دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 آبان 1396 - 10:02
وزیر امور خارجه اسبق ترکیه در گفت‌‌وگو با آنا؛

مذاکرات آستانه، ترکیه را به سمت درک واقعیت‌های منطقه سوق داد/ ایران قدرت تاریخی منطقه

وزیر امور خارجه اسبق ترکیه در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا از چرخش مواضع کشورش نسبت به بحران سوریه در سال‌های اخیر گفت و تصریح کرد، نشست آستانه بسیار موثر بود و ترکیه را به این سمت سوق داد که واقعیت منطقه را بهتر درک کند.
کد خبر : 224740

گروه بین‌‌الملل خبرگزاری آنا: دولت ترکیه در یکی دو سال اخیر به‌خصوص پس از آغاز مذاکرات ژنو و بعد آستانه، در قبال بحران سوریه با انزوایی آشکار مواجه شد و تحلیلگران منطقه‌ای معتقدند آنکارا دیگر دریافته است که متحدانش مواضع ضد سوری خود را کنار گذاشته‌اند و در این راستا تلاش کرد تا خود را در جمع دو بازیگر اصلی بحران سوریه در عرصه مبارزه با تروریسم، یعنی ایران و روسیه جای دهد.


علاوه بر این، بحران دو ساله سوریه نشان داد دولت ترکیه که در آغاز سیاست ضد نظام سوریه را در پیش گرفته بود، قدرت تعیین‌کننده منطقه‌ای نیست و توانایی ایجاد تغییرات اساسی را در سوریه ندارد.


یاشار یاکیش، وزیر امور خارجه اسبق ترکیه در گفت‌وگو با خبرنگار آنا گفت: «ایران قدرت تاریخی در منطقه دارد و از 2500 سال پیش تاکنون نقش مهمی در منطقه ایفا کرده است.»


وی در پاسخ به این سوال که «رویکرد ترکیه نسبت به سوریه در آغاز بحران در این کشور چگونه بود؟» تصریح کرد: «ایران در آغاز بحران سوریه به ترکیه پیشنهاد ائتلاف و همکاری را مطرح کرد و درخواست ایران این بود که با همکاری دو جانبه در راستای برقراری ثبات و امنیت گام برداریم. باوجود این، ترکیه ابتدا پاسخی به این درخواست نداد، اما پس از آن سیاست خارجی آنکارا بر ساقط کردن نظام سوریه متمرکز شد.»


یاکیش تعدد بازیگران خارجی را یکی از دلایل خارج شدن کنترل بحران در سوریه عنوان کرد و گفت: «اوضاع سوریه با حضور نیروهای خارجی که هرکدام دنبال منافع خود در این کشور بودند، پیچیده‌تر شد. علاوه‌ بر این، موضوع ارسال سلاح به مخالفان سوریه نیز مطرح بود، چه اینکه از این سلاح‌ها هم برای کشتن مخالفان و هم نیروهای دولتی استفاده می‌شد.»


وزیر امور خارجه سابق ترکیه با بیان اینکه حامیان دولت سوریه و مخالفان سوری خط مشخصی نداشتند، تاکید کرد: «ما با اوضاع مبهم و پیچیده‌ای در سوریه طرف بودیم. به‌عنوان نمونه، در یک خانواده مادر از بشار اسد و نظام سوریه حمایت می‌کرد و پدر حامی مخالفان سوری بود و در صف مقابل نیروهای دولتی می‌جنگید. از سوی دیگر هیچ‌کس نمی‌داند سلاح‌هایی که به سوریه می‌رفت در چه جهتی استفاده می‌شد.»


یاکیش در پاسخ به این سوال که «برگزاری مذاکرات آستانه چه تاثیری بر گرایش ترکیه برای حل بحران در سوریه داشت؟» گفت:‌ «بعد از مذاکرات آستانه بود که ترکیه تلاش کرد وضعیت و جایگاه خود را مشخص کند. این نشست بسیار موثر بود و ترکیه را به این سمت سوق داد که واقعیت منطقه را بهتر درک کند و حضور آنکارا به‌عنوان ناظر فعال‌تر شد، ناظرانی که وظیفه داشتند رصد کنند و ببینند کدامیک از طرف‌ها آتش‌بس را نقض می‌کنند.»


وی ابراز امیدواری کرد مشکلات کنونی منطقه چه در سوریه و چه در عراق به‌ویژه اختلافات میان اربیل و بغداد به خوبی حل و فصل شود.


گفت‌وگو از: مجتبی اسماعیلی


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب