دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 فروردين 1397 - 09:25
رئیس‌جمهور عراق:

ایران نخستین کشوری بود که از عراق در برابر تروریسم حمایت کرد/ میانجی‌گری عراق برای حل اختلافات ایران و آمریکا

رئیس‌جمهور عراق گفت: جمهوری اسلامی ایران نخستین کشوری است که در قالب بشردوستانه و لجستیکی به عراق در نبرد با تروریسم و داعش کمک کرد.
کد خبر : 270954

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، فواد معصوم در گفت‌وگو با شبکه العالم درباره برگزاری انتخابات پارلمانی در عراق گفت: «برای نخستین بار نیست که انتخابات برگزار می‌کنیم. ما از سال 2005 تاکنون چند انتخابات پشت سر گذاشته‌ایم، البته در دوره قبل از برگزاری انتخابات و در جریان برگزاری آن نگرانی‌ها، بیم‌ها و دغدغه‌هایی وجود دارد ولی خدا را شکر همه انتخابات عراق تاکنون به خوبی و آرامش برگزار شده است.»


وی استقبال مردم عراق را از انتخابات گذشته خوب توصیف کرد و افزود: «نگرانی و دغدغه که همه را فرا گرفته است به معنای وجود مخاطراتی که ما را تهدید کند یا دخالت با توسل به زور نیست. اما رقابت در انتخابات موضوعی طبیعی است. حتی در یک مسابقه می‌بینیم که همه چیز در یک رقابت وجود دارد و ما امیدواریم که این رقابت (انتخاباتی) نیز در فضایی امن و آرام برگزار شود.»


معصوم درباره برگزاری انتخابات در دوره‌ای که از آن با نام «پساداعش» یاد می‌شود، تصریح کرد:‌ «واقعیت این است که این بار انتخابات در زمانی برگزار می‌شود که با یک اتفاق جدیدی مواجه هستیم و آن پیروزی بر تروریست‌های داعش است. مردم و شهروندان عادی درخواست می‌کنند، انتظار دارند و امیدوارند که احساس وجود امنیت و آرامش کنند و نیازها و لوازم اساسی و حیاتی معیشتی و زندگی عادی آنان فراهم شود. مهمترین مطالبه و درخواست مردم عراق و رای دهندگان این است که در صلح و ثبات و آرامش زندگی کنند.»


وی افزود:‌ «دومین مطالبه، ایجاد فرصت شغلی و اشتغال زایی برای شهروندان است. عراق با توجه به امکانات و ظرفیت‌هایی که دارد یک کشور غنی است. عراق امکاناتی مانند منابع آبی، اراضی (مساعد) برای کشاورزی و نیروی کار جوان مستعد و خوبی دارد ولی به فرصت کاری و شغلی نیاز است تا این استعداد رشد کند و شکوفا شود. همچنین باید مردم و شهروندان عراقی را به پیشه گرفتن حرفه‌ها و مشاغل آزاد ترغیب و تشویق و به آنان کمک و زمینه و فضای مناسب را برای این جوانان فراهم کرد. از امور اصلی و اساسی انجام این کارها است.»


فواد معصوم در پاسخ به این سوال که «آیا برای بار دوم برای تصدی سِمَت ریاست‌جمهوری نامزد می‌شوید؟» گفت:‌ «باید منتظر نتیجه انتخابات باشیم و ببینیم چه کسی نخست‌وزیر می‌شود و چه گروهی مسئول تشکیل دولت آینده خواهد شد. هر چیزی از من خواسته شود حاضرم برای خدمت به عراق انجام بدهم ولی برای کسب این سِمَت هرگز نخواهم جنگید. به طور طبیعی اگر کمکی از دستم بر بیاید برای خدمت به کشور دریغ نمی‌کنم.»


ایران در جریان جنگ عراق با داعش به این کشور کمک مستشاری کرد و کارشناسانی را به عراق فرستاد. زمانی که ما از مردم و دولت و همه کسانی که در نابودی تروریست‌ها در عراق نقش داشتند نام می‌بریم در کنار آنان باید از طرف‌هایی مانند ایران نام ببریم. ایران در عمل و از ناحیه فنی کمک زیادی به عراق برای نابودی داعش کرد.

رئیس‌جمهوری عراق در بخش دیگری از این مصاحبه درباره رابطه دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان تصریح کرد:‌ «من تلاش زیادی تاکنون انجام داده‌ام که طبق وظیفه بوده و این تلاش‌ها صرفا از جایگاه ریاست‌جمهوری نبوده است، بلکه با توجه به ارتباطی که با طرف‌ها و گروه‌های مختلف در عراق و منطقه کردستان دارم به این موضوع ورود و برای حل اختلافات و آرام کردن فضای متشنج موجود اقدام کردم. من قبل از آن که همه‌پرسی تجزیه اقلیم کردستان از عراق برگزار شود سفری به سلیمانیه داشتم و در آن زمان با مسعود بارزانی، رئیس این اقلیم دیدار کردم. همچنین با برخی دیگر از رهبران احزاب کرد منطقه کردستان از جمله رئیس حزب دموکرات کردستان و رئیس حزب اتحادیه میهنی دیدار و اوضاع را برای آنان تشریح کردم و گفتم که اگر همه‌پرسی در داخل اقلیم کردستان عراق برگزار شود واکنش‌ها تند و شدید نخواهد بود، ولی اگر قرار باشد این نظرسنجی در مناطق خارج از کردستان (مناطق مورد مناقشه و اختلاف با دولت مرکزی) نیز برگزار شود اوضاع متفاوت و واکنش‌ها شدید و سخت خواهد بود.»


وی افزود: «من تلاش خود را کردم ولی این نظرسنجی در مناطقی مانند کرکوک و برخی مناطق خارج از اقلیم کردستان برگزار شد و آنچه تصور می‌کردیم اتفاق افتاد. تلاش زیادی برای حل اختلافات و شکاف موجود میان دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان انجام شد، ولی موفق نبود.»


باوجود این، فواد معصوم تاکید کرد، اکنون روابط دولت مرکزی عراق و دولت محلی کردستان مجدد از سرگرفته شده است و او به‌طور شخصی برای رئیس اقلیم کردستان عراق پیام‌های مکتوبی ارسال کرده است.


معصوم افزود:‌ «حتی پیامی برای دبیرکل سازمان ملل متحد ارسال کردم و در آن پیشنهاد شد دیدارهایی میان نمایندگان طرف‌ها به ویژه سازمان ملل متحد به‌عنوان مشارکت فنی و مسئولانه در مقر ریاست‌جمهوری برگزار شود، ولی متاسفانه هیچ اقدامی نشد. البته روابط (بغداد و اربیل) آغاز شد و با توجه به پیگیری‌ها و توصیه‌های زیادی که داشتیم دیدارهای متقابلی میان مقام‌های دو طرف برگزار شد. نخست‌وزیر دولت (محلی) کردستان به بغداد سفر و یا مقام‌های دولت مرکزی دیدار کرد. اکنون روابط دو طرف به خوبی در حال پیشرفت است و این چیزی است که ما آرزو می‌کردیم.»


رئیس‌جمهوری عراق درباره نقش جمهوری اسلامی ایران در حمایت از عراق برای نابودی داعش گفت: «جمهوری اسلامی ایران در واقع نخستین کشوری است که به عراق کمک کرد. کمک‌هایی که در قالب بشردوستانه و لجستیکی انجام شد. ایران همچنین در جریان جنگ عراق با داعش به این کشور کمک مستشاری کرد و کارشناسانی را به عراق فرستاد. زمانی که ما از مردم و دولت و همه کسانی که در نابودی تروریست‌ها در عراق نقش داشتند نام می‌بریم در کنار آنان باید از طرف‌هایی مانند ایران نام ببریم. ایران در عمل و از ناحیه فنی کمک زیادی به عراق برای نابودی داعش کرد.»


وی درباره چشم‌انداز رابطه عراق با جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد:‌ «جمهوری اسلامی ایران و عراق بیش از 1200 کیلومتر مرز مشترک دارند. علاوه بر آن روابط دینی و مذهبی، فرهنگی و تاریخی نیز دو کشور را به یکدیگر پیوند می‌دهد. نمی‌توان همه این موارد و ابعاد را نادیده گرفت. بنابراین معتقدیم روابط عراق با جمهوری اسلامی ایران ضروری است که توسعه یابد و در راستای محقق شدن منافع مشترک حرکت کند.»


معصوم افزود: «دو طرف باید از تجربیات موجود استفاده کنند. این همان چیزی است که طبق آن ما خواستار تقویت روابط با ایران هستیم. جمهوری اسلامی با برخی از کشورها مشکلاتی دارد و وظیفه ما این است که تا حد توان برای کاهش این اختلافات و مشکلات تلاش کنیم و نباید از یک طرف علیه طرف دیگر حمایت کنیم. زمینه‌های زیادی برای حل اختلافات میان این کشورها وجود دارد. ادامه این اختلافات به سود عراق نیست و مصلحت و منافع عراق در این است که در حد توان برای کاهش و حتی حل این اختلافات و مشکلات تلاش کند. بنابراین ما با یک طرف علیه طرف دیگری نخواهیم بود، زیرا در این صورت (اگر از طرفی علیه دیگری حمایت کنیم) اعتبار خود را از دست خواهیم داد.»


به گزارش آنا، رئیس‌جمهوری عراق درباره موضع رسمی دولت عراق به اختلافات موجود میان ایران و آمریکا گفت: «من سال 2014 در سفری که به آمریکا داشتم و با جو بایدن، معاون رئیس‌جمهوری وقت آمریکا دیدار کردم، به او گفتم که ما با نگاه آمریکا به جمهوری اسلامی ایران نگاه نمی‌کنیم. همانطوری که با نگاه ایران به آمریکا نگاه نمی‌کنیم. ما دوست داریم و می‌خواهیم با همه روابط خوبی داشته باشیم. ما با کشورهای منطقه منافع مشترکی داریم. ما منافع خاص خود را داریم و برای محقق شدن آن تلاش می‌کنیم، البته من نمی‌خواهم بگویم رابطه ما با آمریکا بسیار خوب است، ولی علیه روابط ما با دیگر کشورها نیست و این موضع همیشگی ما است.»


فواد معصوم در پاسخ به این سوال که «شما چگونه با فشارهای آمریکا و برخی از کشورهای منطقه که مخالف رابطه عراق با ایران هستند برخورد می‌کنید؟» گفت:‌ «من بارها نظر خود را در این‌باره اعلام کرده‌ام و دیدگاه ما نشات گرفته و مبتنی بر منافع مشترک عراق است. علاوه بر آن هر کشوری ویژگی‌های خاص خود را دارد. ویژگی‌ها و اوضاع عراق غیر از اوضاع هر کشور عربی دیگر در منطقه و غیر از خصوصیت یک کشور دیگر در آفریقا است. ایران و عراق وارد جنگ خانمان سوزی شدند که آثار و پیامدهای آن همچنان باقی‌ است. ما دیگر برای چنین تجربه هولناک و کشنده‌ای آمادگی نداریم. روابط ما با ایران به زیان هیچ کشوری در منطقه نیست و روابط ما با دیگر کشورها در منطقه علیه رابطه ما با ایران نیست. موضع ما در این خصوص روشن است.»


ما به حضور مستشارانی از آمریکا، ترکیه، بریتانیا، ایران و برخی از کشورهای خلیج (فارس) در عراق در زمینه‌های مختلف سیاسی، امنیتی و اقتصادی و تجاری نیاز داریم و این طبیعی است.

وی در پاسخ به این سوال که «آیا تاکنون میان ایران و آمریکا میانجی‌گری کرده‌ است؟» گفت:‌ «در دولت پیشین آمریکا نقش میانجی‌گری ایفا کرده‌ایم ولی در دولت کنونی آمریکا خیر. ما در این موضوع ورود نکرده‌ایم ولی موضع خود را در دیدار با مقام‌های آمریکایی به‌طور شفاف اعلام کرده‌ایم. ما چیزی را مخفی نمی‌کنیم. ما به روابط با آمریکا و همچنین با ایران اهمیت می‌دهیم. ما از یک طرف علیه طرف دیگر اقدام نمی‌کنیم، حتی یک زمانی در جریان سفر به آمریکا با جو بایدن دیدار کردم و بایدن به من گفت به دوستانتان (ایرانی‌ها) بگویید که ما درصدد ایجاد مشکل برای ایران نیستیم و نمی‌خواهیم در امور داخلی آنان دخالت کنیم و رژیم ایران را تغییر دهیم. میان ما و ایرانی‌ها یک توافقی همچون توافق هسته‌ای وجود دارد. اگر این توافق حاصل شود دیگر هیچ مشکلی در روابط وجود ندارد و سایر موضوعات نیز حل خواهد شد و من نیز این پیام آمریکایی‌ها را (به طرف ایرانی) رساندم.»


فواد معصوم درباره این موضوع که «آمریکا در عراق حضور و پایگاه نظامی دارد و هدف از آن بهره‌برداری علیه ایران در زمان مقتضی است»‌ گفت: «چنین چیزی نیست و بعید است عراق قبول کند که به گذرگاه و پایگاهی برای حمله به ایران تبدیل شود و به هیچ وجه چنین چیزی رخ نخواهد داد. البته ممکن است تهدیداتی از سوی برخی درباره اینکه چنین اقدامی رخ خواهد انجام شود، ولی ما به این‌ها توجه نمی‌کنیم. هرگز چنین دخالتی انجام نخواهد شد و اگر چنین چیزی بخواهد رخ بدهد موضع ما روشن و قاطع خواهد بود و ما همراهی و مشارکت نخواهیم کرد. عراق هرگز به گذرگاه و پایگاهی برای دخالت نظامی در ایران تبدیل نخواهد شد. این دیدگاه بیشتر عراقی‌ها و همه مسئولان عراقی است.»


وی درباره احتمال طرح موضوع میانجی‌گری میان ایران و عربستان در نشست آتی اتحادیه عرب تاکید کرد:‌ «ما معتقدیم که این کار ضروری است. ما باید به‌دنبال شناسایی منشا و مبنای اختلافات باشیم. در نشست وزیران امور خارجه عربی چنین طرح و پیشنهادی مطرح شد. در نشست بعدی اتحادیه عرب باید فضا را ارزیابی کنیم و بسنجیم چون برخی موضوعات اگر در فضای مناسبی مطرح نشود نتیجه بخش نخواهد بود. ولی اگر فرصت مناسبی ایجاد شود حتما موضوع را مطرح می‌کنیم، زیرا تنش در روابط ایران و عربستان به سود منطقه نیست. به سود عراق به عنوان کشوری که با دو کشور عربستان و ایران هم مرز است نیز نیست و قطعا به سود خود این دو کشور نیز نخواهد بود.»


وی افزود: «ما باید فضا را ارزیابی کنیم و اگر فضا مناسب بود طرح مد نظر ارائه شود. این طرح نیز نباید فقط در قالب سخن و صحبت باشد. باید دید آیا در عمل زمینه و بستر مطرح کردن وجود دارد؟ بعضا یک نفر ایده‌ای را مطرح می‌کند و حتی یک نفر آن را نمی‌شنود و بدان توجه نمی‌کند. باید فضا را ارزیابی کنیم ما در آینده (15 ماه جاری) نشستی داریم.»


معصوم تصریح کرد: «ما دوست داریم که نقش میانجی‌گری میان ایران و عربستان ایفا کنیم، زیرا معتقدیم که این تنش‌ها و اختلافات اگر افزایش یابد به زیان ما خواهد بود. بنابراین باید تلاش کرد و برای حل این مشکل گام‌هایی برداشت. این که به چه شیوه‌ای مطرح کنیم باید اوضاع را ارزیابی کنیم. ما باید با دیگر کشورها نیز در این‌باره مشورت و رایزنی کنیم و از آنان کمک بگیریم.»


رئیس‌جمهوری عراق درباره موضع رسمی بغداد نسبت به حضور سوریه در نشست آتی اتحادیه عرب گفت:‌ «من فکر می‌کنم موضوع بازگشت سوریه به اتحادیه عرب در نشست آتی مطرح خواهد شد و عراق از این ایده حمایت خواهد کرد. طرح جدیدی است و باید مطرح شود و باید با دیگران رایزنی و نظر آنان دریافت شود. من معتقدم حضور سوریه در داخل اتحادیه عرب بسیار سودمندتر از بودن آن در خارج از این اتحادیه خواهد بود.»
وی درباره ارتباط عراق با کشورهای حوزه خلیج فارس گفت: «ما ارتباط خوبی با کشورهای حوزه خلیج (فارس) داریم و از آن حمایت می‌کنیم. کشورهای خلیج (فارس) مجموعه‌ای از کشورهای مهم در منطقه هستند. ما با این کشورها منافع مشترکی داریم. ما باید برای برداشتن هر مانع و تنشی روابط تلاش کنیم. به تازگی سفری به کویت داشتم بسیار مثبت و سازنده بود. دریافتیم که مشترکات و مواضع مشترک زیادی داریم. اکنون نیز روابط خوبی با عربستان داریم که به‌تدریج در حال بهتر شدن و پیشرفت است. روابط ما با دیگر کشورها نیز بر همین اساس است، زیرا تنش در روابط در نهایت به سود ما و کل منطقه نیست.»


رئیس‌جمهوری عراق درباره حضور عناصری از گروهک پژاک در اقلیم کردستان و در مناطق مرزی با ایران و تحرکاتشان علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: «اگر (عناصر پزاک) حضور داشته باشند تعداد و شمار آنان بسیار اندک است. ما تاکنون در اقلیم کردستان ندیدیم که از چنین گروه مسلحی شکایت کنند. به گونه‌ای نیست که حضور داشته باشند و مناطقی را در کردستان در اشغال داشته باشند. تعدادشان بسیار اندک است. هستند، ولی ممکن است در قالب هسته و گروه‌هایی باشند که این موضوع نیز طبیعی است.»


وی درباره حضور نظامی آمریکا در عراق تاکید کرد: «ما به حضور هیچ نیروی بیگانه‌ای در خاک عراق نیاز نداریم. ولی ما به حضور مستشاران و کارشناسان نظامی در زمینه‌های مختلف نیاز داریم. ما به مستشارانی از آمریکا، ترکیه، بریتانیا، ایران و برخی از کشورهای خلیج (فارس) در عراق در زمینه‌های مختلف سیاسی، امنیتی و اقتصادی و تجاری نیاز داریم و این طبیعی است، ولی اینکه نیروی نظامی خارجی در عراق حضور داشته باشد ما به چنین نیرویی نیاز نداریم.»


معصوم در پاسخ به این سوال که «آیا آمریکا تاکنون برای احداث پایگاه نظامی در عراق درخواست رسمی نداده است؟» گفت:‌ «تا جایی که من اطلاع دارم خیر. حال اگر تماس‌های محرمانه‌ای در این زمینه وجود دارد و طرحی در این باره ارائه شده است، من از آن بی خبرم و اطلاعی در این‌باره ندارم، ولی اینکه یک طرف رسمی و به‌طور رسمی اعلام شده باشد چنین چیزی وجود ندارد.»


فواد معصوم درباره موضع ریاست‌جمهوری عراق نسبت به نیروی الحشد الشعبی (بسیج مردمی) عراق گفت:‌ «درباره نیروی الحشد الشعبی قانونی وضع و این قانون امضا شد. ما تابع قانون و دستور فرمانده کل قوا به ریاست نخست‌وزیر هستیم. البته این بیم وجود دارد که ممکن است در آینده میان نیروهای الحشد الشعبی و نیروهای ارتش اصطکاک و برخوردهایی ایجاد شود. پیش‌نویس قانون مربوط به الحاق نیروهای الحشد الشعبی به نیروهای مسلح عراق در پارلمان ارائه و تصویب شد و من نیز آن را امضا کردم.»


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب