برنامه راهبردی پژوهشی و فناوری در دانشگاه آزاد اسلامی
به گزارش خبرگزاری آنا، برنامه "تیتر امشب" یکشنبه شب به دلایل کند شدن شتاب رشد علمی کشور که دردیدار مقام معظم رهبری با استادان و اعضای هیات علمی کشور مطرح شده بود، اختصاص داشت.
در این برنامه دکتر ابراهیم واشقانی فراهانی معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی، دکتر محمد فتوحی رئیس دانشگاه صنعتی شریف و دکتر محمد باقر لاریجانی معاون آموزشی وزیر بهداشت (بصورت تلفنی) حضور داشتند و به بررسی علت کند شدن رشد شتاب علمی در کشور پرداختند.
کاهش شیب تولید مقالات از دلایل کند شدن شتاب علمی کشور است
واشقانی فراهانی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه کند شدن شتاب علمی کشور چه دلایلی دارد؟ افزود: سیاست های تشویقی برای تولید مقالات بین المللی و توسعه دانشگاه ها موجب شتاب علمی ما در سال های اخیر بود اما آنچه اکنون با آن مواجهیم کاهش شیب تولید مقالات ماست.
وی گفت: البته رشد علمی کشور را نباید به تولید مقالات گره زد اما ما از این منظر هم رشد کافی نداریم.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی گفت: مأموریت دانشگاه ها باید بر اساس نقشه جامع علمی کشور مشخص شود اما هم اکنون اکثر دانشگاه ها جایگاه خود را درباره این نقشه تعیین نکرده اند.
یکی از عوامل کندی شتاب علمی کشور کاهش بودجه های پژوهشی است
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی یکی دیگر از عوامل کندی شتاب علمی کشور را کاهش بودجه های پژوهشی خواند و افزود: بحث سه درصد بودجه های پژوهشی هیچگاه تحقق نیافته و در سال 93 سهم بودجه های پژوهشی حدود نیم درصد بوده است.
واشقانی فراهانی گفت: انتظار ما از مجلس شورای اسلامی نیز این است که در خصوص محقق نشدن بودجه های پژوهشی از مسئولان ذیربط سؤال کنند.
وی افزود: امکانات آزمایشگاهی ما نیز فرسوده شده است و نیاز به بازسازی و نوسازی دارد.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی گفت: ورود بازیگران جدید مانند چین و کره هم عرصه را برای تولید مقالات ما تنگ کرده است و کیفیت مقالات ما باید بسیار بالاتر از گذشته باشد.
وی افزود: البته برخی مجلات خارجی، ما را تحریم علمی کرده اند و شواهد بسیاری داریم مبنی بر اینکه برای مقالات ما پذیرش داده بودند اما آن را چاپ نکردند.
واشقانی فراهانی گفت: به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هم هشدار می دهم که بحث مقاله مستقل، کار تیمی را کمرنگ می کند.
برنامه راهبردی پژوهشی و فناوری در دانشگاه آزاد اسلامی
معاون دانشگاه آزاد اسلامی افزود: ما در این دانشگاه برنامه راهبردی پژوهشی و فناوری داریم و باید پژوهش های بنیادین و کاربردی ما متناسب با برنامه های بالادستی نظام باشد، همچنین همه استان ها باید برنامه های راهبردی پژوهشی و فناوری خود را در این جهت تنظیم کنند.
وی با بیان اینکه اعضای هیات علمی در دانشگاه آزاد اسلامی نمی توانند هر زمینه ای به دلخواه خودشان وارد عرصه تحقیقات شوند، گفت: اعضای هیات علمی باید متناسب با ماموریت کلی برنامه پژوهش و فناوری استان و ماموریت هر واحد دانشگاهی و فناوری استان حداکثر تا 3 زمینه تحقیقاتی خود را متناسب با ظرفیت های دانشگاه، برنامه های بالادستی، ظرفیت های بومی و منطقه ای انتخاب کند و فعالیت های پژوهشی خود را انجام دهند.
وی گفت: به جد مراقبیم که منابع محدودمان بی جهت هزینه نشود.
واشقانی فراهانی افزود: اگرچه صرف آمار بالای مقالات، ارزش است اما اثربخشی این مقالات را باید در همه حوزه ها ببینیم.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی در بخش دیگری از این برنامه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چگونه می توان دانشجویی سیاسی داشت اما سیاست زده نشد؟ گفت: ما دانشگاهیان نباید مأموریت اصلی خود را فراموش کنیم و قطعاً مسائل سیاسی نباید ما را منحرف کند و باید بدانیم تفکر سیاسی داشتن با سیاست بازی متفاوت است.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا برخی حواشی سیاسی در کاهش شتاب علمی دانشگاه ها مؤثر بوده است؟ افزود: ما علاوه بر بحث سیاست زدگی محیط دانشگاه، مشکلاتی هم در بحث سیاست گذاری داریم به این ترتیب که همه دولت ها باید خود را به برنامه های خود متعهد بدانند و سلایق سیاسی خود را دخیل نکنند.
واشقانی فراهانی گفت: سیاست زدگی درون نظام علمی کشور هم نباید باشد چه برسد به دانشگاه ها و بر این اساس مدیران علمی کشور باید بر اساس شایسته سالاری انتخاب شوند.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی افزود: اگر دانشگاه های ما برنامه محور باشند به سمت نقشه جامع علمی کشور حرکت خواهیم کرد اما متأسفانه این نقشه به نحو درست در سطح دانشگاه ها تبیین نشده است و آیین نامه های اجرایی این نقشه باید به دانشگاه ها ابلاغ شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش، نیروی اصلی پژوهش در دانشگاه ها را اعضای هیئت علمی و دانشجویان به ویژه دانشجویان تحصیلات تکمیلی خواند و گفت: تا این دانشجویان دغدغه های اقتصادی داشته باشند همچنان پژوهش به آنچه مطلوب ماست منجر نخواهد شد، بنابراین دولت باید با دادن وام های مناسب از این قشر حمایت کند.
انتهای پیام/