برگزاری جلسه استماع شکایت ایران در مورد تحریمها
به گزارش حوزه مجلس خبرگزاری آنا از خانه ملت، محمدرضا رضاییکوچی در نشست امروز دوشنبه 8 مرداد ماه کمیسیون عمران با سفرا به حوزه اختیارات دیپلمات و نمایندگی این افراد در سایر کشورها اشاره کرد و گفت: پیش از این دیپلماتها بر مسائل سیاسی تمرکز داشتند؛ اما امروز شرایط دنیا تغییر کرده و مسائل اقتصادی و دیپلماسی اقتصادی مهمترین رکن است؛ لذا سفرا از دانش و تجربه اقتصادی در کنار تجربه سیاسی باید برخوردار باشند.
سفرا با تاثیرگذاری در اقتصاد کشورهای دیگر و جذب سرمایه به امنیت اقتصادی کشور کمک کنند
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بر ارتقای جایگاه اقتصادی و فناوری ایران توسط سفرا تأکید کرد و افزود: سفرا باید بتوانند در اقتصاد کشورهای دیگر تأثیر گذاشته و با جذب سرمایه به امنیت اقتصادی کمک کنند؛ ما به لحاظ معنوی و نیروی نسانی در برخی کشورها چون عراق و سوریه هزینه و سرمایهگذاری کردیم؛ اما از ظرفیت اقتصادی آنها به نفع خود استفاده نکردهایم.
وی ادامه داد: کشور ما از ظرفیت عمرانی بالایی برخوردار است؛ لذا میتوانیم در این حوزه و در بخش فنی مهندسی سرمایهگذاریهای خوبی را شاهد باشیم کما اینکه در برنامه و بودجه نیز به دولت اجازه داده شده تا از ظرفیت سایر کشورها برای بخش عمرانی داخل استفاده کنند.
رضاییکوچی یادآور شد: دیپلماسی اقتصادی بخش نامطلوب و ضعیف وزارت خارجه است هر چند در حوزه عمران این آمادگی وجود دارد تا منافع کشور را دنبال کنیم.
محمدحسن حبیبزاده سفیر ایران در نروژ در ادامه گفت: نروژ کشور ثروتمند و دارای مدل اقتصادی خاص است که به لحاظ نفتی با اقتصاد ایران همخوانی دارد؛ اما شکل استفاده از منافع نفتی آنها با ما متفاوت است. نروژ تا سال 1974 در رده سوم کشورهای اروپایی قرار داشت اما صندوق آتی ملی نروژ تصمیم راهبردی اتخاذ و تمام درآمد نفتی را در این صندوق ذخیره کرد و از این محل نیز سرمایهگذاری انجام و سود به صندوق بازگشت؛ لذا هم اکنون حدود هزار میلیون یورو در این صندوق ذخیره است.
همکاری مشترک ایران و نروژ از نفت تا شیلات
وی افزود: همکاری اقتصادی ایران و نروژ در حوزه نفت و گاز از سالهای گذشته شکل گرفته و در دوره پس از برجام چند قرارداد نفتی در حوزه توسعه میادین نفتی، پروژه اکتشافات، شیلات و کشتیرانی امضا شده است. در حوزه صادرات شیلات نروژ همکاریها تقویت شده و در بخش انرژیهای نو نیز نروژیها در ایران سرمایهگذاری کردهاند.
سفیر ایران در نروژ یادآور شد: بعد از خروج آمریکا از برجام نروژ هم از این تصمیم متأثر شد؛ اما ما چند جلسه با شرکتهای کوچک و متوسط برگزار کردیم و 65 شرکت اعلام آمادگی برای همکاری با ایران کردند.
حبیبزاده تأکید کرد: وزارت خارجه به تمام وظایف خود در حوزه دیپلماسی اقتصادی عمل کرده اما مجموعهها و وزارتخانههای داخلی نتوانستهاند ارتباطات و مذاکرات را به سرانجام برسانند؛ لذا ساختار اداری ما به تحریم عادت کرده و نتوانسته در توسعه تجارت گام بردارد.
وی ادامه داد: 25 هزار ایرانی در نروژ حضور دارند که نوعاً بعد از انقلاب مهاجرت کرده و چندین نماینده ایرانی نیز در مجلس نروژ حضور دارند که هر چند با ما زاویه داشته اما علاقمند به ایران هستند.
حمایت همه جانبه سوئد از برجام
مهاجر سفیر ایران در سوئد نیز در ادامه به وضعیت اقتصادی این کشور اشاره کرد و گفت: سوئد از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است که دارای درآمد سرانه 57 هزار دلاری است. این کشور حمایت همه جانبهای از برجام کرده و به هر شکل دنبال ارتباط با ایران است و به شدت مخالف ترامپ هستند.
وی ادامه داد: شرکتهای بسیاری از ایران در سوئد خدمات فنی مهندسی ارائه میدهند که به خصوص در حوزه اتوبوسرانی و کامیون روابط وجود دارد از جمله شرکتهای ولوو و اسکانیا در این زمینه فعالند. نرخ تصادفات در سوئد از یک میلیون نفر 16 نفر در سال است که این نرخ در ایران نزدیک به 17 تا 18هزار نفر را شامل میشود.
مهاجر یادآور شد: سوئد در بسیاری از رنکینگها از شفافیت بالا برخوردار است؛ سفارت ایران در سوئد در مدت گذشته سمینارهای متعددی برگزار کرده و تلاش کردیم روابط داخل با این کشور را هماهنگ سازیم اما عدم ثبات داخلی امکان سرمایهگذاری خارجی را تضعیف کرده که یکی از مهمترین موانع نحوه برخورد با فساد در داخل کشور ما است.
سفیر ایران در سوئد یادآور شد: در سوئد افراد عادی هم میتوانند در جریان هزینهکرد وزارتخانههای مختلف قرار گیرند، این اسناد به طور شفاف در اختیار آنها قرار میگیرد. در سوئد حتی به کسانی که فساد را شفاف میکنند جایزه داده میشود. از سوی دیگر اخذ مالیات در این کشور بسیار بالا است و کسانی توانستهاند حاکمیت این کشور را عهدهدار شوند که مالیات بیشتری دریافت میکنند؛ بنابراین ساختار داخلی باید تثبیت و شفاف شود.
تعاملهای ایران و روسیه در سطح عالی شکل گرفته است
سنایی سفیر ایران در روسیه نیز به تحول روابط دو کشور در سالهای اخیر در حوزه روابط اقتصادی، پارلمانی و سیاسی اشاره کرد و گفت: تعاملات در سطح عالی شکل گرفته؛ روسای جمهور و مجلس در چندین نوبت دیدار داشتند و آقای ظریف در حوزه برجام تنها 22 ملاقات با وزیر خارجه روسیه آقای سرگئی لاوروف در 4 سال گذشته داشته است.
وی ادامه داد: اسناد ضروری و مهم نیز بین دو کشور امضا شده که حمایت از سرمایهگذاری متقابل و همکاریهای گمرکی از جمله آنها است که تبادل گردشگر از 12 هزار به بالای صد هزار نفر رسیده که 20 هزار نفر از طرف روسیه به ایران و 80 هزار نفر از ایران به روسیه رفت و آمد داشتند، تعداد دانشجویان ایرانی در روسیه از تعداد 200 نفر به 3 هزار نفر رسیده و در حوزه پارلمانی نیز روابط ارتقاء پیدا کرده است.
بانک مرکزی در اکثر بانکهای مهم روسیه حساب دارد
سنایی با بیان اینکه بانکهای ایران و روسیه روابط خوبی دارند، گفت: بانک مرکزی در اکثر بانکهای مهم روسیه حساب دارد و هم اکنون نیز چند پروژه بزرگ از جمله ساخت نیروگاه هستهای در بوشهر، 4 نیروگاه حرارتی در بندرعباس در حال اجرا است و پروژههایی برای ساخت لکوموتیو و راهآهن نیز در دستور قرار گرفته است. در سالهای گذشته بسیاری از استانداران روس به ایران آمدهاند و در حوزه دفاعی نیز همکاری خوبی برقرار شده است.
سفیر ایران در روسیه تأکید کرد: ما نیازمند کمیسیون مشترک برای تحقق تفاهم ارتباطی در داخل هستیم تا بروکراسی پیچیده داخلی برطرف شود. در حوزه صادرات نیز برای 8 قلم کالا تعرفه صفر در نظر گرفته شده که به دنبال ایجاد تعرفه صفر برای چند صد قلم کالای دیگر نیز هستیم.
وی ادامه داد: حجم مبادلات در سال 91، 92 و 93 کاهش پیدا کرد اما توانستیم در سال 95 به میزان 70 درصد شاهد رشد مبادلات و در سال 97 به میزان 36 درصد در 5 ماهه نخست باشیم.
سنایی معتقد است این بازی اقتصادی تجاری بین دو کشور نیازمند رقابت و تیم آماده برای برقراری روابط است. روابط متفاوت از گذشته شده، روسها نیز تحریم را حس کرده لذا شجاعت بیشتری نسبت به گذشته پیدا کردهاند اما هماهنگی داخلی ضروری است.
سفیر ایران در ژاپن به وضعیت جغرافیایی، فرهنگی و سیاسی ژاپن اشاره کرد و گفت: آموزش در ژاپن با محوریت اجتماع محوری، مهمترین رکن است تا کسی در پی مقاصد فردی آموزش نبیند. علی رغم اینکه امپراطور مظهر قدرت است، اعتقاد ژاپن و مردم آن حول امپراطور و حفظ قداست امپراطور است.
وی ادامه داد: بیکاری در ژاپن 2.8 و تورم کمتر از 17 درصد است، بودجه این کشور حدود 890 میلیارد دلار است که 34.5 درصد درآمد دولت از طریق انتشار اوراق قرضه تامین و 27 درصد هزینه بابت پرداخت این اوراق قرضه در بودجه پیش بینی شده است. عمده ترین هزینه مربوط به رفاه اجتماعی است. بودجه عمرانی ژاپن در سال گذشته صفر بوده است، بدین معنی که در سال گذشته هیچ راه و راه آهن و جاده ای نیاز به احداث و سرمایه گذاری نداشته است
ژاپنیها در سه سال اخیر حساب «ینی» فعال در ایران داشتند
حمانی موحد با بیان اینکه روابط ایران و ژاپن دیرینه و قدیمی است، گفت: در سال 2019، نودمین سال روابط ایران و ژاپن را جشن خواهیم گرفت. در دولت یازدهم و دوازدهم وزرای خارجه ایران و ژاپن 8 مرتبه و روسای جمهور دو کشور 7 مرتبه دیدار داشتند. ژاپنی ها در برجام پیش رو بوده و به دنبال ارزیابی استفاده از این معاهده بودند. موافقت نامه های فرهنگی قبل از انقلاب و موافقت نامه تشویق و حمایت از سرمایه گذاری متقابل در سال 95 بین دو کشور امضا شده و بعد از برجام 10 میلیون خط اعتباری به ایران دادند.
سفیر ایران در ژاپن یادآور شد: ژاپن در سایه امنیت و استراتژی آمریکا است و در سه سال اخیر حساب ینی فعال در ایران داشتند که هم اکنون تعلیق کرده اند، از این رو با افراد کلیدی ملاقات هایی را خواهیم داشت تا روابط دو کشور در سطح فعلی باقی بماند.
وی به همکاری در بخشهای بهداشت، سلامت، نوسازی نیروگاه ها و... اشاره کرد و گفت: وضعیت داخل مهمترین مشکل و سد راه سفرا است، ما نمی توانیم جلوتر از وضعیت و برنامه داخل حرکت کنیم. متاسفانه برخی اظهارنظرها و اعلام نظرات سیاسی به روابط دوجانبه آسیب می زند.
صادرات 600 میلیون یورویی ایران به هلند
علیرضا جهانگیری سفیر ایران در هلند (لاهه) به وضعیت اقتصادی و حکومتی، نرخ تورم، رشد سالانه، بیکاری و فعالیت احزاب در هلند اشاره کرد و گفت: هلند رتبه پنجم صادرات دنیا را دارد و با آلمان، بلژیک، فرانسه و ایتالیا شریک است. هلند کانون دسترسی به بازارهای تجاری است و از هم اکنون برای سال 2050 جهت تامین مواد غذایی مردم خود برنامهریزی میکند. البته ارتباط تنگاتنگی بین هلند و آمریکا وجود دارد، هر چند در سالهای اخیر نگاهشان به سمت شرق و ایران گردش داشته است.
جهانگیری ادامه داد: روابط ایران و هلند در سال های گذشته به دلیل مشکل دوتابعیتی ها و اعدام زهرا بهرامی بسته و محدود بود، اما طی رفت و آمدهای 5 الی 6 ماهه بعد از 14 سال وزیر خارجه هلند به تهران آمد و وزیر خارجه ایران نیز بعد از 10 سال به هلند سفر کرد. هیات های پارلمانی نیز در سال های اخیر رفت و آمد داشتند.وی افزود: ایران 600 میلیون یورو صادرات به هلند داشته که 570 میلیون یورو در حوزه نفتی و تنها 30 میلیون یورو صادرات غیرنفتی داشته است. در ارتباط با محیط زیست، سندهایی آماده امضا است و در بخش حوزه بخش خصوصی تعاملاتی شکل گرفته که در ارتباط با برجام نیز تلاش کردند از آمریکا معافیت بگیرند و در حال حاضر نیز دولت و پارلمان هلند قائل به حفظ برجام هستند.
جهانگیری در ادامه به روابط دوجانبه این سفارتخانه با دیوان داوری لاهه و سازمان بین المللی منع گسترش سلاح های شیمیایی اشاره کرد و گفت: تنها سفارتخانه ای هستیم که روابط دوجانبه با این مجموعه ها را برقرار می کنیم، هم اکنون نیز دو موضوع توقیف 2 میلیارد دلاری بانک مرکزی توسط آمریکا در دیوان لاهه و شکایت ایران از آمریکا به دلیل اعمال تحریم ها بر مبنای معاهده مودت 1955 را پیگیری می کنیم.
جلسه استماع شکایت ایران در مورد تحریمها به زودی برگزار میشود
سفیر ایران در هلند یادآور شد: جلسه استماع شکایت ایران در مورد تحریمها به زودی برگزار می شود که امیدواریم دیوان به نفع ایران رأی دهد. در صورتی که رأی به نفع جمهوری اسلامی صادر شود، شورای امنیت سازمان ملل نقش ضمانت اجرایی داشته و می تواند آمریکا را مجاب به اجرا حکم کند، اما اگر حکم توسط آمریکا در شورای امنیت وتو شود، از طریق افکار عمومی می توان فشار شدیدی به آمریکا وارد کرد.
مذاکره با اتریش برای همکاری در حوزه انرژیهای نو
عبادالله مولایی سفیر ایران در اتریش نیز به فضای روابط سیاسی دو کشور و میزبانی مذاکرات هسته ای اشاره کرد و گفت: کمیسیون مشترک برای روابط اقتصادی دو کشور تشکیل شده و نقشه راه برای 5 سال آینده مشخص است. در حوزه انرژی های نو، پروژه هایی در اصفهان، کرمان و یزد اجرا شده و سایر پروژه ها در حال مذاکره است.
وی افزود: در حوزه های همکاری بانکی پس از برجام گام های بزرگی برداشته شده و در سایر حوزه های محیط زیست، بهداشت و سلامت و فناوری نیز قدم های خوبی برداشته شده است. در حوزه گردشگری نیز مقدمات کار آماده است.
دعوت از کارکنان بانکهای ایرانی برای آموزش در اتریش
مولایی با بیان اینکه حدود 2 هزار ایرانی در اتریش و در بخش های مهم حوزه سلامت این کشور حضور دارند، گفت: در حوزه آموزش نهادهای بانکی اتریش اقداماتی انجام گرفته و 70 هزار نفر از کارکنان بانکی ما نیز برای آموزش به اتریش دعوت شده اند.
وی با تاکید بر همه جانبه نگری جهت تسهیل روابط دو کشور گفت: چنانچه احزاب و پارلمان ها، فعالان اقتصادی، سیاسی و دانشگاهی همکاری نداشته باشند، امکان برداشتن گام های اقتصادی وجود ندارد. ما نیازمند حمایت داخل هستیم، حوزه شرکت های کوچک و متوسط ظرفیت های خوبی برای تقویت روابط دارند.
سفیر ایران در اتریش تاکید کرد: ما نباید منتظر ارائه بسته پیشنهادی اروپایی ها در برجام بمانیم، در واقع ما باید طرح ها و ایده های خود را همزمان با پیگیری مطالبات ارائه دهیم.
لزوم همکاری و هماهنگی در داخل و تشکیل کارگروهی برای برقراری روابط استانی با سفرا
در ادامه نمایندگان به پیشنهادات و نظرات خود اشاره کردند و در این زمینه نماینده مردم بندرعباس به همکاری و هماهنگی در داخل و تشکیل کارگروهی برای برقراری روابط استانی با سفرا تاکید کرد. افتخاری نماینده فومن نیز به جایگاه سفرا اشاره کرد و گفت: سفیران تنها مقام سیاسی نیستند و به عنوان یک مرجع باید عمل کنند، هر چند عدم ثبات مدیریتی در داخل مشکل ساز شده است.
افتخاری تاکید کرد: در مورد اقدامات سفرا در حوزه ایران شناسی در مقابل ایران هراسی و میزان رخوت ایرانیان خارج از کشور نیز باید شفاف سازی شود. در مورد روابط ایران و روسیه به نقاط قوت و ظرفیت های حوزه انتخابیه بنده نیز باید توجه شود، زیرا ظرفیت های تاریخی، تمدنی و اقتصادی غنی در این منطقه وجود دارد.
آمار سرمایه گذاری در ایران توسط سفرا باید ارائه شود
کوسه غراوی از دیگر اعضای کمیسیون عمران مجلس به وضعیت توریسم اشاره کرد و گفت: آمار سرمایه گذاری در ایران توسط سفرا باید ارائه شود.
احسن علوی نیز سه جهان بینی مختلف اسلامی، سوسیالیستی و لیبرالی در ایران را یادآور شد و گفت: منشأ همه مشکلات فساد است. رجبی نماینده مردم شیراز نیز به پدیده فساد و بروکراسی پیچیده داخل اشاره کرد و پیشنهاد داد که کمیسیون ویژه ای برای پیگیری مطالبات سفرا تشکیل شود.
موسوی نیز یادآور شد: کمیسیون عمران می تواند واسطه بین شرکت ها و سرمایه گذاران باشد. خسته بند نیز از دیگر اعضای کمیسیون به تقویت معاونت اقتصادی وزارت خارجه اشاره کرد و گفت: تمرکز روابط نباید به کشورهای اروپایی ختم شود، آمریکا، آلمان و فرانسه دشمنان دیرینه جمهوری اسلامی هستند، بنابراین تخم مرغ هایمان را باید در سبدهای دیگر بچینیم و سفرای زبده سیاسی را به کشورهای اروپایی و سفرای زبده اقتصادی را به سایر کشورها بفرستیم.
خسته بند افزود: در مورد تالاب بین المللی انزلی و سایر مسائل محیط زیستی باید از تجربیات آنها کمک بگیریم. کاظم زاده نیز سرمایه گذاری را مهمترین رکن روابط دانست و یارمحمدی به تقویت معاونت فنی اقتصادی تاکید کرد.
وضعیت اقتصادی کشور زیبنده مردم نیست
رضایی کوچی در پایان یادآور شد: وضعیت اقتصادی کشور زیبنده مردم نیست و تحریم ها سبب شده تا همه اتفاقات و ضعف های مسئولان اجرایی را به آن نسبت دهیم. متاسفانه برخی فهم درستی از جذب سرمایه ندارند، لذا شرایط ناپسندی در کشور ایجاد شده است.
رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: کمیسیون عمران در جلسات آتی خود و در حضور وزیر امور خارجه مطالبات سفرا را پیگیری و تشکیل کارگروهی برای بررسی مسائل مطرح را دنبال خواهد کرد.
انتهای پیام/4034
انتهای پیام/