دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 ارديبهشت 1397 - 15:04

هشدار جدی در خصوص استفاده از قارچ‌ها و گیاهان خودرو

مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی نسبت به استفاده از قارچ‌ها و گیاهان خودرو در کشور هشدار داد.
کد خبر : 280269

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از محیط زیست، طاهره افتخاری، مدیرکل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی با بیان اینکه در فصل رویشی گیاهان قرار داریم و با توجه به بارندگی‌های اخیر و شرایط مساعد جهت رویش گونه‌های مختلف گیاهی و بویژه قارچ‌ها در مناطق مختلف کشور تاکید کرد: ضروری است در خصوص جمع آوری و استفاده از قارچ‌ها و گونه‌های گیاهی دقت نظر لازم صورت گیرد و از مصرف قارچ‌های خودرو و گیاهان وحشی ناشناخته اجتناب شود.


به گفته وی، شناسایی و تشخیص قارچ خوراکی از قارچ سمی بسیار مشکل است و تنها افراد متخصص و با تجربه، توانایی تفکیک بین این قارچ‌ها را دارا هستند.


افتخاری تاکید کرد:‌ از طریق ویژگی‌های ظاهری، بو و رنگ قارچ نمی‌توان بطور قطعی سمی و غیر سمی بودن آن را تشخیص داد و کوچکترین اشتباهی در تشخیص ممکن است منجر به مرگ یا آسیب‌های جدی به کبد و سایر اعضای بدن شود. لذا توصیه می‌شود افراد غیر متخصص در این زمینه، به هیچ وجه از قارچ‌های خودرو استفاده نکنند.


وی یادآور شد: چنانچه برخی از افراد به استفاده از گیاهان وحشی و قارچ‌ها علاقمند هستند ضروری است اطلاعات و دانش خود را جهت شناسایی و تشخیص این گونه‌ها افزایش دهند.


افتخاری با بیان اینکه تمامی رستنی‌ها دارای خواص ویژه‌ای هستند و برخی از آنها از قرن‌ها پیش در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته‌اند، افزود: ولی توجه به این نکته حائز اهمیت است که مقدار مصرف و یا دوز آنها بسیار مهم و حیاتی است.


وی افزود: در صورتی‌که میزان بیشتری از این گیاهان استفاده شود مسمومیت‌های شدیدی را بدنبال خواهند داشت از جمله این گیاهان می‌توان تاتوره، خرزه‌ره، فرفیون ،شوکران، سرخدار، کرچک و آقطی را نام برد.


افتخاری به منظور حفظ سلامت جسمی و روانی، به تمامی هموطنان عزیز اکیداً توصیه کرد از تماس پوستی و تست چشایی رستنی‌های ناشناخته جداً خودداری کنند و ذکر این نکته ضروری است که با جوشاندن و یا حرارت دادن انواع گونه‌های گیاهی سمی و قارچ‌ها، سمیت و خطر آنها رفع نمی‌شود.


در ادامه مریم مغانلو، رئیس گروه گیاهی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: به طور کلی پنج گروه قارچ سمی وجود دارد؛ دسته اول قارچ‌هایی که مشکلات گوارشی ایجاد می‌کنند و اولین علایم مصرف این گروه قارچ‌ها تهوع، استفراغ و اسهال است.


وی ادامه داد : مانند قارچ‌های Boletus satanus ,Russula emetic, Lactarius terminosus .دسته دوم قارچ‌هایی که مشکلات مغزی ایجاد می‌کنند که علایم آن ها مسمومیت، سرگیجه در هنگام راه رفتن و اختلال در بینایی است.


مغانلو تصریح کرد: دسته سوم قارچ‌هایی که باعث تجزیه خون می‌شوند و علایم آن‌ها مسمومیت، درد ناحیه بطنی – شکمی و بلافاصله ایجاد حالت یرقان است که نمونه آن قارچ Gyromitra esculenta است. دسته چهارم قارچ‌هایی که محرک مغز هستند و مسمومیت با این قارچ‌ها با علائم معدی آغاز می‌شود که به حالت خلسه منتهی می‌شود.


به گفته وی دسته پنجم قارچ‌های کالری فرم (Choleriform) هستند که علایم مسمومیت با این گروه از قارچ‌ها عکس العمل‌های گوارشی با درد شدید است که سریعا گسترش می‌یابد و باعث کاهش سریع قوا به همراه آسیب به ماهیچه قلب و ایجاد حالت اغماء است که بر اساس میزان مصرف قارچ در 60% موارد منجر به مرگ می‌شود و همچنین خوردن میزان کم این گروه قارچ‌ها درکودکان منجر به مرگ می‌شود، گونه‌هایی از Amanita بویژه A.phalloides , A.verna در این گروه است.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب