دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 خرداد 1394 - 10:04
د رآستانه دو سالگی دولت تدبیر و امید مطرح شد؛

صالحی امیری: وزرا از آنچه که برایشان ارث رسیده بود بهت زده شدند/ دولت یازدهم، دولت رمالی و جن گیری نیست

به گمان من جامعه هنوز به عمق چالش هایی که دولت قبل برایش ایجاد کرده پی نبرده است/ زمانی که دولت را تحویل گرفتیم با انواع مختلف بدهی ها روبرو بودیم جمع این بدهی ها بیش از دویست هزار میلیارد تومان بود.
کد خبر : 22923

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، دکتر سیدرضا صالحی امیری رئیس کتابخانه ملی در آستانه دومین سالگرد پیروزی روحانی با سایت ندای ایرانیان گفت‌وگو کرده است که متن کامل آن بدین شرح است:


دو سال پیش وقتی تلاش می کردید تا پیروز انتخابات ریاست جمهوری شوید و دولت را در دست بگیرید هیچ گاه فکر می کردید دولت یازدهم، با حجم سنگینی از فساد مالی روبرو شود؟


به گمان من جامعه هنوز به عمق چالش هایی که دولت قبل برایش ایجاد کرده پی نبرده است. وزرای دولت یازدهم از آنچه که برای شان از دولت قبل به ارث رسیده است بهت زده شدند. من فقط در حوزه ورزش یک مثال ساده می زنم تا عمق فاجعه بیشتر آشکار شود. دولت قبل 3260 ورزشگاه را کلنگ زد و بیش از 6 هزار میلیارد تومان تعهد بودجه ایجاد کرده بود. در حالی که هیچ کدام از این ورزشگاه ها را به بهره برداری نرساند. آنچه که امروز مشاهده می کنیم، ورزشگاه هایی است که تنها ده تا بیست درصد رشد داشته است. در حوزه های دیگر هم شاهد چنین تعهداتی هستیم. مانند مسکن مهر، یارانه نقدی و... زمانی که دولت را تحویل گرفتیم با انواع مختلف بدهی ها روبرو بودیم که جمع این بدهی ها بیش از دویست هزار میلیارد تومان بود.
فعالین سیاسی اکنون بعد از دو سال به نقد عملکرد دولت یازدهم می پردازند. برخی از آنها معتقدند عملکرد دولت مناسب نبوده است، نظر شما راجع به نقدهای تندو تیزی که این روزها به دولت وارد می شود چیست؟
من معتقدم نقدهایی که به دولت مطرح می شود را باید تفکیک کرد. برخی نقدها دلسوزانه و برای اصلاح امور است اما برخی نقدها رویکرد تخریبی دارد. دولت از نقد دلسوزانه استقبال می کند من بر این باورم کسانی که استراتژی تخریب دولت را دنبال می کنند بنا دارند دولت را در دام درگیر شدن در مناقشات جناحی قرار دهند تا به آنها پاسخ دهد و مخالفان دولت دوباره حمله ای دیگر را آغاز کنند. اما دولت در این زمینه هوشمندانه رفتار می کند؛ دولت از تخریب ها عبور می کند و به نقدهای دلسوازنه توجه می کند.
فعالین سیاسی داخلی از دولت کارنامه می خواهند. مجموع عملکردهای دولت چگونه بوده است؟
قطعا افکار عمومی و نخبگان نیازمند آگاهی از عملکرد و کارنامه دولت تدبیر و امید طی دو سال گذشته هستند. گاهی جریانهای تخریب گر با فضا سازی و سیاه نمایی، ذهنیت و باور عمومی را در معرض تردید و شک قرار می دهند. از این منظر دولت ملزم به شفاف سازی و تشریح واقعیت ها، فرصت ها و موانع پیش رو برای افکار عمومی و نخبگان است تا واقعیت ها و حقایق آنگونه که وجود دارد به جامعه منعکس شود.
مثلا دولت یازدهم در عرصه سیاست داخلی چه دستاوردی داشته است؟
در مجموع عملکرد دولت یازدهم باعث افزایش وفاق ملی، افزایش سطح نشاط سیاسی، ارتقای مشارکت گسترده، تغییر در فضای سیاسی و افزایش تعامل و مدارا شده است. از سوی دیگر دولت تلاش می کند تا با گسترش فعالیت احزاب و نهادهای مدنی و افزایش سطح امنیت سیاسی فرصت تنفس سیاسی را برای همه گروه ها و جناح ها فراهم آورد.
برخی معتقدند تلاش های دولت منتهی به فعالیت های سیاسی بوده است دولت یازدهم در عرصه اجتماعی چه دستاوردی داشت؟
معتقدم مجموعه عملکردها و رویکردهای دولت یازدهم در دوسال اخیر ، منجر به کاهش شکاف دولت – ملت و افزایش سرمایه اجتماعی، احساس امید به آینده، ارتقای اخلاق اجتماعی و کاهش سطح تخریب و انگ زنی در میان جامعه ما شده است.
اگر بخواهیم مسائل فرهنگی را مرور کنیم؛ دولت چه چیزی دارد تا دو سال آینده ارائه دهد؟
دولت یازدهم توانست میان اصحاب فکر و اندیشه با دولت آشتی ایجاد کند. همچنین توانست با افزایش سطح امنیت فرهنگی و ارتقای سطح اخلاق در عرصه فرهنگ گام های مهمی را در جهت تقویت بنیه فرهنگی جامعه نسبت به گذشته بردارد. در کنار همه اینها دولت یازدهم توانست با تقویت رویکرد تولی گری و کاهش تصدی گری دولت در عرصه فرهنگی موجب تقویت نهادهای صنفی، مدنی و فرهنگی شود.
رویکرد سیاست خارجی دولت در این مدت بیش از هر چیزی دیده شده است چرا این رویکرد را برگزیدید؟ در مقابل نقدها چه پاسخی دارید؟
دولت یازدهم بیش از هر چیز تصویری جدید از ایران در افکار عمومی جهانیان ارائه داد دولت رویکرد عقلانی و تعاملی با نظام جهانی در مقابل رویکرد ماجراجویانه و تقابلی قرار داد. در نهایت فکر می کنم توانستیم تصویر ایران هراسی ساخته شده نزد افکار عمومی جهان را بشکنیم و نگاه جهانی نسبت به ایران و ایرانی را تغییر دهیم.
اگر بخواهید دولت یازدهم را با دولت گذشته مقایسه کنید. به چه موارد تفاوتی می توانید اشاره کنید؟
باید اشاره کنم که دولت قبلی واقعا در مرزهای اخلاقی حرکت نمی کرد. همگان به خوبی می دانند که تخریب، انگ زنی و اتهام زنی در دولت قبل یک امر طبیعی شده بود تا جایی که در صحن علنی قوه مقننه کشور رئیس مجلس و خانواده رئیس مجلس مورد اتهام واقع می شوند بدون اینکه این ادعاها در مرجعی اثبات شود. این دولت عملکردش اخلاقی است بنا براین اخلاق بر سیاست دولت تقدم دارد. نکته دومی که می خواهم اشاره کنم این است که این دولت دولتی زمینی است. این دولت برخلاف دولت گذشته ادعای ارتباط با غیب ندارد و مسئولیت عملکردهای خود را می پذیرد لذا این دولت زمینی است و توهم آسمانی بودن ندارد. نکته دیگری که من می خواهم بدان اشاره کنم این است که این دولت عقلانی است و تحجر گرایی را نفی می کند. ما با رمالی، جن گیری و رویایی نگریستن نمی خواهیم کشور را اداره کنیم. در عین حال یکی از ویژگی های دولت اعتدال نقد پذیری و تحمل مخالفان و مدارا است. این در حالی است که دولت قبل چنین رویکردی نداشت. شواهد گذشته به خوبی ثابت کرده است که دولت گذشته با نقادان چگونه با سرکوب برخورد می کرد.
آینده را چگونه ارزیابی می کند؟
نگاه به آینده دولت باید منصفانه باشد. اگر ما از منظر انصاف و وجدان بخواهیم قضاوت کنیم باید بگوییم لوکوموتیو دولت با داشتن عقبه چند میلیونی آرای ملت در حال حرکت است و البته عده ای در این مسیر به سنگ اندازی مشغولند. اما هیچ وقت حرکت قطار متوقف نمی شود بطور طبیعی موانع می تواند سرعت را کند کند اما اصل حرکت را نمی تواند متوقف کند. فکر می کنم دولت مسیر اش را درست انتخاب کرده است. من معتقدم آینده از آن مردمی خواهد بود که به گفتمان اعتدال رای داده اند. فکر می کنم مردم طعم شیرین گفتمان اعتدال را خواهند چشید.


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب