دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
07 بهمن 1396 - 10:49

برنامه محیط زیست برای مدیریت آب ورودی به تالاب‌های کشور/ وضعیت 28 تالاب بحرانی است

سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست از اجرای برنامه مدیریت زیست بومی برای تالاب‌های کشور خبر داد و اعلام کرد: براساس مطالعات صورت گرفته حجم آب ورودی به تالاب‌های شادگان، هورالعظیم، گاو خونی، تالاب‌های ۱۴ گانه لرستان، جغاخور و گندمان محاسبه شده است.
کد خبر : 255231

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، حمید ظهرابی، سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی تالاب‌ها در نشست خبری پیش از ظهر امروز اظهار کرد: هم اکنون ۱۰ تالاب در کشور دارای برنامه مدیریت زیست بومی است؛ همچنین برنامه ۶ تالاب دیگر نیز در مرحله تصویب است. برنامه مطالعاتی ۸ تالاب تکمیل شده به طوری که براساس محاسبات صورت گرفته، مشخص شده در بازه‌های زمانی مختلف چه حجم آبی باید وارد تالاب شود.


وی افزود: براساس مطالعات صورت گرفته حجم آب ورودی به تالاب‌های شادگان، هورالعظیم، گاو خونی، تالاب‌های ۱۴ گانه لرستان، جغاخور و گندمان نیز محاسبه شده است


ظهرابی ادامه داد: یکی از رویکردهای سازمان حفاظت محیط زیست حفاظت از تالاب‌ها با مشارکت مردمی بوده است زیرا نتیجه عملکرد طولانی مدت ما در چند دهه اخیر باعث شرایط امروز شده است. برهمین اساس باید با تدوین و اجرای برنامه های مختلف در رفع این چالش بکوشیم و میتوانیم با تدوین قوانین و مقررات و تنظیم آیین نامه ها در این زمینه فعالیت کنیم. همچنین باید رویکر بدنه اجرایی کشور نیز تغییر کند زیرا شیوه بهره‌برداری از تالاب‌ها ایرادات اساسی دارد و وقتی همه منابع در حال تحلیل رفتن است، بنابراین برای اصلاح تخریب‌ها نیاز به همکاری و هماهنگی همه جانبه وجود دارد.


وی با بیان اینکه در رابطه با وضعیت تالاب‌ها چیز مخفی وجود ندارد و همه می‌دانیم شرایط بسیار نابسامان است، افزود: کشور ما به لحاظ شرایط جغرافیایی قاعدتاً نباید این همه تالاب داشته باشد، اما وجود دو رشته کوه البرز و زاگرس باعث شده تالاب‌های زیادی در کشور داشته باشیم.
ظهرابی با اشاره به شناسایی بیش از ۲۵۰ تالاب در کشور گفت: از میان آنها، ۱۰۵ تالاب مطالعه شده‌اند و متأسفانه ۲۸ تالاب ما از آسیب‌های جدی رنج می‌برند و به کانون‌های گرد و غبار تبدیل شده‌اند.


سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: برداشت و بارگذاری بیشتر از ظرفیت و تحمیل محیط، عامل اصلی چنین شرایطی بوده است.


وی به بهره‌برداری بیش از ظرفیت از منابع آبی حوضه‌های آبی مختلف کشور اشاره و بیان کرد: در حوضه زاینده‌رود ۹۰۰ میلیون متر مکعب بیش از توان تولید، آب برای مصارف مختلف برداشت می‌شود. همچنین شاهد این وضعیت در خوزستان و ارومیه نیز هستیم در حالی که این بهره‌برداری‌های بیش از ظرفیت نتوانسته ارزش افزوده ایجاد کند و به همین دلیل وضعیت محیط زیست را در شرایط شکننده قرار داده است.


ظهرابی کنواسیون رامسر را یکی از قدیمی‌ترین معاهده‌های بین‌المللی زیست‌محیطی دانست و ادامه داد: امسال ایران افتخار میزبانی این کنوانسیون را دارد، کنوانسیون رامسر همزمان با روز جهانی تالاب‌ها تشکیل شده است و اعضای کنوانسیون به حفظ و حمایت از تالاب‌ها متعهد شده‌اند.


وی موضوع اصلی مراسم امسال روز جهانی تالاب‌ها را « تالاب‌ها برای آینده شهرها» اعلام کرد و گفت: مراسم روز جهانی تالاب‌ها امسال 13 بهمن در رامسر با حضور مقامات داخلی و مهمانان بین‌امللی برگزار خواهد شد.


سرپرست معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به معرفی چهارشهر تالابی به کنوانسیون گفت: این چهار شهر شامل رشت با تالاب عینک، ورزنه با تالاب گاوخونی، شهر مریوان با تالاب زریوار و شهر گندمان با تالاب گندمان است. همچنین امیدواریم این شهرها در کنوانسیون به تصویب برسد تا در عرصه بین‌الملل به عنوان شهرهای تالابی معرفی شوند.


ظهرابی با تاکید بر اینکه وقوع پدیده گرد و غبار باعث ضرورت حفظ تالاب‌ها شد، افزود: همچنین ۳۵ تالاب کشور ما با ۲۴ عنوان در کنوانسیون رامسر ثبت شده است.البته در طول سال‌های اخیر نیز شاهد اتفاقات خوبی در حوزه تالاب‌ها بوده‌ایم و همچنین زیر ساخت‌های خوبی برای احیای تالاب‌ها ایجاد شده که قانون حفاظت از تالاب‌ها از جمله این زیرساخت‌ها است و طی ماه‌های گذشته آیین‌نامه اجرایی توسط سازمان محیط زیست تدوین و دفتر مدیریت اکوسیستم‌های تالابی راه‌اندازی شد.


وی از تشکیل دفتر مدیریت اکوسیستم‌های تالابی در معاونت محیط زیست طبیعی خبر داد و گفت: باتوجه به تمرکز بر موضوع احیای تالاب‌ها علاوه بر راه اندازی دفتر مدیریت اکوسیستم‌های تالابی، ستاد ملی هماهنگی برای حفاظت از تالاب‌ها به ریاست معاون اول رییس جمهور ایجاد شده است.


ظهرابی تاکید کرد: معتقدیم که باید حق‌آبه محیط زیست متناسب با شرایط خشکسالی و ترسالی تامین شود اما تاکنون اولویت‌بندی دراین زمینه رعایت نشده است. با توجه به شرایط کنونی بیش از ۶۰ درصد کاهش بارش داریم و در بسیاری از حوضه‌ها حتی در تامین آب شرب نیزدچار مشکل شده‌ایم.


وی ادامه داد: قطعا اصرار بر تامین حق‌آبه محیط زیست در سازمان حفاظت محیط زیست وجود دارد و همواره عیسی کلانتری بر این موضوع تاکید دارد اما در سال جاری شرایط بارش به‌گونه‌ای است که برای تامین آب شرب نیز نگرانی‌هایی نیز وجود دارد بنابراین ممکن است پیگیری‌های ما امسال نتیجه مطلوب نداشته باشد.


سرپرست محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر ضرورت هماهنگی همه دستگاه‌های اجرایی برای مدیریت صحیح منابع آب اظهار کرد: وزارت جهاد کشاورزی هنوز به اعتقاد راسخ و الزام آور برای تغییر رویکرد مصرف منابع آب نرسیده است و متاسفانه توسعه اراضی کشاورزی در بعضی از مناطق وجود دارد. تا زمانی که این وزارتخانه مدیریت منابع آب و الگوی کشت را اصلاح نکند همچنان مشکلات در حوزه محیط زیست برقرار خواهد بود.


ظهرابی در ادامه در مورد انتقال آب اظهار کرد: موضوع انتقال آب وظیفه سازمان محیط زیست نیست بلکه وزارت نیرو بر اساس مطالعاتی که انجام می‌دهد و نیازسنجی در این زمینه پیشنهاداتی ارائه می‌کند. سازمان حفاظت محیط زیست باید اثرات زیست محیطی این انتقال را در مبدا و مقصد بررسی سپس موافقت و مخالفت خود را اعلام کند بنابراین سازمان حفاظت محیط زیست مرجع تصمیم گیری در موضوع انتقال آب بین حوضه‌ای نیست.


وی گفت:‌ تاکید آقای کلانتری بر موضوع آب تاکید کاملا درستی است. خوشبختانه در همین مدت تعدادی متخصص حوزه آب وارد سازمان محیط زیست شده‌اند تا با قدرت و تخصص بالا درباره موضوع آب کار کنند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب