امضای قرارداد تبدیل کورههای سنتی ککسازی کشور به مکانیزه در دانشگاه آزاد اسلامی
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود در این باره در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری آنا اظهار کرد: «این قرارداد در قالب پروژه تحقیقاتی طراحی و اجرای کورههای مکانیزه ککسازی و تولید محصولات کربنی دانشبنیان به سفارش شرکت سیمین کک شاهرود از سوی این واحد دانشگاهی انجام میشود.»
دکتر صاحبعلی منافی در مورد کیفیت این طرح گفت: «صنایع تبدیلی از مهمترین حوزههای کلیدی در تولید ارزشافزوده در کشور محسوب میشود. متأسفانه در معادن ایران خام فروشی بزرگترین افت و بیشترین ضرر را به اقتصاد ملی وارد میکند که خوشبختانه توانستیم با توجه به ارتباطات صنعتی که با حوزه معادن و صنایع معدنی داشتیم با شرکت سیمین کک شاهرود قراردادی را منعقد کنیم که در آن کلیدیترین عنصر یعنی ایجاد ارزش افزوده و افزایش بهرهوری مبنای کار قراردادهاست.»
دکتر محمد تاجی مجری طرح و عضو هیات علمی گروه مهندسی معدن دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود هم که به اتفاق یکی از دانشجویان خود این طرح را ارائه داده است، اظهار کرد: «زغالی که در دنیا استفاده میشود یا به شکل حرارتی و صرفا بهمنظور استفاده از حرارتش کاربرد دارد یا عموما برای مباحث فولادسازی و احیای سنگآهن و البته بهطور مستقیم و غیرمستقیم بیش از 700 محصول صنعتی که 150 عدد از آنها استراتژیک است استخراج میشود.»
تاجی افزود: «تمام شرکتهایی که بهعنوان فرآوری زغالسنگ زغالهای کک شو مشغول به کار هستند در استان و عموما در کل ایران به شکل دستی و سنتی با بهرهوری پایین و صرفا با نیروی انسانی کل پروسه را انجام میدهند و به همین منظور برای مکانیزاسیون و مکانیزه کردن کورههای سنتی و با راندمان پایین کک شو قراردادی منعقد شد که طبق آن تمام پروسه تحویل بار و تخلیه بار زغال و محصول از داخل کوره کاملا مکانیزه شد.»
وی ادامه داد: «به دنبال محصولات جانبی کک که متأسفانه قبل از این قرارداد به همراه باطله و به همراه گاز و دوده کورهها به سمت بیرون پخش و باعث آلودگی هوا میشد با اجرایی شدن این قرارداد چند محصول جانبی که دو تا از این محصولات کلیدی و اصطلاحا جزو محصولات هایتک تا حدودی محسوب میشود را در بر می گیرد و در چرخه استفاده مفید قرار میدهد.»
این استاد گروه مهندسی معدن دانشگاه آزاد شاهرود تصریح کرد: «کلیدیترین، اساسیترین و مهمترین نکته در این قرارداد این است که یک مجموعه تولید کک که متعلق به بخش خصوصی بوده و کوچک است مکانیزه شده و محصول جانبی از آن استخراجشده وگرنه ما سه کارخانه کک سازی خیلی بزرگ در کشور داریم که تقریبا ماهیت حاکمیتی و دولتی دارند.»
وی افزود: «نکته کلیدی این قرارداد این است که اولا بخش در خصوصی با حجم کم و با کورههای کوچک و کاملا سنتی متقاعد شدند که این کار انجام بشود و برای اولین بار در ایران یک مجموعه کوچک این قابلیت برایش اضافه شد که هم مکانیزه بشود و هم محصولات دانشبنیان کلیدی و استراتژیک را بتواند تولید کند و دومین نکته کلیدی این است که ارزش افزوده حاصله جدید که به دلیل تولید محصولات جانبی به وجود آمده توانسته ارزش افزوده محصول را تا 4/5 برابر افزایش بدهد و این نکته بسیار قابلتأمل و کلیدی است که خوشبختانه دانشگاه با ارتباطهای تنگاتنگی که با صنعت ایجاد کرده و بر اساس ریسکی که هم صنعت پذیرفته و هم جراتی که پژوهش دانشگاه متقبل شده توانستهاند یک کاری کنند که برای اولین بار در این اشل انجام بشود.»
تاجی خاطرنشان کرد: «نکته سوم که خوب است در این گزارش تأکید بشود، نمود این کار و خروجی این تحقیق آنقدر جذاب بوده برای این مجموعه خصوصی که خودشان پیشنهاد یک قرارداد دومی را دادهاند که انجام بشود که خوشبختانه در حال امضا هستیم و کارهای پایانی آن در حال انجام است یا حتی میتوانم بگویم که انجام شده است.»
به گزارش آنــا، دانشگاه آزاد اسلامی شاهرود تاکنون 99 مورد قرارداد برون دانشگاهی داشته و از این حیث در جایگاه ممتازی را در بین واحدهای دانشگاهی کشور محسوب میشود.
انتهای پیام/