جهشی بزرگ در تولید ید دنیا با توسعه معادن استان گلستان
به گزارش گروه اقتصادی آنا از روابطعمومی سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، بهروز برنا معاون اکتشاف این سازمان با بیان اینکه از دهه 60 موضوع شناسایی و اکتشاف ماده معدنی ید در استان گلستان توسط این سازمان در حال پیگیری است، گفت: سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور موفق شده طی سالهای اخیر با بررسی شورابههای مناطق مختلف ید را ردیابی کند.
وی ادامه داد: در گذشته ایران جزو کشورهایی بودکه فقر ید در خاک مشکلات پزشکی را به همراه داشت به همین منظور مسئولان امر با افزودن ید به محصولات غذایی این مهم را جبران میکند.
برنا افزود: ید در آب شور و دریاها و همراه حوزههای نفت و گاز وجود دارد که بر همین اساس با اکتشاف ذخیره ید در منطقه آققلا و بررسی شورابههای عمیق در سازندهای موجود در منطقه، به ذخیره قابل توجهی در کشور دست پیدا کرد.
به گفته وی، سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور با انجام مطالعات ژئوفیزیک به روش M.T(مگنتوتلوریک) در یک گستره بالغ بر 200 کیلومترمربع در منطقه زون کپهداغ و منطقه داشیبرون در مرز ترکمنستان چهار محدوده امیدبخش قابل توجه از ماده معدنی ید را شناسایی کرد.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، از وجود 7.5 میلیون تن ذخیره ید در دنیا خبر داد و گفت: شیلی و ژاپن 90درصد این میزان ذخیره را در اختیار دارند و کشورهای روسیه، آمریکا، ترکمنستان، آذربایجان و ایران در رتبههای بعدی قرار دارند و کشورمان نیز به تازگی وارد چرخه تولید ید در جهان شده که بر اساس آمار سال 2015 سالانه 30600 تن ید توسط این کشورها تولید میشود.
برنا تصریح کرد: خوشبختانه ایران دو معدن فعال ید در اختیار دارد و به تازگی یک معدن هم به گواهی کشف رسیده و اکتشافات اولیه 12 محدوده اکتشافی هم توسط بخش خصوصی در حال انجام است.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه مقدار ید موجود در آب دریا 0.05 گرم در تن است که صرفه اقتصادی ندارد، افزود: همین میزان در کل آب دریا به رقمی بالغ بر 90 میلیارد تن ذخیره میرسد.
وی ادامه داد: با توجه به هزینهبر بودن ذخایر ید همراه با حوزههای نفت و گاز، بهترین و اقتصادیترین ذخایر در حوزه دریای خزر یعنی بلوک مشترک ایران، ترکمنستان، ازبکستان، آذربایجان و روسیه با صرفه اقتصادی مناسب خواهد بود.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، ذخیره قطعی ید در کشور را بالغ بر 5 هزار تن عنوان کرد و تاکید کرد: میزان ید موجود در شورابههای نهشته شده در عمق 800 تا 1200 متر از سطح زمین به 65 گرم در تن میرسد که با 200 گرم بُرم درتن و مقادیری منیزیوم همراه است که با فرآوری مناسب میتوان این مواد را نیز استخراج کرد که طبعا" ارزش افزوده ذخایر کشور بالاتر میرود.
به گفته وی، در حال حاضر سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور از طریق مزایده سه محدوده را به شرکت معدنی الغدیر با حضور مدیرعامل شرکت، استاندار و جمعی از مسولان محلی به طور رسمی واگذار کرد تا با اکتشافات تکمیلی و راستی آزمایی و اثبات ذخیره طی دو سال آینده کارخانه فرآوری با تولید 450 تن ید در سال در منطقه راهاندازی شود.
برنا، ضمن اشاره به آمارهای موجود مبنی بر تولید 365 تن ید در استان گلستان طی سال 95، تصریح کرد: ایران 1.1 درصد تولید ید جهان را در اختیار دارد که امید است طبق برنامهریزیها تا سال آینده به تولید 2000 تن در سال برسیم که تحقق این امر جهشی بزرگ در تولید ید دنیاست.
این مقام مسئول درباره مصارف اصلی ید گفت: این ماده معدنی که حداقل در 24 نوع ماده یددار وجود دارد در مکملهای غذایی، وسایل الکترونیک، هوافضا، صنایع داروسازی(قرصهای تیروئید)، صنایع پتروشیمی (به عنوان کاتالیزور)، فیلم مدیا، مواد آلیو... استفاده میشود و در حال حاضر از بازارهای داخلی و خارجی خوبی برخوردار است.
وی تصریح کرد: در فاز اول 40 میلیارد تومان در فاز دوم 30 میلیارد تومان از سوی شرکت الغدیر به منظور شناسایی و راهاندازی کارخانه فرآوری ید در استان گلستان سرمایهگذاری میشود که برای 110 نفر نیز در این منطقه محروم اشتغالزایی خواهد شد.
معاون اکتشاف سازمان زمینشناسی و اکتشافاتمعدنی کشور، ضمن ابراز امیدواری از اینکه صنعت ید در ایران بتواند رتبه خود را از میان ده کشور تولیدکننده به سطح میانه برساند، خاطرنشان کرد: باید سعی کنیم رتبه خود را به سطح 5 کشور برتر تولیدکننده ید در دنیا ارتقا دهیم که تحقق این امر در آینده برای توسعه این بخش بسیار امیدوارکننده خواهد بود.
انتهای پیام/