کاهش 4 متری عمق دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته/ مراسم روز جهانی تالابها ۱۳ بهمن برگزار میشود
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، مسعود باقرزاده کریمی، معاون امور تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری به مناسبت روز جهانی تالابها اظهار کرد: مراسم روز جهانی تالابها با همکاری کشورهای ژاپن، استرلیا، اتریش، هلند و کشورهای حاشیه خزر، افغانستان و عراق با حضور مقامات و مسولان اجرایی تعدادی از نمایندگان مجلس13 بهمن ماه در رامسر برگزار میشود.
وی همچنین به آخرین وضعیت دریاچه ارومیه اشاره و بیان کرد: دریاچه ارومیه طی ۲۰ سال گذشته به مساله روز سازمان محیط زیست تبدیل شده است به طوری که در گذشته گزارش کاهش شدید سطح دریاچه ارومیه را ارائه میکردیم اما گوش شنوایی وجود نداشت در حالی که هم اکنون حساسیت روی تغییرات دریاچه ارومیه به حدی زیاد شده که به صورت روزانه گزارش تغییرات دریاچه را ثبت و گزارش میکنیم.
باقرزاده کریمی یادآور شد: دریاچه ارومیه حدود ۶۰ سال است که دچار روند کاهشی شده است، برهمین اساس برای جبران این وضعیت باید در چند جبهه از جمله سیستمهای انتقال آب و سیستمهای مدیریت کشاورزی کار کنیم و از همه مهمتر نگاه به توسعه را تغییر دهیم.
معاون امور تالابهای سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه در حوزه احیای دریاچه ارومیه چهار متغیر داریم، گفت: متغیر اول هماهنگی دستگاههای اجرایی است که با توجه به شرایط دریاچه ارومیه لازم است که برنامهها و سیاستهای خود را ۱۸۰ درجه تغییر دهند. متغییر دوم، اعتبارات است که طی سه سال گذشته از مجموع اعتبارات در خواست شده از ستاد احیای دریاچه ارومیه تنها ۳۰ درصد آن جذب شد.
باقرزاده کریمی گفت: مشارکت جوامع محلی و بهرهبرداران متغییر سوم در احیای دریاچه ارومیه است که متاسفانه تخلف در برداشتها از سوی جوامع محلی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بی شمار است و قطعا یک روزه دراین زمینه تحول ایجاد نمیشود. متغییر چهارم شرایط آب و هوایی است که امسال به دلیل کم بارشی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، نسبت به برنامه عقب افتادیم.
مدیر دفتر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیط زیست کشور درباره وضعیت دریاچه ارومیه نیز گفت: در دریاچه ارومیه متأسفانه امسال بارشهای پاییزه را نداشتیم و امیدمان به بارشهای زمستانه است. سطح تراز دریاچه اکنون ۱۲۷۰.۳۱ است و کمتر از ۱۰ درصد حجمی و ۳۰ درصد سطحی در دریاچه ارومیه آب داریم. نسبت به میانگین درازمدت هم بیش از ۴ متر کاهش داریم.
باقرزاده کریمی افزود: وسعت دریاچه ۱۷۷۱.۳۵ کیلومتر مربع است که نسبت به سال مشابه ۲۹۹ کیلومتر مربع کاهش مساحت داریم. نسبت به بلندمدت نیز ۲۷۵۵ کیلومتر مربع کاهش داریم.
وی مسائل مختلفی را عامل خشکی دریاچه ارومیه دانست و گفت: کارایی متغیر دستگاههای اجرایی و کمبود اعتبارات بخشی از این مشکل است. از سوی دیگر ما تنها موفق شدیم ۳۰ درصد اعتبارات لازم برای حفظ تالابها را جذب کنیم یعنی اگر خوشبینانه نگاه کنیم که همه این اعتبارات دریافت شده است، در بهترین حالت ۳۰ درصد برنامه انجام شده است.
اقرزاده کریمی یادآور شد: خوشبختانه کشور افغانستان پذیرفته کارگروه مشترکی بین ایران وافغانستان تشکیل شود. در این کارگروه به چهار حوزه پرداخته میشود که یکی از آنها مربوط به محیط زیست است و سازمان حفاظت محیط زیست مسوولیت پیگیری این حوزه را دارد و با کشور عراق نیز کارهای مشترکی خوبی در حوزه حفاظت از تالابها انجام شده است.
انتهای پیام/