نکات بسیار مهمی که دیابتیها در تابستان باید رعایت کنند
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، دیابت یا مرض قند یکی از بیماریهای شایع در دنیا است و باعث ناتوانی بدن در تولید انسولین و یا مقاومت آن در برابر انسولین تولید شده میشود، در نتیجه سطح قند خون بالا میرود. با فرا رسیدن تابستان و بالا رفتن دمای هوا مشکلات این بیماری دو چندان میشود، اما با رعایت چند نکته میتوان از این مسأله جلوگیری کرد. در ادامه به نکات بسیار مهمی میپردازیم که دیابتیها باید در تابستان آنها را رعایت کنند.
۱- آسیب عصبی
مشکلات ناشی از دیابت نوع ۲ (فشار خون بالا و ریسک بالای بیماری قلبی) در هوای گرم تابستان تشدید میشود. برای مثال، در بسیاری از افراد بیماری دیابت با آسیب عصبی همراه است که این مسأله اندامهای دیگر بدن آنها از جمله غدد تعریق را تحت تأثیر قرار میدهد. غدد تعریق به بدن کمک میکنند تا بتواند به طور طبیعی خنک شود، بنابراین نبود این توانایی منجر به گرما زدگی و ضعف و خستگی مفرط حاصل از گرما میشود. گرما زدگی یک وضعیت اورژانسی محسوب میشود.
۲- کم شدن آب بدن
افراد مبتلا به دیابت باید توجه داشته باشند که مصرف کافی مایعات برای آنها امری ضروری است. با شروع تابستان و گرم شدن هوا، این افراد باید مراقب بالا رفتن قند خون خود باشند، چون این مسأله باعث تکرر ادرار و در نتیجه کم شدن آب بدن میشود. بالا رفتن قند خون، خطر کم آب شدن بدن را بالا میبرد بنابراین باید به اندازهی کافی آب بنوشید. از خوردن نوشابههای قنددار، آب میوهها و مشروبات الکی پرهیز کنید، چون به اشتباه تصور میکنید تشنگی تان رفع شده، در حالی که نوشیدنیهای حاوی کافئین، الکل و قند باعث کم آب شدن بدن میشوند و روی میزان قند خون تأثیر میگذارند. کم شدن آب شدن، فشار بیشتری به آن وارد میکند و حتی قند خون را بالا میبرد، به این ترتیب یک چرخهی معیوب به وجود میآید. اگر رنگ ادرارتان زرد تیره است و یا احساس بی حالی یا گیجی میکنید، احتمالا آب بدن تان کم شده است.
۳- تعریق
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد افراد مبتلا به دیابت ممکن است به اندازهی دیگران به درستی متوجه گرما نشوند و بدن شان تعریق مؤثری نداشته باشد. عرق بدن به دو شیوه باعث خنک شدن آن میشود: ابتدا رطوبت عرق روی پوست، دمای بدن را پایین میآورد و بعد با تبخیر این رطوبت، بدن بیشتر خنک میشود. افراد مبتلا به دیابت باید بیشتر مراقب گرما زدگی و کم شدن آب بدن خود باشند. در تابستان قبل از خروج از خانه، شاخص گرما را چک کنید، چون میزان گرمای محسوس را نشان میدهد و سطح رطوبت هوا در آن لحاظ شده. برای مثال ممکن است در یک روز گرم، شاخص گرما ۱۵ درجه بیشتر از دمای واقعی باشد.
۴- افت قند خون
افراد مبتلا به دیابت همیشه باید قرص یا ژل گلوکز به همراه داشته باشند تا بتوانند افت قند خون خود را کنترل کنند. تعریق بدن یکی از علائم اولیه و هشدار دهندهی افت قند خون است و ممکن است این افراد تعریق در اثر افت قند خون را با تعریق ناشی از گرما و فعالیت بدنی اشتباه بگیرند. قبل از آنکه افت قند خون شدت بگیرد معمولا فرد کمی احساس سستی میکند و بدن او شروع به تعریق میکند. اگر مطمئن نیستید، سطح قند خون تان را چک کنید.
۵- آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی باعث بالا رفتن قند خون میشود، چون به بدن فشار فیزیولوژیک وارد میکند. البته تنها آفتاب سوختگی نیست که چنین فشاری به بدن وارد میکند. هر بیماری جدیای مثل آنفولانزا یا آسیب بدنی میتواند تنظیم قند خون را دشوار کند. در صورت بروز آفتاب سوختگی یا ابتلا به یک بیماری، با پزشک خود برای تنظیم قند خون مشورت کنید.
۶- پا برهنه راه رفتن
افراد مبتلا به دیابت به دلیل اشکالی که در گردش خون آنها وجود دارد، باید توجه ویژهای به سلامت پاهای خود داشته باشند. به ویژه در تابستان که فصل سفر و گردش است، ممکن است وسوسه شوید در طبیعت یا ساحل پابرهنه راه بروید. دیابت میتواند آسیب جدیای به پایانههای عصبی پاها وارد کند، بنابراین ممکن است متوجه گرمای سوزان زمینی که روی آن راه میروید نشوید. این مسأله میتواند منجر به سوختگی شدید شود و مشکلات دیگری ناشی از سوختگی در پی داشته باشد. بهتر است همیشه جوراب و کفش یا صندل به پا داشته باشید. اگر تصمیم گرفتید پابرهنه راه بروید، در انتها حتما پاهایتان را بررسی کنید، چون در افراد مبتلا به دیابت، حتی یکی خراش یا جراحت کوچک هم میتواند منجر به یک عفونت یا زخم جدی شود.
۷- داروهای ادرارآور
بعضی داروها مثل داروهای کنترل فشار خون عملکردی مانند داروهای ادرار آور دارند. افرادی که انواع خاصی از داروهای کنترل فشار خون را مصرف میکنند باید با پزشک خود دربارهی میزان مصرف مایعات مشورت کنند، چون مصرف بیش از اندازهی مایعات میتواند منجر به بروز مشکل در سطح الکترولیت بدن شود. روشهای طبیعیای هم برای پایین آوردن فشار خون وجود دارد، اما حتما ابتدا درمورد استفاده از آنها با پزشک خود مشورت کنید.
۸- محل تزریق انسولین
در تابستان انتخاب محل مناسب برای تزریق انسولین اهمیت زیادی دارد. گرمای هوا باعث منبسط شدن عروق خونی شده و انسولین سریعتر جذب میشود. این مسأله افراد مبتلا به دیابت را در معرض خطر افت قند خون قرار میدهد. برای تزریق انسولین قسمتهایی از بدن را انتخاب کنید که عرق کرده یا در معرض آفتاب نبوده باشند. برای خنک کردن بدن از کیسهی یخ استفادده نکنید. بهتر است ابتدا به یک جای سرپوشیده بروید و قبل از تزریق ۱۵ تا ۲۰ صبر کنید تا بدن تان خنک شود. نوارها و دستگاه تست قند خون و مادهی انسولین را هم از دمای بالا دور نگه دارید. انسولین را نباید در دمای بیش از ۳۰ درجهی سانتیگراد نگه داشت.
۹- تعطیلات و سفر
در تابستان افراد مبتلا به دیابت در زمان سفر و گردش در هوای آزاد باید بیشتر مراقب بیماری خود باشند. گرمای هوا بر روی نحوهی استفادهی بدن از انسولین تأثیر میگذارد. به همین علت زمانی که در هوای آزاد هستید باید بیشتر قند خون تان را کنترل کنید تا بتوانید جلوی افت یا افزایش شدید قند خون را بگیرید. ممکن است لازم باشد دوز قند خون را با توجه به غذاها و نوشیدنیهایی که طی سفر میخورید تنظیم کنید.
منبع: روزیاتو
انتهای پیام/4001
انتهای پیام/