دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 تير 1397 - 12:23
آنا گزارش می‌دهد؛

«جهالت» یا «خیانت» ریشه نامه اصلاح‌طلبان برای مذاکره با آمریکا

تفکری که کمتر در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی با نظام و مردم همراه بوده و کشور همواره تاوان خطاهای آنها را پرداخت کرده است. اینبار هم از سر خیانت یا جهالت طرح مذاکره با آمریکا را مطرح می‌کند.
کد خبر : 288781

گروه سیاسی خبرگزاری آنا- معصومه رضاییان؛ بیش از 15 سال مذاکره جمهوری اسلامی ایران بر سر موضوع هسته‌ای و پیگیری آن در دولت‌ها با طیف‌‌ها و سلایق سیاسی گوناگون حسن نیت این ملت برای رسیدن به صلح پایدار در جهان را علی‌رغم بدرفتاری بسیار غرب به نمایش گذاشت. این در حالی است که وقاحت سران نظام سلطه در قضیه برجام و زیر پا گذاشتن توافقنامه‌ بین‌المللی هیچ هزینه‌ای برای آنان نداشت.


مقام معظم رهبری در دیدار اقشار مردم در مرداد سال 95 درباره رفتار آمریکایی‌ها در برجام می‌فرمایند: «تجربه [برجام] به ما نشان داد در هیچ مسئله‌ای نمی‌توانیم با آمریکا مثل یک طرف مورد اعتماد بنشینیم صحبت کنیم. انسان گاهی با دشمن هم حرف می‌زند امّا دشمنی که به حرف خودش پایبند باشد و انسان بتواند اعتماد کند که او به هر دلیلی زیر قول خود و زیر تعهّدات خود نخواهد زد.»


ایشان اضافه می‌کنند: «اینکه بنده سالها است دائم تکرار میکنم با آمریکا مذاکره نمیکنیم علّتش این است که مسائل مربوط به منطقه و مسائل گوناگونی که با آمریکا و امثال آمریکا داریم، با مذاکره حل نمی‌شود؛ ما یک راهی باید خودمان انتخاب بکنیم، همان راه را برویم؛ بگذارید دشمن دنبال شما بدود. [...] مذاکره، نشستن و گعده کردن و حرف زدن و گفت و شنود و خنده و شوخی نیست.»


علی‌رغم این تأکیدها و در زمانی که آمریکایی‌ها تمام توان سیاسی، اقتصادی و تبلیغاتی خودشان را علیه ملت ایران و توافق برجام که تمام سیاستمداران جهان آن را توافقی در جهت صلح و ثبات دانستند به میدان آورده است و درست پس از زمانی که رئیس جمهور آمریکا بعد از دیدار با «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی، بدون اشاره به خروج آمریکا از برجام نسبت به آنچه بازگشت ایران به پای میز مذاکره ابراز امیدواری می‌کند. برخی اصلاح‌طلبان داخل کشور در نامه‌ای مشترک با اپوزیسیون خارج از کشور طرح مذاکره مستقیم با ترامپ و تضمین گرفتن از او را مطرح می‌کنند.


افرادی چون غلامحسین کرباسچی که سابقه چندانی در عالم سیاست ندارند و آن مقدار از حضورش در صحنه حاکمیت هم کارنامه خوبی از او به جا نگذاشته است، غافل از آنکه آمریکا با زیر پا گذاشتن توافق برجام، هویت مذاکراتی خود را در سطح بین‌الملل به لجن کشیده‌ است. با اظهار نظری که حتی به اذعان لیدرهای اصلاح‌طلبی هم بسیار ناشیانه صورت گرفته است. مواضع مسلم نظام را مورد نقد قرار داده و با پیشنهادهای من درآوردی! نشان می‌دهد از کوچکترین نگاه ملی و بین‌المللی که حتی وضوح آن را در واکنش‌های عوام‌ترین مردم هم می‌توان مشاهده کرد، برخوردار نیست. و در فضایی که هنوز چند ماه از زیر پا گذاشتن توافق هسته‌ای توسط آمریکایی‌ نگذشته است‌ روی مذاکره با شیطان بزرگ مانور می‌دهد و با طرح پیشنهادی عجیب، از مسئولان تصمیم‌گیر نظام درخواست می‌کند که با یک تصمیم ملی! اعلام کنند حاضر به انجام مذاکرات بدون قید و شرط با آمریکا هستند!


تفکری که کمتر در پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی با نظام، انقلاب و مردم همراه بوده است و کشور همواره تاوان خطاهای آنها را پرداخت کرده است. اینبار حتی در درون خود نیز دچار تکروی شده و موضوعاتی را مطرح می‌کنند که حتی پیشکسوتانشان هم به آن باور ندارند و با واکنش‌هایی تلاش دارند جریان فکری خود را از چنین اظهار نظرهای سخیفی مبرا کنند.


اختلاف در جریان اصلاح طلب بر سر نامه ذلت


شورای مشورتی اصلاح‌طلبان که اکنون اصلی‌ترین نهاد این جریان فکری است با تشکیل جلسه‌ای مخالفت خود را با انتشار چنین نامه‌‌ای اعلام و تأکید می‌کنند که اصلاح‌طلبان همواره به دنبال مذاکره برای اعاده حق جمهوری اسلامی بوده‌اند و در شرایط فعلی کشور نگارش این نامه خلاف منافع ملی کشور است. شرکت کنندگان جلسه همچنین با تبری جستن از امضا کنندگان این نامه عنوان می‌کنند که اشخاصی که به عنوان اعضای شورای مرکزی احزاب اصلاح طلب مبادرت به امضای این نامه کرده‌اند، با میل شخصیشان بوده است.


همچنین محمدرضا تابش به آنا می‌گوید: کسانی که چنین نامه‌ای را نوشته‌اند میانشان طیف‌های مختلف فکری وجود دارد. آنها اعلام کردند این حرف‌ها موضع خودشان و مسلما هم از سر دلسوزی بوده است؛ یعنی آنها سخنگوی اصلاح‌طلبان نبوده‌اند و از سوی جریان اصلاح‌طلب سخن نگفته‌اند. تنها نقد و پیشنهادی مطرح شده که باید محترم شمرده شود. چرا که طبق قانون اساسی نمی‌توان شخصی را به واسطه اظهار نظر تحت تعقیب قرار داد یا معذوراتی برایش به وجود آورد. بنابراین ما تنها می‌توانیم اظهار نظر آنها را نقد کنیم.


وی با تاکید بر اینکه به شخصه با چنین موضع‌گیری مخالفم،‌ عنوان می‌کند: برخی سخنانی را درباره مذاکرات کره شمالی با آمریکا مطرح می‌‌کنند در حالی که افکار عمومی نسبت به تحلیل‌ها و پشت پرده مسائل آگاهی ندارند و تعامل کره شمالی با آمریکا را از سر ضعف می‌دانند و حال آنکه اینگونه نیست.


نایب رئیس فراکسیون امید مجلس اضافه می‌کند: طرح مذاکره با آمریکا در موقعیت کنونی کشور بد سلیقگی و نشان دهنده واگرایی و تسلیم است.


نماینده مردم اردکان در مجلس با بیان اینکه مواضع کشور ما نسبت به آمریکا و سیاست خارجی مشخص است. اصل 110 قانون هم می‌گوید هماهنگی سیاست‌های کلی نظام با مقام معظم رهبری است، تاکید می‌کند: ما مذاکرات معدودی را با موضوعات مشخص با آمریکایی‌ها داشته‌ایم که آخرین آنها هم برجام بود. ممکن است بعد از این هم مذاکراتی بنا به مصالح کشور با آنها داشته باشیم؛ اما از سر عزت و بدون پیش شرط و در راستای مصالح ملی.


تابش خاطرنشان می‌کند: ملت ایران تاکنون ثابت کرده که اهل مذاکره و گفت‌وگوست و هر زمان هم منافع ملی و مصالح کشور اقتضا کرد از مواضع برابر و بدون پیش شرط با کشورها گفت‌وگو خواهیم کرد. در مذاکره با آمریکا هم آنها عذرخواهی و جبران بدعهدی‌ها را کنند مخالفتی برای مذاکره نیست.


حجت‌الاسلام و المسلمین مرتضی اشراقی نوه امام‌خمینی(ره) درباره این نامه به «تسنیم» گفته است: بدون شک در هوش سیاسی نویسندگان این نامه باید تردید کرد؛ چرا که پیشنهاد مذاکره با دولتی که شدیدترین تهدیدات و بی‌ادبانه‌ترین رفتارها را با تمام دولت‌ها و ملت‌های جهان از جمله جمهوری اسلامی ایران اعمال می‌کند، پیش از هر موضوعی زیر پا گذاشتن عزت ملی مردم و نظام جمهوری اسلامی ایران است.


حسین امیرعبداللهیان دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل هم در صفحه شخصی خود در توئیتر، نسبت به تحرک یک جریان سیاسی و پیشنهاد آنها برای مذاکره مستقیم با رئیس جمهور آمریکا واکنش نشان می‌دهد و می‌نویسد: «توصیه به مذاکره با آمریکای ترامپ، در حالی که هر روز این رئیس جمهور نامتعادل به مردم ایران سربلند اسلامی بی‌شرمانه توهین می‌کند، بی‌بصیرتی، خودباختگی و ساده‌لوحی سیاسی است.»


درخواست مجدد مذاکره با آمریکا نوعی بی غیرتی


مجتبی شاکری هم در گفت‌وگو با آنا با اشاره به ماجرای یازده سپتامبر و بهانه آمریکایی‌ها برای حمله به عراق و افغانستان می‌گوید: در آن زمان عده‌ای خواستند جام زهری را به رهبر معظم انقلاب بنوشانند و نامه‌ای نوشتند که مغز کلام آن این بود که باید از ارزش‌های مکتب و انقلاب کوتاه بیاییم و خود را با روابط بین‌المللی تنظیم کنیم.


وی بیان می‌کند: رئیس جمهور آمریکا ضمن بدترین اهانت‌ها به ملت بزرگ ایران، بیش از 7هزار میلیارد دلار هزینه کرده تا نظام اسلامی ایران را زمین‌گیر کند. حالا درخواست مذاکره مجدد با اینها نهایت بی‌غیرتی است و باید به شرافت کسانی که این نامه را امضا کردند شک کرد. چطور برخی شعار دلسوزانه برای مملکت سر می‌دهند در حالی که وارد چنین نظریه سخیف و پلشتی درباره ملت ایران می‌شوند.


به اعتقاد دبیرکل جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی امضا کنندگان چنین نامه‌ای جایگاهی میان ملت ایران ندارند. چرا که مردم نظرشان در این زمینه را در روز قدس فریاد زدند.


نامه اصلاح طلبان جاده صاف کن آمریکا


محمدجواد ابطحی عضو فراکسیون ولایی مجلس هم به آنا می‌گوید: این نامه را می‌توان در راستای تهدیدهای ترامپ علیه جمهوری اسلامی و 12 شرط وزیر خارجه نادان ایالات متحده آمریکا برای ملت ایران دانست. کسانی را که چنین نامه‌ای نوشتند و درخواست مذاکره مجدد با آمریکا آن هم در شرایط کنونی داشتند، را تنها می‌توان جاده صاف‌کن آمریکا در ایران نام نهاد.


علی صوفی دبیرکل حزب پیشرو اصلاحات هم معتقد است اگر دولت آمریکا به تعهدات خود در برجام پایبند می‌ماند و در قضیه مذاکرات هسته‌ای اعتماد ایران را جلب می‌کرد، نگارش این نامه می‌توانست توجیه‌پذیر باشد اما در شرایطی که آمریکا به هیچ یک از تعهدات خود در برجام پایبند نبوده و دست آخر نیز در اقدامی خلاف قوانین بین‌المللی، به‌شکل یک‌سویه از برجام خارج شد، نگارش چنین نامه‌ای عجیب و نادرست به‌نظر می‌رسد. بنابراین معنای نگارش این نامه در شرایطی که آمریکا روز به روز بر تحریم‌های خود علیه ایران می‌افزاید،‌ تسلیم شدن و بالا بردن دست‌ها در برابر آمریکا است.


به‌گفته وزیر تعاون دولت اصلاحات، متأسفانه عده‌ای در داخل با وجود آنکه می‌دانند آمریکا کشوری بدعهد است و به هیچ عنوان قابل اعتماد نیست، با نگارش چنین نامه‌ای قصد دارند فشارهای اقتصادی و سیاسی را که از سوی دولت آمریکا بر ملت و نظام وارد می‌شود، مضاعف و با این اقدامشان خواسته یا ناخواسته در همسویی با سیاست‌های آمریکا علیه ایران عمل می‌کنند.


صوفی با اشاره به اظهارات اخیر ترامپ مبنی بر اینکه دولت ایران دیر یا زود پای میز مذاکره با آمریکا خواهد نشست به تسنیم می‌گوید: مفهوم نامه مذکور این است که نگارندگان ‌آن به‌شکل تلویحی به ترامپ گفته‌اند که پیام اظهارات اخیر او را دریافت کرده‌اند.


نامه درخواست مذاکره با آمریکا بازی در زمین شیطان بزرگ


محمدجواد جمالی‌نوبندگانی هم به آنا می‌گوید: در شرایطی که ترامپ فشارهای خود را در امور بیمه‌، بانک، تجهیزات پزشکی و هواپیمایی تشدید کرده و کشور را تهدید و عنوان می‌کند ایران را پای میز مذاکره می‌کشانم و تمام قدرت خود را به کار گرفته تا منافع ملی ما را تحت کنترل خود در بیاورد، نوشتن چنین نامه‌ای بسیار ناشیانه و غیرقابل قبول است.


وی می‌افزاید: در فضایی که دشمن امنیت ما را تهدید می‌کند، اینها در نامه‌شان از ترامپ می‌خواهند تضمین بدهد! غافل از اینکه اوباما و دیگران در برجام تضمین دادند، اما نفر بعدی آنها قبول نکرد. باید به نویسندگان چنین نامه‌ای گفت که کسی که تضمین رئیس جمهور پیش از خود را زیر پا گذاشته، در هفته گذشته امضایش را از زیر بیانیه گروه 7 برداشته و از سازمان‌های بین‌المللی خارج شده، آیا چنین فردی با این خصلت قابل اعتماد است؟


عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید می‌کند: متأسفانه امضا کنندگان این نامه کسانی بودند که خود سالیان سال در مصدر امور کشور فعالیت کردند و از فضای سیاسی و اجتماعی بیگانه نیستند و چنین اشتباه استراتژیکی را مرتکب شده‌اند.


جمالی نوبندگانی با بیان اینکه نویسندگان چنین نامه‌ای متوجه نیستند که ترامپ به کسی تضمین نمی‌دهد و وقتی شما از سر ضعف بخواهید با چنین فردی مذاکره کنید، نتیجه‌اش از اکنون مشخص است، اضافه می‌کند: در نامه عنوان شده ما دلمان برای فشارهایی که بر مملکت وارد می‌شود، می‌سوزد! باید به اینها گفت با چنین کارهایی وحدت عمومی جامعه را بر هم می‌زنید و فضای دو قطبی مخالف و موافق مذاکره با آمریکا را ایجاد می‌کنید و این عین بازی در زمین دشمن است. بنابراین اینها کار بسیار اشتباهی کردند و به نظرم هنوز هم برای تجدید نظر دیر نشده نامه را پس بگیرند.


در کتاب صحیفه امام (ج02 ص 932) به نقل از امام خمینی(ره) در باره برخی رفتارها نسبت به آمریکا می‌نویسد: «با توسل به دامن آمریکا ضعف و ناتوانی خود را بر ملا نسازید و از گرگها و درنده‌ها برای شبانی و حفظ منافع خود استمداد نطلبید ابرقدرتها آن لحظه‌ای که منافعشان اقتضا کند شما و قدیمیترین وفاداران و دوستان خود را قربانی می کنند و پیش آنان دوستی و دشمنی و نوکری و صداقت ارزش و مفهومی ندارد آنان منافع خود را ملاک قرار داده اند و به صراحت و در همه جا از آن سخن می گویند.»


ایشان تاکید می‌کنند: «با آمریکا روابط ایجاد نخواهیم کرد، مگر این که آدم بشود و از ظلم کردن دست بردارد و از آن طرف دنیا نیاید در لبنان، و نخواهد دستش را به طرف خلیج فارس دراز کند. مادامى که امریکا این طور است و افریقاى جنوبى آن طور عمل مى‏کند و اسرائیل هست، ما با آنها نمى‏توانیم زندگى بکنیم.»(صحیفه امام، ج‏19، ص94)


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب