68 هزار نفر در شهرداری تهران مشغول به کار هستند/تعدیل نیرو اتفاق نمیافتد
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری آنا، ابراهیم شیخ معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران در نشست خبری خود با اصحاب رسانه با بیان اینکه طی 40 روز ابتدایی کار در شهرداری تهران به ارزیابی وضع موجود پرداختیم و متوجه شدیم که شهرداری با 319 چالش در ابتدا سپس 72، 41 و در نهایت 9 چالش عمده در حوزه منابع انسانی روبرو است، اظهار کرد: عدم جامعیت نظام آماری نیز چالشی است که شهرداری تهران در منابع انسانی با آن روبرو است.
وی ادامه داد: در اولین ملاقات کاریام با شهردار تهران ایشان از من پرسید آیا میتوانید عدد دقیقی از تعداد افرادی که در شهرداری مشغول به کار هستند ارائه کنید. این در حالی بود که هیچ نظام جامع اطلاعات حتی در سطح عدد هم در شهرداری تهران وجود نداشت.
معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران با بیان اینکه دومین عامل، فساد و کاهش سلامت اداری بوده است، تصریح کرد: در نظرسنجی ایسپا که برای دریافت خدمات خاص به شهرداریها مراجعه کرده بودند 32 درصد اعلام کرده بودند که برای دریافت خدمات مربوط از آنها تقاضاهای غیر مرسوم شده است و ما مساله سلامت اداری را به عنوان یک چالش فرض کردیم فرهنگ غیر حرفهای حاکم بر سازمان باعث شده بود که افراد بیشتر بر اساس روابط به منافع سازمانی دست پیدا کنند.
شیخ منطقی نبودن حد و کیفی نبودن نیروی انسانی در شهرداری تهران را یکی دیگر از چالشهای این سازمان اعلام کرد و گفت: در مقایسه با ماموریتهای سازمان حجم پرسنل زیاد است و بر اساس آخرین سرشماری 68 هزار و 82 نفر در شهرداری تهران مشغول به کار هستند این در حالی است که با توجه به شهرداریهای کشورهای خارجی و همچنین شهرداریهای داخلی حجم ماموریتها کم و پرسنل زیاد هستند. به عنوان مثال شهرداری شیراز با 1/8 میلیون نفر جمعیت 7 هزار نیرو و شهرداری اصفهان با 2/3 میلیون نفر جمعیت 13 هزار نفر نیرو دارند. به طور میانگین به ازای هر یک میلیون نفر تقریبا 5 هزار نفر در شهرداریها مشغول به کار هستند که با این تفاسیر در شهر 9 میلیون نفری تهران باید حدود 45 هزار نفر در شهرداری مشغول به کار شوند اما این قاعده در شهرداری تهران حکمفرما نیست و تعداد پرسنل در شهرداری پایتخت دو برابر حد لازم است به عنوان مثال در منطقه 2 شهرداری تهران حدود هزار نفر کار میکنند این در حالی است که تنها 500 پست در این منطقه وجود دارد.
به گفته وی شهرداری تهران هم اکنون با تراکم نیروی انسانی مواجه است و در یک سال اخیر 8 هزار و 652 نفر به جمعیت کارکنان شهرداری اضافه شده است.
کمبود نیروی انسانی متخصص در شهرداری پایتخت
وی با بیان اینکه شهرداری تهران در چالشی دیگر با کمبود نیروی انسانی متخصص مواجه است، گفت: بر اساس اطلاعات بدست آمده در منطقه 13 تنها یک درصد از همکارانمان مدرک معماری و شهرسازی دارند، 11 درصد آنها متخصص روابط عمومی هستند.
شیخ ناکارآمدی نظام مدیریت عملکرد در شهرداری تهران را یکی دیگر از چالشهای پیشرو عنوان و تصریح کرد: در شهرداری تهران سیستم و روشی وجود ندارد که مشخص شود افراد عملکردشان چگونه است در واقع هیچ جایی وجود ندارد که مشخص شود افراد علمکردشان چگونه است. عدم کفایت به شایستگی موضوع دیگری بود که از سوی معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران عنوان شد و گفت: در شهرداری تهران تعهد کافی به شایسته سالاری نداریم و مقامات ارشد در شهرداری تصمیمگیریهایشان بر اساس شایستگی نبوده و تصمیمگیریها را بر مبنای دیگری انجام میدادند.
وی با اشاره به ناکارآمدی نظام جامع توسعه مدیریت در شهرداری عنوان کرد: نظامهای مناسبی برای پرورش مدیران از درون سیستم نداریم این در حالی است که برای اداره شهر تهران نیاز به رهبران کار آزموده است و اگر در تهران بحرانی به وقوع بپیوندد مدیران توسعه یافته به حد کافی برای مقابله با آن وجود ندارند.
شیخ ناکارآمدی نظام بازنشستگی و تامین آتیه و همچنین ناکارآمدی نظام جبران خدمات را یکی دیگر از مشکلات شهرداری عنوان کرد.
معاون شهردار تهران با ارائه 5 راهبرد در این زمینه تصریح کرد: توسعه فرهنگ و اخلاق حرفهای در شهرداری تهران، توسعه مبتنیبر شایسته سالاری، چابکسازی سازمانی، هوشمندسازی مدیریت منابع انسانی، ارتقاء و بهبود رفاه حال و تامین آینده کارکنان و مدیران از جمله راهبردهای معاونت توسعه انسانی برای رفع چالشهای این معاونت است.
شورای تحول و ارتقاء تشکیل شده است
وی با بیان اینکه هم اکنون برای این موضوع شورای تحول و ارتقاء سرمایههای انسانی تشکیل شده است، گفت: این شورا بر تک تک مناطق، سازمانهای تابع (66 واحد) که به ریاست روسای سازمانها، شهرداران مناطق و مدیران شرکتها تشکیل شده است و از 10 روز گذشته به تک تک سازمانها سر زده و آگاهسازی انجام میدهیم در نهایت بیش از 200 نفر از همکاران در 30 جلسه این سند راهبردی را تهیه کردهاند.
تعدیل نیرو نداریم
وی با بیان اینکه در شهرداری تهران قصدی مبنیبر تعدیل نیرو وجود ندارد، گفت: از زمان آغاز به کار دوره جدید مدیریت شهری دو دهم درصد نیروهای انسانی شهرداری کاهش داشتهاند که این افراد شامل کسانی بودند که مدرک تحصیلیشان را ارائه نکردند یا دچار تخلفی شده بودند، این افراد بعضاً در محل کارشان حضور نداشتند، عدهای دیگر استعفا دادند و گروهی بازنشست شدند در مجموع 135 نفر از نیروهای شهرداری طی مدت یاد شده از این مرکز خارج شدند. طبیعی است که با این وضعیت نیروهای انسانی ساماندهی شوند تا بهرهوری نیروها افزایش پیدا کند. در برخی از مناطق با افزایش نیروی انسانی در یک تخصص مواجه بودیم و در برخی از مناطق دیگر کمبود همان نیروی متخصص وجود داشت در واقع این ساماندهیها با هدف ارتقاء بهرهوری نیروی انسانی است ما هم اکنون در حال ایجاد یک بازار کار داخلی در شهرداری تهران هستیم تا این سبد را به گونهای مدیریت کنیم که همه نیازهای نیروهای انسانی در شرکتهای تابعه شهرداری برطرف شوند.
شیخ با بیان اینکه علیرغم این موضوع ما هم اکنون نیازمند به حضور تعداد یکسری از نیروهای متخصص در شهرداری تهران هستیم گفت: تصمیم گرفتیم برای این موضوع نخبگانی را از طریق آزمون جذب کنیم و اینکه گفته میشود آزمون قرار است برای تعدیل نیرو اتفاق بیفتد به هیچ وجه صحت ندارد.
معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران با تاکید بر این موضوع که شهرداری پایتخت هم اکنون با تراکم نیروی انسانی مواجه است، تاکید کرد: نیروهایی که اخیراً به شهرداری اضافه شدهاند در لایههای مدیریتی بودند و این در حالی است که همان گونه که در شورای شهر مصوب شده هر فرد میتواند برای خود یک مسئول دفتر و یک راننده به همراه داشته باشد. نیروهایی که خارج شدند در طرح تکریم تا سه ماه مورد حمایت قرار میگیرند، حقوق و مزایای لازم به آنها تعلق میگیرد. هم اکنون سه ماهه اول فرا رسیده و مدیران جابجا شده حتماً در شهرداری تهران به ما کمک خواهند کرد آنها فرآیند فسادآور شهرداری را شناسایی خواهند کرد و نظرشان را درباره عملکرد دوره جدید مدیریت شهری اعلام میکنند. در واقع قرار است مرکز مستندسازی تجربیات تاسیس شود و از تجربیات این افراد استفاده کنیم.
انتصاب 140 نفر در دوره جدید مدیریت شهری
شیخ با بیان اینکه در گذشته انتصابات شبیه به یک جعبه سیاه بوده است اما ما برای افزایش شفافیت 100 انتصاب اول خود را اعلام کردیم، گفت: هم اکنون این انتصابات از مرز 140 گذشته این در حالی است که در 100 انتصاب اول از نظر سنی 29 درصد افراد بین 30 تا 40 سال، 42 درصد بین 40 تا 50 سال و 29 درصد بالای 50 سال سن داشتهاند. همچنین محل تولد 43 درصد از مدیران منصوب شده پایتخت بوده است.
به گفته معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران 29 درصد از مدیران منصوب شده تحصیلاتشان دکتری و یک درصد پسا دکتری بوده است. این در حالی است که در گذشته این میزان 4/6 درصد بوده و جنسیت افراد مشغول در شهرداری همچنان همان 8 درصد بوده و هیچ تغییری به وجود نیامده است.
شیخ تاکید کرد که 40 درصد افراد منصوب شده فارغالتحصیل دانشگاههای درجه یک، 42 درصد دانشگاه آزاد و 18 درصد سایر دانشگاهها بودهاند.
پاسخ معاون شهردار به انتصاب افراد بازنشسته
معاون شهردار تهران در خصوص افراد بازنشستهای که به استخدام شهرداری درآمدهاند، گفت: بازنشستهها تنها در شرایطی میتوانند مشغول به کار شوند که جزء مقامات باشند شهردار تهران و معاونانش نیز در مقام وزیر و معاونان وزیر قرار دارند این در حالی است که هیچ کس نمیتواند بازنشسته شده و مجدداً به کار گرفته شود مگر اینکه ایثارگر یا جانباز باشد و البته شهردار و معاونانش با توجه به قانون خدمات کشوری از این قاعده مستثنی هستند.
وی با بیان اینکه تبعات اجتماعی تعدیل نیرو در شهرداری تهران را مد نظر قرار خواهیم داد، گفت: عمده مدیران انتخاب شده از داخل سازمان هستند و ما تا پایان سال نیروها بر اساس ملاحظات اجتماعی ساماندهی خواهیم کرد.
حقوق و مزایای پرسنل شهرداری کاهش نداشته است
وی در پاسخ به سوال خبرنگار آنا مبنیبر اینکه نحوه ساماندهی نیروهای قراردادی شهرداری تهران که قراردادشان تا پایان امسال به اتمام میرسد چگونه و بر اساس چه معیارهایی خواهد بود و اینکه گفته میشود میزان حقوق و مزایای کارکنان با کاهش چشمگیری روبرو بوده است، توضیح داد: مزایا و حقوق نیروی انسانی در شهرداری تهران به هیچ وجه کاهش نداشته، ممکن است در این بین تعطیلات زیاد شده باشد اما از هیچ فردی حقوقی کاسته نشده مگر اینکه اتفاقات فنی به وقوع پیوسته باشد. مثلا اینکه در موارد محدودی یک معاون تصمیم بگیرد میزان اضافهکاریهای بخش خود را کاهش دهد. ما هیچ سیاستی مبنیبر کاهش حقوق و مزایای افراد نداریم. طی ماه گذشته میزان رفاهیات همکاران در دو نوبت پرداخت شده است این در حالی است که نظم دادن به نظام پرداخت قسمتی از ساماندهی نیروهای انسانی است، با حضور ما در شهرداری تهران مشخص شد تعداد قابل توجهی از همکاران در محل حضور نداشته و در مناطق 22 گانه شهرداریها حدوداً 394 نفر کارت نمیزدند و حقوق دریافت میکردند که هم اکنون این تعداد به 57 نفر رسیده است. همین طور در واحدهای ستادی 806 نفر بدون ثبت کارت حقوق دریافت میکردند که این تعداد هم اکنون به 389 نفر رسیده است.
وی درباره نحوه ساماندهی منابع انسانی شهرداری تهران توضیح داد: در حال تدوین طرحی برای ساماندهی منابع انسانی شهرداری تهران هستیم که البته معیارهای دقیق آن هنوز مشخص نشده اما نیاز سازمان به حضور همکاران، عملکرد آنها، رعایت موارد انضباطی سلامت اداری در محیط کار و برخورداری از شرایط اخراج از جمله موارد مد نظر است.
شیخ در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار آنا مبنیبر منحل کردن شرکت خدمات اداری شهر و دستور سازمان بازرسی کل کشور برای قرارداد بستن شهرداری با پرسنل، توضیح داد: در حال حاضر به دنبال یافتن گزینههای مناسبی هستیم تا این مشکل را حل کنیم. سازمان بازرسی کل کشور در این باره به شهرداری تهران تذکر داده و ما تلاش میکنیم اقدامی انجام دهیم تا به همکارانمان لطمهای وارد نشود.
معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران با اشاره به ایده مشارکت کارکنان و شهروندان برای افزایش درآمدهای پایدار شهرداری، تصریح کرد: از شهروندان و کارکنان شهرداری خواستیم تا ایدههای خود را در این زمینه ارائه کنند و تا به امروز دو هزار پیشنهاد به دست ما رسیده است.
تاسیس مرکز آموزش و یادگیری شهرداری تهران
شیخ با اشاره به تاسیس مرکز آموزش و یادگیری شهرداری تهران عنوان کرد: این مرکز این هفته در خیابان نواب افتتاح میشود و در آن نیروهای شهرداری از جمله نیروهای شهربان و حریمبان تحت آموزش برای یادگیری رفتارهای حقوق شهروندی قرار میگیرند. رفتار این افراد بر اساس حقوق شهروندی مورد ارزیابی قرار میگیرد و اگر این گونه رفتار نکنند تذکرات لازم به آنها ارائه خواهد شد.
وی درباره برخی از اظهار نظرها مبنیبر تفکیک جنسیتی در شهرداری تهران عنوان کرد: قصدی برای تفکیک جنسیتی وجود ندارد و هم کانون 17 درصد کارکنان شهرداری تهران را خانمها تشکیل میدهند که عمدتا در ستاد مشغول به کار هستند.
استخدام روابط عمومی معاونت معماری و شهرسازی مطابق نظر من نبود
معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران در پاسخ به انتقاد یکی از خبرنگاران مبنیبر به کارگیری برخی از افراد در شهرداری تهران از جمله روابط عمومی معاونت معماری و شهرسازی و استخدام پسر مدیر عامل همشهری گفت: به کار گیری روابط عمومی معاونت معماری و شهرسازی مطابق نظر من نبود اما واکنشهای افکار عمومی را به همراه داشت به همین دلیل من از سایر معاونان خواستم تا ملاحظات اجتماعی را در انتصابات رعایت کنند و البته تا این لحظه هیچ کدام از این افراد به استخدام شهرداری تهران درنیامدهاند. برخی میخواهند شهرداری پایتخت تبدیل به ماشین قدرت و سیاست شود در گذشته شاید در پارهای از موارد این گونه بود اما شهروندی که در پایتخت زندگی میکند توقع دارد تا مشکلاتش حل شود.
آخرین وضعیت صندوق ذخیره کارکنان شهرداری تهران
وی درباره وضعیت نامناسب صندوق ذخیره کارکنان شهرداری تهران توضیح داد: هر ماه سه درصد از منابع کارکنان شهرداری و سه درصد از منابع شهرداری به این صندوق واگذار میشود این در حالی است که ما تلاش میکنیم تا برای کارکنان شهرداری پایتخت سرمایهگذاری و ثروتاندوزی کنیم. اما متاسفانه صندوق در سالهای گذشته اشتباه بزرگی کرده و سرمایههایش را به سمت نقدینگی نبرده است بلکه بیش از 85 درصد داراییهای صندوق به سمت املاک رفته و بخش قابل توجهی (75 درصد) در پروژه سارینا 2 کیش سرمایهگذاری شده است.
شیخ با بیان اینکه تلاش ما این است تا از شرکت در سرمایهگذاریهای بیبازده جلوگیری کنیم گفت: باید جلوی برخی از سواستفادهها گرفته شود هم اکنون تیم سازمان بازرسی کل کشور در این صندوق مستقر و در حال بررسی اسناد و مدارک هستند.
به گفته معاون توسعه منابع انسانی شهرداری تهران برای صندوق ذخیره کارکنان شهرداری دو برنامه کوتاه مدت و بلند مدت در نظر گرفته شده در برنامه کوتاه مدت پروژهها مورد بازنگری قرار میگیرد و سیاست برون رفت از پروژههایی است که ارزش آزموده بالا ندارند.
شیخ ادامه داد: هم اکنون همراه با بانک شهر وارد مذاکره با پروژه سارینا شدهایم تا سهم خود را واگذار و منابع خودمان را آزاد کنیم. بانک شهر در پروژههای جاری شهرداری تهران شریک بوده و 6 درصد از سهام این بانک متعلق به صندوق ذخیره کارکنان شهرداری تهران است اگر پروژه سارینا قراردادش ملغی شود مبلغ 400 میلیارد تومان به حساب شهرداری واریز خواهد شد و هم اکنون 3 شرکت زیر تابع صندوق فعالیت میکنند.
انتهای پیام/