مروری بر سوابق برترین شخصیتهای علمی کشور در دانشگاه آزاد اسلامی
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا؛ بعد از رحلت آیتالله هاشمی رفسنجانی و صدور حکم ریاست هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی برای دکتر علیاکبر ولایتی توسط رهبر معظم انقلاب، این انتظار میرفت تا یک تیم منسجم، هماهنگ و یکپارچه در دانشگاه آزاد اسلامی گرد هم آیند و این دانشگاه را به جایگاهی که باید، بازگردانند و برسانند.
دکتر ولایتی نیرویی علمی و دانشگاهی و از نخبگان جمهوری اسلامی ایران و از صاحبنظران علمی و فرهنگی ممتاز در جهان است. توجه ویژه دکتر ولایتی به دانشگاه آزاد، وقتگذاری ویژه، حضور در همه جلسات هیات امنا و سفرهای استانی نشان داد که ریاست هیات موسس و هیات امنای مردمیترین نهاد مولود انقلاب اسلامی میخواهد، دانشگاه آزاد اسلامی عصای دست جامعه برای رسیدن به قلههای فضیلت، فرهنگ و فناوری باشد.
دکتر علیاکبر ولایتی راه رسیدن به این مهم را به خوبی به همگان نشان داد؛ دانشمندان برتر کشور، کسانی که سالها مسئولیت مدیریت بزرگترین دانشگاههای کشور را بر عهده داشتند، آمدهاند تا این مسیر را هموار کنند.
* دکتر فرهاد رهبر رئیس دانشگاه آزاد اسلامی
شخصیتی که سالها در وجهههای علمی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران اسلامی به بهترین شکل ظاهر شده بود، رئیس پیشین دانشگاه بزرگ، معتبر و بینالمللی تهران با انتخاب دکتر ولایتی از 25 تیر 96 به میدان آمد. فرهاد رهبر همه مقاطع تحصیلی خود را از کارشناسی تا دکتری در دانشگاه تهران و در رشته اقتصاد نظری به اتمام رسانده است. وی دارای بیش از 40 مقاله علمی به زبان فارسی و بیش از 16 مقاله علمی پژوهشی بینالمللی است. راهنمایی بیش از 60 عنوان پایاننامه و رساله دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی را بر عهده داشته است.
دکتر فرهاد رهبر پدیدآورنده رساله دکتری با موضوع «نحوه مصرف درآمدهای نفتی» است. وی پنج سال پس از عضویت در هیاتعلمی دانشگاه تهران، عهدهدار ریاست دانشکده وزارت اطلاعات شد و یکسال در این سمت فعالیت کرد. وی همچنین پیشتر، از سال 59 تا 62 در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی فعالیت داشت و از سال 84 تا 85 به عنوان معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور فعالیت کرده است. فرهاد رهبر به مدت چهار سال عضو هیات امنای مرکز مطالعات و همکاریهای علمی بینالمللی بوده و از سال 86 تا 92 پس از 6 سال ریاست بهعنوان رکورددار ثبات مدیریت در دانشگاه تهران شناخته شد.
عضویت در هیات امنای سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، عضویت کمیته ملی آموزش عالی وابسته به کمیسیون یونسکو، عضویت در کمیته هماهنگی شورای گسترش آموزش عالی (خاص دانشگاه پیامنور) و صاحبنظر دانشگاهی در شورای سیاستگذاری و نظارت راهبردی پژوهش و فناوری در صنعت نفت بخشی از مسئولیتهای اجرایی فرهاد رهبر است.
وی همچنین در سال 95 به عنوان مشاور اقتصادی و دبیر کارگروه اقتصادی آستان قدس رضوی منصوب شد و هماکنون غیر از ریاست دانشگاه آزاد اسلامی ریاست یکی از بزرگترین واحدهای این دانشگاه یعنی علوم و تحقیقات را نیز بر عهده دارد.
*حجتالاسلام و المسلمین ابراهیم کلانتری معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی
ابراهیم کلانتری کارشناسیارشد مدرسی الهیات و معارف اسلامی از دانشگاه قم و فارغالتحصیل دکتری علوم قرآن و حدیث همین دانشگاه است. وی تاکنون مسئولیتهای مهم و حساسی را با تدبیر و مدیریت مناسب پشت سر گذارنده است، مسئولیت نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران، ریاست دانشگاه معارف اسلامی و ریاست دانشکده معارف و اندیشه اسلامی، مدیر گروه معارف اسلامی دانشگاه اصفهان، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه اصفهان، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه الزهراء، مدیر پژوهشی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، رئیس مرکز برنامهریزی و تدوین متون درسی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، عضو شورای نمایندگان مقام معظم رهبری در دانشگاهها، عضو کمیته برنامهریزی دروس معارف اسلامی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و عضو هیأت مؤسس کانون دانشگاهیان ایران اسلامی بخشی از فعالیتهای اجرایی ایشان است.
پس از گلایههای دکتر ولایتی از وضعیت فرهنگی در دانشگاه آزاد اسلامی و نارضایتی دانشجویان از وضعیت موجود سرانجام در 12 اردیبهشت امسال از سوی محمدعلی نوریان سرپرست وقت دانشگاه آزاد اسلامی به سمت معاون دانشجویی و فرهنگی این دانشگاه منصوب شد تا بارقههای امید در دل خانوادهها و دانشجویان زنده شود. وی در مدت اخیر توانسته است با تدابیر مناسب انتظارات مقام معظم رهبری از دانشگاهها را به خوبی در دانشگاه آزاد اسلامی وارد مراحل اجرایی و عملیاتی کند.
ابراهیم کلانتری 6 سال درس خارج فقه و اصول را در محضر اساتید بزرگوار آیتالله وحید خراسانی، آیتالله فاضل لنکرانی و آیتالله جعفر سبحانی و 1 سال خارج فقه را در محضر آیتالله خامنهای و تحصیلات جنبی فلسفه و کلام اسلامی، تفسیر قرآن و کلام جدید را گذرانده است. وی مولف 10 عنوان کتاب، 13 مقاله علمی پژوهشی و بیش از 18 عنوان مقاله علمی، تخصصی و ترویجی در نشریات معتبر داخلی و بینالمللی است.
*دکتر علیرضا رهایی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی
رئیس سابق دانشگاه صنعتی امیرکبیر، استاد ممتاز رشته مهندسی عمران، نویسنده دهها کتاب و مقاله علمی پژوهشی و دارنده چند نشان علمی اکنون معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی است. علیرضا رهایی زاده کازرون، عضو هیات علمی و استاد تمام دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست دانشگاه صنعتی امیرکبیر (پلیتکنیک تهران) است. وی دوره کارشناسی خود را در دانشگاه صنعتی امیرکبیر و کارشناسیارشد و دکتریاش را در مهندسی عمران (گرایش سازه) در دانشگاههای پیر و ماریکوری پاریس به اتمام رسانده است.
رهایی در دانشگاههای مختلف صنعتی امیرکبیر، علم و صنعت و خواجه نصیر طوسی تدریس کرده است. رئیس گروه فنی و مهندسی شورای عالی برنامهریزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، معاون آموزشی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، مدیر تحصیلات تکمیلی دانشکده عمران همین دانشگاه، معاون امور دفاعی دانشگاه امیرکبیر، ریاست دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی امیرکبیر، عضویت در شورای تحصیلات تکمیلی، کمیته برنامهریزی استراتژیک و شورای برنامهریزی دانشگاه امیرکبیر، رئیس شورای تحصیلات تکمیلی دانشگاه صنعتی امیرکبیر مسئولیت کمیته عمران معاونت جنگ وزارت علوم، کمیته عمران معاون پژوهشی وزارت علوم، کمیته فرصت مطالعاتی و شورای فنی و مهندسی و پژوهشی بخشی از سوابق علمی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی است.
مسئولیت آموزش و جذب نیروی انسانی وزارت راه و ترابری، عضو شورای برنامهریزی وزارت راه و ترابری، رئیس هیات مدیره سازمان توسعه راههای ایران وابسته به وزارت راه و ترابری، عضو هیات مدیره شرکت مهندسی فرودگاههای کشور وابسته به وزارت راه و ترابری، مدیر پروژه سازه فرودگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، عضو انجمن مهندسان ژئوتکنیک و انجمن مهندسین عمران ایران، عضو و رئیس هیات مدیره انجمن مهندسان عمران ایران، از دیگر سوابق اجرایی و مدیریتی ایشان است. وی همچنین صاحب 10 تالیف و 62 مقاله در کنفرانسهای ملی و بینالمللی و 57 مقاله در مجلات معتبر داخلی و خارجی است و از 24 خرداد 96 عهدهدار مسئولیت معاونت آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی شده است.
*دکتر عبدالرسول پورعباس معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه آزاد اسلامی
شهریور امسال براساس مصوبه هیات امنای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی درباره چابکسازی و کوچکسازی ساختار سازمان مرکزی، معاونت توسعه مدیریت و منابع که در ذیل آن امور عمومی و پشتیبانی، امور اداری، امور عمرانی، امور برنامه و بودجه، امور توانمندسازی و امور تشکیلات و تعالی سازمانی وجود دارد، جایگزین معاونتهای اداری-مالی، عمران و برنامهریزی شد. در همین هنگام نیز معاونت ورزش در معاونت دانشجویی فرهنگی تجمیع و امور تربیتبدنی دانشگاه به حوزه معاونت دانشجویی فرهنگی واگذار شد.
دکتر عبدالرسول پورعباس اما کسی بود که با تشکر و تکریم دانشگاه آزاد اسلامی از معاونتهای قبلی دانشگاه از تاریخ 15 شهریور 96به عنوان معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه آزاد اسلامی معرفی شد.
عبدالرسول پورعباس قبل از انقلاب دانشجوی رشته ریاضی در دانشگاه اهواز یا همان جندیشاپور بود که با جریان انقلاب همراه شد، از همین رو گرفتن لیسانس وی به دلیل جنگ و شرایط خاص اهواز نزدیک به ۱۰ سال به درازا کشید. در ابتدا به عنوان یک دانشجو سپس با عضویت در بسیج ادامه داد و نهایتا به سپاه پیوست. در بخش سازماندهی نیروی انسانی آموزش مهندسی و تقریبا در همه قسمتهای جنگ ورود داشته است.
با پایان جنگ نیز به تهران آمد و تحصیل را ادامه داد و موفق به دریافت فوقلیسانس در دانشگاه شیراز شد و از طریق امتحان اعزام دکتری به عنوان نفر اول برگزیده شد. در پایان دهه ۷۰ به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه امام حسین(ع) و سپس دانشگاه امیرکبیر مشغول خدمت شد و اکنون استاد تمام رشته ریاضی است. جنگ که تمام شد رئیس دانشکده علومپایه دانشگاه امام حسین(ع) و مدتی هم معاون پژوهشی این دانشگاه بود و بعد در دانشگاه صنعتی امیرکبیر رئیس دانشکده ریاضی شد.
وی همچنین رئیس سازمان سنجش به مدت ۴ سال بود. آن زمان که ایشان به سازمان سنجش وارد شد سیستم سازمان سنجش دستی و بسیار سنتی بود و در این سازمان تحولی ایجاد کرد. این تحول جدید با IT همراه بود که همه کارها الکترونیکی شد. در حالی که در کشور این مسئله جا نیفتاده بود و یک جامعه ۱۰ میلیونی در سال با سازمان سنجش در ارتباط بودند تحولی نو در حوزههای مختلف از امنیت آزمون تا سرعت و دقت و بانک سوال صورت گرفت و ساختار جدید شکل گرفت و دیگر هم تا به امروز تغییری نکرده است. وی تحولی در سازمان سنجش ایجاد کرد که مجموعه اداره آن سازمان از ۲ هزار نفر به ۲۰۰ نفر تقلیل یافته بود، چراکه از صفر یعنی ثبتنام تا ۱۰۰ که اعلام نتیجه بود، دست بشر در آن دخالتی نداشت. در ادامه عبدالرسول پورعباس که در دولت نهم رئیس سازمان سنجش و معاون وزیر علوم بود از سوی کامران دانشجو به عنوان سرپرست جدید دانشگاه جامع علمی کاربردی منصوب شد.
غیر از آنچه آمد، ریاست مرکز تحقیقات و ارزیابی آموزشی سازمان سنجش، معاون مرکز مطالعات و تحقیقات و رئیس گروه ارزشیابی آموزشی این سازمان، نماینده سازمان سنجش در کمیته آمار وزارت علوم، دبیر کمیسیون بهرهوری و تحول اداری سازمان سنجش، عضو کمیته استقرار نظام پذیرش و بررسی پیشنهادهای وزارت علوم، عضو کمیته اجرایی ارزیابی عملکرد وزارت علوم، نماینده تامالاختیار سازمان سنجش در جلسات رتبهبندی دانشگاهها، عضو کمیته ارزیابی درونی دانشگاه شهیدبهشتی، بازرس دورههای مجازی دانشگاهها، رئیس سازمان آموزش فنیوحرفهای کشور، رئیس هیات نظارت مرکزی آموزشگاههای فنی و حرفهای آزاد، عضو کمیته روابط بینالملل سازمان آموزش فنیوحرفهای کشور، عضو کارگروه کاهش تصدیهای دولت در سازمان آموزش فنیوحرفهای کشور، نماینده وزیر کار و امور اجتماعی در کمیته آموزش در صنایع، عضو شورای عالی آموزش و پرورش کشور، مشاور معاون آموزشی وزیر بهداشت و عضویت در شورای تحول اداری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تنها بخشی دیگر از مسئولیتهای علمی و اجرایی معاون توسعه مدیریت و منابع دانشگاه آزاد اسلامی است.
عبدالرسول پورعباس دارای بیش از 10 تالیف و ترجمه، بیش از 48 عنوان مقاله در مجلات معتبر داخلی و خارجی و ارائه بیش از 40 مقاله در همایشهای و کنفرانسهای علمی داخلی است.
*دکتر علیرضا منادی معاون حقوقی و امور مجلس دانشگاه آزاد اسلامی
همه مراحل مربی، استادیار، دانشیار، معاون دانشگاه، رئیس دانشگاه و رئیس منطقه را همگی در دانشگاه آزاد اسلامی سپری کرده است. عضو شورای شهر تبریز بوده و توانسته در 36 سالگی به عنوان نماینده این شهر به مجلس هشتم راه یابد، در همین مجلس نایبرئیسی اول کمیسیون برنامه و بودجه را بر عهده داشته است، در مجلس نهم هم دوباره توانست به مجلس راه پیدا کند اما این بار عضو هیات رئیس مجلس، رئیس فراکسیون دانشگاهیان و عضویت در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس را در کارنامه دارد. دکتر علیرضا منادی سفیدان در حال حاضر معاون حقوقی و امور مجلس دانشگاه آزاد اسلامی و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
منادی در سال 1374 موفق به اخذ درجه دکتری از دانشگاه آزاد اسلامی تبریز شده و در سال 1377 به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز فعالیت علمی خود را در این دانشگاه آغاز کرد و همزمان به سمت رئیس باشگاه پژوهشگران جوان شمال غرب کشور منصوب شد. منادی در سال 1380 به عنوان مدیرگروه رشته مهندسی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد تبریز منصوب و به فاصله یک سال بعد و در سن 32 سالگی به دلیل لیافت و شایستگیهای مدیریتی به ریاست دانشگاه آزاد اسلامی زنجان یکی از بزرگترین واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی کشور برگزیده شد.
وی به فاصله کمتر از یک سال پس از اخذ دکترای دامپزشکی دومین دکترای خود را در رشته میکروبیولوژی دریافت کرد. در سال 1384 همزمان با ریاست دانشگاه آزاد اسلامی زنجان، مسئولیت دبیری منطقه دو دانشگاه آزاد اسلامی به تعداد 61 واحد دانشگاهی در استانهای شمال غرب کشور را هم عهدهدار شد. علیرضا منادی در سال نخست نمایندگی با توجه به سوابق و مطالعات علمی و پژوهشی با رأی قاطع هیاترئیسه مجلس به عنوان یکی از پنج عضو فعال شورای پژوهشی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی برگزیده شد که این انتخاب حاکی از جایگاه و شایستگیهای علمی وی است.
عضویت در اتحادیه بینالمجالس جهان و عضویت در شورای عالی اجرایی سیاستگذاری اصل 44 قانون اساسی که قویترین شورای عالی اقتصادی کشور میباشد از دیگر مسئولیتهای منادی در مجلس بوده است. ایده ساخت بزرگراه تبریز- نودوز (دروازه پنجم تبریز)، طرح انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه، اتصال خط اتیلن عسلویه به تبریز و ایده بیمه حوادث ناشی از گاز مشخصا از طرحهای وی است.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران، نماینده وزیر علوم در اتحادیه دانشگاههای کشورهای شبه قاره هند و حاشیه اقیانوس هند، رئیس فراکسیون دانشگاهیان مجلس نهم، عضویت در هیأت امنای بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) تهران و کمیته دائمی هیأت امناء دانشگاه فنیوحرفهای کشور نیز از دیگر سوابق معاون حقوقی و امور مجلس دانشگاه آزاد اسلامی است.
وی اکنون با رتبه دانشیاری در دانشگاه علوم پزشکی تهران و دانشگاه آزاد اسلامی به کار مدیریت و تحقیق و تدریس مشغول است. تابهحال چهار جلد کتاب تالیف و سی مقاله بینالمللی و داخلی دارد و یک مورد اختراع هم که در جشنواره اختراعات اینچوان کرهجنوبی نشان نقره دریافت کرد، ثبت کرده است.
منادی در زمان کوتاهی که از انتصابش میگذرد به خوبی توانسته است رابطه نمایندگان با دانشگاه آزاد اسلامی را شکل دهد. نمایندگان در مجلس نهم موضعگیریهایی به ریاست و مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی داشتند، برخورد ناصحیحی با مجلس صورت گرفته بود، مجلسی که همیشه حامی دانشگاه آزاد اسلامی بود و بهترین حمایتها را از این دانشگاه داشت، این موضعگیری در یک مقطعی از مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی بر اثر سوءمدیریت و عدم استفاده از ظرفیت بهینه و بسیار بالای مجلس شورای اسلامی روی داد و از دانشگاه چهرهای مخدوش به مجلس عرضه کردند، اما اکنون معاون امور مجلس توانسته است از این ظرفیت بالقوه برای ارتباط بهتر و بیشتر دانشگاه و مجلس استفاده کند، به طوری که فراکسیون دانشگاه آزاد اسلامی با بیش از 220 عضو اکنون بزرگترین فراکسیون مجلس شورای اسلامی است.
شرح دیگر انتصابهای انقلابی ریاست هیات موسس و هیات امنای دانشگاه آزاد اسلامی را در بخش دوم این گزارش دنبال کنید.
انتهای پیام/