دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری

نوروز را از منظر کودکان بنگریم/ در سال جدید به اندیشه های نو فکر کنیم

تنوع و رنگ به رنگ شدن فصل ها به ما می گوید که بهار با ذهنیت نوزایی می آید تا ما هم در خانه تکانی اندیشه و دل قدمی برداریم.
کد خبر : 269933

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، آنچه در نوروز زیباتر از همه به چشم می‌آید، شور و شوق کودکان و دید و بازدید و پوشیدن لباس نو است.


کودکان با دریچه زیباتری به نوروز می‌نگرند


گویا در روزهای کودکی، همه چیز رنگ و بوی خاص تری به خود می‌گیرد. عید نوروز هم برای آن‌ها مفهوم دیگری دارد و با دریچه زیباتری آن را می‌نگرند، برای خرید لباس نو، چنان ذوق زده می‌شوند که از خوشحالی در پوست خود نمی گنجند، هر روز لباس‌ها را ورانداز می‌کنند تا سال جدید فرا رسد، برای خرید ماهی شب عید، سر از پا نمی شناسند و برای گرفتن عیدی، تک تک روزها را در ذهن علامت می‌گذارند و مدام از اطرافیان خود می‌پرسند چند شب دیگر تا عید باقی مانده است؟


چرا شور و شوق نو شدن فصل در بزرگسالان کمتر است؟


این سؤال برای بزرگترها هم ایجاد می‌شود اما با اضطراب با نگرانی، و براستی چرا این شور و شوق فصل نو شدن و زیبایی را در بزرگسالان کمتر می‌بینیم؟ برخی از ما برای شادی به دنبال بهانه‌های بسیار بزرگ هستیم و مانند کودکان با کوچکترین بهانه‌ها شاد نمی شویم. شاید بهتر است برای آنکه حال و هوای خود را خوب تر کنیم به حال و هوای کودکان در این روزها نگاهی بیاندازیم، از عشق آنها به وجد آییم و کمی از نشاط از دست رفته خود را به دست آوریم.


احمد پدرام، روانشناس اصفهانی معتقد است برای آنکه در بهار، در نوزایی طبیعت شاد باشیم، تفکر ما نقش اساسی دارد. این تفکر ماست که به ما اجازه می‌دهد از این روزها لذت ببریم یا نبریم «گرفتاری‌هایی که ما برای خودمان درست می‌کنیم یا گرفتاری‌های اجتماعی، اقتصادی و یا کم توجهی به خود باعث می‌شود که برخی از زیبایی‌های زندگی را نبینیم.»


در لحظه زندگی کردن، شادی می‌آورد


وی در حال زندگی کردن را مهم ترین عامل شادی و لذت بردن از زندگی می‌داند« کودکان براساس طبیعت پاک و معصوم خود، شاد هستند و به دنبال شادی می‌گردند، گذر زمان برای آن‌ها مفهوم دیگری دارد و تغییرات فصل‌ها را به خوبی حس می‌کنند. بیاییم در این سال جدید، از منظر بچه‌ها به دنیا نگاه کنیم، آن‌ها چون در حال زندگی می‌کنند از تک تک لحظات لذت می‌برند، در لحظه زندگی کردن، شادی می‌آورد و چقدر شاعر زیبا اشاره کرده «فکرت از ماضی و مستقبل بود، چون از این دو رَست مشکل حل شود».


نوزایی بهار به ما می‌گوید در خانه تکانی اندیشه و دل قدمی برداریم


او به طور قطع تغییر فصل‌ها را به معنای هشدار و آگاهی دادن به انسان‌ها تعبیر می‌کند و می‌گوید با نگاه به فصل‌های سال می‌توان سبک درست زندگی را آموخت« تغییر زمان و فصل‌ها، به ما هشدار می‌دهد که باید از این روزهای گذر عمر بهره ببریم. تنوع و رنگ به رنگ شدن فصل‌ها به ما می‌گوید که بهار با ذهنیت نوزایی آمده تا ما هم در خانه تکانی اندیشه و دل قدمی برداریم، از قدیم، بهار فصل زایش و رویش سبزی و طراوت بوده است در نتیجه به ذهن انسان پیغام می‌دهد که هوشیار و بیدار باشد. نه تنها بهار بلکه تمام فصل‌ها برای ما انسان‌ها درسی بزرگ است. توجه به سایه و آفتاب تابستان در کنار هم ، توجه به خزان و برگ ریزی پاییز و خواب زمستانی هرکدام زیبایی‌ها و درس‌های خاص خود را دارد، کافی است کمی با عمق بیشتری به آن‌ها توجه کنیم.»


در روزهای نوروز از باهم بودن و تعامل با یکدیگر لذت ببریم


و او به عنوان یک روانشناس به این اندیشه معتقد است که می‌توان در روزهای نوروز هم چون کودکان ازکنار هم بودن لذت برد و شادی کرد« باید بیش از آنکه به لباس‌های نو و وسایل جدید فکر کنیم، به اندیشه نو بیاندیشیم. سبک نو زندگی، سبکی است که به جای مصرف زدگی بر کاهش مصرف استوار باشد و از باهم بودن و تعامل با یکدیگر لذت ببریم. اگر در سبک و سیاق زندگی خود قدری بازنگری کنیم می‌بینیم که در بسیاری از مواقع فرصتی که برای به دست آوردن چیزهای زندگی صرف می‌کنیم، باعث مصرف شدن عمرمان به بهای گرانی می‌شود . کاش بچه‌های خود و شادی آن‌ها را قربانی این چرخه معیوب نمی کردیم.»


احساسات منفی را در خود نهادینه نکنیم


پدرام اهمیت به حفظ روابط سالم بین خانواده را از عوامل مهم شادی می‌داند که در این فصل نو می‌توان به بازبینی آن پرداخت «در این روزها روابط خوب، گفت و شنود و توجه به احساسات خود و بچه‌ها را بازبینی کنیم که این عمل به طور قطع باعث رشد هیجانی، عاطفی و رشد معنوی کودکان می‌شود و برای شادی الزامی است.»


وی تذکر جدی به خانواده‌ها می‌دهد که اگر به جای شادی احساسات منفی را در خود نهادینه کنند این حس افسردگی و لذت نبردن از چیزهای کوچک به فرزندان آنها هم منتقل می‌شود.


« در محفل خود راه مده همچو منی را افسرده دل افسرده کند انجمنی را»


این شعر را ملکه ذهن خود کنید و بدانید که اضطراب، استرس و افسردگی مسری است برخی اوقات چون خودمان مضطرب هستیم، با ترساندن کودکان از آینده، ندیدن نکات مثبت آنها و بزرگ کردن نکات منفی، این اضطراب را به آن‌ها هم انتقال می‌دهیم و درست در نقطه مقابل، در بعد مثبت، شادی و آرامش هم مسری است، وقتی خودمان آرام و امیدوار باشیم قطعا در گفت و شنودی که با همسر و بچه‌ها داریم می‌توانیم آن شادی را به آنها هم القا کنیم. در فصل نو، شاد زندگی کردن را یاد بگیریم و به کودکان خود هم یاد دهیم.


منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب