالا، اصلاحطلبان متهم به این میشوند که فتنهای دیگر از جانبشان در راه است |
فصل مشترک اصولگرایی و دلواپسی
این روزها فصل مشترک همه اصولگرایان پس از توافق، دلواپسی از سرنوشت مجلس دهم است؛ دلواپسیای که آنها را به تلاش برای حذف رقیب از صحنه رقابت میکشاند؛ رقیبی که تازه طعم پیروزی را چشیده و آن را به مردم چشانده است.
از همین روست که هم باهنر از برخی خوابهای آشفته سخن میگوید و ممانعت از تعبیر آن را وظیفه خود و شورای نگهبان میداند، هم حدادعادل و محمدنبی حبیبی با صدای بلند میگویند که مجلس ششم خط قرمز است و مجلس دهم باید مجلسی اصولگرا باشد حتی اگر هیچ کدام از ما در آن نباشیم.
باهنر که پیش از این نیز بارها از خواب آشفته برخی برای انتخابات خبرگان سخن گفته، پنجم مردادماه نیز در نشست خبری خود، این جملات را تکرار کرد و گفت: انتخابات مجلس خبرگان برخلاف انتخابات مجلس شورای اسلامی، نباید سیاسی و رقابتی شود. جلوگیری از تعبیر خواب آشفتهای که برخی برای خبرگان دیدهاند، هم برعهده شورای نگهبان است و هم برعهده ما.
جواد کریمیقدوسی، هم که از پیشقراولان دلواپسی است و گاهی یکتنه مقابل مذاکرات ایستاد و همه انتقادها را به جان خرید، حالا میداند که صحنه هماورد با روحانی را باید تغییر داد. او در اظهاراتی به تسنیم گفته است: احزاب و چهرههای اصلاحطلب در انتخابات پیش رو خط قرمز شورای نگهبان هستند. این نماینده مجلس افزوده است: اصلاحطلبان «دو مشکل اساسی» در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی دارند. اول آنکه احزاب اصلاحطلب در فتنه ۸۸ ضربه خوردند و دوم، چهرههای سیاسی این جریان آسیب دیدند. احزاب و چهرههای اصلاحطلب خط قرمز شورای نگهبان هستند. هر اصلاحطلبی که به هر نحو در فتنه ۸۸ حضور داشته اعم از حضور، نقش، رفتار و سوابق مورد رسیدگی جدی قرار میگیرد.
کریمیقدوسی افزوده است: اصلاحطلبان در پی تسخیر مجلس هستند و برای مجلس خبرگان نیز از این خوابها دیدهاند.
آیتالله احمد جنتی پیشتر در سالروز تأسیس شورای نگهبان، در برنامهای تلویزیونی خبر داده بود که «قرار نیست در انتخابات مجلس دهم فیلترها را بازتر کنیم».
توافق هستهای همانقدر که مبشر تحقق وعدههای انتخاباتی روحانی بود، نذیر هم هست. جریان رقیب دولت، کمر همت را بسته که مجلسی اصولگرا تشکیل دهد؛ الگوی مجلس هفتم، هشتم و نهم باید نعل بالنعل در مجلس دهم تکرار شود. رقیب تلاش میکند به لسانها و بیانهای مختلف، رنگ قرمز خطوط را پررنگتر کند. از حالا، اصلاحطلبان متهم به این میشوند که فتنهای دیگر از جانبشان در راه است. واضح است که انتخابات مجلس دهم که با انتخابات خبرگان پنجم نیز همراه است، بیاندازه برای رقبای دولت روحانی، مهم و حیاتی است. انتخاباتی سخت پیش روست.
انتهای پیام/