پارادایم همکاریهای ایران و ایتالیا به همکاریهای صنعتی تغییر کند
به گزارش گروه اقتصادی آنا از روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران، مدیر توسعه تجارت اتاق بازرگانی میلان که در راس هیاتی متشکل از نمایندگان بیش از 20 شرکت ایتالیایی به اتاق تهران آمده بود، از تمایل این بنگاهها برای توسعه مناسبات اقتصادی و تجاری با شرکتهای ایرانی سخن گفت.
در این همایش، پس از آنکه معاون امور بینالملل اتاق تهران و نیز مدیر توسعه تجارت اتاق بازرگانی میلان به عنون سرپرست هیات تجاری ایتالیا، طی سخنانی به ضرورت افزایش همکاریها و همچنین زمینههای همکاری اشاره کردند، میز مذاکرات دو جانبه و مستقیم فعالان اقتصادی ایرانی و ایتالیایی نیز برپا شد.
در مراسم افتتاحیه این نشست مشترک، ابتدا محمدرضا بختیاری، معاون امور بینالملل اتاق تهران با اشاره به سابقه طولانی روابط ایران و ایتالیا، وجود این دیرینگی در مناسبات دو کشور را شاهکلید توسعه روابط دو جانبه در آینده توصیف کرد.
بختیاری ایتالیا را به عنوان یکی از کشورهای قدرتمند در اتحادیه اروپا برشمرد و گفت: این کشور در عین حال، از اعضای فعال کشورهای گروه هشت (G8) نیز به شمار میآید که از جایگاه اقتصادی نسبتا مناسب و نفوذ سیاسی خوبی در سطح جهان و منطقه برخوردار است. بنابراین با وجود چنین جایگاه و موقعیتی میتواند در زمره شرکای اقتصادی ایران قرار گیرد.
بختیاری با اشاره به سپری شدن بیش از20 ماه از شکلگیری سند برجام و پایبندی ایران به تعهداتش گفت: گزارشهای آژانس بینالمللی اتمی پایبندی ایران را تایید میکند. همین امر سبب شده که طی ماههای گذشته، مبادلات تجاری ایران با اتحادیه اروپا نیز رو به افزایش بگذارد.
معاون امور بینالملل اتاق تهران با اشاره به افزایش سه برابری مناسبات تجاری ایران و ایتالیا، گفت: همکاریهای دو کشور، در سال 2011 به بیش از 10 میلیارد دلار افزایش یافت و البته این رقم در سال 2013 به رقم 1.5 میلیارد دلار دچار تنزل شد. سطح روابط تجاری ایران و ایتالیا، در سال 2014 ارتقا پیدا کرد و به بیش از 2 میلیارد دلار رسید. اکنون نیز آمارها نشان میدهد، میزان تبادلات تجاری دو کشور در سال 2016 رقم معادل 2.8 میلیارد دلار بوده که روندی فزاینده در پیش دارد.
او ادامه داد: از بدو تأسیس مناسبات دیپلماتیک بین دو کشور تاکنون و به طور خاص در دوران پساتحریم موافقتنامهها و یادداشتهای تفاهم همکاری متعددی بین دو کشور امضا شده و در حال اجراست. تنها در جریان سفر روسای دو دولت جمهوری اسلامی ایران و ایتالیا به کشور مقابل، 36 قرارداد و سند همکاری در حوزههای مختلف نفت و گاز، خودرو، لوکوموتیو، برق، فولاد، پالایشگاه و هواپیما به امضا رسید که انتظار داریم با رفع مشکلات نقلوانتقال پول جهش بزرگی در روابط اقتصادی ایران و ایتالیا اتفاق بیفتد.
بختیاری با اشاره به برخورداری ایران از زیرساختهای مناسب و همچنین وجود امنیت کامل در منطقه ناامن خاورمیانه، گفت: ایران میتواند برای ایتالیا به عنوان شریکی توانمند در منطقه به شمار آید. در واقع، مزیتهایی مانند کریدور شمال به جنوب و اتصال کشورهای حاشیه خلیج فارس به شمال دریای خزر، راهآهن شمال به جنوب و همچنین احیای جاده ابریشم میتواند در خدمت گسترش هرچه بیشتر روابط اقتصادی میان دو کشور قرار گیرد.
معاون امور بینالملل اتاق تهران با بیان اینکه حجم مبادلات تجاری ایتالیا با جهان حدود870 میلیارد دلار در سال 2016 برآورد میشود، گفت: سهم ایران از مجموع تجارت ایتالیا رقمی ناچیز است و این در حالی است که تنها در سال 2011 میلادی، دو کشور بیش از 10 میلیارد دلار با یکدیگر دادوستد داشتند.
او تصریح کرد: به واسطه حضور طولانیمدت ایتالیاییها در ایران، ساختار برخی از صنایع ما با تکنولوژی ساخت ایتالیا عجین شده که از آن جمله میتوان به صنایع نفت و پتروشیمی، فولاد، چرم و نساجی اشاره کرد. با این پیشینه مثبت همکاریهای اقتصادی و نیز با ظرفیتهای فراوان موجود برای ارتقاء سطح روابط دو کشور از تجارت به صنعت و سرمایهگذاری، ادامه همکاری با صنایع کشور ایتالیا از اولویت ویژهای نزد صاحبان صنایع ایران برخوردار است. در واقع با وجود ظرفیتهای فراوان در صنعت میتوان پارادایم همکاری میان ایران و ایتالیا را به همکاریهای صنعتی تغییر داد.
معاون امور بینالملل اتاق تهران با تاکید بر اینکه رفع مشکلات بانکی، منجر به شکلگیری جهش در مناسبات تجاری دو کشور خواهد شد، گفت: نخستین قرارداد تأمین اعتبار بانکی پسابرجام به ارزش یک میلیارد یورو بین 14 بانک ایرانی و «اوبر بانک اتریش» به امضا رسید. همچنین علاوه بر امضای یادداشت همکاری مشترک بین بانکهای ایرانی و دو بانک «AKF»و «اگزیم بانک» دانمارک، 10 بانک ایرانی قرارداد 500 میلیون یورویی را با «دانسکه بانک دانمارک» به امضا رساندند. ما از بانکهای بزرگ ایتالیایی نیز انتظار داریم تا اقدامهای مثبت انجام شده در زمینه همکاریهای بانکی را سرعت بخشند و موضوعات را در جلسات مستمر با همتایان ایرانی خود به طور جدی دنبال کنند.
محمدرضا بختیاری افزود: اکنون تعدادی از بانکهای ایتالیا همکاری خود را با بانکهای ایرانی آغاز کردهاند اما این کافی نیست. در واقع با توجه به فعالیتهایی که بانکهای ایرانی در زمینه کامپالاینس به انجام رساندهاند و با توجه به خروج نام ایران از لیست سیاه FATF به نظر میرسد، زمان همکاریهای بیشتر فرا رسیده است.
او گفت: مستقل از امکان توسعه صادرات محصولات ایرانی، جمهوری اسلامیایران با پیشبینی تسهیلات لازم در قوانین جذب و حمایت از سرمایهگذاری خارجی، فضای مناسبی را برای انجام سرمایهگذاری مشترک شرکتهای ایتالیایی با بنگاههای ایرانی در حوزههای اولویتدار از جمله انرژیهای نو، خودروسازی، فولاد، معادن، نساجی، صنایع غذایی، گردشگری، هتلسازی و ... فراهم آورده است.
بختیاری در ادامه، قرار گرفتن ایران در مسیر توسعه و برخورداری ایران از جمعیت جوان و تحصیلکرده را که بسترهای مناسبی برای همکاری خلاقانه و سودبخش برای دو طرف توصیف کرد.
او گفت: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران، به عنوان بزرگترین تشکل بخش خصوصی کشور که دارای بیش از 17 هزار عضو فعال است، آمادگی دارد تا با تبادل هیاتها و تشویق و ترغیب فعالان اقتصادی این بخش، در جهت توسعه هرچه بیشتر همکاریهای تجاری و صنعتی با ایتالیا گامهای موثری بردارد.
برنامهریزی برای توسعه همکاریهای دوجانبه با ایران
در ادامه این نشست، مانلیو ایلومی، مدیر توسعه تجارت اتاق بازرگانی میلان (پروموس) با اشاره به اینکه سفر امروز هیات ایتالیایی به ایران حاصل برنامهریزی یکسال و نیم گذشته است گفت: برای توسعه همکاریها با ایران، 10 برنامه پیشبینی کردهایم.
او افزود: واقعیت این است که توسعه روابط اقتصادی با ایران چنان برای استان لومبارید ایتالیا و شرکتهای واقع در آن حائز اهمیت است که 50 درخواست از شرکتها برای همراهی در این هیات را دریافت کردیم. اما امکان مشارکت 24 شرکت در این هیات وجود داشت.
ایلومی با اشاره به اینکه همکاری با اتاق تهران از سوی اتاق بازرگانی میلان بسیار مهم تلقی میشود، ادامه داد: اتاق بازرگانی، خانه شرکتها و بازرگانان است. به هر حال، همکاری اتاق بازرگانی تهران و اتاق بازرگانی میلان میتواند تسهیلگر افزایش مراودات اقتصادی و تجاری دو کشور باشد.
او به ارتقا سطح مناسبات ایران و ایتالیا، پس از اجرایی شدن برجام اشاره کرد و گفت: ما شاهد بودیم که پس از اجرایی شدن برجام، روابط دو جانبه تا چه حد گسترش پیدا کرد. این امیدواری وجود دارد که مبادلات اقتصادی و تجاری بیش از این افزایش پیدا کند.
مدیر توسعه تجارت اتاق بازرگانی میلان با بیان اینکه هدف ما صرفا به همکاری در بخش نفت و گاز محدود نمیشود، افزود: مشاهده میکنیم که ایران در حال فراهم کردن بسترهایی برای توسعه سایر بخشهاست و شرکتهای ایتالیایی از تخصص لازم برای توسعه این بخشها برخوردار هستند.
او در ادامه به عزیمت هیاتهای ایتالیایی به ایران طی دو سال گذشته اشاره کرد و گفت: طی دو سال اخیر، سالانه 4 الی 5 هیات ایتالیایی به ایران آمده و در سال جاری200 شرکت ایتالیایی از ایران بازدید کردهاند.
او در خاتمه سخنانش گفت: من به شرکتهای ایتالیایی میگویم که ایران، کشوری قدرتمند است و فرصتهای بسیاری در اختیار شما قرار میدهد.
تسهیل صدور ویزای تجاری برای فعالان اقتصادی در دستور کار سفارت است
در ادامه این جلسه، کارملو فیکارا، رایزن اقتصادی سفارت ایتالیا در ایران به مزیتهای ایران به عنوان بازاری با 80 میلیون نفر جمعیت اشاره کرد و گفت: ایران دارای موقعیت سوقالجیشی در منطقه بوده که از جوانان تحصیلکرده نیز برخوردار است.
او سپس به بیان ویژگیهای شرکتهای واقع در استان لومباردی پرداخت و گفت: این شرکتها از پیشرفتهترینها در اروپا به شمار میروند که دارای تکنولوژی و توانایی فنی بالایی هستند.
فیکارا در ادامه با اشاره نرخ بالای بازدید شرکتهای ایتالیایی از ایران، گفت: این شرکتها میتوانند در قالب اجرای پروژه، سرمایهگذاری مشترک و سرمایهگذاری در صنایع ایران با ایرانیها همکاری کنند.
او همچنین به افزایش برگزاری نمایشگاههای بینالمللی در ایران اشاره کرد و گفت: این نمایشگاهها میتواند برای شرکتهای ایتالیایی جذاب باشد.
رایزن اقتصادی سفارت ایتالیا در ایران، از آمادگی سفارت برای ارائه اطلاعات مورد نیاز شرکتهای ایرانی و ایتالیایی سخن گفت و افزود: ما در سفارت، برای تسهیل صدور ویزا برای فعالان اقتصادی ایرانی تلاش میکنیم.
انتهای پیام/