بازخوانی توصیههای دکتر ولایتی برای آینده دانشگاه آزاد اسلامی
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، آنچه میخوانید گزیدهای از توصیههای دکتر علیاکبر ولایتی رئیس هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی در سال 1396 برای آینده این دانشگاه است:
*علم، پژوهش، تولید محصول و تجاریسازی فناوریها و اجرای آئیننامه جذب نخبگان را برای سال جدید در اولویت دانشگاه آزاد اسلامی داریم.
*دانشگاه آزاد اسلامی یکی از پدیدههای انقلاب و بزرگترین دانشگاه حضوری جهان است که خدمات زیادی انجام داده و افراد زیادی مانند مرحوم آیتالله هاشمی زحمات زیادی برای این دانشگاه کشیدند. این دانشگاه نه خصوصی، نه دولتی و نه غیرانتفاعی است، بلکه متعلق به مردم است.
*ما در دانشگاه آزاد اسلامی میخواهیم در راستای آنچه خواست نظام و رهبری است گام برداریم. یکی از آرمانهای انقلاب جذب نخبگان است، دانشگاه آزاد عهدهدار این اقدام خواهد بود. بورسیهکردن افراد نخبه در رشتههای مختلف از برنامههای دانشگاه آزاد است. این کار مانع از فرار مغزها میشود. غربیها طراحی کردند که افراد نخبه کشورهای جهان سوم را جذب کنند و آنها را از سرمایه تهی کنند. آینده سازان دانشگاه آزاد از همین بورسیهها هستند.
*انتظار داریم دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان در عرصه علوم تجربی، علوم انسانی و دیگر علوم پیشتاز کشور شود، شناخت جامعه ما مهم است؛ جامعهشناس ما یک چیزی میگوید و مردم کار دیگری میکنند، منابع جامعهشناسی ما باید عوض شود.
*نقش رسانههای دانشگاه آزاد اسلامی جدا از نقش آکادمیک این دانشگاه نیست بلکه مکمل آن است، البته با تکنیکها و روشهای خاص خود. زبان رسانههای دانشگاه آزاد اسلامی زبان «علم»، «تحقیق» و «فرهیختگی» است. این رسانهها مهمترین مسائل روز را باید به علمیترین و آکادمیکترین حالت ممکن ارائه کنند. البته بهرهگیری از هنر ژورنالیسم برای ارائه مطلوب این مطالب آکادمیک و علمی نیاز و ضرورتی انکارناپذیر است. رسانههای دانشگاه آزاد اسلامی خود را متعلق به نظام اسلامی میدانند که خون صدها هزار شهید برای رشد و شکوفایی آن اهدا شده است. یکی از کارویژههای اصلی رسانههای دانشگاه آزاد اسلامی تبیین منویات رهبر معظم انقلاب است؛ این جمله متاسفانه کلیشه شده اما رسانههای دانشگاه آزاد اسلامی از این مفهوم کلیشهزدایی خواهند کرد. ظرفیت رسانهای دانشگاه آزاد اسلامی باید در دوره جدید در خدمت اهداف علمی دانشگاه قرار گیرد.
*باید با جدیت در جهت ارتقاء کیفی فعالیتهای دانشگاه و به ویژه در حوزه آموزشی گام برداشت و همه برنامهریزیها میبایست در این زمینه تدبیر و به اجرا درآید ضمن آن که باید از ظرفیتهای قابل توجه و در اختیار دانشگاه از جمله نیروی انسانی ارزشمند این مجموعه به نحو مناسب بهرهبرداری گردد.
*دانشگاه آزاد باید در حوزه عشایر هم فعال باشد و کار کند چون این کشور مدیون همین عشایر است. توقع ما این است که در علوم انسانی کسانی را داشته باشیم که نشان دهند اینجا خطه حافظ و سعدی است. توقع از دانشگاه آزاد اسلامی شیراز زیاد است هم در حوزه علوم انسانی و هم علوم پزشکی؛ دانشگاه شیراز هنوز هم جزو برجستهترین دانشگاهها در حوزه پزشکی است و ما هم انتظار داریم دانشگاه آزاد اسلامی شیراز هم این گونه باشد.
*نمیپذیریم اساتید در دانشگاه آزاد اسلامی حرفهای ضد انقلابی بزنند، بنده به عنوان یک مسئول در دانشگاه آزاد اسلامی در این مسئله جدی هستم و اینکه کسی بیاید تئوری صهیونیسم را در جمهوری اسلامی تئوریزه کند حتی اگر از اسرائیل هم حقوق نگیرد، مزدور بیمواجب است و شعورش همین قدر است که برای مثال فکر میکند ما، اسرائیل و ترکیه باید یک مثلثی تشکیل دهیم.
*باید نظارت عملی و دقیقی بر وضعیت اقتصادی و مالی دانشگاه آزاد اسلامی وجود داشته باشد، دانشگاه آزاد اسلامی یک سازمان غیردولتی بوده و دارای گردش مالی بالایی است، بنابراین نیاز به مراقبت ویژه در این خصوص دارد. همه مسئولان و مدیران در دانشگاه آزاد اسلامی معتقدند که اموال دانشگاه آزاد اسلامی بیتالمال است که به صورت ذرهذره جمع شده است. به همین خاطر باید اهتمام خود را برای مراقبت از اموال دانشگاه به کار بگیریم.
*دانشگاه آزاد این ظرفیت را دارد که از لحاظ علمی و پژوهشی در کشور حرف نخست را بزند و برای تحقق راه حلهایی که مقام معظم رهبری درباره اقتصاد دانشبنیان و توسعه پژوهش کاربرد محور و تدریس علم پژوهش محور بیان کردند تلاش خواهیم کرد.
*همانگونه که در حوزه آموزش و پژوهش فعالیتهای چشمگیر و سازندهای در دانشگاه آزاد اسلامی داشتهایم، لازم است در زمینههای تربیتی و فرهنگی نیز اقدامات قویتر و مؤثرتری صورت گیرد و خود را ملزم میدانیم در جهت اهدافی که رهبر معظم انقلاب از مؤسسات آموزش عالی کشور مطالبه کردند قدم برداریم و با ظرفیت و توانایی که در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد امیدواریم و اعتقاد داریم که این دانشگاه میتواند الگوی دیگر دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشور شود.
*مقام معظم رهبری منشأ یک خیر بزرگ، راهبردی و استراتژیک در دانشگاه آزاد اسلامی شدند. دکتر فرهاد رهبر که هماکنون ریاست این دانشگاه را برعهده دارد، دارای تجارب موفق و گوناگون است که در جهت دستیابی به برنامهها موثر است. ما به دنبال وحدت واقعی حوزه و دانشگاه در دانشگاه آزاد اسلامی هستیم. معنی واقعی حوزه و دانشگاه این است که دانشگاه محل فرهنگ، علم، اعتقاد و پژوهش باشد. انشاءالله در دوره جدید دانشگاه آزاد با حضور افرادی مثل دکتر رهبر و همه افراد دیگری که منصوب شدهاند و همگی از سابقهداران در حوزه علم و معرفت و فرهنگ هستند این دانشگاه به خوبی و با خدمات بیشتری به کار خود ادامه دهد.
* دانشگاه آزاد اسلامی باید هر سه رکن اصلی خودش را حفظ کند، یعنی هم دانشگاه، هم آزاد و هم اسلامی باشد.
*دانشگاه آزاد اسلامی متعلق به ملت و بیتالمال است و کسی که باید اداره آن را برعهده بگیرد، خود مقام معظم رهبری است. ما با همه نحلههای فکری دوست هستیم، اما آن چیزی که اهمیت بیشتری دارد خود دانشگاه آزاد اسلامی است که حتی ظرفیت برتری از همه دانشگاههای دولتی را هم داراست. باید دست به دست هم داده و تلاش کنیم دانشگاه آزاد اسلامی را به جایی برسانیم که شایسته آن است.
*ما مسئولین دانشگاه آزاد اسلامی میبایست طوری عمل نماییم که دانشجویان و اساتید محترم دانشگاه و احاد ملت شریف و هوشمند ایران به این باور برسند که رهنمودهای مقام معظم رهبری در جهتگیریهای سیاسی و حرکتهای آرمانی و اجتماعی نصبالعین ما میباشد.
*بیتردید دانشگاه آزاد با توجه به ظرفیتهای فراوان در اختیار باید در کنار ارتقای کیفی فعالیتهای علمی و پژوهشی نسبت به نقش آفرینی در عرصههای مختلف از جمله ورزشی در سطح ملی و بینالمللی پرتوان تلاش نماید و در این خصوص برنامهریزیهای لازم نیز تدبیر و صورت پذیرد.
*امیدواریم فرهنگ در دانشگاه آزاد به موازات علم پیشرفت کند. ما متاسفانه خیلی عقب هستیم و باید این عقبماندگی را جبران کنیم. فقط پژوهش نباید در علوم دقیقه باشد بلکه باید در علوم انسانی هم پژوهش صورت گیرد. تا چه زمانی باید متون غربی را ترجمه کنیم؟ باید در حوزه علوم انسانی با تاکید بر اسلام و مشرقپروری پژوهش کنیم.
*دانشگاه آزاد اسلامی باید در کشاورزی و مصرف بهینه آب کار کند نباید همگی منتظر دولت باشیم محققان دانشگاه آزاد باید کاری کنند که تعاونیهای کشاورزی برای مصرف آب دستگاههای آنها را بخرند.
*با توجه به انگیزههایی که در دانشجویان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد، استعدادهای درخشان زیادی میبینیم که موجب سربلندی دانشگاه آزاد اسلامی میشوند و ما به پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی بسیار امید داریم.
*متأسفانه برخی از اساتید و دانشگاهها سعی میکنند تا استعدادهای علمی کشور را به کوچ تشویق و ترغیب کنند که این کار برخلاف مشی دانشمندان تاریخ تمدن اسلامی است.
*در نامهای به جناب بشار اسد آمادگی دانشگاه آزاد اسلامی برای تأسیس شعبه را اعلام کردم و ایشان نیز دستور تأسیس دانشگاه آزاد اسلامی در تمام شهرهای سوریه را صادر کردند. آقای بشار اسد در سوریه در بالاترین سطح پذیرفتند که دانشگاه آزاد اسلامی شعبه داشته باشد.
*اگر بخواهیم کاری را در حیطه هنر انجام دهیم باید یک الگویی داشته باشد که همان الگوی «هنر اسلامی» است. اینطور نباید باشد که چنان جلوه داده شود که گویی هنر با لاابالیگری تلازم دارد. باید از ابتدای کار برنامهریزی کنیم تا کسانی که در دانشکده هنر دانشگاه آزاد اسلامی برای تحصیل جذب میشوند، متدین و متعهد باشند.
*رسانههای دانشگاه آزاد اسلامی باید در اطلاعرسانی درخصوص اقدامات مثبت و دستاوردهای نظام پیشتاز باشند. در مسیری که آغاز کردهاید با صلابت و بدون واهمه از قضاوتهای نابجای برخی افراد مذبذب و رسانههای ضد انقلاب به پیش بروید.
*مسیر تحول در دانشگاه آزاد اسلامی با قدرت ادامه پیدا خواهد کرد و ما نگران قضاوتهای افرادی که دل در گرو انقلاب اسلامی ندارند، نیستیم.
*دانشگاه آزاد با پول مردم ایجاد شده است و ملک شخصی کسی نیست و متعلق به تمام مردم است. ویژگی دانشگاه آزاد اسلامی این است که دچار دیوان سالاریهای محدود کننده نشده است. دانشگاه آزاد میتواند و باید با این مجموعه مدیریتی در تمدنسازی بر اساس جهانبینی الهی پیشرو باشد.
*دانشگاه آزاد اسلامی در زمره کارهای اساسی که انجام میدهد باید این علوم انسانی را که رشددهنده پایه تحول فرهنگی در دانشگاهها است را متحول کند. تا زمانی که به جایی نرسیم که مبانی و مفاهیم اسلامی مبنای نظریهپردازی ما قرار نگیرد تا زمانی که در جامعهشناسی از آگوستنت، در تکامل از داروین و در روانشناسی از فروید تبعیت میکنیم همه مبانیمان از اینها نشأت میگیرد و جایی برای خدا و خداشناسی و معارف اسلامی وجود ندارد، فرهنگمان غربزده است و صحیح نمیباشد. دانشگاه آزاد اسلامی بنایش این است که به فرهنگ اهمیت شایسته و بایسته داده شود.
*امیدوارم معاونان و مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی با کمک وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بتوانند در ارتقاء حرفه پزشکی کاری کنند که مرجعیت پزشکی دو مرتبه به ایران بازگردد.
*نباید جریان عالی دانشگاه آزاد اسلامی دچار رکود شود. رهبر انقلاب لطف فرمودند و حکم صادر کردند؛ انشاءالله در جهت نیات ایشان گام برداریم و به روزی برسیم که دانشگاه آزاد اسلامی جایگاه رفیعی که در تولید علم در کشور، منطقه و بینالملل مورد انتظار است را دست یابد.
*درد مملکت ما نبود آموزشهای فنی و مهارتی است و باید روی مهارتآموزی به ویژه در سما سرمایهگذاری بیشتری کرد تا تکنسین و افراد کاردان فنی تربیت کنند.
*دانشگاه آزاد اسلامی میتواند در جهت رشد اقتصاد دانشبنیان که یکی از مهمترین پایههای تحقق اقتصاد مقاومتی است گام بردارد و باید در این جهت برنامهریزی و تلاش نمود و برنامههای دشمنان و توطئهگران را برای جمهوری اسلامی ایران بیاثر خواهد کرد و در این زمینه باید به نقشآفرینی مراکز تحقیقاتی و پژوهشی هم عنایت ویژه شود.
*بسیج و دانشگاه آزاد اسلامی از لحاظ مردمی بودن، مشترکات زیادی باهم دارند، همکاری علمی بین این دو سازمان، مبارک است و باید تداوم داشته باشد.
*اگر دانشگاه آزاد اسلامی نبود، نیازمندیهای آموزش عالی جوانان کشور پاسخ داده نمیشد. پدران و مادران بسیاری با زحمت هزینه شهریه فرزندان خود را تأمین میکنند که این موضوع سرمایه بزرگی برای کشور است. ما در مقابل مردمی که از هزینههای معاش خود زدهاند تا هزینه شهریه فرزندان خود را تأمین کنند، دین مضاعف بر گردن داریم تا به این مردمی که این مقدار اشتیاق دارند، به شکلی متعالی خدمت برسانیم.
*در اهداف بلندمدت دانشگاه آزاد اسلامی در نظر داریم شرایط به گونهای فراهم شود که استفاده از امکانات این دانشگاه برای تمامی اقشار جامعه فراهم شود و خانوادهها با هر سطح اقتصادی، بتوانند بدون متحمل شدن فشار مالی، در این دانشگاه تحصیل کنند و از امکانات آن بهرهمند شوند.
*ما میخواهیم در دانشگاه آزاد اسلامی جذب نخبگان را از خود دانشگاه شروع کنیم و اولویت جذب نخبگان با دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی باشد. این نخبگان اگر تقویت و حمایت شوند میتوانند در آینده استاد همین دانشگاه شوند. تدارک استاد و آیندهسازی برای دانشگاهها بسیار مهم است. چرا باید سفارتخانههای بیگانه در کشور ما واسطه شوند و نخبگان ما را جذب کنند؟
*باید آزمایشگاهها را مجهز کنیم، کار تحقیقی نیاز به آزمایشگاه دارد و هزینه آن سنگین است. باید در برخی زمینهها صرفهجویی کنیم تا هزینهها مدیریت شود و به این بخش اختصاص یابد. باید برخی از هزینهها را متوقف کنیم، برخی از توسعهها لازم نیست، گاهی زمین گرانقیمتی خریده میشود که معلوم نیست چه کاراییای دارد، هزینه باید برای کارهای اولویتدار صورت گیرد.
*گلههایی از برخی نابهسامانیهای فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی وجود دارد که باید اصلاح شود. این دانشگاه، دانشگاه آزاد اسلامی است؛ این اسم باید با مسما باشد و در سمت ترویج اسلام در این دانشگاه گام برداریم و اگر ترویج اسلام درست در این دانشگاه صورت نمیگیرد حداقل نباید خلاف بیّن را ببینیم. توقع ما از همه واحدها و روسای واحدهای این دانشگاه این است که توجه به اسم دانشگاه آزاد اسلامی داشته باشند، چرا که باید فضای اسلامی حاکم باشد.
*پروژههای سودآور که مباحث علمی در آنها راهی ندارد، مربوط به ماهیت کار دانشگاه نیست چرا که هر مجموعه اقتصادی میتواند این کار را انجام دهد، بنابراین دانشگاه باید در فعالیتهایی ورود کند که جنبه علمی داشته باشد و در این شرایط اقتصادی حتی برای یک ریال سرمایهگذاری نیز باید حساسیت، توجه و دقت لازم صورت گیرد.
*محور فعالیتهای اقتصاد دانشبنیان در دانشگاه آزاد اسلامی، تحقق منویات مقام معظم رهبری در حوزه اقتصاد مقاومتی است.
*من از معاونت دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی میخواهم که تعامل بسیار خوبی با نمایندگی ولی فقیه در دانشگاهها و بسیج دانشجویی داشته باشد.
*آینده دانشگاه آزاد اسلامی رو به جلو است. نه تنها نباید در این مسیر درجا زد، بلکه باید روز به روز پیشرفت رو به جلو داشته باشیم.
*مکاتباتی با آقای سیدحسن نصرالله برای ارتقای دانشگاه آزاد واحد لبنان انجام شده است و ما میخواهیم مقاومت اسلامی این کشور در دانشگاهها تحصیل کنند و از تحصیل محروم نشوند. بنابراین دانشگاه آزاد اسلامی میتواند در این مساله نقشی اساسی ایفا کند.
*دانشگاه آزاد اسلامی از بسیاری از بروکراسیهای کشور آزاد است و براساس تصمیمگیری هیات موسس و هیات امنا عمل میکند، انتظار ما این است که از نعمت اساتید فاضل استفاده شود و برای استفاده احسنت از این نعمت باید مدیریت صورت گیرد، خواسته ما به عنوان هیات امنا این است که هیچ واحدی در دانشگاه آزاد تعطیل نشود، البته میدانیم که باید تغییر محتوا و رویه انجام شود.
*امور مربوط به حوزه پزشکی به گونهای است که اگر وقفهای ایجاد شود، در شتاب علمی حوزه پزشکی دنیای امروز جامانده و زحمات قبلی به هدر میرود به طوری که امروز دانشکدههایی را میشناسم که در حوزه علوم پزشکی در گذشته بهتر عمل کردهاند اما امروز این گونه نیستند و این موضوع نشان میدهد که اگر کاری انجام دادیم، باید با تلاش فراوان سعی کنیم از چیزی که به دست آوردهایم، عقب نیفتیم.
*اولویت تاسیس دانشگاه آزاد در حوزه برونمرزی در کشورهای همسایه و اسلامی است در گذشته در برخی کشورهای نامانوس و بدون بازدهی واحد دانشگاه آزاد تاسیس میشد، اما الان سعی داریم با کشورهایی که مشترکات بیشتری در زمینه دینی و دیگر زمینهها داریم دانشگاه آزاد را گسترش دهیم.
*انشاءالله دانشگاه آزاد اسلامی دانشگاه طراز اول کشور خواهد شد، برای اینکه این امر محقق شود، باید مدیریت خوب اعمال شود، دانشگاه آزاد اسلامی امانت مردم در دست ماست و ما باید امانتدار خوبی باشیم.
*معتقدیم دانشگاه آزاد اسلامی باارزشترین ظرفیت فرهنگی نظام و ایران است و حتما باید در راستای ارزشهای اسلامی، دیدگاههای مترقی نظام، منویات مقام معظم رهبری و منطبق با فرهنگ اسلامی ایرانی برنامههای فرهنگی اجرا شود و در این جهت مصمم هستیم.
*باید در بین دانشگاهها در پژوهش حرف اول را بزنیم. این ظرفیت وجود دارد و انشاءالله با حضور دکتر رهبر و تحولاتی که خواهد شد؛ دانشگاه آزاد اسلامی پرچم علوم انسانی اسلامی ایرانی، پرچم پژوهش اقتصاد دانشبنیان و پرچم اقتصاد مقاومتی را به دست میگیرد و جلو میرود. من هر کمکی که بتوانم از آن دریغ نمیکنم و با مدیریت ارزشمند دکتر رهبر و همکارانشان انشاءالله میدان وسیعی برای ایجاد تحول در دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد خواهد شد.
انتهای پیام/