دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 خرداد 1394 - 11:16
در دیدار اعضای شورای اطلاع‌رسانی دولت با یادگار امام(ره) مطرح شد

سید حسن خمینی: فریب شاید بیاید اما باقی نمی‌ماند/ وزیر بهداشت: گروه‌هایی تلاش می‌کنند مردم را از دستاوردهای نظام و دولت مأیوس کنند

سیدحسن خمینی با بیان اینکه «فریب ممکن است بیاید؛ اما باقی نمی‌ماند» به دولتمردان توصیه کرد: زبان به کام نگیرید و واقعیت را بگویید؛ اما دروغ نگویید و توهین نکنید
کد خبر : 21150

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام والمسلمین سیدحسن خمینی شب گذشته در دیدار با اعضای شورای اطلاع‌رسانی دولت با اشاره به توصیه امام(ره) مبنی بر ضرورت گزارش مسئولان به مردم از کارهای انجام شده در کشور، «عصبانی نشدن» را یکی از شروط سخن گفتن دانست و اظهار کرد: عصبانیت گرچه تشویش خاطر می‌آورد ولی الزاما مورد قبول قرار گرفتن از طرف مخاطب را در پی ندارد. در این خصوص تعبیری وجود دارد که می‌گوید «اگر جایی صحبت کردید و شب راحت خوابتان برد بدانید در مناظره شکست خورده‌اید؛ اما اگر خوابتان نبرد و به خاطر حرف‌های نگفته افسوس خوردید بدانید که از نگاه بینندگان شما برده‌اید». بنابراین انسان باید آرامش را حفظ کند و عصبانی نشود.


وی افزود: خشم در وجود انسان وجود دارد، اما باید به‌صورت کنترل‌شده به کار گرفته شود؛ همانگونه که ما تعبیری با عنوان «خشم مقدس» داریم. گرچه وجود انسان تک‌بعدی نیست، اما اگر با شنیدن هر سخنی عصبانی شود، متناسب با ماهیت کار اطلاع‌رسانی نیست.


یادگار امام(ره)، «ناصح بودن» را یکی دیگر از شروط سخن گفتن خواند و گفت: مخاطب باید بداند که گوینده قصد خیر دارد. خیلی اوقات فردی قصد صحبت می‌کند اما نیت او این است که مخاطب از او راضی باشد یا او را تحسین کند؛ اما این لزوما به معنای پذیرش سخن از سوی مخاطب نیست. در این راستا گوینده باید به فهم مخاطب اعتماد کند و بداند که اگر مطلب درستی را بگوید مخاطب می‌پذیرد. بنابراین دلیل ندارد که صدای او بلند باشد، رگ گردن بیرون زده باشد و بقیه نیز ساکت باشند؛ بلکه اگر سخن درستی می‌گوید به فهم جامعه و مخاطب اعتماد کند.


وی یادآور شد: ما در عمر کوتاه خود در مقاطعی شاهد بودیم که فقط یک صدا شنیده می‌شد؛ اما وقتی که صرفا یک صدای صحیح مطرح شد همه را تحت تأثیر قرار داد؛ «فأما الزبد فیذهب جفاءا واما ما ینفع الناس فیمکث فى الارض». در دوره تبعید امام(ره) حکومت وقت 15 سال به طور مداوم با عبارات و عناوینی نظیر تحجر، ارتجاع سرخ و سیاه و... علیه ایشان تبلیغ کرد اما در پایان کار، امام(ره) پیروز شد.


یادگار امام(ره) ادامه داد: ممکن است ابتدا گفته شود چرا یک سخن پ‍ژواک و طنینی ندارد، اما مطمئن باشید که اگر سخن درستی در جامعه شنیده شود، دل‌های مردم به سوی آن جذب می‌شود.








یادگار امام: بعضا گفته می‌شود امید به چه دردی می‌خورد؟ جامعه امیدوار، جامعه شاداب‌ و زنده‌ است و صرف اینکه یک دستگاه و خبر بتواند امید ایجاد کند توفیق خیلی بزرگی یافته است؛ اما اگر این امید به دلایلی دفع شود یا کسی آن را از بین ببرد نشاط بزرگی را از جامعه از میان برده است

وی خطاب به اعضای شورای اطلاع‌رسانی دولت گفت: این مسئله خیلی مهم است که به فهم مردم اعتماد کنید. حداقل در این روزگار باور به این مطلب بسیار آسان‌تر است. زیرا شاید قبلا گفته می‌شد جامعه بی‌سواد است اما امروز وضع دیگر بدان صورت نیست؛ روزی ملک‌المتکلمین در نشریه خود نوشت که امروز تمام ملت یکصدا خواهان چیزی هستند، در حالی که اکثریت قاطع مردم آن روز بی‌سواد بودند، اما امروز وضع تفاوت کرده است و اگر قبلا گفته می‌شد مردم را به خاطر بی‌سوادی می‌توان فریب داد امروز اینگونه نیست و سال‌های زندگی ما این واقعیت را ثابت کرده است. چیزهایی که تصور نمی‌شد مردم بفهمند می‌فهمند، گرچه ممکن است با ما سخن نگویند؛ اما واقعیت‌ها در چشم آن‌ها هست و الزاما اینگونه نیست که کسی که بلندتر صحبت می‌کند مقبولیت بیشتری در جامعه داشته باشد یا کسی که بیشتر صحبت می‌کند با پذیرش بیشتری روبه‌رو شود.


سیدحسن خمینی با تأکید بر ضرورت بیان خدمات توسط مسئولان، تصریح کرد: این کار از یکسو انجام وظیفه نسبت به دستگاه است؛ زیرا انسان باید خود را خوب جلوه دهد و اگر دروغ نمی‌گوید نباید بگذارد در مورد او دروغ گفته شود و او را بد جلوه دهند. این کار از سوی دیگر انجام وظیفه در قبال مردم است که آگاه و امیدوار شوند. زیرا امید مسئله بسیار مهمی است.


وی افزود: بعضا گفته می‌شود امید به چه دردی می‌خورد؟ جامعه امیدوار، جامعه شاداب‌ و زنده‌ است و صرف اینکه یک دستگاه و خبر بتواند امید ایجاد کند توفیق خیلی بزرگی یافته است؛ اما اگر این امید به دلایلی دفع شود یا کسی آن را از بین ببرد نشاط بزرگی را از جامعه از میان برده است.


یادگار امام(ره)، «توهین‌آمیز نبودن» را از جمله شروط لازم دیگر برای سخن گفتن دانست و اظهار داشت: توهین امر عرفی است که به تناسب گوینده و شنونده مصادیق آن تغییر می‌کند؛ موارد توهین به تناسب افراد و عرف با هم متفاوت است. همانگونه که بیان ما بنا به شخصیت افراد توهین را تعیین می‌کند، ممکن است یک نوع سخن گفتن با کسی توهین نباشد اما با فرد دیگر توهین تلقی شود.


وی با بیان اینکه «توهین الزاما ایجابی نیست»، گفت: گاهی رفتار سلبی ما می‌تواند توهین باشد؛ اگر در یک مجلس نسبت به شخصیت بزرگی بی‌محلی انجام شود کاری انجام نشده؛ اما صرف بی‌محلی توهین محسوب می‌شود. گرچه قبول دارم که در بعضی جاها جامعه شئون بی‌موردی قائل شده است اما در جاهایی که عرف تعریف درستی از شئون دارد باید آنها را رعایت کرد.


وی با بیان اینکه «ممکن است در حوزه تبیین کارهایی که انجام می‌شود با نقدهای مواجه شویم»، توصیه کرد: زبان به کام نگیرید و واقعیت را بگویید؛ اما دروغ نگویید و توهین نکنید. توهین با توجه به گوینده، شنونده و موضوع فرق دارد اما به شنونده اعتماد کنید زیرا انسان اساسا به حقیقت اعتماد کند.


یادگار امام(ره) ادامه داد: فریب ممکن است بیاید؛ اما باقی نمی‌ماند. «فریبت می‌دهد، بر آسمان این سرخی بعد از سحرگه نیست/ حریفا! گوش سرما برده است این، یادگار سیلی سرد زمستان است»؛ بعد از چند دقیقه صبح نخست تمام می‌شود و کل دوره فریب آن کوتاه است.


انتقاد وزیر بهداشت از بداخلاقی‌ها علیه دولت


همچنین در این جلسه، دکتر سید حسن قاضی‌زاده هاشمی که به نمایندگی از دولت در این جلسه حضور داشت، سخنانی را ایراد کرد.


وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه «امروز مهمترین چالش نظام کارآمدی است»، به انتقاد از بداخلاقی‌های اخیر برخی افراد، دستگاه‌ها و گروه‌ها علیه دولت پرداخت و گفت: حوادثی را در یکی دو هفته گذشته شاهد هستیم که بد اخلاقی‌هایی خلاف مسیر انقلاب اسلامی است.


وی تأکید کرد:دستگاه‌ها، افراد و گروه‌هایی تلاش می‌کنند که مردم را از دستاوردهای نظام و دولت مأیوس کنند. متأسفانه ممکن است آن‌ها در ظاهر تابلوهای متنوع و متبرکی هم داشته باشند، ولی از آنجا که تلاش آن‌ها در جهت مأیوس کردن مردم است، باید دید که در کدام اردوگاه و در کدام حوزه تلاش می‌کنند.


وزیر بهداشت تأکید کرد: ما معتقدیم امروز جریانات سیاسی برخلاف دو دهه گذشته مهم‌ترین مشکل نیستند و مشکل کارآمدی نظام است. البته در بعد سیاست خارجی نیز قدرت‌های بزرگی هستند که اسلام نورانی و رحمانی را به زشت‌ترین شکل معرفی کردند و آسیب زیادی را به دین و چهره نورانی آن وارد کردند. گروه‌های تکفیری اعم از داعش و قبل از آن طالبان، القاعده و غیره از جمله کسانی هستند که تعریف آن‌ها خیلی به اسلام ضربه زد.








وزیر بهداشت: همه و در رأس آن رئیس‌جمهوری تلاش می‌کنند تا نشان دهند دولت برای رفع مشکلات مردم کارآمد است، ولی نامهربانی‌هایی هست که ان‌شاء‌‌الله بخشی از صبر امام هم نصیب همه دولتمردان و خدمتگزاران دولت شود تا بتوانند این موارد را تحمل کنند

وی افزود: آنچه که می‌تواند عمل آن‌ها را خنثی کند رفتاری است که در این سرزمین زیر بیرق جمهوری اسلامی ایران باید از رحمانیت، مهربانی، ‌احترام، رعایت حقوق شهروندی و مردم داری تعریف شود و البته این کار سختی است.


قاضی‌زاده هاشمی، تلاش دولت را در جهت تحقق وعده‌های جمهوری اسلامی و ثابت کردن کارآمدی نظام در حل مشکلات مردم عنوان کرد و افزود: مردم الآن مشکلات معیشتی دارند و واقعیت این است که انقلاب که شد قرار بر این بود که معیشت مردم بهبود بیدا کند. بیکاری نداشته باشیم یا کم داشته باشیم، اخلاق ترویج پیدا کند، دروغ،‌ غیبت، ‌تهمت و آسیب‌های اجتماعی به حداقل برسد.


وی تأکید کرد: همه و در رأس آن رئیس‌جمهوری تلاش می‌کنند تا نشان دهند دولت برای رفع مشکلات مردم کارآمد است، ولی نامهربانی‌هایی هست که ان‌شاء‌‌الله بخشی از صبر امام هم نصیب همه دولتمردان و خدمتگزاران دولت شود تا بتوانند این موارد را تحمل کنند.


همچنین علیرضا معزی، دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت با تشکر از سخنان یادگار امام(ره)، یادآور شد: اعضای این شورا در دو سال اخیر ضمن تجدید میثاق با آرمان‌های حضرت امام، در دیدار با حجت‌الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی از رهنمودهای ایشان بهره‌مند می‌شوند.


وی افزود: یادگار امام سال گذشته به رعایت اخلاق در کار اطلاع‌رسانی توصیه کردند و امسال به صورت ویژه به موضوع «توهین» اشاره کردند که نکته‌ای اساسی است.


در این دیدار، دکتر حمید انصاری و حجج اسلام مرتضی اشراقی، کمساری معاون فرهنگی مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام(ره) و هادی قبادی حضور داشتند.


انتهای پیام/

ارسال نظر
هلدینگ شایسته