دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
05 آذر 1396 - 12:25
معاون شهردار تهران:

کار تدوین برنامه سوم شهر تهران با مشارکت نخبگان شهر کلید خورد

معاون برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهردار تهران با اشاره به آغاز کار تدوین برنامه سوم شهر تهران، گفت: با توجه به اینکه برنامه سوم شهر تهران یک برنامه توسعه‌ای است، بنابراین در تدوین این برنامه از شیوه مشارکتی استفاده می‌شود.
کد خبر : 235566

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، حجت الله میرزایی در جلسه هم اندیشی با مدیران برنامه ریزی و توسعه شهری شهرداری تهران کار تدوین برنامه سوم را نفس گیر توصیف کرد و افزود: تدوین برنامه‌های توسعه با شیوه بوروکراتیک امکان پذیر نیست.


وی اظهار کرد: تلاش می‌شود کار تدوین برنامه تا خرداد ماه سال آینده در شهرداری تهران انجام شود تا پس از آن در شورای شهر مورد بررسی و تصویب قرار گیرد.


به گفته میرزایی، یکی از نقدهای وارد شده به برنامه دوم در مدیریت شهری گذشته، تدوین آن خارج از مجموعه شهرداری تهران بود.


معاون شهردار تهران دستیابی به اهداف سازمانی و آموزش کارکنان را از جمله مهم‌ترین کارکردهای برنامه‌های مشارکتی عنوان کرد و افزود: همه سازمان‌ها با مسئولیت‌پذیری در فرآیند تدوین برنامه وارد این کار جمعی شده و در آن مشارکت داشته باشند.


وی با اشاره به اینکه برنامه ریزی شهری یک ضرورت پذیرفته شده در دنیاست، تاکید کرد: گذر از وضعیت موجود، آسیب شناسی آن و حرکت به سمت وضعیت بهتر باید در دستور کار تدوین برنامه سوم شهرداری تهران قرار گیرد.


میرزایی با بیان اینکه مدیریت شهری با برنامه ریزی انجام می‌شود، گفت: ممکن است عده‌ای از کارشناسان برنامه ریزی در سطح ملی را ضروری ندانند، اما بر برنامه ریزی شهری و محلی تاکید می‌کنند.


وی خاطرنشان کرد: فضاهایی با کاربری عمومی را نمی‌توان به بازار واگذار کرد، چرا که نظام بازار به حداکثر منافع فردی می‌اندیشد.


معاون برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهردار تهران با اشاره به اینکه برنامه سوم برنامه‌ای برای شهر و شهرداری است، ادامه داد: این برنامه، افقی را برای شهر و در مقابل تکالیفی را برای شهرداری مشخص می‌کند.


وی الزامات قانونی، شتاب و پیچیدگی تغییرات، عدم قطعیت‌ها و نااطمینانی، پارادوکس دانش گذشته، تصمیم برای آینده، تحولات اقتصادی منطقه، روندهای هشدار دهنده و بلایا، حوادث و تغییرات محیطی را به عنوان ضرورت‌های انجام برنامه ریزی ذکر کرد.


میرزایی در ادامه یادآور شد: از سوی دیگر فقر شهری، مدیریت ضعیف منابع، تخریب محیط زیست شهری، رشد تقاضا برای زیرساخت‌ها و خدمات شهری مهم ترین چالش‌های حوزه شهری به شمار می‌روند.


وی شناخت محیط پیرامونی تهران در امر برنامه ریزی را ضروری دانست و گفت: منطقه پیرامونی شهر تهران با نرخ بالای جمعیت پذیری مواجه است که این جمعیت برای کار به تهران سرریز می‌شود؛ بنابراین باید محیط پیرامونی پایتخت را بشناسیم.


معاون شهردار تهران همچنین خاطرنشان کرد: یک برنامه توسعه باید از سه ویژگی هدفمندی، عقلانیت و مشروعیت برخوردار باشد.


وی با بیان اینکه هدف باید با ابزارهای عقلانی تامین شود و تعامل با حوزه سیاست و کارشناسان ایجاد شود افزود: شکل گیری گفت‌و‌گوی دائمی میان حوزه سیاست و کارشناسی جزو الزامات برنامه سوم است.


میرزایی اضافه کرد: سومین رکن برنامه مشروعیت است که در صورت فقدان آن برنامه فاقد مقبولیت عمومی خواهد بود.


وی در بخش دیگری از سخنان خود حکمرانی خوب، مدیریت شهری خوب، پشتیبانی، حساسیت و انعطاف پذیری نسبت به تغییرات محیطی، معنادار بودن برنامه (برنامه مسیر توسعه را تسهیل کند)، بارز بودن، قابلیت یادگیری داشتن و ایجاد همگرایی میان اعضای دخیل در شهر را از اصول حاکم بر تدوین برنامه برشمرد.


این استاد اقتصاد با بیان اینکه طرح جامع شهر تهران از سال 1384 آغاز شده و تا سال 1404 ادامه دارد، گفت: انحرافات از برنامه دوم و برنامه‌های پیشین بسیار زیاد بوده است.


وی با اشاره به اینکه کار آسیب شناسی از برنامه دوم در حال انجام است، عنوان کرد: برنامه باید مجموعه‌ای از منابع در اختیار را شناسایی و میزان کارآمدی آنها را بررسی کند.


میرزایی با طرح این سوال که منابع مالی تا چه اندازه قابل احصا است، اظهار کرد: فناوری‌ها، دارایی‌ها و منابعی که از شهروندان بدست می‌آید، بخشی از برنامه دستوری است که تحت کنترل قرار دارد.


معاون شهردار تهران افزود: بخش دیگری از برنامه براساس تاثیرگذاری تدوین می‌شود؛ بدین معنا که چگونه می‌توانیم با سازمان‌های خارج از شهرداری رابطه برقرار کنیم و روی آنها تاثیر بگذاریم.


وی سطح سوم را برنامه‌های ارشادی به معنای گفت‌وگو و متقاعدسازی ذکر و خاطرنشان کرد: می‌توانیم با متقاعدسازی بخشی از منابع را در اختیار توسعه شهر قرار دهیم.


میرزایی با اشاره به اینکه با تحلیل وضع موجود و آینده نگاری، شکاف توسعه مشخص و براساس آن هدف گذاری انجام می‌شود، تصریح کرد: در زمینه تهیه گزارش تجزیه و تحلیل وضع موجود باید مسائل حوزه مربوطه خود، منشأ و علل نهادی آنها را بشناسیم.


معاون شهردار تهران تاکید کرد: همه فرآیندها باید با ذینفعان انجام شود و از مناسک بوروکراتیک به سمت مشارکت حرکت کنیم.باید خرد جمعی را به صورت رایگان در اختیار برنامه ریزی قرار دهیم.


میرزایی یادآور شد: با مشخص شدن ماموریت‌ها، تحلیل ذینفعان و فرآیندنگاری می‌توان به یک چشم انداز دست یافت.برنامه سوم دارای سه سطح توسعه کلانشهر، توسعه منطقه و توسعه محله خواهد بود.


به گفته این استاد اقتصاد، برنامه سوم باید یکپارچگی‌های فضایی (عمودی)، افقی و ذینفعان را تامین کند.


معاون برنامه ریزی، توسعه شهری و امور شورای شهرداری تهران اظهار کرد: چهار کمیسیون فرابخشی و شش کمیسیون بخشی برای تدوین برنامه سوم تشکیل شده است.


وی خطاب به مدیران برنامه ریزی شهرداری تهران، گفت: با تهیه گزارش تحلیلی، کار خود را آغاز کنید تا به تصویری از وضعیت موجودی که با آن مواجه هستیم دست یابیم.


میرزایی تاکید کرد: در تدوین برنامه از نظر متخصصان صاحب نام و NGOها استفاده و دامنه این کار باز نگه داشته شود.


وی خاطرنشان کرد: اگر گزارشی به شیوه برون سپاری تهیه می‌شود حتما کارشناسان در فرآیند تدوین گزارشات مشارکت کنند تا دستاورد اصلی برنامه آموزش و دستیابی به زبان مشترک در شهر باشد.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب