دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
متخصص طب فیزیکی و توانبخشی مطرح کرد؛

آیا بی‌خوابی "دردناک" است؟!/ این افراد 5 برابر بیشتر از بقیه افسردگی می گیرند

عوارض ناشی از بیخوابی متعدد بوده و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی، فشارخون، دیابت و اختلالات عصبی را افزایش می‌دهد.
کد خبر : 215235

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، امروزه استفاده از تلفن‌های هوشمند و استفاده وسیع از شبکه‌های اجتماعی، به بسیاری از افراد امکان داشتن یک خواب مناسب از نظر کمی و کیفی را نمی دهد و در کنار عوامل متعدد دیگر، از استرس‌های هیجانی، اضطراب و بیکاری گرفته تا مصرف سیگار و نوشیدن زیاد قهوه باعث شده که شیوع بیخوابی افزایش یابد و به عنوان شایعترین نوع از اختلال خواب شناخته شود. عوارض ناشی از بیخوابی متعدد بوده و احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری‌های قلبی، فشارخون، دیابت و اختلالات عصبی را افزایش می‌دهد.


پرفسور کامران آزما متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در خصوص درد‌های اسکلتی عضلانی مرتبط با بی خوابی به جام جم آنلاین گفت: اختلالات خواب از جمله بی‌خوابی می‌تواند بر روی بسیاری از جنبه‌های جسمانی و روانی سلامت اثر منفی داشته باشد.


وی افزود: در صورت وجود اختلال در خواب احتمال ایجاد یا تشدید حالات دردناک در بدن در حدود 2 تا 3 برابر افزایش پیدا می‌کند. در حقیقت درد و خواب تاثیرات متقابلی بر روی هم دارند، همانگونه که درد باعث اختلال در خواب شده، بیماری‌های خواب هم باعث تشدید درد نیز می‌شود. اگرچه در حدود یک سوم از افراد جامعه دچار بی خوابی هستند، اما میزان شیوع آن در افراد با شکایت از انواع درد‌های مزمن به 50 تا 80 درصد میرسد!


آزما خاطرنشان کرد: بطور کلی خواب‌های کمتر از 6 ساعت می‌تواند منجر به تظاهرات درد بعد از بیداری باشد و برعکس بسیاری از بیمارانی که گرفتار مشکلات مزمنی نظیر آرتروز هستند از کاهش نسبی درد خود بدنبال داشتن یک خواب خوب شبانه می‌گویند.


رئیس مرکز تحقیقات بیومکانیک بالینی و ارگونومی دانشگاه علوم پزشکی متذکر شد: عدم رسیدن به خواب عمیق بخصوص در افراد کم تحرک باعث می‌شود که فرد دچار درد‌های منتشر عضلانی شود و صبح شادابی را شروع نکند و در طولانی مدت آستانه تحمل درد پایین می‌آید‌، حالتی که می‌تواند تا مدت‌ها بعد از بهبود خواب هم ادامه یابد.


وی در ادامه افزود: اختلالات خواب یکی از فاکتور‌های مهم شروع دردهای منتشر عضلات بعد از سنین 50 سالگی است چرا که فقدان یک خواب خوب می‌تواند عضلات را از داشتن یک فرصت مناسب برای تجدید قوا و فرایندهای بهبود طبیعی که معمولا در طول خواب صورت می‌گیرد را محروم کند.
به گفته آزما، درصد بالایی از بیمارانی که از نوعی از درد‌های منتشر عضلانی موسوم به «فیبرومیالژی» رنج می‌برند از اینکه به سختی بخواب می‌روند و یا در طول شب بیدارشدن‌های مکرر را تجربه می‌کنند، همیشه گلایه‌مند هستند و تعداد زیادی هم اظهار می‌کنند با خوابیدن خستگی از تنشان بیرون نرفته و انگار که اصلا نخوابیده اند.



این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در ادامه گفت: اختلالات خواب با مشکلاتی نظیر چاقی و افسردگی هم رابطه دارد. اختلالات خواب و کم خوابی از طرق مختلف از جمله افزایش اشتها باعث افزایش وزن می‌شود، بطوری که احتمال چاقی در افرادی که کمتر از 6 ساعت در شبانه روز می‌خوابند نسبت به افرادی که 8 ساعت می‌خوابند درحدود 30 درصد بیشتر است و به همین دلیل داشتن خواب کافی قسمتی از برنامه‌های کاهش وزن است. همانگونه که بیخوابی می‌تواند یکی از نشانه‌های اولیه افسردگی باشد ، احتمال ایجاد افسردگی هم در افراد بی خواب تا 5 برابر بیشتر است.


وی در پایان خاطرنشان کرد: داشتن یک برنامه ورزشی منظم می‌تواند کمیت و کیفیت خواب را بهبود ببخشد. اثر انجام ورزش و فعالیت‌های فیزیکی در صبح و یا عصر تقریبا یکسان است ولی بدلیل اینکه ورزش بلافاصله قبل از خواب اثرات تحریکی دارد بهتر است حداقل سه ساعت قبل از خواب از انجام ورزش خودداری کرد. اثرات ورزش بر بی خوابی جنبه ‌ای محافظتی و پیشگیری کننده نیز دارد و کسانی که فعالیت‌های فیزیکی با شدت متوسط دارند، میزان بی خوابی در آنان به میزان 50 درصد کاهش پیدا می‌کند.


منبع:جام‌جم‌آنلاین


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب