در گوردخمه اشکانی استان مازندران چه پیدا شد؟+ فیلم
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا، در گوردخمهای که به تازگی توسط باستانشناسان بررسی شده، چهار اسکلت کشف شد که استخوانها به دلیل ورود سیلاب به درون گوردخمه جابجا شده بودند.
طبق آنچه که از اجساد باقی مانده سرها به سمت شرق و پاها به سمت غربی گور قرار گرفته بودهاند. اگرچه به دلیل ورود آب، بخشی از استخوانهای سر اسکلتها متلاشی شدهاند و اجزای بدن حرکت کرده است اما تغییرات تاحدی نبوده که کار باستان شناسان را دچار اختلال کند.
در تدفین یکی از اسکلتها که جنس مذکر داشته، بر روی یکی از دندانها که از فک بالایی جدا شده، اثر زنگزدگی دیده میشود که مربوط به دسته تیر پیکان است. همچنین بقایای رسوبی ناشی از سیل یکی دیگر از مواردی است که به صورت کاملا مشهود بر روی اجساد تاثیر گذاشته است.
در اسکلتی دیگر که مربوط به دختر جوانی بوده است، اسکلت سر و فک بالا و پایین کاملا سالم مانده است، اگرچه با ورود آب به گور، استخوان لگن حرکت کرده و دربالای سر قرار گرفته اما دو دستبند مفرغی که بر روی دست باقی مانده بهترین نشانه برای جنسیت آن است.
کمی آنطرفتر، آثار کلنگهای اشکانیان که به دیواره گور دخمه کوبیده شده کاملا مشهود است و به گفته باستانشناسان به دلیل بسته شدن لجن در گور دخمه، همچنان باقی مانده است.
لازم به یادآوری است، گوردخمه نوعی معماری است که در صخرهها، کوهها و یا تپهها برای خاکسپاری متوفیان ساخته میشده است. گور دخمه با دخمه تفاوت دارد، چراکه دخمه به مکانی گفته میشده که اجساد را در بلندی قرار می دادند تا توسط حیوانات و پرندگان خورده شود در حالی که گور دخمه آرامگاههایی بودند که در دل کوه و صخره به شکل اتاق کنده میشدند که یک یا چند قبر در داخل آنها تعبیه شده است.
گفته میشود، با حمله اسکندر به ایران و پیدایش سلسلههای اشکانیان، نقش مذهب در سلطنت به کلی کمرنگ شد. از آنجا که منابع کافی درخصوص دین و مذهب اشکانیان وجود ندارد، گمان میرود که آنها دارای دینهای مختلفی بودند و مردگان خود را برخلاف زرتشتیان به طرق گوناگونی دفن میکردهاند، بنابراین از این دوران گوردخمهای به شکلی که در دوران هخامنشیان یا مادها برای شاهان ساخته میشده، یافت نشده است.
البته تلاشهای باستانشناسان در پی یافتن ردپایی از آیینها و نوع تدفین اشکانیان ادامه داشته است به طوریکه پیش از این نیز 60 گوردخمه از تاریخ کم نشان اشکانی (پارتی) در استان مازندران کشف شد که توانست اطلاعات قابل توجهی از آداب 2200 ساله اشکانیان را رمزگشایی کند، برای مثال در دو گورستان دخمهای و چاله تدفین در سایت وستمین وجود دارد که در گورستان دخمهای شیوه تدفین جنینی و در گورستان چاله تدفین بهصورت طاقباز کشف شده است.
دانلود فایل صوتی
انتهای پیام/