دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 تير 1394 - 15:06

کارشناس آمریکایی: ایران در قامت یک ابرقدرت با آمریکا مذاکره می‌کند

مدیر اندیشکده «بنیاد دفاع از دموکراسی ها» نزدیک به لابی رژیم صهیونیستی در آمریکا، گفت: تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران در کمتر از دوسال گذشته به عنوان یک قدرت معمولی، مذاکره با یک ابرقدرت را شروع کرد و اکنون مانند یک ابرقدرت مذاکره می‌کند که دستاوردی بسیار قابل توجه برای تهران است.
کد خبر : 26946

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، مارک دوبوویتز در گفت‌وگو با شبکه خبری دویچه‌وله آلمان درباره توافق احتمالی هسته‌ای میان ایران و گروه 1+5 اظهار داشت: تهران در دو سال گذشته توانسته سمت و سوی مذاکرات هسته‌ای با 1+5 را به سود خود تغییر دهد. ایرانی‌ها در این مدت افزون بر پافشاری بر خواسته‌های خود، الزامات مورد نظر آمریکا را رد کرده‌اند و این پافشاری اوباما را مجبور به پذیرش توافق کرد.


دوبوویتز ادامه داد: آمریکا تاکنون امتیازات عمده‌ای به ایران واگذار کرده و از موضع اصلی خود در تمامی خواسته‌هایش کوتاه آمده است. تهران از حدود دو سال پیش تاکنون جهت مذاکرات را به سود خود و علیه گروه 1+5 تغییر داد، در حالی که پیش از آن مواضع ضعیفی داشت.


وی در ادامه افزود: راهبرد ایرانی‌ها در مذاکرات با 1+5 پافشاری بر مواضع است. آنان درباره خواسته‌های اصلی طرف غربی یعنی برچیدن کامل برنامه هسته‌ای سازش نکردند، پایان برنامه موشکی دوربرد خود را نپذیرفتند، همچنین تعلیق کامل برنامه غنی سازی و پاسخ به تمامی پرسش‌های مربوط به ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته‌ای خود را رد کردند. ایران همچنین قبول نکرد بازرسان آژانس هر وقت خواستند و به هر تاسیساتی که می‌خواهند، دسترسی داشته باشند.


دوبوویتز که سابقه مشاوری دولت اوباما را در کارنامه خود دارد، تاکید کرد: ایرانی‌ها در تمامی امور بسیار زیرکانه رفتار کردند. آنان ابتدای مذاکرات گفتند اگر تحریم جدید وضع کنید و فشار را افزایش دهید، مذاکرات را ترک خواهیم کرد و اگر میز مذاکره را ترک کنیم، برنامه هسته‌ای را تسریع خواهیم کرد.


وی تصریح کرد: در شرایط بحران‌های کنونی موجود مانند تهدید روزافزون داعش و اوکراین، تنها فرصت اوباما برای کسب دستاورد در سیاست خارجی، توافق با ایران است که با قوت و سرسختانه در پی تحقق آن بوده است. در واقع رئیس‎‌جمهوری آمریکا به رغم لفاظی و بیان جمله «توافق نکردن بهتر از توافق بد است»، آن قدر با جدیت برای دستیابی به توافق تلاش کرده که هیچ کس باور نمی‌کند وی مایل به ترک مذاکرات باشد.


بر اساس گزارش ایرنا، دوبوویتز در توصیف «واقعیت اساسی مذاکرات» گفت: براساس توافق پیش رو، محدودیت‌های هسته‌ای تهران بعد از 10 و 15 سال لغو خواهد شد. به تدریج گشایش عظیمی در اقتصاد ایران حاصل می‌شود و ایرانی‌ها می‌خواهند به اندازه‌ای اقتصاد قوی داشته باشند که بتوانند در مقابل هرگونه برقراری مجدد تحریم‌ها مقاومت کنند و خود را در جایگاهی قرار دهند که آلمان و سایر کشورهای اروپایی و همچنین چین و روسیه صدها میلیارد دلار در اقتصاد ایران سرمایه گذاری کنند.


وی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: پس از توافق هم سایر کشورها به خاطر منافع اقتصادی و سیاسی خود با هرگونه بازگشت تحریم‌ها مخالفت خواهند کرد و این دقیقا همان چیزی است که ایران در نظر دارد و برای دستیابی به آن سرمایه گذاری کرده است. تهران می‌خواهد خود را در برابر فشارهای اقتصادی مصون کند و توانایی برقراری مجدد تحریم‌ها را از گروه 1+5 بگیرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب