روزهای پرالتهاب انتخاب رشته را چگونه پشت سر بگذاریم؟
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ دانشگاه شاید تا دهههای 60 و 70 هدفی محسوب میشد که برای هرکس قابل دسترس نبود و بهدلیل کمبود صندلیهای دانشگاه، انتخابها نیز محدود بود اما در سالهای اخیر با افزایش مراکز آموزش عالی دولتی و غیردولتی و افزایش ظرفیت پذیرش، انتخابهای زیادی پیشروی متقاضیان ورود به دانشگاهها قرار گرفته است.
از تب و تاب اعلام نتایج کنکور سراسری که بگذریم، التهاب انتخاب رشته نیز در بین پذیرفتهشدگان کنکور افزایش یافته و دانشآموزان روزهای پراسترسی را پشت سرمیگذارند.
اشتباه در انتخاب رشته یا دانشگاه، گاها موجب انصراف از تحصیل یا عدم موفقیت در ادامه تحصیل میشود و لازم است دانشآموزان برای انتخاب صحیح و منطقی به نکات مهمی دقت کنند تا بتوانند ضریب اشتباه انتخاب خود را کاهش دهند.
مشاوره را دست کم نگیرید
روزهای ابتدایی اعلام نتایج، تب و تاب پذیرفتهشدگان بالاست و برخی از دانشآموزان دچار استرس برای انتخاب رشته و دانشگاه مد نظر خود میشوند. برخی از دانشآموزان حتی پیش از کنکور رشتهای که علاقهمند هستند را مد نظر قرار دادهاند و شاید با رتبهای که کسب کردند نتوانند به این رشته راه پیدا کنند.
برای انتخاب بهتر، دانشآموز میتواند رشتهها و دانشگاههای مورد علاقه خود را به تناسب رتبهای که کسب کرده و برطبق درجه اولویت خود فهرستبندی کند تا در ادامه مسیر برای رسیدن به بهترین انتخاب موفقیت بیشتری داشته باشد.
متاسفانه برخی از دانشآموزان مراجعه به مشاورههای تحصیلی اکتفا میکنند و از تجربه و مشورت دیگران خود را بیبهره میگذارند چرا که قطعا مشورت کردن، بسیاری از ابهامها را برطرف میکند.
بهترین راه برای مشورت گرفتن این است که دانشآموزان برای شناخت از رشته با دانشجویان و فارغالتحصیلان همان رشته درباره واحدهای درسی، مهارتهای مورد نیاز رشته، آینده شغلی و ... مشورت کنند.
برخی از دانشآموزان رشتههایی را انتخاب میکنند که اطلاعی از سرفصلهای دروس آن ندارند و در ادامه تحصیل با مشکل مواجه میشوند. صرف علاقه به رشته تحصیلی نمیتواند منجر به موفقیت شود و باید تمام ابعاد و شرایط رشته در نظر گرفته شود.
انتخاب دانشگاه از نظر برخی مشاوران مهمتر از انتخاب رشته است. محیط دانشگاه با مدرسه بسیار تفاوت دارد و ورود به دانشگاه نیز سلایق و دیدگاه افراد را تغییر میدهد. دانشگاه محیطی است که امکانات، زیبایی ظاهری، اعضای هیات علمی، ارتباط استادان با دانشجویان، ارتباط کارکنان با دانشجویان و عوامل مختلف دیگری در آن از درجه اهمیت برخوردار است. لذا برای انتخاب دانشگاه علاوه بر شناخت کامل از آن، باید تناسب این موارد را با ویژگیهای شخصیتی خود در نظر بگیرند.
برای آشنایی با دانشگاه راههای در دسترس متفاوتی وجود دارد، برخی از دانشآموزان برای این کار به سراغ دانشجویان و فارغالتحصیلان همان دانشگاه میروند اما اگر امکان ارتباط با دانشجویان دانشگاه مدنظر، وجود نداشت راه در دسترس دیگر آشنایی با فضا و اعضای هیات علمی، از طریق سایت دانشگاههاست.
البته در سالهای اخیر برخی دانشگاههای کشور اقدامات مناسبی برای شناخت متقاضیان ورود به دانشگاه انجام دادهاند و بعد از اعلام نتایج کنکور سراسری روزی را برای بازدید متقاضیان از امکانات و بخشهای مختلف دانشگاهها اختصاص میدهند.
لزوم توجه به استعدادها و مهارتهای فردی
دانشآموزان پس از مشاوره و همچنین مشورت، تا حدود زیادی به شفافیت و جمعبندی مناسبی درباره لیست رشتهها و دانشگاههای مورد علاقه خود میرسند و شاید تعدادی از اولویتها کنار گذاشته شود یا حتی اولویتهای جدیدی اضافه شوند، اما مشورت تنها راه رسیدن به انتخاب مناسب نیست بلکه آغاز ورود به مسیر انتخاب است.
دانشآموزان برای انتخاب صحیح نیاز است خودشان را بهخوبی بشناسند، هر فرد دارای استعدادهای متفاوتی است که اصولا در دوران تحصیل این استعدادها ظهور و بروز پیدا میکند. از همین روی دانشآموز به کمک والدین که شناخت خوبی از فرزندانشان دارند باید براساس مهارتها و استعدادهای فردی دست به انتخاب بزنند.
والدین بر انتخاب رشته فرزندان نظارت کنند
البته والدین نیز باید در انتخاب فرزندانشان نظارت داشته باشند و نکاتی را رعایت کنند. زندگی خارج از شهر محل سکونت، در سن 18 سالگی برای هرکس امکانپذیر نیست و شاید آسیبها و مخاطرات فردی یا حتی اجتماعی به دنبال داشته باشد به همین دلیل والدین باید در انتخاب فرزندانشان نظارت داشته باشند ویژگیهای شخصیتی او را در نظر بگیرد و حتی با مراجعه به مشاور توان فرزندشان را برای زندگی دور از خانواده، در شرایط فرهنگی جدید و زندگی خوابگاهی بسنجند.
به دلیل اینکه انتخاب در سنینی رخ میدهد که جنبه احساسی فرد بر جنبه تعقل میچربد نیاز است تا خانوادهها شرایطی که پیش روی فرزندانشان است را برای آنها به تصویر بکشند، البته تحمیل نظر خانواده آسیبهای بیشتری درپی دارد و باید دیدگاه دانشآموز نیز مطمح نظر قرار گیرد.
برخی از دانشآموزان دورههایی را انتخاب میکنند که اطلاعی از شرایط آن ندارند به عنوان مثال، مواردی بوده است که دانشآموزان بدون دقت و اطلاع اقدام به انتخاب دوره شبانه کردهاند و بعد از قبولی مطلع شدهاند که ثبت نام این دورهها مستلزم پرداخت شهریه است.
اگر دانشآموزان و والدین مواردی که ذکر شد را رعایت کنند بعد از هر گام به اولویت اصلی خود نزدیک شده و آن را مییابند و اولویتهای دیگر خود به خود از فهرستشان حذف یا به اولویتهای بعدی تبدیل خواهد شد.
در هرحال متقاضیان ورود به دانشگاه باید بدانند، دانشگاه را نمیتوان تک بعدی نگریست، به همین دلیل باید در انتخاب خود به ابعاد مختلفی که برخی از آنها ذکر شد توجه شود.
انتهای پیام/4007
انتهای پیام/