نشانههای خجالتی بودن و راههای غلبه بر آن
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، خجالتی بودن برقراری ارتباط با دیگران را سخت میکند. بسیاری از افراد این مشکل را دارند، اما شدت آن در هر شخصی متفاوت است. خجالتی بودن یک نقص نیست، اما اگر آن را مهار نکنید، با مشکلات جدیای رو به رو خواهید شد که شما را تبدیل به شخصی ناتوان میکند. اما میخواهیم ببینیم افراد خجالتی چه ویژگیهایی دارند و چطور میتوان بر خجالتی بودن خود غلبه کرد.
۱- آرزو میکنید کاش میتوانستید بیشتر صحبت کنید
آدمهای درونگرا یا ساکت لزوما خجالتی نیستند. درونگراها در موقعیتهای اجتماعی لزوما دستپاچه و ناآرام نمیشوند، بلکه آنها تنها گروههای کوچکتر و محیطهای آرامتر را ترجیح میدهند. به علاوه کم صحبت بودن به معنای خجالتی بودن نیست و بعضی افراد دقت بیشتری در انتخاب حرف هایشان به خرج میدهند. اما افراد خجالتی میخواهند اجتماعی باشند. آنها در موقعیتهای اجتماعی حضور پیدا میکنند، اما نمیدانند چه کار کنند و چطور با دیگران صحبت کنند. خجالتی بودن نقص نیست، اما اگر آن را کنترل نکنید، شما را تحت کنترل خود در میآورد.
۲- احساس تنهایی میکنید
افراد خجالتی احساس تنهایی میکنند و تصور میکنند کس دیگری جز آنها خجالتی نیست. اما طبق تحقیقات، ۴۰ درصد افراد خودشان را خجالتی میدانند؛ بنابراین در میان اطرافیان تان کسانی هم هستند که همین احساس ناخوشایند را دارند. برای مثال، در یک مهمانی میتوانید مهمانهایی که نقاط مشترکی باهم دارند (مثلا از نظر شغلی یا محل تولد) را به یکدیگر معرفی کنید. با این کار تبدیل به یک «تسهیل گر اجتماعی» میشوید که آدمها را گرد هم میآورد.
۳- همیشه دیرتر از بقیه میآیید
شاید تصور کنید اگر دیرتر از بقیه وارد مهمانی شوید راحتتر میتوانید با دیگران گرم بگیرید. اما این کار را برای خجالتیها سختتر میکند، چون تا رسیدن آنها بقیهی مهمانها با یکدیگر گرم گرفته و مشغول صحبت شدهاند و حالا وارد شدن به گفتگوی آنها بسیار سختتر است. پس دیرتر از بقیه به مهمانی نروید، چون وقتی تعداد مهمانها کمتر باشد کار معرفی سادهتر است و به این ترتیب تا رسیدن دیگران میتوانید خود را وارد یک گفتگو کنید.
۴- نمیدانید مکالمه را چطور شروع کنید
افراد خجالتی اغلب مکالمه را شروع نمیکنند، چون نمیدانند چطور باید این کار را انجام دهند. یک روش ساده، صحبت کردن دربارهی چیزی در محیط اطراف تان است، چون هر دوی شما و طرف مقابل تان میتوانید دربارهی آن صحبت کنید. مثلا، میتوانید دربارهی تزئینات سالن عروسیای که در آن هستید صحبت کنید. با جملات ساده شروع کنید تا شخص مقابل بتواند به راحتی پاسخ تان را بدهد. این کار مسیر شکل گیری یک گفتگوی عمیق را هموار میکند.
۵- در کنار دوستان تان پرحرف هستید
افراد خجالتی در کنار خانواده و دوستان شان کاملا متفاوت هستند، چون میدانند نزدیکان شان آنها را قضاوت نمیکنند، بنابراین کمتر نگران آن هستند که در کنار آنها حرف نامناسبی بزنند. برای آنکه در کنار غریبهها هم همان قدر احساس راحتی کنید، آگاهانه کاری انجام دهید که کمی باعث خجالت شود، مثلا روی میز کافه شکر بریزید و بعد به واکنش دیگران دقت کنید. احتمالا برای لحظهای یک نگاه میاندازند و بعد به کار خود ادامه دهند. این شرایط را به خاطر بسپارید تا در موقعیتهای بعدی به شما کمک کند. وقتی از نگرانی دربارهی افکار دیگران دست بکشید، بخش منطقی مغز به بخش احساسی آن غلبه میکند و به جای ترس از قضاوت دیگران، در مییابید که دنیا به پایان نرسیده است.
۶- برداشت اولیهی دیگران از شما نگران تان میکند
افراد خجالتی تصور میکنند همیشه باید عالی به نظر برسند وگرنه فرصت تأثیرگذاری روی دیگران را از دست میدهند. وقتی خودتان را تحت فشار قرار میدهید تا شروع فوق العادهای داشته باشید، با این کار نه تنها خود را از شروع کردن مکالمه منصرف میکنید، بلکه دائما به این فکر میکنید که باید پاسخهای هوشمندانه و سرگرم کنندهای داشته باشید. یک مکالمهی خوب و کوتاه نیازی به شوخ طبعی ندارد و تنها کافی است که صحبت هایتان خوشایند باشد.
۷- بیش از اندازه سعی میکنید حرف احمقانهای نزنید
خجالتی بودن همیشه به معنای آن نیست که حرفی برای گفتن ندارید بلکه فقط آن را مطرح نمیکنید. اگر چیزی بی اهمیت یا احمقانه به نظر برسد، افراد خجالتی از حرف زدن دربارهی آ. خودداری میکنند. آنها خودشان را بیرون از مکالمه ارزیابی میکنند. به طور قطع لازم است که صحبتهای ما از یک فیلتر عبور کند، اما تصور نکنید هیچ کس مایل به شنیدن حرفهای شما نیست. درمورد یک تجربهی مشابه صحبت کنید یا سوالهایی بپرسید که شخص بیشتر دربارهی آنها توضیح بدهد. با این کار نشان میدهید که مایل به برقراری ارتباط هستید. این همان هدف اصلی گفتگو است.
۸- برای یک مکالمه از قبل برنامه ریزی میکنید
کسانی که در موقعیتهای اجتماعی احساس راحتی نمیکنند، از قبل به موضوع گفتگو فکر کرده و صحبت هایشان را در ذهن خود تمرین میکنند. تمرین کردن برای مکالمههای کوتاه میتواند باعث آرامش شود، اما بیش از اندازه به ان فکر نکنید تا در صورتی که گفتگو به شکل دیگری پیشرفت رفت، آشفته نشوید. هر چه بیشتر تمرین کنید، کمتر احساس راحتی خواهید کرد. میتوانید از قبل چند سوال مرتبط برای سکوتهای طولانی در ذهن داشته باشید، اما خودتان را تحت فشار نگذارید تا برای هر سوالی بهترین جواب را داشته باشید.
۹- برای حضور در موقعیتهای اجتماعی مردد میشوید
اگر به خودتان اعتماد نداشته باشید که میتوانید مکالمهی موفقیت آمیزی داشته باشید، دچار ترس از حضور در موقعیتهای اجتماعی میشوید. برای حاضر نشدن در یک موقعیت اجتماعی به دنبال بهانه نباشید. هر چه بیشتر در مورد رفتن یا نرفتن فکر کنید، بیشتر عصبی میشوید. تا زمان حضور در آن موقعیت اجتماعی، خود را سرگرم برنامهها و امور زندگی تان کنید تا این افکار را متوقف و اضطراب را از خود دور کنید.
۱۰- کمی طول میکشد تا با آدمهای جدید احساس راحتی کنید
اگرچه در بدو ورود به مهمانی دستپاچه و ناآرام هستید، اما احتمالا زمانی که وارد یک مکالمه شوید احساس راحتی بیشتری خواهید کرد. افراد خجالتی به فرصت نیاز دارند تا اصطلاحا یخ شان باز شود و خود را تطبیق دهند. برای اینکه به خودتان کمک کنید تا بتوانید احساس راحتی کنید، از قبل برنامه ریزی کنید. زمانی که صرف ترافیک یا پیدا کردن آدرس و مسائلی از این دست میشود را در نظر بگیرید و کمی زودتر از خانه بیرون بیایید تا به موقع به مهمانی برسید و فرصت داشته باشید خود را با محیط تطابق دهید.
۱۱- سکوتهای طولانی نگران تان میکند
هر سکوتی بد نیست، اما افراد خجالتی از سکوتهای میان گفتگو تصور وحشتناک و نادرستی دارند. این سکوت لزوما به این معنا نیست که شخص مقابل خسته شده یا حرفهای شما به نظرش احمقانه میآید، بلکه شاید به چیزی که دربارهی آن صحبت میکنید فکر میکند. ممکن است این سکوت فقط چند لحظه طول بکشد، اما چون روی آن تمرکز کردهاید، بیشتر به نظرتان میرسد؛ بنابراین به این سکوت فکر نکنید و ذهن تان را به صحبت شخص مقابل یا حرفی که میخواهید بزنید معطوف کنید.
۱۲- فقط در مورد یک موضوع یکسان میتوانید پرحرفی کنید
افراد خجالتی وقتی موضوعی پیدا میکنند که با آن راحت هستند، تمایل پیدا میکنند دائما در مورد آن صحبت کنند. اما صحبت کردن بی وقفه در مورد یک موضوع یکسان به معنای آن نیست که به خجالت خود غلبه کردهاید. شما بدون توجه به شخص مقابل فقط صحبت خودتان را میکنید، نه اینکه با او در گفتگو باشید. هر از گاهی دست از صحبت بکشید و اگر شخص مقابل هم مایل به صحبت دربارهی آن موضوع بود، شما هم ادامه دهید، اما اگر موضوع بحث را عوض کرد، پافشاری نکنید.
۱۳- پیشرفت نمیکنید، چون توانایی برقراری ارتباط ندارید
اگر خجالتی بودن شما مانع از دستیابی به هدف هایتان میشود، یعنی این خصوصیت به زندگی شما صدمه میزند. اگر مایل نباشید در جلسات کاری صحبت کنید یا با دیگر افراد حوزهی کاری تان ارتباط برقرار کنید، پیشرفت کاری برایتان دشوار خواهد شد. ترس از قضاوت دیگران قدرتمندتر از انگیزهی پیشرفت است. ترس نیروی بسیار قدرتمندی است، چون احساس ناخوشایندی ایجاد میکند، اما موفقیت دور از دسترس به نظر میرسد. اعتماد به نفس یک شبه به دست نمیآید بنابراین باید آن را تمرین کنید. خود را در موقعیتهایی قرار دهید که بتوانید برقراری ارتباط و گفتگو با دیگران را تمرین کنید.
منبع: بهداشتنیوز
انتهای پیام/4009/4001
انتهای پیام/